Dodaj do ulubionych

Problemy z odpieluchowywaniem

27.01.14, 21:54
Dziewczyny poradzcie mi jak odpieluchować dziecko 2 letnie które za 7 miesięcy pójdzie do przedszkola . Z siusianiem synek nie ma problemów, czasem tylko zasika rajstopy jak siedzi na nocniku , ale z robieniem kupki ma problem , chowa się za firanką albo puszcza bąki. Moi rodzice uparcie twierdzą że psychicznie się zablokował trzeba mu pomóc . Ale żeby pomóc to już nie . Próbujemy różnych sposobów z mężem ale nic nie działa. Błagam podpowiedzcie. Przecież nie będę z tego powodu szła do psychologa
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Problemy z odpieluchowywaniem 27.01.14, 22:08
      zdejmij po prostu pieluchę, postaw nocnik w widocznym miejscu, nastaw sie na kilka ciezkich dni i zacznij obserwowac dziecko. jak zobaczysz ze sie chowa za firanke, to sadzaj na nocnik.
      no nie ma innej drogi.
      • meresanch Re: Problemy z odpieluchowywaniem 27.01.14, 22:28
        dziecko musi byc na to gotowe
        do tego są potrzebne pewne połączenia w mózgu i bez tego nie pójdzie
        a tylko dziecko zniechęcisz i możesz spowodować blokady na całe życie
        7 mies to bardzo dużo
      • calineczkafu Re: Problemy z odpieluchowywaniem 27.01.14, 22:30
        U nas syn robil to samo. Z kupa zablokowal sie totalnie. Biegal juz bez pampersa a na czas kupy kkazal sobie pieluche zakladac. Co pomoglo:1.widzial kuzynajak robi na nocnik i jak widzialam ze chce to powiedzialam mu zeby zrobil takjak kuzyn na nocnik i usiadl wreszcie. 2.odpuscilam generalnie, nie biegalam za nim tylko w momenciejak widzialam ze cce podchodzilam do niego zdejmowalam mu majtki i mowilam ze widze ze chce kupewiec zdejme mu majtki aon usiadzie na nocni kiedy poczuje potrzebe i wychodzilam z kuchni akurat botam zwykle stal nocnik. Kiedy widzial ze ogolnie olewam to gdzie zrobi ta kupe i ze nie pytam: a chcesz?, a usiadziesz, a sprobuj itp. To sam usiadl. A potrafil czasem kupy nie robic przez 5-6 dni tak sie zablokowal. bardzo duzo pomoglo podgladniecie kuzyna. Teraz za to nocnika nie umiemy odstawic i przekonac go do wc a tez lada chwila idzie do przedszkola.
        • dziennik-niecodziennik Re: Problemy z odpieluchowywaniem 27.01.14, 22:48
          w przedszkolu zobaczy inne dzieci na kibelkach i tez sie przestawi.
          • myszy80 Re: Problemy z odpieluchowywaniem 28.01.14, 08:37
            Mój w ogóle nie chce słyszeć o sikaniu na nocnik czy toaletę. Co prawda jak widzi starszego brata, który idzie do ubikacji, to się rozbiera, ale tyko siedzi na nocniku i nic nie robi. Może tak siedzieć i pół godziny a potem wstaje i sika w majtki. Czekam więc, aż będzie gotowy. Też od września idzie do przedszkola.
          • calineczkafu Re: Problemy z odpieluchowywaniem 30.01.14, 20:38
            Na to liczę smile dlatego na razie proponowałam ale w ogóle nie naciskam. Widzę, że ewidentnie boi się usiąść, żeby nie wpaść, chociaż siku kilka razy tak zrobił. Wolę jak regularnie załatwia mi się na nocnik niż znów ma się zablokować bo mamusia ma kaprys załatwiania się na wc wink
    • 3fanta Re: Problemy z odpieluchowywaniem 29.01.14, 18:24
      Moja też na nocnik nie usiądzie.Mamy nocnik zwykły,grający i nakładkę na sedes.Nie chce usiąść na nic i robi siku i kupę do majtek lub do pampersa.We wrześniu chcę posłać do przedszkola i też mam nadzieję,że się oduczy tego pampka.Zakladam jej pieluchomajty,żeby łatwiej bylo ale to nic nie daje.Zasikanych podłóg nie chcę.Czekam na cieplejsze dni i na razie odpuszczę.
      • sunlife44 Re: Problemy z odpieluchowywaniem 29.01.14, 18:41
        może to kwestia nakładki. Mój synek nie chciał w ogóle korzystać z nocnika, służył mu jako zabawka. kupiłam nakładkę tego typu: www.malpka-sklep.pl/750679-tega-nakladka-na-sedes-balbinka.html ale nie chciał siadać pewnie dlatego że suwała mu się po sedesie.
        Gdzieś przypadkiem w jakimś sklepie spotkałam tego typu tablica.pl/oferta/nakladka-na-sedes-wc-CID88-ID3xG1h.html i jakoś łatwiej nam poszło uczenie. teraz za miesiąc kończy 3 latka i sam chodzi do toalety, nakładka leży obok sedesu i sam jej używa. Jedyne to muszę pomóc mu przy podcieraniu pupy, wytrze sam ale niedokładnie bo jeszcze nie dosięga.
    • camel_3d ono ma dopiero 2 lata!!! 29.01.14, 21:32
      niektre matki maja jakies dziwne parcie na to odpieluchownaie...

przyjdzei czas, bedzie gotwy, sam ci da znac...zauwazysz..

• dzikafrytka Re: Problemy z odpieluchowywaniem 30.01.14, 23:12
      U nas bylo podobnie, siusiu do nocnika sama robila a kupy nie i juz. Doszlo do tego, ze przez pare dni nie robila wcale. Odstawilismy ryz banany, marchewki itp a dostala duzo kapusty, owsianki i mango. No i zaraz po przebudzeniu, zanim calkiem doszla do siebie na nocnik. Raz i drugi zrobila kupe bez wysilku i sie odblokowala. A z toaleta to tylko dobry przyklad starszej kuzynki. Dorosli na kibelku nie robili wrazenia, ale rok starsza kuzynka to guru, trzeba tak jak ona wink i spokojnie, macie jeszcze mase czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka