Dodaj do ulubionych

kupa tylko do pieluchy

30.08.13, 21:30
synek odpieluchowany jesli chodzi o siku ponad 8 mies. temu ale niestety kupe zrobi tylko w pieluche ktorej kategorycznie zada...
nie pomagaja prosby, tlumaczenia , nawet przekupstwa...musi byc pampers- dostaje go i po minucie lub dwóch kupa zrobiona. Boje sie go przetrzymac , nie dawac pieluszki bo moglby sie zablokowac ze stresu i wtedy problem gotowy. Spotkalyscie sie z taka sytuacja?
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: kupa tylko do pieluchy 30.08.13, 21:34
      Spotkalysc
      > ie sie z taka sytuacja?

Spotykalyscie. Jak matka za dużo na forum a za mało z dzieckiem siedzi, to tak jest.
      Wez sie za siebie.
      • bbuziaczekk Re: kupa tylko do pieluchy 30.08.13, 21:48
        Tak spotkalysmy sie z czyms takim wink
        Sama mam identyczny problem z moja ponad 2,5 latka.
        Jakis czas temu zakladalam tutaj watek na ten temat.

Odpieluchowana w dzien od roku (od sierpnia zeszlego roku)
        Na noc jeszcze pampka ma.
        Kupy nigdy nie zrobila ani do majtek, ani do nocnika, ani na nakladke. Nie i koniec!
        Kupa tylko do pampersa. Zawsze czeka na nocnego pampka az jej zaloze i potem od razy sie chowa i cisnie.
        Czasami w ciagu dnia jak chce to leci i przynosi zeby jej zalozyc.
        Probowalam juz wszystkiego! Nawet czopkow, przetrzymywania, nie zalozenia pampka. No poprostu wszystkiego. I wszystko na nic.

Radzono mi zeby odpuscic i olac temat. Pampka zakladac. Sama zrezygnuje.
        I tak tez robie. Ale jak narazie efektow zero!
    • oregano1 Re: kupa tylko do pieluchy 30.08.13, 21:57
      Do niedawna,identycznie,ale,jestem babcią i umówiłysmy się z córką,ze jak będzie chciał(mój wnuk),to odpowiem,że skończyły się pieluszki-poskutkowało,z tym,że sprawdził sam osobiscie szufladki,gdzie zawsze były(schowałam).Od tamtej pory,nocnik i kopka,z tym,ze prosi,zeby mu nie przeszkadzać podczas wypróżniania.Radzę spróbować.
      • bbuziaczekk Re: kupa tylko do pieluchy 30.08.13, 22:00
        U mnie by to musialo byc polaczone razem z nocnym odpieluchowaniem.
        Bo jesli powiem dziecku ze pampki sie skonczyly to nie bede miala co zalozyc na noc a wiaze sie to z 4 krotnym przebieraniem lozka i dziecka. Ja juz probowalam wink
    • mika_p Re: kupa tylko do pieluchy 31.08.13, 00:24
      Sensem odpieluchowania jest to, ze:
      - dziecko czuje potrzebę
      - sygnalizuje ją
      - potrafi ją powstrzymać.

Nocnik, sedes, pielucha - to są szczegóły techniczne.
      Kup najtańsze pieluchy i zakładaj, jak syn zgłasza potrzebę. To może potrwać miesiące, ale luźne podejście do tematu skutkuje tym, że pewnego dnia znajduje się w szafce pół paczki pieluch i nie pamięta się, keidy ostatnio się ich używało.
      Walka o nocnik czy sedes może zaskutkować nawykowymi zaparciami, a to jest dużo trudniejszy problem do rozwiązania.

I jeszcze: jest mnóstwo dorosłych, którzy potrafią wypróżnić się tylko do własnego sedesu. Potrafią przetrwać tak kilkudniowy wyjazd. Na dłuższe nie jeżdżą. Nie, bo nie. Nie do przeskoczenia.
      • kluska77 Re: kupa tylko do pieluchy 02.09.13, 00:18
        Ja to akurat rozumiem, zawsze na początku wyjazdu mam stopera. Po paru dniach mi mija, organizm się przyzwyczaja. Ciekawe jak to będzie u mojego dziecka. Nocnik już mamy, ale póki co robi za zabawkę. Mam nadzieję, że pójdzie bez problemów po drugich urodzinach.
    • go-jab Re: kupa tylko do pieluchy 31.08.13, 04:49
      Mamy dokladnie to samo! Moj ma 3l 5m... W dzien bez pieluchy, w nocy (od 2 nocy) tez... A kupsko tylko do pieluchy... Czasami mnie krew zalewa, ale staram sama sobie wytlumaczyc ze przed 18stka pewno sie do kibelka przekona...

A tak na marginesie (lipcowa >smile to na forum siedze jak cala trojka spi... Wiec nie planuje akurat na wtedy treningow czystosci smile
    • eliszka25 Re: kupa tylko do pieluchy 31.08.13, 08:20
      przerabialam problem z moim 7-latkiem. wtedy oczywiscie nie mial jeszcze siedmiu lat, a 3 big_grin

jak ktos wyzej napisal, sensem odpieluchowania jest to, ze dziecko potrafi "zdiagnozowac" potrzebe i zglosic ja na tyle wczesnie, ze jest w stanie kontrolowac zwieracze do momentu, kiedy moze spokojnie sie zalatwic. dziecko, ktore robi kupe do pieluchy tez te wszystkie etapy opanowalo. w odpowiednim momencie prosi o pieluche i dopiero wtedy robi kupe, a ze do pieluchy, to jest po prostu drobny szczegol.

moim zdaniem im wiecej naciska sie na dziecko, zeby te kupe wreszcie zrobilo na nocnik/sedes, tyl bardziej dziecko sie blokuje. ja nie mowilam nic. dostawal pieluche i tyle. w kuchni na lodowce powiesilam podzielona na krateczki duza kartke papieru. z kolorowego papieru wycielam usmiechniete buzki i zapowiedzialam, ze za kazda kupe na sedes/nocnik przykleje mu jedna buzke. jak uzbiera ich caly rzadek, to pojdziemy do sklepu i bedzie mogl sobie wybrac jakies autko. innych srodkow nacisku nie bylo. czasem tylko przypominalam o buzkach, ktorych zaczelo w koncu przybywac, az pewnego pieknego dnia syn stwierdzil, ze teraz bedzie robil kupe na sedes i juz. tak po prostu. buzki nie byly wiecej potrzebne.

odpieluchowanie starszego trwalo w sumie ponad rok, ale uwazam, ze na poczatku zrobilam blad i wlasnie walczylam z kupa w pieluche. kiedy mu te pieluche zostawilam i przestalam sie tym przejmowac, poszlo juz dosc szybko.
    • i.mika Re: kupa tylko do pieluchy 31.08.13, 21:08
      Nasza córa wyladowala na ostrym dyzurze, bo mamuni sie ubzduralo, ze dziecko juz jest na tyle duze zeby robic kupe do nocnika.Normalnie sikac zaczela do nocnika z dnia na dzien, wiec podpowiedzialam jej, ze kupe tez moze robic- totalnie bez stresu i napinki - i tak latała bez pieluchy całe lato. Zrobila dwie do nocnika, przez tydzien codziennie po jednej(a wczesniej 2-3/dzien), tyle ze te 3 pozostale do pieluchy na dworze. Potem zaczął sie placz, ze pipcia boli-podalam żuravit, potem ze pupa, a potem -pod koniec tygodnia płacz nieustanny, ból i rozpacz. Najwieksza tygodniowa gehenna w zyciu (dziecka i naszym) , kiedy musisz odrzucic dziecko, zeby mimo bólu spowodowanego nagromadzeniem gazów, zechcialo samodzielnie sie wyproznic- bo noszenie i przytulanie dawalo córce ukojenie- a co za tym idzie nadal nie robila bolesnej kupy i problem sie nasilał. teraz siku do nocnika a kupa do pieluchy i czekamy na lepsze czasy.
      zaluje ze nie slyszalam wczesniej o nawykowych zaparciac.
    • mama_kotula Re: kupa tylko do pieluchy 31.08.13, 21:11
      Czekać, aż załatwi się do toalety, zakładać pampersa, olać temat, nie namawiać do nocnika, w ogóle nic z tym nie robić. I przede wszystkim nie słuchać Lipcowej, bo chromoli tam wyżej jakby jej od mózgu urwało.
    • gaga-sie Re: kupa tylko do pieluchy 31.08.13, 23:07
      Tak, nasz syn tak miał, sygnalizował już potrzebę siku, nie mógł się przestawić na korzystanie z nocnika czy toalety w przypadku kupy, musiała być pielucha ( w nocy też była pielucha). Nie robiliśmy paniki, daliśmy mu czas ( trwało to ok 3 miesięcy). Z dnia na dzień zaczął korzystać z toalety, w nocy też śpi bez pieluchy.
      • ela4591 pytanie odnośnie przedszkola 01.09.13, 15:18
        Mam pytanie odnośnie przedszkola i pieluchy: piszecie, że kupa tylko do pieluchy, jak to wygląda w przedszkolu?
        Nie przypuszczam zeby w przedszkolu zakładano dzieciom pieluchę, jak to u Was wygląda technicznie?
        • mama_kotula Re: pytanie odnośnie przedszkola 01.09.13, 19:53
          ela4591 napisała:
          > Mam pytanie odnośnie przedszkola i pieluchy: piszecie, że kupa tylko do pieluch
          > y, jak to wygląda w przedszkolu?
          > Nie przypuszczam zeby w przedszkolu zakładano dzieciom pieluchę, jak to u Was w
          > ygląda technicznie?

Syn nigdy nie załatwial się w przedszkolu. Tak sobie wyregulował wypróżnianie, że kupę robił przed wyjściem i zaraz po przyjściu do domu.
          • myelegans Re: pytanie odnośnie przedszkola 02.09.13, 23:51
            Moj do tej pory nie zrobi kupy w szkole, w orzedszkolu zreszta tez nie robil. Tylko w domu. Na wyjazdach schodzi mu ze 3-4 dni zanim sie odblokuje. Ja mam tak samo.
        • gaga-sie Re: pytanie odnośnie przedszkola 02.09.13, 00:10
          Robił przed wyjściem do przedszkola ( miał wtedy 2,5 roku), dlatego czasami przyprowadzaliśmy go troszkę później. Jeśli nie udało mu się, robił później w domu. W przedszkolu nie potrafił zrobić kupy i nadal ma tam z tym problem.
    • kalina2011 Re: kupa tylko do pieluchy 02.09.13, 22:03
      Moja 2,5 latka też tak ma. Od pół roku odpieluchowana. Pampers tylko na noc i ..na kupkę. Próbowaliśmy wszystkiego - nocnik, nakładka na sedes, nagrody, mówienie że pieluch brak, odstawiania dzikich tańców gdy raz udało jej się zrobić do muszli itp., itd. Boi się i już! Mam nawet podejrzenia, że jeszcze bardziej brzydzi się kupy bo podczas tego jednego jedynego razu gdy załatwiła potrzebę do toalety prawie zwymiotowała gdy ją zobaczyła. Drugą rzeczą może być fakt, że kupkę robi tylko i wyłącznie na stojąco, może teraz trudno jej inaczej? Nie wiem, ale odpuściłam. Nie chcę jej stresować czy męczyć. W żłobku kupy nie robi w ogóle. Czeka jak przyjdziemy do domu, ewentualnie jak tylko ją odbiorę bierzemy pieluszkę i idziemy do toalety załatwić potrzebę.
    • myelegans Re: kupa tylko do pieluchy 02.09.13, 23:47
      Tak, kolega mlodego, nawiasem mowiac matka terapeutka od SI i dzieci autystycznych.
      Pieluche na kupe mial bodajze zakladana do ponad 4 lat. i kiedys po prostu poszedl do toalety i "problem" sie skonczyl.
      Teraz ma 9 i nie, w plieluszce nie chodzi

Wyluzuj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka