capricorn79
19.02.14, 21:07
Witam.
Chciałabym się poradzić w sprawie mojego dziecka.
Oglądając bajkę tak wierzga nogami, rękami, staje na głowie, leży, raz na plecach raz na boku, co chwilę zmienia pozycje, to pod stołem, to na oparciu, głową w dół . Gryzie stójkę w bluzach, palce, miętoli bluzki nie tylko podczas bajek, ale i zabawy. Ciągle o coś pyta, wszystko go ciekawi i rozprasza. To mnie martwi, bo nie wiem czy to jest normalne zachowanie.
Nadmieniam, że potrafi się skupić jak go przypilnuję (np przez godzinę gramy w gry lub malujemy. Potrafi się bawić długi czas.
Pani psycholog powiedziala, że jest nadpobudliwy i nadwrażliwy w stopniu znacznym. Kazała wynajdywać mu prace codziennie o tej samej porzerzez 10 min - ale on to robi bez problemu i przez godzinę. Sugerowała też aby zapisać go na zajecia dodatkowe - karate, konie, pływanie...
Ja natomiast nie wiem jak wyciszyć te jego nadruchliwe oglądanie bajek, czy jedzenie śniadania (też się wierci i to straszliwie), bo widzę, że go to męczy.
Natomiast prócz tego co napisalam, pani nie dała mi żadnych zaleceń.
Mały ma 5 lat.
Aha, jest jednynakiem i zasugerowano mi, że to mały narcyz....wszystko musi robić najlepiej, zawsze pierwszy, najładniej musi namalować itp. To go też rozstraja, a nie potrafi sobie z emocjami radzić i tak się to objawia 'nerwowością rąk i nóg' .No ja nie wiem co mam myśleć i co robić, o ile coś robić...
Tlumaczenia, upominania niewłaściwych zachowań nie przynosi skutku..