ewelin5 15.02.14, 09:44 Synek (2 l.) ma zapalenie spojówek (taK MI SIĘ WYDAJE) Czy wymagana jest konsultacja lekarska, czy wystarczy że farmaceuta wybierze nam jakieś kropelki?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubgogo Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 09:53 Zapalenie spojówek to jedna z najniebezpieczniejszych lekceważonych chorób, której niedoleczenie grozi poważnymi powikłaniami, więc sobie sama odpowiedz, czy warto narażać wzrok dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 10:48 Zapalenie spojówek leczy się kroplami z antybiotykiem. A krople z antybiotykiem przepisuje lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 10:50 bbuziaczekk napisała: > Zapalenie spojówek leczy się kroplami z antybiotykiem. A krople z antybiotykiem > przepisuje lekarz. > no chyba,że to wirusowe zap. spojówek albo opryszczka,która u mnie dawała identyczne objawy Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 11:08 Akurat w przypadku oczu, wirusowe zapalenie spojówek bardzo szybko przechodzi w bakteryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 11:12 ale tu nie wiemy więc nie ma co wyrokować. ja wirusowe leczyłam lekiem p/wirusowym i czymś łagodzącym, na pewno nie miałam antybiotyku.podobnie mój mąż i dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 10:49 Żadnych "kropelek" do oczu nie kupisz bez recepty, więc tak czy inaczej musisz iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Zapalenie spojówek 15.02.14, 11:31 No ale tak czy siak dziecko musi zobaczyć pediatra albo okulista i wtedy zadecyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
zozolan Re: Zapalenie spojówek 22.09.14, 11:57 Mój synek też szybko z wirusowego przeszedł na bakteryjne. Na szczęście mieliśmy w domu sulfacetamid i dość szybko udało mi się go wykurować. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Zapalenie spojówek 22.09.14, 12:21 Do lekarza! W aptece mozesz sobie kupic witaminki. Ale zapalenie spojowek jest wysoce zarazliwa choroba. Tym bardziej jezeli dziecko chodzi do zlobka czy w jakis inny sposob ma staly kontakt z dziecmi, nalezy udac sie do lekarza i pozostac niestety pare dni w domu. Ty rowniez mozesz sie szybko od synka zarazic i rozniesc to paskudztwo w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kumikumi Re: Zapalenie spojówek 24.09.14, 10:52 U nas było 2-krotne zapalenie spojówke w 1 roku przedszkola- za pierwsyzm razem tylko przemywanie rumiankiem, za 2 kropelki...wsyztsko zalezy, czy wydzielina jest biała, przezroczysta-wtedy tylko przemywanie, w innym razie, jak dziecko budzi się z pozaklejanymi oczkami zółta wydzieliną wtedy coś mocniejszego zapewne dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
3_antimon Re: Zapalenie spojówek 22.10.14, 10:40 No niestety u nas przemywanie rumiankiem nic nie dało, więc zaczęliśmy zakraplać sulfacetamid i w miarę szybko się udało pozbyć zapalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wikasik Re: Zapalenie spojówek 23.10.14, 08:27 Jesli masz dostep do mleka piersiowego - to uzyj go do przywania oczek dziecka. Potrafi dzialac jak antybiotyk i nie potrzeb recepty. Odpowiedz Link Zgłoś