zojaaa 14.12.13, 22:35 Czy objawem alergii na kota może być suchy męczący kaszel, pojawiający się głownie w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: alergia na kota 15.12.13, 19:24 szukasz powodu do pozbycia sie kota? Nawilzaj powietrze i wietrz pokoj przed polozeniem dziecka spac.W sezonie grzewczym nie tylko dzieci kaszla w nocy,ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś
dwustumilowylas Re: alergia na kota 15.12.13, 19:30 u nas też kaszel i Ige wysokie, a podstawowe alergeny ok, też się boję, że kot, a mam 3 przekochane. Najwyżej dziecko oddam a tak serio - może to pasożyty? Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: alergia na kota 15.12.13, 19:48 Dajcie spokój tym kotom. Wietrzenie przed snem co najmniej pół godziny, zakręcony kaloryfer i nawilżacz powietrza. Do tego za dnia trzeba dziecko przegonić ze 2 godziny po dworze - w pogodzie tragedii nie ma, można łazić. Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: alergia na kota 16.12.13, 08:22 bla bla bla ja mam alergię na koty i moje wizyty u kociarzy kończą się zawsze dla mnie kaszlem, katarem i wychodzeniem z tego przez tydzień, dwa... i znajomi wiedzą o fakcie i czyszczą, myją podłogi, wietrzą a ich mieszkanie lśni i ... dupa. wyczuwam kota od pierwszych chwil. swoją drogą to dla mnie osobiście smutne, bo zawsze marzyłam o kocie i gdyby nie alergia na bank miałabym kota! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: alergia na kota 15.12.13, 20:39 jak najbardziej. ja tak mam. chodzi moze nie tyle o noc, co o pozycje lezaca. zanim zaczelam kuracje odczulajaca mialam okres, ze spac moglam wylacznie na siedzaco. jak tylko sie kladkam, to kaszlalam i sie dusilam na zmianie lub oba na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: alergia na kota 15.12.13, 20:45 suchy,meczacy nocny kaszel moze byc oznaka alergii,ale na roztocza. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 kasiak37 15.12.13, 21:13 kasiak37 napisała: > suchy,meczacy nocny kaszel moze byc oznaka alergii,ale na roztocza. Sluszna uwaga to mój drugi alergen-okropne roztocza! Dodatkowo opisze jeszcze, ze przyalergii na roztocza-w moim przypadku. Strasznie drapie mnie ,,swędzi" w nosogardle i na wysokości przełyku i oskrzeli, dlatego pokaszluje suchym kaszlem. Wlasnie 2 tygodnie temu miałam masakrę z tym zwiazana-sprzatalam piwnice, gdzie roztoczy było od groma. Maseczka na twarz dala 50% blokady, potem wystapil: przezroczysty katar, ciagle psikani, drapanie w całym gardle oraz kaszel, który tak mnie dusil, ze spac nie mogłam i budziłam się co 2 godziny. Na szczęście Aerius w tabletkach i czas zalagodzil objawy. A dolegliwości przeszly z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
dwustumilowylas Re: alergia na kota 15.12.13, 20:52 hmm...w naszym przypadku dziecko codziennie jest na długim spacerze, wietrzenie obowiązkowe, temperatura w mieszkaniu idealna, wilgotność powietrza optymalna, Ige na roztocza klasa 0, a Ige ogólne podwyższone znacznie, do tego kaszel i wiecznie czerwone poliki + wysypka wędrująca. Chętnie dałabym spokój kotom i mam nadzieję, że Młody nie jest uczulony na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: alergia na kota 15.12.13, 21:07 Ja mam niestety uczylenie na koty. Co ciekawe najbardziej na zwykle ,,dachowce". Jak wochodze do mieszkania gdzie mieszka kot to po ok. 30 minutach zaczynają mnie kloc i swedziec spojówki. Robia się czerwone i oczy zaczynają mi lzawic. Jak dotkne kotka to jest jeszcze gorzej, zaczyna mnie ,,sedziec". Ogolnie po opuszczeniu mieszkania jakas godzine później objawy stopniowo maleja i zanikają. Także może być roznie. Jednak ja w pierwszej kolejności-jak dziewczyny wyżej-obstawiam suche powietrze. Nawilzaj odpowiednio pomieszczenia i sadze, ze będzie po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelminaslimak Re: alergia na kota 15.12.13, 21:55 No,ale to akurat bardzo łatwo sprawdzić: weź dziecko do bezkociej babci/cioci/koleżanki na noc - i zobaczysz, czy będzie kaszleć. Dla potwierdzenia testu możecie przespać się też u jakiejś kociej babci/cioci ale nie u Was w domu i sprawdzić jaki będzie rezultat. Ja tak zrobiłam, gdy mój wówczas 6-cio miesięczniak miał podejrzenie alergii na kurz/roztocza (pediatra wykluczył pokarmówkę, bo ja karmiąc piersią już prawie nic nie jadłam). Pojechaliśmy na 3 noce do starej chałupy, w której kurz można było zbierać garściami. I nie było pogorszenia. Była to bardzo cenna wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
dwustumilowylas Re: alergia na kota 15.12.13, 22:04 my nie mamy bezkociej rodziny/przyjaciół. Wszyscy zakoceni pojedyńczo albo wielorako. A do znajomych nie będę się na noc ładować Robiliśmy testy z krwi trzy podstawowe panele - zrobimy i na sierś Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: wilhelminaslimak 15.12.13, 22:19 ,,Test" na roztocza średnio miarodajny Jak ma się alergie na roztocza w skrajnym natężeniu, to na pewno pobyt w zakurzonej chałupie niczego nie zmieni, a wiec ,,nie nasili objawow" bo sa one jednakowe w pewnym stadium. Lepiej posiedzieć z dzieckiem dobrych pare godzin na siwzym powietrzu, w lesie. Jeśli to uczulenie na roztocza, to powinna być poprawa. Chiciaz minimalna. Wiem, co mowie bo choruje na ten alergen od 18-tego roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
marika012 Re: alergia na kota 17.12.13, 14:03 >Pojechaliśmy na 3 noce do starej chałupy, w której kurz można > było zbierać garściami. I nie było pogorszenia. Na stan dziecka naprawdę może nie mieć wpływu ilość alergenu ale wyłącznie jego obecność. Alergik może mieć tak samo nasilone objawy przy jednym kocie i przy 20 kotach. Podobnie jest z kurzem. Odpowiedz Link Zgłoś
xmiska34 Re: alergia na kota 31.12.13, 06:32 Mój syn to wieloczynnikowy alergik - mamy wiele alergii wziewnych oraz roztocza i alergie na koty również - w domu są dwa koty. Lekarze kazali mi się ich pozbyć, ale chodząc od jednego do drugiego - trafiłam na takiego, który kazał dziecku wtulić twarz w siersc, poczochrać - po takim badaniu dziecko nie miało pogorszenia objawów, swędzenia, kichania itp - jednym slowem ma alergię ale wyraznie nie reaguje. Natomiast wstając rano - miał bardziej zapchany nos, w nocy swiszczał, chrapał i kaszlał - to wynik reakcji na roztocza... Jest w trakcie odczulania na nie wlasnie, kupilam allergoff, posciele antyalergiczne i stosujemy leczenie. Pomaga. A moje kochane dwie brytyjki szczesliwie bede ratowac przed oddaniem, chociaz kilku lekarzy probowalo uswiadomic mi ze jestem złą matka. Więc to wcale nie musi być kot! Odpowiedz Link Zgłoś
xmiska34 Re: alergia na kota 31.12.13, 06:48 dodam jeszcze że testy pokazały syna u silną alergię - w 5cio stopniowej skali - 4ty stopien. Więc alergia - a reakcje organizmu to dwie osobne sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: alergia na kota 02.01.14, 09:08 Moje dziecko ma alergię na koty i psy - potwierdzone testami. Pobyt u babci, która ma niestety 5 kotów i psa skutkuje kichaniem, katarem, plamami na buzi i czerwonymi oczami po kilkunastu minutach (mimo wcześniejszego dokładnego sprzątania mopem parowym itd) Reakcje zdarzają się też nawet po bliskim kontakcie z osobą, która kota ma i przyniesie alergeny na ubraniach (siostra cioteczna, pani w przedszkolu) - już mieliśmy kilka takich syt. W tym roku zaczniemy chyba odczulanie. Odpowiedz Link Zgłoś