Dodaj do ulubionych

Mleko pobudza?

26.03.13, 18:08
Witam. Pani na diagnozie SI powiedziała mi żeby nie dawać wieczorem mleka dziecku bo będzie bardziej pobudzone. Pierwsze słyszę żeby mleko pobudzało tym bardziej że lekarka jak jej to powiedziałam stwierdziła że ona nie wie nic o tym.. Już zgłupiałamsmile

Może ktoś wie coś o tym?
Obserwuj wątek
    • gacek-junior Re: Mleko pobudza? 26.03.13, 18:23
      mi zawsze ciepłe mleko pomaga na bezsenność, pierwsze słyszę, żeby miało pobudzać.
    • e-kasia27 Re: Mleko pobudza? 26.03.13, 19:03
      Mleko może nawet powodować objawy ADHD, ale wtedy, gdy dziecko jest uczulone na mleko.
      Dużo dzieci jest alergikami, więc może dlatego ta pani ma taką opinię na temat mleka, albo może zauważyła, że masz alergika i stąd taka propozycja.
      • paulina.oliwier Re: Mleko pobudza? 26.03.13, 19:23
        Nie zauważyłam żeby moje dziecko miało alergię na mleko.. Chyba że to się jakoś inaczej objawia niż myślęsmile Mam na myśli jakąś wysypkę itp.
        • e-kasia27 Re: Mleko pobudza? 26.03.13, 21:00
          Na przykład takie:

"Sklasyfikowano objawy alergii na białko mleka w tzw. postacie kliniczne.
          postać kliniczna przykładowe objawy

żołądkowo-jelitowa (ok. 50% przypadków) niechęć do jedzenia mleka, ulewanie, wymioty, bóle brzucha, biegunki, zaparcia, zespół złego wchłaniania

skórna (ok. 30% przypadków) atopowe zapalenie skóry (wypryski) najczęściej na policzkach, uszach, w zgięciach łokciowych i kolanowych. U osób dorosłych przyjmuje postać świerzbiączki

układu oddechowego i uszna u niemowląt to zatkanie nosa bez wydzieliny (tzw. sapka), u dzieci starszych katar, swędzenie nosa, polipy nosa, chrypka, chrząkanie, kaszel, zapalenia gardła, krtani, ucha środkowego, zaburzenia oddychania

wstrząsowa natychmiastowa reakcja z objawami zagrażającymi życiu

Objawami alergii na białko mleka mogą być też: nadpobudliwość, zaburzenia snu, bóle głowy, podwyższona temperatura, moczenie nocne, krwiomocz, obrzęki powiek, zapalenie oczu, niedokrwistość, bóle stawowo- mięśniowe, zaburzenia koncentracji itd."

• vjann Re: Mleko pobudza? 26.03.13, 19:37
      naprawdę dziwne. zawsze myślałam, że jest odwrotnie. ciepłe mleko zawsze u mnie działa, jak kołysanka przed snem. jest sposobem na szybsze zaśnięcie, kiedy zasnąć nie można....
    • tylko.przelotem Re: Mleko pobudza? 26.03.13, 19:57
      Pamiętam parę fragmentów z artykułu o rodzicach chorego dziecka, przecierających szlaki leczenia autyzmu w Polsce. Jeden z nich mówił o trzech latach conocnego wycia ich syna, które można było opanować jedynie przez nieustanne kołysanie, o rwanym śnie - godzina spania, dwie godziny czuwania, godzina spania itd. - który wykańczał rodziców. Po wycofaniu z diety mleka i cukru nastąpił cud - sen od wieczora do rana bez przerwy. Ale oni potem sprawdzili, że syn nie toleruje mleka, którym był faszerowany.

Możesz sama sprawdzić, czy jest jakaś różnica, kiedy dziecko nie dostaje mleka.
    • mynia_pynia Re: Mleko pobudza? 26.03.13, 20:09
      Może chodzi o ciepłe zimne.
      Mleko jest ciężkostrawne od pewnego wieku. Mnie kawa z mlekiem tłuściejszym niż 1.5% zamula totalnie.
      Jak to mówią weganie: Pij mleko będziesz kaleką wink.
    • eliszka25 Re: Mleko pobudza? 27.03.13, 07:19
      ja zawsze slyszalam, ze cieple mleko przed snem ulatwia zasypianie. jednak moj starszy syn po mleku zawsze dostawal mega powera. dlugo pil mleko z butelki wieczorem, bo to byla czesc wieczornego rytualu. tylko mleko musial dostawac przed myciem i przebieraniem w pizame, bo po wypiciu mleka musial sobie pol godzinki poszalec i dopiero wtedy moglam go przygotowywac do spania. inaczej szalal w lozku i tak predko nie zasna, wiec moze cos w tym jest? moze nie na wszystkich, ale na niektorych mleko dziala pobudzajaco. na mojego starszego syna z pewnoscia tak dzialalo.
      • mamakacperka11 Re: Mleko pobudza? 27.03.13, 07:55
        Syn jest autystyczny,od kiedy mleko zostało wyeliminowane pozbyliśmy się całodobowego pobudzenia,śluzu w kupkach,poprawił się kontakt wzrokowy i komunikacja.
        • paulina.oliwier Re: Mleko pobudza? 27.03.13, 08:18
          Mój syn nie jest autystyczny ale ma kilka problemów jak dzieci z autyzmem. Chodzimy na SI i w kwietniu zaczynamy Tomatisa. Poza tym jest bardzo nadpobudliwy, jak się zezłości od razu jest to mega szał. Taki typ.. smile

Żadnych reakcji po mleko nie spostrzegłam, nadpobudliwy i rozkojarzony jest ale ciężko mi powiedzieć czy po mleku bardziej. Muszę odstawić mleko na jakiś czas i zobaczymy.

Oczywiście teściowa już się od lekarza dowiedziała że to jest nie możliwe żeby mleko szkodziłosmile
          • mamakacperka11 Re: Mleko pobudza? 27.03.13, 08:30
            Jeśli ma problemy jak dzieci z autyzmem to znaczy,że jest autystyczny ale nie ma autyzmu klasycznego.Jeśli dobrze Cię zrozumiałam.
            My wyeliminowaliśmy mleko,gluten i cukier z diety.Poprawa jest.Zawsze warto sprawdzić.
          • eliszka25 Re: Mleko pobudza? 27.03.13, 12:27
            moj syn tez nie jest autystyczny, ani nie jest alergikiem i mleko mu ogolnie nie szkodzi. mleka i produktow mlecznych je duzo i teraz, ma 6 lat, nie ma juz tego efektu pobudzenia po mleku. jednak jak byl calkiem malutki i gdzies do 3-4 lat widac to bylo zwlaszcza wieczorem. byl juz zmeczony i szykowalam go do spania. dostawal mleko i zmeczenie mu mijalo i przez 15-20 min. sie jeszcze bawil, biegal itp. nie byl jednak jakos nadmiernie pobudzony. mijalo to po max pol godzinie i normalnie szedl spac. ja bylam nawet zadowolona, bo nie mielismy nigdy problemu zasypiania przy butli i zawsze mozna bylo spokojnie wyszorowac zeby.

jesli twoje dziecko jest ogolnie nadpobudliwe, to moze sprobowalabym wyeliminowac to mleko i sprawdzic, czy bedzie jakas roznica. taka proba mu przeciez nie zaszkodzi, a moze faktycznie cos w tym jest.
    • mamatin Re: Mleko pobudza? 28.03.13, 23:09
      ja wiem,ze szklanka cieplego mleka przed snem pomaga w zasypianiusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka