Dodaj do ulubionych

Candida - proszę o pomoc.

02.08.13, 20:07
Dziewczyny - proszę o pomoc.
Córka ma ciągle czerwone gardło i chrypę.
Zrobiłam wymaz z gardła i wynik jest taki:
Flora fizjologiczna
Wyhodowano: CANDIDA spp - 2 kolonie.
Dopiero w poniedziałek mam laryngologa.
Wiecie jak to się leczy? Czy to bardzo groźne?
Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Candida - proszę o pomoc. 02.08.13, 20:18
      Grunt, że zrobiłaś wymaz i będziesz leczyć grzybicę, a nie podawać antybiotyk na teoretyczne zapalenie gardła. Antybiotyk to świetna pożywka dla candidy. Przede wszystkim zmiana diety - żadnych cukrów, drożdży i mieszanek mąka+cukier+jaja, bo to zabójstwo.
      Ja mój stan wyleczyłam dietą, nystatyną i wypijaniem raz dziennie szklanki wody z wyciśniętą cytryną, poważne stany leczy się zwykle flukonazolem.
      • ella_nl Re: Candida - proszę o pomoc. 02.08.13, 20:23
        Rany a ja za tydzień jadę z córką na turnus rehabilitacyjny. Mam nadzieję że nie jest to przeszkodą do wyjazdu???
        Aha - córka bierze sterydy (szczególnie Nebbud). Ale staram się jej płukać buzię.
        • ella_nl Re: Candida - proszę o pomoc. 02.08.13, 21:16
          I jeszcze jedno pytanie - co to są te 2 kolonie? Kiedyś (3 lata temu) oznaczone było plusami a teraz nie. Nie wiem czy dużo tego ma czy nie.
          Jezu - ciągle coś z tymi chorobami...
        • klubgogo Re: Candida - proszę o pomoc. 02.08.13, 22:06
          2 kolonie to nie jest dużo, nie masz się co obawiać przed wyjazdem. Sterydy oczywiście, jak antybiotyk powodują wzrost candidy i to one pewnie spowodowały jej wystąpienie.
          Candida jest chorobą groźną, jeśli pojawiają się liczne kolonie i obfity wzrost, ale lekarze ją bagatelizują. Znam osobę, której z pozornej chrypki, bez wymazu, lekarz leczył jednym, drugim, trzecim antybiotykiem, po miesiącu osoba ta nie mogła mówić, dopiero inny lekarz zorientował się, co jest grane. Nie wiem co Ci powie lekarz, ale na pewno przypilnuj dziecko przed słodkim i wszelkimi ciastami, bułami, wypiekami. I zawsze, jak już będzie chrypa i ból gardła, nie daj się wrobić w anginę i antybiotyk. Najpierw wymaz i dopiero leczenie. Candida lubi wracać, a objawy ma takie, jak widzisz.
          • ella_nl Re: Candida - proszę o pomoc. 02.08.13, 22:13
            Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Zrobię jak piszesz.
            Tak, córka ma czerwone gardło i chrypę i dlatego mnie to zaniepokoiło.
            Boję się że to się przerodzi w coś gorszego na wyjeździe.
            Bo ja to w ogóle panikara jestemsmile
            • klubgogo Re: Candida - proszę o pomoc. 02.08.13, 22:21
              Lekarz musi na pewno wiedzieć o sterydach.
              • ella_nl Re: Candida - proszę o pomoc. 02.08.13, 22:27
                Tak, lekarz wie.
          • bbasia12345 Re: Candida - proszę o pomoc. 14.10.13, 14:02
            pomogly mi chinskie ziola - moze tez sprobuj! bbasia12345@gmail.com
    • budzik11 Re: Candida - proszę o pomoc. 03.08.13, 13:38
      "W lżejszych przypadkach pomagają dostępne bez recepty preparaty, które zmniejszają ból i przyspieszają gojenie, np. Aphtin, Salumin,. Dolegliwości łagodzą; Tantum Verde, płukanki z ziół: rumianku i szałwii (działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie), mięty pieprzowej (znieczula i łagodzi), tymianku (hamuje rozwój grzybów). Niekiedy istnieje konieczność leczenia doustnego lekami przeciwgrzybiczymi." stąd: zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101580,6993004,Drozdzyca_jamy_ustnej_i_gardla.html

Zapytaj w aptece o Daktarin Oral, ale on chyba jest na receptę.
      • ella_nl Re: Candida - proszę o pomoc. 03.08.13, 14:49
        Dzięki dziewczyny.
        Przeczytałam ten artykuł wczoraj. Dziś kupiłam Multilac, psiukam Tamtum Verde.
        Tylko ja nadal nie wiem czy ma dużo tego grzyba czy to raczej postać łagodna.
        • klubgogo Re: Candida - proszę o pomoc. 04.08.13, 12:42
          2 kolonie to postać łagodna, policzalna, więc nie jest źle, ale to sygnał, by od razu reagować. Gorzej, gdyby kolonie były liczne i obfity wzrost, gęsto pokrywające.
          Jeśli chcesz, zadzwoń sobie do laboratorium mikrobiologicznego, w którym robiłaś badanie.
          • ella_nl Re: Candida - proszę o pomoc. 05.08.13, 19:29
            Witajcie!
            Dziękuję za Wasze rady. Napiszę co powiedział lekarz bo może to się komuś na przyszłość przydasmile
            Faktycznie nie jest źle, to nie są duże kolonie, ale córka dostała Nystatynę do smarowania wewnątrz buzi. Ma jeść mało słodyczy (najlepiej wcale), pić dużo wody.
            Smarować mam przez 3 dni około 6 razy (po każdym większym jedzeniu czy piciu) a potem 2 dni po 3 razy.
            Podobno ma być ok.
            Po wakacjach zrobię wymaz.
    • ella_nl Re: Klubgogo... 05.08.13, 19:30
      A nie wiesz jak z symbiotykiem?
      Mogę go łączyć z Nystatyną?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka