Dodaj do ulubionych

kuchnia do zabawy dla chłopca

18.11.13, 14:47
Witam
Mój syn niedługo skończy dwa lata i już od dłuższego czasu jest wielkim fanem akcesorii kuchennych typu garnki, miski, łyżki, mieszadła itp.
Zaraz zaczyna się sezon prezentowy i myślałam o kupnia dla niego kuchni do zabawy. Ale mąż stwierdził że to nie jest zabawka dla chłopca, że na pewno "zabawkowymi garnkami" nie będzie się tak bawił bo to nie to samo.
I tak się zastanawiam czy to rzeczywiście taki zły pomysł? Kupno takiej kuchni to jednak wydatek i miejsca tez sporo zajmuje.
Doradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • camel_3d a czemu nie... 18.11.13, 14:52
      Al emoze na poczatek po prostu daj mu sie pobawic normalnymi garnkami, walkiem..czy tam czyms innym..co lubi. A kuchnie mozesz z kartonow sama zrobic. Duzo wieksza fraja. A dziecku na prawde nie robi to roznic.

A co do ojca.. smile "dziewczyna" mlodego dostala na 2 urodziny kuchnie. No toche sie pobawila..i ok..ale na urodzinach byl tez inny maluch, bardzo mu sie podobala.. tata..no jak u ciebie..NIE..bo to zabawka dla dziewczynek. Na 5 urodziny w tym roku chlopiec kategorycznie uparl sie na kuchnie i koniec. I dostal..

smile)
      • aboojawiem Re: a czemu nie... 18.11.13, 15:36
        Garnkami, wałkami i wszystkim co jest w stanie sam z szafek i szuflad wyciągnąć bawi się non stop. Dlatego właśnie pomyślałam o kupnie kuchenki do zabawy.
        Pomysł na zrobienie kuchni z kartonu jest super. Do manualnych czynności mam dwie lewe ręce ale poszukam w necie "kuchnia z kartonu for dummies" może coś znajdę i spróbujemy coś wymyśleć. smile
        Dzięki.
        • camel_3d Tu masz . 18.11.13, 18:56
          https://img.zszywka.pl/0/0092/w_8766/dzieci/kuchnia-dla-dzieci-z-kartonow.jpg

https://img.zszywka.pl/0/0071/w_6619/DIY-Zrob-to-sam/kuchnia-z-kartonowych-pudelek.jpg

https://www.tatento.pl/css/gfx/upload/images/461_m_ola_i_jej_kuchnia.jpg

• tuya Re: Tu masz . 19.11.13, 08:46
            Dzięki za inspirację! Kuchnie rewelacyjne.
            Co prawda nie kuchnię ale garaż mam plan popełnić w następny weekend. Wkleję co znalazłam, to może kogoś też natchnie:
            https://24.media.tumblr.com/tumblr_m09octh2Oi1rotz6ao1_500.jpg
            • camel_3d Re: Tu masz . 19.11.13, 09:40
              o dzieki!
              tez machniemy smile
      • mama_kotula Re: a czemu nie... 18.11.13, 15:37
        camel_3d napisał:

> Al emoze na poczatek po prostu daj mu sie pobawic normalnymi garnkami, walkiem.
        > .czy tam czyms innym..co lubi. A kuchnie mozesz z kartonow sama zrobic. Duzo wi
        > eksza fraja. A dziecku na prawde nie robi to roznicy

Mówimy o dwulatku, dwulatki włażą na wszystko - kartony długo nie uciągną. To już prędzej ze stołka zrobić.
        • camel_3d Re: a czemu nie... 19.11.13, 09:40

> Mówimy o dwulatku, dwulatki włażą na wszystko - kartony długo nie uciągną. To j
          > uż prędzej ze stołka zrobić.

no to juz chyba lepiej zeby wlazl na karton niz na cos plastikowego, co peknie i si edzeicko pokaleczy.

pomysl ze stolkiem dobry .
    • pszczolka1020 Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 14:54
      Mam dwóch synów, jeden i drugi w wieku około 2-4 lat bawili się kuchnią , którą im kupiliśmy, to była dla nich fajna zabawka, a do tego wydawała odgłosy . Tak samo jak kasą sklepową się bawili pomimo że była różowa. Polecam.
      • kassia_34 Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 15:16
        Zdecydowanie polecam! Mój dwulatek od roku bawi się kuchnią. Widzę same plusy. Rozwija wyobraźnię, pozwala doskonalić posługiwanie się sztućcami, wzbudza zainteresowanie jak powstają prawdziwe potrawy. My mamy taką jak w linku. Kupiliśmy ją w Mothercare. Są niebieskie i różowe. Palniki wydają dźwięki gotowania potraw. Po zakończeniu zabawy wszystko pakujemy do kuchenki-kuferka i nic nie wala się po mieszkaniu smile

www.elc.co.uk/Mini-Sizzlin%27-Kitchen---Turquoise/134186,default,pd.html
        • devina Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 20.11.13, 11:21
          Syn ma taką samą. Polecam.
    • mama_kotula Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 15:36
      Kupiłabym. Albo zrobiła, wszystko jedno.
      Mieliśmy coś takiego: media-cache-ak0.pinimg.com/736x/db/55/9c/db559cae09d600763243e3e323ab779d.jpg

- po jakimś czasie, kiedy przybyło akcesoriów i jedzenia wink, zmienilismy na taką:
      img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/37/00/80/21/3700802184
      (ma tę zaletę, że ma szafki, gdzie można wszystko włożyć).

Córka bawi się kuchnią, nie zmienia to faktu, że równie chętnie pracuje i pomaga w dorosłej kuchni, jak przedtem.
      Nie widzę różnicy, szczególnie w przypadku tak małego dziecka (2 lata), czy chodzi o chłopca, czy dziewczynkę, zabawa ta sama.
      • una_mujer Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 16:34
        A w czym problem? Jak lubi, niech się bawi. Może za 30 lat dostanie gwiazdkę Michelin smile Mnie się bardzo podobają kuchenki z Ikei; gdyby nie to, że moje dziecko dostało jakąś tam inną w prezencie, to pewnie kupiłabym Ikeową.
        Tak w ogóle, to trochę nie rozumiem tego podejścia "zabawki dla chłopców" i "zabawki dla dziewczynek". Moja córeczka najbardziej lubi Duplo, puzzle i autka - więc kupuję te autka i do głowy by mi nie przyszło przekonywać jej do zabawy lalkami... Ma ze dwie, leżą w pudełku nie ruszane od miesięcy...
        No ale moja postawa to już jest chyba ten gender, co to prowadzi wprost do pedofilii u księży wink
    • grajfrutt Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 17:56
      Mój dostał w prezencie na 2 urodziny, bardziej podobają mi się drewniane typu IKEA, ale dostał jaką dostał (smoby), i bardzo lubi się nią bawić, "gotuje" mi obiadki, robi rano kawkę. Kuchnia mimo że plastikowa wygląda jak nowa, nic się nie uszkodziło, no ale moje dziecko nie włazi na nią. Teraz ma 3 lata i widzę że coraz chętniej się bawi i bardziej wymyśla. W kuchni przy gotowaniu też zawsze pomaga.
    • budzik11 Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 18:08
      Lepiej kupić akcesoria kuchenne (garnki, patelnie, wałki, noże, bułki, kiełbaski, owoce i warzywa itp) niż samą kuchenkę, bo tę można zrobić ze wszystkiego, jak wyżej napisano - choćby nakleić na stołku czarne kółka i pokrętła. A akcesoria są tak bajeczne, że mozna wybierać i przebierać - plastikowe, drewniane, porcelanowe, włóczkowe itp).
    • wro-tka Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 18:21
      moja córka bawi się głównie autami, których ma od metra. na mikołaja dostanie tor i auto zdalnie sterowane. teraz obok mnie przebudowuje z klocków garaż.
      jak idziemy do sklepu to omija różowe półki i dopiero przy chłopackich zabawkach się ożywia wink

na liście do św. Mikołaja znalazł się też miecz, smok i rycerz i piesek sambi czy jakoś. to jedyna zabawka neutralna, albo i dziewczyńska.

Ala, lat 4.
      • bbuziaczekk Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 18.11.13, 18:27
        A co ma piernik do wiatraka ?
        Nigdzie nie ma napisane ze kuchnia jest dla bab a dla facetow tylko majsterkowanie i auta.
        Dzieci w tym wieku i nie tylko w tym powinny miec rozne zabawki i dla chlopcow i dla dziewczyn.
        Moi (chlopak i dziewczyna) rok temu na Mikolaja dostali kuchnie. Syn sie wiecej nia bawi niz corka. Zreszta on sie duzo bardziej interesuje gotowaniem niz siostra.
        Zabawka idealna dla chlopak wiec sie nie zastanawiaj tylko kupuj!
        Znam mnostwo chlopcow ktorzy maja kuchenki smile
        • wro-tka Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 19.11.13, 08:50
          a poza tym większość profesjonalnych kucharzy to jednak faceci wink
          • agar2208 Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 19.11.13, 09:53
            Syn miał kuchenkę i uwielbiał się nią bawić ( gotował, piekł itp).Dostał ja jak miał 2 latka.
            Teraz ma 5 i nadal uwielbia piec i gotować ze mną w kuchni.
            • agar2208 Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 19.11.13, 09:57
              Ja bym jednak skusiła się na normalną kuchenkę nie jakąś z kartonów itp.
              Syn na początku miał taką zwyklejsza kuchenkę, ale kiepsko drzwiczki się otwierał, nie była stabilna i się wkurzał. Jego kuzynka miała taka fajniejszą ze światełkami i wszystko lepiej się otwierało i zamykało.
    • dziustynka Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 19.11.13, 09:59
      Ja polecam, mamy od prawie roku i synek bardzo lubi.
      Herbatki, placki, nie chce jeść posiłku, to mówi, że idzie sobie ugotować coś lepszego big_grin
      Mamy taką i bardzo cieszy oko, poza tym jest pojemna i ma te fajne szufladki.
      allegro.pl/drewniana-kuchenka-dla-dzieci-kuchnia-ekskluzywna-i3694158628.html (nie moja aukcja)
      Do tego garnki i zestaw śniadaniowy z ikei, plus jakies pojemniczki, buteleczki po zapachach do ciast...
      • mia.vita Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 20.11.13, 21:59
        Przeglądałam ostatnio na allegro akcesoria kuchenne smile przygotowując się na Mikołaja i zauważyłam właśnie ze sprzedawcy piszą czesto. Wymarzony prezent dla małej gosposi! Nosz kurczę co za dyskryminacja smile mój syn dostał kuchenkę na Mikołaja jak miał 2 latka. Bawi się dobrej pory choć czasem stoi zapomniana to chętnie do niej wraca smile teraz mam na oku ekspres do kawy i maszynkę do robienia makaronu wink
    • nena20 Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 22.11.13, 11:58
      mamy z Biedronki (tefal czy jakoś tak)
      kupiliśmy daaaawno temu (syn miał 1 i 3 m-ce) do tej pory się bawi a skończył 4 lata
      czasem nam gotuje innym razem służy jako sklep
      zupełnie nie widzę powodu dlaczego chłopcu nie można kupić kuchni, która dla 2-latka jest o niebo bardziej interesująca niż warsztat
    • az-82 Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 22.11.13, 14:51
      Ja jestem za równouprawnieniem. U mnie w rodzinie było równouprawnienie, razem z kuzynami płci męskiej się bawiliśmy w warsztacie, razem uczyliśmy się haftować, robić na drutach, pomagać w kuźni, rąbać drewno.
      Nie można dziecka ograniczać i pakować w sztywne stereotypy. Jak chłopiec, to ma mieć warsztat i samochodziki, a jak dziewczynka to lalki i kuchnia.

Kup chłopakowi kuchnię, skoro jesteś zdania, że mu się spodoba.
    • 1fioletowa Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 25.11.13, 21:10
      Mój syn bawi się swoją kuchnią już kilka latsmile Uwielbia ja od 1go wejrzenia. Jego kumple również.
    • ichi51e Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 28.11.13, 21:34
      W ikei widzialam ostatnio piekne zestawy kuchenne (taki aneks dzieciecy) fajny byl bo w stylu ikea - totalnie bezplciowy wrecz meski. Moze on meza przekona
      • calineczkafu Re: kuchnia do zabawy dla chłopca 29.11.13, 16:33
        Ja kupiłam synowi taką: allegro.pl/super-kuchnia-swiatla-dzwieki-akcesoria-promocja-i3674280023.html

Jest niebieska to nie będzie nikogo razić w oczy wink wydaje dźwięki i syn bawi się nią non stop. Kuchenka jest mała i wcale nie zajmuje dużo miejsca. Jedyny jej mankament to to, że jest bardzo lekka i syn ją dosłownie nosi z miejsca na miejsce smile
        Nie zastanawiałabym się nad kupnem i męża bym nie słuchała smile Gdyby moje 2 letnie dziecko chciało teraz np. lalkę z wózkiem też bym mu kupiła smile To chyba normalny odruch smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka