Dodaj do ulubionych

inhalacje - jak często, z czego???

13.03.13, 17:53
Witam, mój synek po dwutygodniowej infekcji, po tygodniu pobytu w przedszkolu ma katar i delikatnie zaczerwienione gardło. Podaję mu syrop z cebuli i lipomal. Wczoraj kupiłam inhalator, myslalam ze bedzie jakis"przepis" na inhalacje w instrukcji ale niestety.Powiedzcie mi proszę :
1 czy warto inhalować przy katarku i lekko czrwonym gardełku?
2. Kupiłam sól fizjologiczna i planowalam go inhalować ale pani w aptece powiedziala ze nie wie ile tej soli, w jakich proporcjach itd. Stad pytanie: mam buteleczki 5ml i nie wiem czy mam te sol rozcienczac woda (jesli tak to pewnie przegotowana...?) czy dac do inhalatora sama sol?
3 mam w zestawie maske ustnik i male rureczki do nosa i nie wiem teraz czego uzywac. czy sol nie zaszkodzi w zaden sposob na gardlo juz z reszta zaczerwienione. uswiadomcie mnie prosze bo nie wiem od czego zaczac no a przede wszystkim chcialabym pomoc i w zadnym razie nie zaszkodzic...
dzieki!
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: inhalacje - jak często, z czego??? 13.03.13, 18:09
      > 1 czy warto inhalować przy katarku i lekko czrwonym gardełku?

warto. mozna samą solą, to się nawilży i zawsze troche przyjemniej, a mozna jakimis olejkami eterycznymi lub w ostatecznosci naparem z ziół.

> 2. Kupiłam sól fizjologiczna i planowalam go inhalować ale pani w aptece powied
      > ziala ze nie wie ile tej soli, w jakich proporcjach itd. Stad pytanie: mam bute
      > leczki 5ml i nie wiem czy mam te sol rozcienczac woda (jesli tak to pewnie prze
      > gotowana...?) czy dac do inhalatora sama sol?

co to za sierota w tej aptece?... mozesz samą solą, wlac normalnie całą ampułkę, to akurat jest porcja na raz, na pare minut inhalacji. nic nie rozcieńczaj!

> 3 mam w zestawie maske ustnik i male rureczki do nosa i nie wiem teraz czego uz
      > ywac. czy sol nie zaszkodzi w zaden sposob na gardlo juz z reszta zaczerwienion
      > e.

masę, taką na twarz i nos - najlepiej. sól nie zaszkodzi.

• turnesolka Re: inhalacje - jak często, z czego??? 13.03.13, 20:19
        Absolutnie nie wolno do inhalatora dolewać żadnych olejków eterycznych!!! to są bardzo agresywne substancje i mogą poparzyć delikatny układ oddechowy dziecka.

Jeśli inhalujesz samą solą fizjologiczną możesz inhalować wiele razy i długo. My inhalujemy nawet 3 razy dziennie i czasami wlewam na raz 10 ml soli. Dobrze jest posmarować skórę wokół nosa i ust jakimś tłustym kremem bo ta para jest słona i może podrażniać skórę (przekonałam się na sobie że czasem piecze). Inhalując solą możesz po prostu kierować strumień pary w kierunku nosa i buzi dziecka, ale jeśli inhalujesz lekiem konieczne jest dokładne podanie czyli maseczka dla małego dziecka lub ustnik, dla dziecka które kontroluje oddychanie ustami. Bardzo ważne jest poprawne założenie maseczki.

Zobacz tu: www.kaszeludzieci.pl/inhalacje-niemowlat.html
        • justyna198515 Re: inhalacje - jak często, z czego??? 14.03.13, 11:24
          A mi właśnie pani w aptece kazała wlewać Oil Olbas- dobrze,że dałam jedną kropelkę. Bo też nie wiedxziałam czym inhalowaćsmile
        • ella_nl Re: inhalacje - jak często, z czego??? 14.03.13, 11:42

> Absolutnie nie wolno do inhalatora dolewać żadnych olejków eterycznych!!! to są
          > bardzo agresywne substancje i mogą poparzyć delikatny układ oddechowy dziecka.
          >

Dodaję do soli fizjologicznej Argol. Nigdy się nie poparzyła, z inhalatorem też wszystko ok.
          Pediatra i pulmonolog też kazali wlewać po parę kropli.
    • mia17 Re: inhalacje - jak często, z czego??? 13.03.13, 18:33
      nam pediatra zaleciła inhalacje tak często, jak się da smile
      inhalujemy mgiełką Zabłocką + woda do injekcji w proporcjach 4ml wody i 1 ml mgiełki.
      działa!
      • mama-anusi Re: inhalacje - jak często, z czego??? 15.03.13, 09:33
        inhaluje sola, lub sola z mgiełą solankową Zabłocką.
        Pediatrzy ( szt2 ) nie pozwolili wlewać żadnych olejków.
        ps: po inhalacji własnie z olejkiem olbas kolega wyladował w szpitalu - był uczulony.
        • przed_brzaskiem Re: inhalacje - jak często, z czego??? 15.03.13, 12:59
          Ponoć super jest solanka rabczańska, można kupic w necie w sklepie int. uzdrowiska Rabka.
          Ja jeszcze nie wyprobowalam, ale mam zamiar.
          Wielka butla kosztuje 10 zł, chociaz w sumie z wysylka 30 zł, ale starcza ponoc na cała wiecznosc wink
          Solankę tę akurat sie rozciencza do inhalacji - solą fizj albo wodą.

Na razie uzywam tej solanki w sprayu do nosa (nazywa sie to Pneumovit), zamiast Marimeru czy Sterimaru. Mam wrazenie, ze jest skuteczniejsza w walce z katarem.
    • beata-92 Re: inhalacje - jak często, z czego??? 16.03.13, 21:54
      Mi pani doktor poleciła inhalować małymi porcjami soli fizjologicznej jak najczęściej. Wystarczy 1 ml na raz. Nie zaszkodzi. Z solą fizjologiczną chyba jest spora dowolność, bo jest raczej neutralna dla organizmu. Takie inhalacje tylko nawilżają śluzówkę. Ja używam maseczki, niemowlakowi nie zakładam na twarz, tylko trzymam w okolicy nosa i ust, a starszy synek sam sobie trzyma.
      • alfa36 mgiełka Zabłocka- pyt. 16.03.13, 23:16
        Nie zatyka ona inhalatora? Probowałam kiedys z solą iwonicką rozpuszczoną, ale niby dobrze rozpuszczona a jednak o mało nie zepsułam tym inhalatora.
      • koniczy-nka Re: inhalacje - jak często, z czego??? 26.01.17, 11:59
        Nam powiedziała lekarka to samo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka