Dodaj do ulubionych

alergia na kota

14.12.13, 22:35
Czy objawem alergii na kota może być suchy męczący kaszel, pojawiający się głownie w nocy?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: alergia na kota 15.12.13, 18:00
      Najlepiej od razu utop sierściucha tongue_out
      • kasiak37 Re: alergia na kota 15.12.13, 19:24
        szukasz powodu do pozbycia sie kota?
        Nawilzaj powietrze i wietrz pokoj przed polozeniem dziecka spac.W sezonie grzewczym nie tylko dzieci kaszla w nocy,ja tez.
    • dwustumilowylas Re: alergia na kota 15.12.13, 19:30
      u nas też kaszel i Ige wysokie, a podstawowe alergeny ok, też się boję, że kot, a mam 3 przekochane. Najwyżej dziecko oddamwink a tak serio - może to pasożyty?
      • klubgogo Re: alergia na kota 15.12.13, 19:48
        Dajcie spokój tym kotom. Wietrzenie przed snem co najmniej pół godziny, zakręcony kaloryfer i nawilżacz powietrza. Do tego za dnia trzeba dziecko przegonić ze 2 godziny po dworze - w pogodzie tragedii nie ma, można łazić.
        • wro-tka Re: alergia na kota 16.12.13, 08:22
          bla bla bla
          ja mam alergię na koty i moje wizyty u kociarzy kończą się zawsze dla mnie kaszlem, katarem i wychodzeniem z tego przez tydzień, dwa... i znajomi wiedzą o fakcie i czyszczą, myją podłogi, wietrzą a ich mieszkanie lśni i ... dupa. wyczuwam kota od pierwszych chwil.

swoją drogą to dla mnie osobiście smutne, bo zawsze marzyłam o kocie i gdyby nie alergia na bank miałabym kota!
    • eliszka25 Re: alergia na kota 15.12.13, 20:39
      jak najbardziej. ja tak mam. chodzi moze nie tyle o noc, co o pozycje lezaca. zanim zaczelam kuracje odczulajaca mialam okres, ze spac moglam wylacznie na siedzaco. jak tylko sie kladkam, to kaszlalam i sie dusilam na zmianie lub oba na raz.
    • kasiak37 Re: alergia na kota 15.12.13, 20:45
      suchy,meczacy nocny kaszel moze byc oznaka alergii,ale na roztocza.
      • zjawa1 kasiak37 15.12.13, 21:13
        kasiak37 napisała:

> suchy,meczacy nocny kaszel moze byc oznaka alergii,ale na roztocza.
        Sluszna uwagasmile to mój drugi alergen-okropne roztocza!
        Dodatkowo opisze jeszcze, ze przyalergii na roztocza-w moim przypadku. Strasznie drapie mnie ,,swędzi" w nosogardle i na wysokości przełyku i oskrzeli, dlatego pokaszluje suchym kaszlem.
        Wlasnie 2 tygodnie temu miałam masakrę z tym zwiazana-sprzatalam piwnice, gdzie roztoczy było od groma.
        Maseczka na twarz dala 50% blokady, potem wystapil: przezroczysty katar, ciagle psikani, drapanie w całym gardle oraz kaszel, który tak mnie dusil, ze spac nie mogłam i budziłam się co 2 godziny.
        Na szczęście Aerius w tabletkach i czas zalagodzil objawy. A dolegliwości przeszly z czasem.
    • dwustumilowylas Re: alergia na kota 15.12.13, 20:52
      hmm...w naszym przypadku dziecko codziennie jest na długim spacerze, wietrzenie obowiązkowe, temperatura w mieszkaniu idealna, wilgotność powietrza optymalna, Ige na roztocza klasa 0, a Ige ogólne podwyższone znacznie, do tego kaszel i wiecznie czerwone poliki + wysypka wędrująca. Chętnie dałabym spokój kotom i mam nadzieję, że Młody nie jest uczulony na nie.
      • zjawa1 Re: alergia na kota 15.12.13, 21:07
        Ja mam niestety uczylenie na koty. Co ciekawe najbardziej na zwykle ,,dachowce".
        Jak wochodze do mieszkania gdzie mieszka kot to po ok. 30 minutach zaczynają mnie kloc i swedziec spojówki. Robia się czerwone i oczy zaczynają mi lzawic. Jak dotkne kotka to jest jeszcze gorzej, zaczyna mnie ,,sedziec". Ogolnie po opuszczeniu mieszkania jakas godzine później objawy stopniowo maleja i zanikają.
        Także może być roznie. Jednak ja w pierwszej kolejności-jak dziewczyny wyżej-obstawiam suche powietrze. Nawilzaj odpowiednio pomieszczenia i sadze, ze będzie po kłopocie.
    • wilhelminaslimak Re: alergia na kota 15.12.13, 21:55
      No,ale to akurat bardzo łatwo sprawdzić: weź dziecko do bezkociej babci/cioci/koleżanki na noc - i zobaczysz, czy będzie kaszleć. Dla potwierdzenia testu możecie przespać się też u jakiejś kociej babci/cioci ale nie u Was w domu i sprawdzić jaki będzie rezultat.
      Ja tak zrobiłam, gdy mój wówczas 6-cio miesięczniak miał podejrzenie alergii na kurz/roztocza (pediatra wykluczył pokarmówkę, bo ja karmiąc piersią już prawie nic nie jadłam). Pojechaliśmy na 3 noce do starej chałupy, w której kurz można było zbierać garściami. I nie było pogorszenia. Była to bardzo cenna wiadomość.
      • dwustumilowylas Re: alergia na kota 15.12.13, 22:04
        my nie mamy bezkociej rodziny/przyjaciół. Wszyscy zakoceni pojedyńczo albo wielorako. A do znajomych nie będę się na noc ładowaćwink Robiliśmy testy z krwi trzy podstawowe panele - zrobimy i na sierś smile
      • zjawa1 Re: wilhelminaslimak 15.12.13, 22:19
        ,,Test" na roztocza średnio miarodajnywink
        Jak ma się alergie na roztocza w skrajnym natężeniu, to na pewno pobyt w zakurzonej chałupie niczego nie zmieni, a wiec ,,nie nasili objawow" bo sa one jednakowe w pewnym stadium.
        Lepiej posiedzieć z dzieckiem dobrych pare godzin na siwzym powietrzu, w lesie. Jeśli to uczulenie na roztocza, to powinna być poprawa. Chiciaz minimalna. Wiem, co mowie bo choruje na ten alergen od 18-tego roku zycia.
      • marika012 Re: alergia na kota 17.12.13, 14:03
        >Pojechaliśmy na 3 noce do starej chałupy, w której kurz można
        > było zbierać garściami. I nie było pogorszenia.

Na stan dziecka naprawdę może nie mieć wpływu ilość alergenu ale wyłącznie jego obecność. Alergik może mieć tak samo nasilone objawy przy jednym kocie i przy 20 kotach. Podobnie jest z kurzem.
        • zjawa1 Re: marika012 17.12.13, 20:07
          To samo napisala!
    • wro-tka Re: alergia na kota 16.12.13, 08:23
      może.
    • xmiska34 Re: alergia na kota 31.12.13, 06:32
      Mój syn to wieloczynnikowy alergik - mamy wiele alergii wziewnych oraz roztocza i alergie na koty również - w domu są dwa koty. Lekarze kazali mi się ich pozbyć, ale chodząc od jednego do drugiego - trafiłam na takiego, który kazał dziecku wtulić twarz w siersc, poczochrać - po takim badaniu dziecko nie miało pogorszenia objawów, swędzenia, kichania itp - jednym slowem ma alergię ale wyraznie nie reaguje. Natomiast wstając rano - miał bardziej zapchany nos, w nocy swiszczał, chrapał i kaszlał - to wynik reakcji na roztocza... Jest w trakcie odczulania na nie wlasnie, kupilam allergoff, posciele antyalergiczne i stosujemy leczenie. Pomaga. A moje kochane dwie brytyjki szczesliwie bede ratowac przed oddaniem, chociaz kilku lekarzy probowalo uswiadomic mi ze jestem złą matka. Więc to wcale nie musi być kot!
      • xmiska34 Re: alergia na kota 31.12.13, 06:48
        dodam jeszcze że testy pokazały syna u silną alergię - w 5cio stopniowej skali - 4ty stopien. Więc alergia - a reakcje organizmu to dwie osobne sprawy...
    • magdalenca78 Re: alergia na kota 02.01.14, 09:08
      Moje dziecko ma alergię na koty i psy - potwierdzone testami. Pobyt u babci, która ma niestety 5 kotów i psa skutkuje kichaniem, katarem, plamami na buzi i czerwonymi oczami po kilkunastu minutach (mimo wcześniejszego dokładnego sprzątania mopem parowym itd) sad Reakcje zdarzają się też nawet po bliskim kontakcie z osobą, która kota ma i przyniesie alergeny na ubraniach (siostra cioteczna, pani w przedszkolu) - już mieliśmy kilka takich syt. sad
      W tym roku zaczniemy chyba odczulanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka