Dodaj do ulubionych

Badanie słuchu - jak wygląda

10.02.14, 14:14
Hej Mamy smile Chciałam zapytać Was czy może wiecie jak wygląda badanie słuchu u dziecka 2-3 lata? Czy dziecko może się stresować? Ponieważ mój synek, 2,5roku niezbyt dużo mówi (choć robi postępy ale dość wolno) to rozważam zbadanie słuchu pod kątem niedosłuchu. Ale zastanawiam się jak to wygląda? Jakieś słuchawki? Inne sprzęty, kable? Dziecko może się tego bać? Macie jakieś doświadczenie - to proszę podzielcie się. Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • mamatomika Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 14:30
      Moja corka miala robione badanie sluchu, ma 4 lata. Nic strasznego, miala ubrane sluchawki i musiala nacisnac guzik za kazdym razem jak cos slyszala. Pani puszczala jej sygnaly, raz na jedno ucho raz na drugie. Wszystko bylo ok, bez stresu czy strachu.
    • budzik11 Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 14:38
      Dziecko siada przed komputerkiem, zakłada mu się słuchawki i słucha różnych dźwięków (np. gwizd lokomotywy i na wyświetlaczu jedzie lokomotywa - miłe dla dzieci). Pani też stojąc za dzieckiem "dzwoniła" kamertonem i sprawdzała, czy syn słyszy i z jakiej odległości.
    • camel_3d u nas sluchawki... i tablica. 10.02.14, 14:47
      dziecko mialo na uszach sluchawki i na tabllicy mialo pokazywac to co uslyszalo... i tyle. Na poczatku bylo normalnie, potem coraz ciszej i ciszej...
    • wilhelminaslimak Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 16:11
      Najprawdopodobniej 2,5-latkowi nie zrobią takiego badania jak piszą przedpiścy. Mój 3,5-latek miał takie robione, ale podobno jest ono miarodajne dopiero od 4-5 lat.
      Przerabialiśmy podejrzenie głuchoty u mojego syna.
      Najprawdopodobnie zrobią wam takie badanie jak chyba wszystkie dzieci mają robione jako noworodki. Wkładają taką słuchaweczkę do ucha i puszczają impuls i robi się wykres, czy dziecie słychy, czy nie. Jak pojdziesz do dobrego osrodka, to będzie pewnie wiecej nic jedno takie badania. To czasem lubi nie wyjsc (zatkane ucho, dziecko placzace, itp).
      Nijak to nie boli, ani nie potrzeba wspolpracy dziecka.

U malego dziecka jak to nie wychodzi (wykres plaski, u nas tak było) to robią badanie przeplywow w pniu mozgu (ABR). Niestety to jest najbardziej miarodajne u malutkich dzieci, bo niestety ale dziecie musi zasnać. Mój 3,5-latek mimo że go o 4 w nocy obudził, a badane bylo o 17, nie usnal. No i wtedy klops. Wtedy wlasnie dostal te sluchawki na uszy i mial wciskac przycisk jak bedzie cos słyszał. Jakkolwiek nikt za bardzo w tą diagnozę nie wierzył, bo trudno takie małe dziecko utrzymać w miejscu przez te parę minut badania.
      • camel_3d Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 21:41
        < Jakkolwiek nikt za bardzo w tą diagnozę nie wierzył, bo trudno takie małe dz
        > iecko utrzymać w miejscu przez te parę minut badania.

zaezy od dzeicka..u nas bilasn 3 latka trwal pol godziny, bylo pokazywanie na tablicy roznych rzeczy, badanie wzroku, sluchu...nie bylo problemow...
        wcele nei jest trudno.. nie strasz autorki smile
      • mama-ola Re: Badanie słuchu - jak wygląda 04.07.14, 12:09
        > Wtedy wlasnie dostal te sluchawki na uszy i mial wciskac przycisk jak bedzie cos słyszał.
        > Jakkolwiek nikt za bardzo w tą diagnozę nie wierzył, bo trudno takie małe dziecko
        > utrzymać w miejscu przez te parę minut badania.

Miałam takie badanie jako dorosła osoba. Ono jest trudne i niemiarodajne, ale nie dlatego, że pacjent się nie stara... Po prostu po pewnym czasie już nie wiadomo, czy się słyszy, co się słyszy i kiedy następuje ten moment usłyszenia danego dźwięku. Dźwięki podawane są od najcichszych i stopniowo głośność wzrasta. Po kilku minutach tak już wszystko w uszach dzwoni, że niczego nie można być pewnym.
        Moim zdaniem, to badanie wykonuje się tylko po to, żeby uzyskać uzasadnienie do wykonania badania bardziej zaawansowanego. Tak było w moim przypadku - badanie z wciskaniem wyszło źle, więc zrobili mi takie zaawansowane w Akademii Medycznej. Nic nie musiałam wciskać, samo się rejestrowało, czy słyszę, czy nie.
    • murwa.kac Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 18:22
      u 2 - 3 latka - tak samo jak badanie sluchu noworodka.
      trwa moze 5 minut.
      • deleine Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 22:09
        o ile wyjdzie ok, jeśli nie to jak ktoś pisał wyżej - badanie podczas snu
        • carmita80 Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 22:24
          deleine napisała:

> o ile wyjdzie ok, jeśli nie to jak ktoś pisał wyżej - badanie podczas snu
          >
          AOAE i AABR stosuje sie u niemowlat, natomiast u dzieci starszych czyli 6 m-ca do 3-go romu zycia VRA oraz inne czyli opisane przez camela, anetchen i mnie. Czesto srosuje sie tez dodagkowd testy np tympanometrie choc to nie jest badanie sluchu ald pomaga w zdiavnozowa iu problemu.
          • aniaurszula Re: Badanie słuchu - jak wygląda 11.02.14, 08:05

> >
            > AOAE i AABR stosuje sie u niemowlat, natomiast u dzieci starszych czyli 6 m-ca
            > do 3-go romu zycia VRA oraz inne czyli opisane przez camela, anetchen i mnie.
            > Czesto srosuje sie tez dodagkowd testy np tympanometrie choc to nie jest badani
            > e sluchu ald pomaga w zdiavnozowa iu problemu.
            niestety mylisz pytajaca, ABR stosowane jest nie tylko dla niemoowlat, jesli dziecko ma niedosluch jest badane ta metoda niezaleznie od wieku, dziecko kuzynki ma obecnie 5 lat w nadal ma badabue ABR.
            • carmita80 Re: Badanie słuchu - jak wygląda 11.02.14, 08:15
              aniaurszula napisała:

> niestety mylisz pytajaca, ABR stosowane jest nie tylko dla niemoowlat, jesli dz
              > iecko ma niedosluch jest badane ta metoda niezaleznie od wieku, dziecko kuzynki
              > ma obecnie 5 lat w nadal ma badabue ABR.

Tylko pytanie z jakiego powodu stosuje sie AABR? Z powodu braku mozliwosci, umiejetnosci zastosowania VRA? U dziecka 5 letniego AABR? Przeciez takie dzieci juz od dawna wspolpracuja wiec nie ma zadnych przeszkod aby zastosowac metody pozwalajace okreslic procent ubytku sluchu. No chyba ze dziecko ma 5 lat ale np porazenie mozgowe lub ciezki stopien autyzmu itp o czyn nie napisalas.
              • aniaurszula Re: Badanie słuchu - jak wygląda 11.02.14, 20:43
                wspomniane dziecko od urodzenia ma niedosluch i ABR robione kilka razy w roku, wg mnie dziecko bez uposledzenia. ale ciesze sie ze o tym wspominasz, moja corka ma opozniony rozwoj mowy, podstawowe badanie sluchu wyszlo dobrze ale na ABR nie chciala usnac, zreszta z EEG tez sa problemy. niedawno sie dowiedzialam ze wymienione badania mozna wuykonac w szpitalu w czasie nocnego snu. powiedz mi czy to badanie VRA mozna wykonac z dzieckiem 3letnim ktore nie mowi, czasem ladnie wpolpracuje
              • kiptonka Re: Badanie słuchu - jak wygląda 04.07.14, 10:48
                Witam wszystkie mamy, kieruje do Was pytanie czy któraś z Was leczyła słuch dziecka w www.sono.com.pl/ moja nastoletnia córka, będzie musiała nosić aparat słuchowy. Znajoma poleciła te przychodnię, szukam jakiś opini ....
    • anetchen2306 Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 19:14
      U nas dziecko siedzi na kolanach rodzica, albo osobo, przy rodzicu (jak sie mu podoba). Na uszach ma sluchawki, wiec rodzic nie slyszy NIC. Przed dzieckiem lezy tablica, dziecko ma wskazac na obrazek ilustrujacy slyszane slowo. Slowa wypowiadane sa roznym tonem, glosno, szeptem ... Slowa sie powtarzaja, niektore sa brzmieniowo bardzo do biebie podobne: np. piasek-piesek.
      Mojej corce bardzo to badanie sie podobalo. Pani przeprowadzajaca badanie dokladnie jej wszytsko wyjasnila, opowiedziala jej jakas historie o "zaczarowanych slowach", ktore slyszec bedzie tylko ona, czyli corja, nie mama (czyli ja).
      Potem byl jeszcze test na naciskanie guzika, jak tylko dziecko uslyszy dzwiek oraz dotykanie tej strony ucha/sluchawki, z ktorej plynal dzwiek. Te dwa ostatnie testy nie byly jednak tak wazne (miarodajne), jak test pierwszy, czyli z tablica obrazkowa.
      Podczas testu corka nie musiala NIC mowic wink Tylko pokazywac.
      • carmita80 Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 19:53
        U dziecka 2-3 letniego to tak jak napisala anetche choc zalezy czy blizej 2 czy 3 lat. Moj syn mial badanie sluchu gdy mial 16 m-cy i wygladalo ono tak ze usiedlismy w pokoju dzwiekoszczelnym, maly siedzial na moich kolanach a prze dnim byl stolik z roznymi zabawkami ktorymi "bawila sie" osoba. Mialo to na celu skoncentrowanie uwagi dziecka. Oczyiwscie maly byl wyspany i najedzony. Ja zostalam poinstruowana abym absolutnie sis nie ruszala. Z glosnikow ustawionych w roznych miejscach w pomieszczeniu co jakis czas wydobywaly sie rozne dzwieki o roznym nasileniu a mlody byl obserwowany przez audiologow za lustrem fenickim.
    • aniaurszula Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 20:31
      wstepne badanie to jest badanie ze sluchawkami. glowne badanie sluchu to ABR, dziecko musi spac w czasie badania inaczej nie bedzie zroione
    • alinalen Re: Badanie słuchu - jak wygląda 10.02.14, 21:23
      robi się badanie ABR we śnie, takie dziecko jest za male na wspolprace. pani zakłada elektrody usypiasz dziecko i bada się reakcje mózgu na dzwięki
    • tulimatka Jeszcze Was dopytam :-) 11.02.14, 18:32
      Ok, dzięki za obszerne odpowiedzi ale jeszcze powiedzcie proszę co znaczą te skróty AABR, AOAE, VRA i czy robienie badań za którymi są te skróty jest uzasadnione w przypadku gdy dziecko NA PEWNO słyszy, kwestia tylko czy nie ma np niedosłuchu na jakieś częstotliwości (i stąd wolne postępy w mówieniu). W ośrodku do którego planuję się wybrać otrzymałam info, że najpierw będzie ogólna wizyta z lekarzem a potem on skieruje na konkretne badania. Jednak w przypadku dziecka które ma dopiero 2,5 roku nie uważałabym za miarodajne że dziecko będzie w trakcie badania mówić/kiwać głową że słyszy - może tak robić z konfuzji, fantazji lub strachu. Czy ktoś z Was robił takie badania foniatryczne (i jak one wyglądały) w kontekście małych postępów w mowie?
      • carmita80 Re: Jeszcze Was dopytam :-) 11.02.14, 19:06
        No wlasnie aby stwierdzic niedosluch i jego skale wykonuje sie VRA czyli visual reinforcment audiometry czyli wlasnie obserwowanie reakcji na rozne dzwieki o roznym nasileniu. To badanie uzaleznione od wieku dziecka tzn sposob w jaki sie odbywa. Dodatkowym testem jest sluchanie slow i ich rozpoznawanie bez mozliwosci zobaczenia kogos kto je wypowiada als czy u tak malego dziecka przyniosloby to efekt nie wiem. Podobnie z testem szeptanych slow.
        AOAE polega na wlozeniu czegos w rodzanu malej sluchawki podlaczonej do komputera ktora wydane rozne dzwieki a reakcje z ucha sa odbierane. AABR automated auditory brainstem response  polega na umiejscowieniu na glowie i karku dziecka sensorow odbierajacych reakcje nerwow na dzwieki ze sluchawek. Obie metody wymagaja spokoju (snu) dziecka jak i otoczenia idaja odpowiedz czy dziecko slyszy ale nie w jakim stopniu. Wykonune sie je u niemowlat.
        • aniaurszula Re: Jeszcze Was dopytam :-) 11.02.14, 20:34
          a kto ci powiedzial ze abr nie wykazuje w jakim stopniu jet niedosluch, mam w rozinie dziecko niedoslyszace, z aparatami na uszkach i wlasnie to badanie wykazuje jaki poziom decybeli dziecko slyszy, czy sluch sie pogarsza, pozostaje bez zmian. dokladnie sprawy nie znam ale uwazam ze ty tez nie i wrowadzasz male zamieszanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka