Dodaj do ulubionych

Rower dwukołowy dla 4-latki

07.03.14, 10:38
Chcemy kupić córce rower na 4. urodziny. Nie zgłębiałam jeszcze tematu, dlatego proszę Was o propozycje. Do tej pory jeździła na biegowym i chcę uniknąć etapu jazdy na 4 kołach. Chodzi mi o rower dwukołowy, bez dodatkowych kół oraz bez prowadnika. Córka ma 108 cm wzrostu.
Dodam, że kwestia stylu i koloru również jest istotna - odpadają słodkie i różowe rowerki z koszyczkami i innymi pierdółkami. Cena też istotna, nie może kosztować 1000 zł wink. Polecicie coś ciekawego?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 11:52
      Sprawdź Puky 18 cali. Lekki, poręczny, z małą ramą, z przerzutkami.
    • mikams75 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 12:05
      specialized hotrock 16calowy, ale nie wiem jaka cena.
      Generalnie to lepiej kupic dobry uzywany rower niz tanszy ale gorszy jak sie ma ograniczone fundusze. Dziewczynka w tym wieku raczej nie zniszczy roweru, wiec mozna znalezc bardzo dobre rowery uzywane.
    • aleksandra1357 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 12:32
      Ja polecam na ten wzrost 14 cali.
      Bardzo ważne, wręcz kluczowe jest to, żeby dziecko siedząc na siodełku całymi stopami dotykało ziemi, jeśli ma zacząć naukę jazdy na dwóch kołach.
      12-stka będzie już za mała, a 16-stka jeszcze za duża. Do nauki jazdy warto pożyczyć na miesiąc 12-stkę, jest dużo łatwiejsza w obsłudze dla dziecka.
      Na ten sezon na pewno najlepsza będzie 14-stka z decathlonu, ale na przyszły już 16-stka.
      Warto kupować używane rowery na sezon-dwa, zamiast nowego, drogiego, za dużego i na wyrost (żeby dziecko po roku nie wyrosło).
      Polecane są też rowerki Giant animator, tyle ze 26-skta jest dość duża.

Co do omijania jazdy na czterech kołach - podstawą jest to, żeby rower nie była za duży. Ja nigdy kija nie miałam, popychałam za plecy, trzymałam z tyłu za siodełko. Trwało to w przypadku każdego dziecka nie dłużej niż godzinę.
      • mikams75 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 12:55
        specialized hotrock ma bardzo niska rame, dziecko o podanym wzroscie dosiegnie spokojnie do ziemi. Ale i tak trzeba mierzyc. Na plus jest tez regulacja odleglosci do kierownicy.
        Ale fakt, ze moje dziecko nauczylo sie jezdzic na przymalym juz 12calowym rowerku i sprzedalam go zaraz dalej i kupilam 16stke na ktorej jezdzilo sie jej duzo lepiej niz na za malej 12stce.
        U nas po rowerku biegowym obylo sie bez nauki - corka wsiadla i pojechala, tylko musiala ruszanie troche pocwiczyc.
      • jotka_k Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 12:58
        rower z Decathlonu jest mega ciężki
        dla takiego małego dziecka ogromne znaczenie ma waga roweru
        w zeszłym roku kupowaliśmy rower dla 3,5 latki
        postawiliśmy na w miarę lekki 16' MBike
        • aleksandra1357 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 15:01
          jotka_k napisała:

> rower z Decathlonu jest mega ciężki
          > dla takiego małego dziecka ogromne znaczenie ma waga roweru
          > w zeszłym roku kupowaliśmy rower dla 3,5 latki
          > postawiliśmy na w miarę lekki 16' MBike

Sugerujesz, że 3,5-latka pojechała na 16' MBike na dwóch kołach?
          Mbike, mimo że teoretycznie aluminiowy, jest równie ciężki, jak ten z decathlonu, może odrobinę lżejszy. Miałam przez miesiąc Mbike'a i sprzedałam, bo pedał przeskakiwał, a w serwisie powiedzieli, że to chińszczyzna i nie da się naprawić.
          • wro-tka Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 18:27
            Moja 3, 5 letnia córka też pojechała na 16'' kołach. Ale faktycznie miała problem z ruszaniem i metą. Teraz jedzie jak stara. Minął rok. Mamy speciallizeda. Wymienianego tu wcześniej. Jest różowy smile
          • jotka_k Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 19:04
            aleksandra1357 napisała:

> Sugerujesz, że 3,5-latka pojechała na 16' MBike na dwóch kołach?
            > Mbike, mimo że teoretycznie aluminiowy, jest równie ciężki, jak ten z decathlon
            > u, może odrobinę lżejszy. Miałam przez miesiąc Mbike'a i sprzedałam, bo pedał p
            > rzeskakiwał, a w serwisie powiedzieli, że to chińszczyzna i nie da się naprawić

Nie, nie sugeruję. Informuję. Tak, 3,5 latka, moja własna prywatna córka pojechała na dwóch kółkach 16' i to w dwa dni zupełnie samodzielnie smile
            Mbike jest lżejszy od tego z Decathlonu, sprawdzałam to dokładnie smile Nie chce mi się teraz szukać o ile. Chińszczyzna mówisz ? Nie zauważyłam.
            > .
      • julka1967a Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 08.03.14, 19:51
        aleksandra1357 napisała:

> Ja polecam na ten wzrost 14 cali.

Mój syn ma 14tkie z Decathlonu z poprzedniego roku. Teraz ma 108cm wzrostu i rower jest już na styk. W tym roku jeszcze będzie na tym jeździł ale w następnym na pewno musi być 16tka.
    • budzik11 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 13:39
      My mieliśmy Cadex, nie pamiętam - 14 albo 16-calowy. Wybieraliśmy wg ceny, po przymierzeniu w sklepie. Ma wprawdzie w komplecie kółka boczne (nie pamiętam, czy miał rączkę do trzymania), ale nigdy ich nie przykręciliśmy, obydwoje dzieci nauczyły się jeździć w ciągu ~ godziny podtrzymywane przeze mnie. Taki rowerek starcza na ok. 2 lata, syn ma teraz 6,5, rower z podwyższonym na maksa siodełkiem i kierownicą jest już za mały.
    • pantinpl Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 07.03.14, 14:31
      My mamy 14" z Decatlonu. To prawda, że jest ciężki, ale nie zauważyłam żeby synowi sprawiało to kłopot. Najważniejsze, że lekko i płynnie jeździ. Po jeździe na biegówce jazdę na zwykłym rowerze załapał od razu, a nauka ruszania i zatrzymywania się zajęła mu jeden dzień. Generalnie bardzo polecam ten rower.
      Dodam jeszcze, że próbowaliśmy na 12" z kołami piankowymi i to była masakra, rower jeździł jak czołg. Kupiony był w Toys"R'Us. Syn nie miał siły wprawić go w ruch, jeździł tylko popychany przez nas.
    • el_elefante Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 08.03.14, 00:08
      Poszukaj Authora 16" (około 9kg) używanego. Można ustrzelić za 400-600 zł używkę w bardzo dobrym stanie, a za 2 lata odsprzedasz go bez trudu ze stratą 100zł. Specialized są ciut lżejsze, ale też i droższe o jakieś 200-300 zł. Co nie stanowi problemu, bo też go odsprzedasz.
      Można równiez wyłożyć za nówkę, mimo że strata wartości będzie większa, i tak warto. Uważam że lepiej stracić na rowerku te 300-400zł przez 2 lata a niech dziecko jeździ na dobrym i lekkim, niż kupić rowerek za 300zł, który dwóch lat może nie wytrzymać, dzieciak się będzie męczył z ciężkim klocem (bywa i 15kg!) a potem pozostanie ci go wywalić.
      Meridy nawet alu wbrew pozorom nie są takie lekkie, o Giantach są opinie mieszane, choć dzieciaki dają radę. Mbike trenowaliśmy 14" - porażka, młody nie umiał ruszyć z miejsca.
      bTwiny 16" kiedyś patrzyłem (3 lata temu?) to ważyły według specyfikacji 9-10kg, a więc w sumie nie najgorzej. Natomiast hamulec miały tylko ręczny, nie w pedale jak reszta rowerków. Takiego jak znajdziesz zadbanego i nie zajechanego, to mógłby ewentualnie być, nie są takie złe. Jest tego sporo w używkach - słabo się odsprzedają smile.
      • mikams75 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 08.03.14, 11:05
        no wlanie dla mnie waga rowerkow dzieciecych jest nieraz powalajaca. Ja nie wiem jak mozna dla dziecka wyprodukowac rower ciezszy od samego dziecka!
        Wystarczy sobie wybrazic, ze samemu wazy sie np. 60 kg i ma sie do jazdy rower o takiej samej wadze. Radochy zero, a podciagnac to pod kraweznik wymaga duzej sily. Wjechac leciutko pod gorke wymaga wielkiego wysilku. Dlatego waga pojazdu byla dla mnie bardzo waznym kryterium przy doborze rowerka.
    • kriss_1 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 08.03.14, 13:08
      Podłączam się z pytaniem- a jesli dziećmi ma 3,5 roku i 95 cm to średnica kół raczej 12? Jakąś konkretną markę polecacie?
      • mikams75 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 08.03.14, 13:27
        jesli do nauki na dwoch kolkach to 12, ale i tak najlepiej mierzyc. Puky ma fajne.
        My mielismy inny, byl ok choc ciut za ciezki i jakbym miala jeszcze raz wybierac to zdecydowalabym sie pewnie na puky. Ale corka na nim krotko pojezdzila i wymienilam wlasnie na hotrocka, o ktorym wyzej pisze ale corka miala wtedy juz ponad 4 latka.
        I w sumie to tobie tez bym polecala poszukac uzywanego czegos na jeden sezon (dziecko w tym wieku nie da razy zajechac rowerka, wiec masz duze szanse na prawie nowke) i za rok sprzedac i kupic kolejny.
        • kriss_1 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 08.03.14, 17:45
          Dzięki. Rozważam jeszcze giant animator. Sprawdzę puky.
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 08.03.14, 18:13
        Mój 3,5 latek o podobnym wzroście w zeszłym roku wsiadł na 12' i pojechał na dwóch kołach. Mamy Crossa - jest łatwy w prowadzeniu. Jeszcze w tym roku na nim pojeździ - jako 4,5 latek ma 104 cm i rower jest ok.
      • kj-78 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 25.03.14, 22:25
        Moj trzylatek tez ma 95cm i kupilam mu meride 12'' (to najlzejszy rower jaki znalazlam, wazy 8 kg), ale nie zmierzylam. I niestety synek nie dosiega nogami do ziemi. Wiec moja rada: koniecznie przymierz dziecko
    • karolka_oo Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 24.03.14, 16:48
      Zwróć uwagę na Author Bello. Rowerek jest śliczny i przede wszystkim lekki. My kupiliśmy Author Stylo (dla chłopca), a synek ma 105 cm i jest idealny.
    • lianis Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 25.03.14, 10:49
      Ja poluje na Isla bike 14" jest leciutki niecale 6kg, tylko cene ma ciezka, wiec szukam uzywanego smile mam nadzieje znalezc zanim sie sezon na dobre rozpocznie
    • aleksandra1977 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 25.03.14, 22:39
      spójrz na ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,150157711,150157711,3_latka_jaki_rower_nie_biegowy.html
    • minerwamcg Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 27.03.14, 10:26
      Naszej jak miała niecałe dwa lata kupiliśmy gianta animatora, nie był to najlżejszy z rowerów, ale solidny i wytrzymały. I okazało się, że waga wcale nie jest taka istotna, dziecko ma jeździć na rowerze, a nie go nosić! Wiadomo, że nie może to być góra żelastwa, ale też nie ma co robić tragedii z każdego dekagrama.
      Na tym giancie dwunastocalowym młoda nauczyła się jeździć najpierw z bocznymi kółkami, potem bez kółek, na trzecie urodziny już jeździła na dwóch. Mogę polecić ten rower, jest naprawdę dobry i bezpieczny.
      • mikams75 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 27.03.14, 10:33
        podciagnij rower wazacy prawie tyle co ty, wjedz takim ciezarem lekko pod gorke a jak nie dasz rady, bo jest stromo, to wprowadz taki rower pod gorke.
        Wtedy sie przekonasz, ze kazdy kg wagi roweru sie liczy.
        • minerwamcg Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 29.03.14, 23:22
          Sama też jeżdżę, miałam w życiu kilka rowerów, i przy żadnym jakoś mi waga nie wpływała szczególnie na komfort jazdy... no dobrze, moja waga owszem smile Ale może miałam szczęście do lekkich, nie będę się kłócić. W każdym razie młoda na swoim giancie od początku zasuwała jak torpeda, i pod górkę też - więc najwyraźniej dla niej za ciężki nie był, choć obiektywnie chyba do najlżejszych nie należał. Prawdę mówiąc - nie ważyłam...
      • aleksandra1977 Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 27.03.14, 13:45
        waga wcale nie jest
        > taka istotna, dziecko ma jeździć na rowerze, a nie go nosić!

o wadze roweru mowi sie w kontekscie komfortu podczas podjezdzania np. pod gorke, pod kraweznik, podbijania na nierownej powierzchni, a nie w kontekscie noszenia go na plecach.
        Im mniej taki rower wazy, tym latwiej (przyjemniej) jechac, a jak jeszcze ma przy tym fajny osprzet, to juz bajka wink.
    • saszanasza Re: Rower dwukołowy dla 4-latki 27.03.14, 15:59
      Moja córka uczyła się jeździć na meridzie dakar 612

http://i59.tinypic.com/17zmky.jpg

Nie wiem jakiego była wzrostu, ale miała 3 lata i 3 miesiące. Rower bardzo dobrze pasował.

Uważam że aktualne wersje tego roweru są bardzo ładne:
      www.goride.pl/merida-dakar-612-2014-akcesoria-za-40zl-wysylka-kurierem-dhl-gratis-p-1414.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka