Dodaj do ulubionych

Nootropil- ktos podaje

01.05.13, 12:46
mam pytanie jest tu mama ktora podaje swojemu dziecku Nootropil. moja 2,5 letnia corka ma zalecony ten lek, opoznienie w rozwojupsychoruchowym - zanik kory w platach czolowych, asymetria czaszkowo-korowa.
Obserwuj wątek
    • justyna198515 Re: Nootropil- ktos podaje 01.05.13, 17:02
      mój ojciec dostawał ten lek w śpiączce-czytałam ,że własnie pobudza komórki nerwowe do rozwoju, jednak nie wiem czy w ogóle pomaga.
      • majuszka77 Re: Nootropil- ktos podaje 01.05.13, 18:00
        moje dziecko maiło przepisane przez neurologa na poprawę koncentracji (ponoć dotlenia mózg )
        kolejny kazał odstawić bo stwierdził że ten lek nie za wiele zdziała i nie ma sensu go podawać tylko syn był starszy dostawał przez miesiąc poprawy nie było więc nie dawałam więcej . Ten lek u nas jest na receptę w innych troszkę bardziej cywilizowanych medyczniesmile krajach traktowany jako suplement i dostępny powszechnie . Jeśli dziecko ma naprawdę problemy to radzę zmienić lekarza bo neootropil nie za wiele zdziała .
        • easyblue Re: Nootropil- ktos podaje 01.05.13, 21:51
          Nootropil jako suplement?? Paaanie, nowe przysżłosmile) tongue_out
          • majuszka77 Re: Nootropil- ktos podaje 03.05.13, 19:08
            pl.wikipedia.org/wiki/Piracetam
            proszę sobie sprawdzić -dostęnośćsmile
    • kocio-kocio Re: Nootropil- ktos podaje 01.05.13, 22:11
      Mój brat bierze od lat. I to faktycznie działa.
      Poprawia ukrwienie mózgu podobno.
      W każdym razie po 2 minutach rozmowy umiem poznać, kiedy tabletki nie wziął.
      Sama brałam przed maturą i widziałam różnicę.
      Jak lekarz zaleca - dawaj!
    • semella Re: Nootropil- ktos podaje 01.05.13, 22:12
      Mój 4 latek dostaje nootropil od roku. 2 ml rano.
      Raz odstawiliśmy go na 3 tyg. aby sprawdzić czy będzie różnica i od razu w przedszkolu terapeuci zwrócili uwagę, że Emil ma problemy z koncentracją. W domu za to zaczął więcej kręcić przedmiotami. Czym się dało i co mu wpadło w ręce :pilotem, kubkami, łyżkami itd. Teraz znowu dostaje lek i wrócił na swoje tory.
      • aniaurszula Re: Nootropil- ktos podaje 02.05.13, 08:08
        podaje od tygodnia 5ml, corka zaczela wydawac wiecej dzwiekow, wczesniej starala sie ale nie wychodzilo, u nas glownym problemem jest mowa czyli opoznienie obecnie jest na etapie rocznego dziecka, rozumie wszystko tylko nie potrafi powiedziec, od kilku dni zaczela ladnie mowic mama, wczoraj wyszlo jej "daj to" ale obawiam sie ze to chwilowe wczesniej tez wypowiedziala slowo a potem nic tylko yyyyyyyyyyyyyyy
        • easyblue Re: Nootropil- ktos podaje 02.05.13, 23:36
          Spróbuj też Kidabion - mojemu dziecku niesamowicie "rozkręcił" język.
          • monisia900 Re: Nootropil- ktos podaje 03.05.13, 10:32
            mój syn tez zaczal brac nootropil na opóźnienie nowy (konkretnie opóźnienie psychoruchowe-pozniej dali inna diagnozę, no ale mniejsza o to). miał wtedy troszkę ponad 3 lata i nie mowil nic. bral przez ponad rok. po roku zaczal mowic i bardziej rozumieć mowe (z tym tez miał problem). jedyny minus jaki mogę tu przytoczyć, to to, ze mój syn po tym leku był bardzo pobudzony. po odstawieniu pobudzenie minelo.

kidabion nie jest az tak skuteczny jak nootropil.
            • easyblue Re: Nootropil- ktos podaje 03.05.13, 17:17
              Mogłabyś napisać coś więcej o problemach swojego dziceka? Mój syn zaczął mówić wcześnie (9m-cy) ale jego rozwój mowy zatrzymał się na rok między 1 a 2 rokiem życia. Dostał kidabion i "przemówił", ale wciąż odstaje od reszty. Jeżdżę po lekarzach, diagnozuję i doopa - dalej nie wiem, skąd to się u niego wzięło. IQ ma w normie (107), więc jestem trochę spokojniejsza, ale i tak wściekła, że gdyby nie moja upierdliwość to wciąż byłabym na poziomie "to chłopak, wyrośnie". Wrrr.
              Czy mogłabyś podpowiedzieć mi cokolwiek? Bardzo byłabym zobowiazana.
              • monisia900 easyblue 04.05.13, 07:59
                easyblue napisała:

> Mogłabyś napisać coś więcej o problemach swojego dziceka? Mój syn zaczął mówić
                > wcześnie (9m-cy) ale jego rozwój mowy zatrzymał się na rok między 1 a 2 rokiem
                > życia. Dostał kidabion i "przemówił", ale wciąż odstaje od reszty. Jeżdżę po le
                > karzach, diagnozuję i doopa - dalej nie wiem, skąd to się u niego wzięło. IQ ma
                > w normie (107), więc jestem trochę spokojniejsza, ale i tak wściekła, że gdyby
                > nie moja upierdliwość to wciąż byłabym na poziomie "to chłopak, wyrośnie". Wrr
                > r.
                > Czy mogłabyś podpowiedzieć mi cokolwiek? Bardzo byłabym zobowiazana.

nie wiem czy to pytanie do mnie, ale jeżeli tak, to mój syn ma zdiagnozowany autyzm. tez na dobra sprawę mowil od ok 10 m-ca (mama, tata, daj), później zaniemowil w ogole (mowa się całkowicie cofnela) na dlugi czas. teraz ma prawie 12 lat, mowi, ale ma bardzo maly zakres slow. no i dodam, ze intelekt nadal ma w normie. w wieku ok 5 lat miał IQ ok. 100 (nie pamiętam już dokładnie, ale wtedy już miał bynajmniej rozpoznany autyzm).
                • easyblue Re: easyblue 04.05.13, 12:53
                  U młodego też brałam pod uwagę autyzm - ma kilka jego cech, ale całościowo do autyzmu mi nie pasuje. Choć czy ja się na tym znam... Żaden z lekarzy słowa o autyzmie nie wspomniał. Generalnie nie wiem NIC. Jedynie, ze ma jakieś zaburzenia z Integracji Sensorycznej. Przede mną neurolog i badanie słuchu w Kajetanach. Wciąż mam wrażenie, że coś mi umyka, ale czuję się jak ślepiec, który ma opisac kolory...
                  • monisia900 Re: easyblue 04.05.13, 14:08
                    jak ma zaburzenia SI, to jak najszybciej zapisz dziecko na terapie SI. a z tym autyzmem (zaznaczam, ze nie twierdze tu ze twoje dziecko ma autyzm) to jest tak, ze lekarze zazwyczaj nic nie widza i uspokajają rodzicow, ze wszystko jest ok i dziecko z tego wyrośnie/zacznie mowic/ze cofniecie w rozwoju jest normalne. pisze to z autopsji. gdyby nie to ze sama zdecydowałam się na wizyte w por. autystycznej to zapewne diagnoza bylaby o wiele później a tym samym o wiele później zaczeta wlasciwa terapia.

jak chcesz się dowiedzieć więcej nt autyzmu to wejdź na forum inny swiat.
                    forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
                    • easyblue Re: easyblue 05.05.13, 11:19
                      Dzięki.
                      Młody podczas diagnozowania SI nie miał ochoty współpracować. Wyglądało to tak, że biegał, skakał (to mało charakterystyczne dla niego zachowanie - najprawodpodobniej nowe miejsce i przeróżne drabinki itd tak na niego wpłynęły) i totalnie olewał prośby o wykonanie różnych zadań. Co kilka minut uspokajał sie na chwilkę, robił coś, o co go proszono (na ile potrafił) po czym wracał do szaleństwuncertain
                      Ale spróbuję jeszcze raz, a nuż teraz będzie skory do współpracy?
          • acth Re: Nootropil- ktos podaje 03.05.13, 17:56
            Hej!mój synek ma w rozpoznaniu opóźniony rozwój mowy,ostatnio ruszyło ale szału nie masad((,mówi ale ucina początek wyrazu np. bandaż -andaż itp.mam pytanie: rzeczywiście po kidabionie lepiej?
            • acth Re: Nootropil- ktos podaje 03.05.13, 18:00
              Jeśli chodzi o nootropil dostają go moi pacjenci(jestem rehabilitantką) na poprawę krążenia mózgowego,wytworzenia nowych połączeń nerwowych po uszkodzeniach móżgu,uważam że to bardzo dobry lek,na pewno nie suplement,tańszym odpowiednikiem jest memotropil,ale nie wiem czy dla dzieci też go można.pozdrawiam
              • aniaurszula Re: Nootropil- ktos podaje 03.05.13, 21:57
                moja corka ma zmiany w platach czolowych, byla reahbilitowana ,miala niedowlad lewej strony teraz niby z ruchem ok ale odstaje od rowiesnikow, a mowa jak juz wspomnialam na etapie rocznego dziecka teraz na wszystko "mama" mysle ze swiadomie mnie wola, widac po dziecku ze che cwiczymy jezyczek podobnie jak ze starsza u logopedy, na zajeciach u logopedy poznajemy gesty makatonu i jest badana pod katem rozwoju.
            • easyblue Re: Nootropil- ktos podaje 03.05.13, 18:56
              W przypadku mojego dziecka była kolosalna różnica. Jak cud. Warto spróbować, bo a nuż pomoże?
              • zjawa1 Re: Nootropil- ktos podaje 04.05.13, 00:12
                Na jakiej podstawie rozpoznali asymetrie czaszkowa?
                Twoje dziecko cierpi na Kraniosynostoze?
                Jeśli tak, to żaden lek nie pomoze.
                • aniaurszula Re: Nootropil- ktos podaje 04.05.13, 20:16
                  mial robione TK glowy, na asymetrie leki nie pomoga ale podono jest szansa ze zacznie mowic czyli wytworza sie nowe polacznia nerwowe do innego osrodka mowy niz tego w pplatach czolowych. niestety lekarze nie sa skorzy do stawiania diagnoz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka