Dodaj do ulubionych

Zapalenie spojówek

15.02.14, 09:44
Synek (2 l.) ma zapalenie spojówek (taK MI SIĘ WYDAJE) Czy wymagana jest konsultacja lekarska, czy wystarczy że farmaceuta wybierze nam jakieś kropelki??
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 09:53
      Zapalenie spojówek to jedna z najniebezpieczniejszych lekceważonych chorób, której niedoleczenie grozi poważnymi powikłaniami, więc sobie sama odpowiedz, czy warto narażać wzrok dziecka.
      • bbuziaczekk Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 10:48
        Zapalenie spojówek leczy się kroplami z antybiotykiem. A krople z antybiotykiem przepisuje lekarz.

• gretchen184 Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 10:50
          bbuziaczekk napisała:

> Zapalenie spojówek leczy się kroplami z antybiotykiem. A krople z antybiotykiem
          > przepisuje lekarz.
          >

no chyba,że to wirusowe zap. spojówek albo opryszczka,która u mnie dawała identyczne objawy
          • klubgogo Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 11:08
            Akurat w przypadku oczu, wirusowe zapalenie spojówek bardzo szybko przechodzi w bakteryjne.
            • gretchen184 Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 11:12
              ale tu nie wiemy więc nie ma co wyrokować.
              ja wirusowe leczyłam lekiem p/wirusowym i czymś łagodzącym, na pewno nie miałam antybiotyku.podobnie mój mąż i dziecko.
    • budzik11 Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 10:49
      Żadnych "kropelek" do oczu nie kupisz bez recepty, więc tak czy inaczej musisz iść do lekarza.
      • bbuziaczekk Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 11:31
        No ale tak czy siak dziecko musi zobaczyć pediatra albo okulista i wtedy zadecyduje.
    • zozolan Re: Zapalenie spojówek 22.09.14, 11:57
      Mój synek też szybko z wirusowego przeszedł na bakteryjne. Na szczęście mieliśmy w domu sulfacetamid i dość szybko udało mi się go wykurować.
    • kobietka_29 Re: Zapalenie spojówek 22.09.14, 12:21
      Do lekarza! W aptece mozesz sobie kupic witaminki. Ale zapalenie spojowek jest wysoce zarazliwa choroba. Tym bardziej jezeli dziecko chodzi do zlobka czy w jakis inny sposob ma staly kontakt z dziecmi, nalezy udac sie do lekarza i pozostac niestety pare dni w domu. Ty rowniez mozesz sie szybko od synka zarazic i rozniesc to paskudztwo w pracy.
    • kumikumi Re: Zapalenie spojówek 24.09.14, 10:52
      U nas było 2-krotne zapalenie spojówke w 1 roku przedszkola- za pierwsyzm razem tylko przemywanie rumiankiem, za 2 kropelki...wsyztsko zalezy, czy wydzielina jest biała, przezroczysta-wtedy tylko przemywanie, w innym razie, jak dziecko budzi się z pozaklejanymi oczkami zółta wydzieliną wtedy coś mocniejszego zapewne dostanie.
      • 3_antimon Re: Zapalenie spojówek 22.10.14, 10:40
        No niestety u nas przemywanie rumiankiem nic nie dało, więc zaczęliśmy zakraplać sulfacetamid i w miarę szybko się udało pozbyć zapalenia.
    • wikasik Re: Zapalenie spojówek 23.10.14, 08:27
      Jesli masz dostep do mleka piersiowego - to uzyj go do przywania oczek dziecka. Potrafi dzialac jak antybiotyk i nie potrzeb recepty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka