anitka.m 27.03.03, 16:33 Czy Wasze dzieci tam chodza/chodzily? Zapisalam mojego Michalka od wrzesnia 2003 i chcialabym poznac Wasze opinie. Ja slyszalam same dobre rzeczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 27.03.03, 20:34 Moja córka chodzi do Ciuchci na Zaciszu już drugi rok (z Zielonym Domem będzie trzeci). I jestem wciąż nieustannie bardzo zadowolona ) Panie miłe kompetentne i otwarte na kontakt z rodzicami. Zawsze mozna im głowę pozawracać. Zajęcia ciekawe, różnorodne. Przy tym jakoś tak fajnie ułożone, że nie ma przeładowania atrakcjami. Dla mnie najlepszą cenzurką przedszkola jest to, że moje dziecko dostaje szału, kiedy tam nie idzie. Naprawdę, cieszy się z każdego dnia spędzonego w przedszkolu. Do której Ciuchci będzie chodził Twój synek? Jak masz jakieś pytania, chętnie odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
mag_goga1 Re: Zielona Ciuchcia 28.03.03, 09:44 Hej! Moj Piotrus chodzi w soboty na zajecia Zielonej Ciuchci na Bemowie - UL. Dostepna. Uwielnbia to przedszkole i uwielbia tam chodzic! Nie lubi wychodzic/ Wiec moze od wrzesnia..... Pozdrawiam Mag Odpowiedz Link Zgłoś
malina18 Re: Zielona Ciuchcia 30.03.03, 11:15 Hej, Czy mozesz napisac jak wygladaja takie sobotnie zajecia w przedszkolu? No i ile taka przyjemność kosztuje? Malina Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 30.03.03, 18:20 To ja odpowiem, bo moja córka jest weteranką takich zajęć Jedne zajęcia trwają dwie godziny, koszt 30 zł. Przebieg zajęć zależy trochę od pani, która je prowadzi. Ale zawsze dzieci trochę tańczą, śpiewają, robią jakąś pracę plastyczną (którą można potem zabrać do domu). To własciwie typowo przedszkolne zajęcia. Większoś maluchów szykuje się tak do przedszkolnego startu. Na zajęcia dziecko przychodzi z opiekunem, który w tych zajęciach aktywnie uczestniczy. Odbywają się nie tylko w soboty i nie tylko na Bemowie. Najlepiej wejdź na stronę Ciuchci-tam masz wszelkie adresy i informacje. Dodam tylko, że podobne zajęcia organizują też np. Domy Kultury. Tyle, że tam zapisujesz dziecko na dłuższy okres czasu (bodajże semestr), a tu nie ma stałej listy. Odpowiedz Link Zgłoś
malina18 Re: Zielona Ciuchcia 30.03.03, 19:02 Dziękuję Marto za szybki odzew. Już byłam na stronie Ciuchci i chyba jestem zachęcona Niestety temat przedszkola w tej chwili należy u nas do grupy drażliwych. Mam nadzieję, że takie zajęcia pomogą Mateuszkowi przełamać się i oderwać od mojej spódnicy. Jutro tam zadzwonię i dowiem się szczegółów. Malina Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 31.03.03, 14:06 Takie zajęcia właśnie przełamują u dzieci strach przed przedszkolem. Masia zaczęła chodzić do Zielonego Domu na etapie,kiedy była tak dzika, że w ogóle nie myśleliśmy o przedszkolu. Miała ewentualnie zacząć przedszkolną karierę jako 4-5 latek. A te zajęcia wymyśliłam tylko po to, żeby miała kontakt z dziećmi. Efekt był taki, ze sama zażądała zapisania do przedszkola w wieku 3 lat Musisz się tylko nastawić, że jeśli synek jest nieufny, to będziesz musiała razem z nim tańczyć, śpiewać itd. Dla mnie zresztą te zajęcia były wspaniałą zabawą. Wreszcie mogłam sobie pobrykać jak za młodych lat Odpowiedz Link Zgłoś
jola-zet Re: Zielona Ciuchcia 03.04.03, 13:07 Jestem bardzo zainteresowana Ciuchcią. Od ilu lat można tam chodzić ? Ile się płaci i w ogóle czy jest fajnie ??? Czy orientujesz się, czy jest może jakieś jeszcze godne polecenia przedszkole w okolicach Bródna, albo zlobek (moja niunia ma prawie 2 latka) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 03.04.03, 20:52 Do Ciuchci przyjmowane są raczej dzieci od 3 roku życia, choć bywają 2,5 latki. Dla tych młodszych jest Zielony Dom-dwugodzinne spotkania, w których uczestniczy też opiekun dziecka. Płaci się niestety duuużo ale też opieka i cała reszta są warte tych pieniędzy. W okolicy (to właściwie Zacisze) powstaje dużo prywatnych przedszkoli: np. Akademia Krasnoludków, Krasnal. Podobno (tak pisała mi jedna mama z forum) w Krasnalu przyjmują takie maluchy, jak Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-zet Re: Zielona Ciuchcia 04.04.03, 14:18 Gruszka, wylałaś miód na moje serce z tym Krasnalem - gdzie to jest ? masz może nr telefonu, albo adres ? Dziękuje Ci bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
malina18 Re: Zielona Ciuchcia 04.04.03, 19:33 To moze ja podpowiem www.krasnal.waw.pl/. POzdrawiam Malina Odpowiedz Link Zgłoś
jola-zet Re: Zielona Ciuchcia 08.04.03, 10:53 Ponoć do Puchatka, który jest bliżej mnie też przyjmują dwulatków - nigdzie nie mogę ich znaleźć; może ktoś dysponuje adresem www albo telefonem ? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sylvic Re: Zielona Ciuchcia-zajęcia dodatkowe 06.05.03, 09:40 mam pytanko dot zajęć dodatkowych w Ciuchci. Jak to jest w praktyce - czy wszystkie dzieci muszą być zapisane. A jeśli nie to co się dzieje z tymi, które akurat nie uczęszczają na konkretne zajęcia, czy siedzą cichytko i się tylko przyględają??? Przecież te dodatkowe odbywają się w trakcie dnia a nie po godzinach. Moje dziecko będzie uczęszczało do Zielonej Ciuchci ale jako niespełna trzylatek i zastanawiam się czy w tym pierwszym roku sobie nie "odpuścić dodatkowych atrakcji" - a z drugiej strony nie chcę, żeby zostawało samo. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_p Re: Zielona Ciuchcia -do gruszki 18.04.03, 10:47 Gruszeczko - powiedz mi ,na jak dlugo zostawials najpierw mala. Choci mi o to , ze ja , jesli zdecydowalabym sie na to przedszkole musialabym wysylac malego prawie od rana do wieczora - tak pracuje. Czy sa tam dzieci ktore tak dlugo siedza . zwlaszcza w 3 latkach? Pozdrawiam Mag Odpowiedz Link Zgłoś
mentona Re: Zielona Ciuchcia -do gruszki 18.04.03, 12:53 cześć moja Marta siedzi w przedszkolu od 10 rano do 17 ( jest w pierwszej grupie, 3 lata) i tak było od września, na początku przyszłam po nią wcześniej i musiałam stać i czekać bo mojemu dziecku sie nie spieszyło , nawet teraz o 17 wychodzi długo, naprawdę jest tam superowo Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia -do gruszki 18.04.03, 13:38 Masia miała zostawać początkowo tylko do obiadu. I tak było...ze 3 tygodnie. Potem zażądała stanowczo, że mam przychodzić po podwieczorku (ok 15:15). Najwięcej dzieci jest w przedszkolu między 9:30 a 15:15. Wcześniej i później dzieci bawią się w grupach łączonych. U nas w 3-latkach większość dzieci była odbierana ok 15:15-15:30, ale niektóre zostawały też dłużej. Panie po południu starały się zapewnić spokojniejsze zajęcia, to czas swobodnej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mentona Re: Zielona Ciuchcia 18.04.03, 12:49 Tak potwierdzam, moja córka od września chodzi do Zielonej Ciuchci na Zaciszu i zarowno ona jak i ja jesteśmy bardzo zadowolone Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do mentony 18.04.03, 13:40 mentona napisała: > Tak potwierdzam, moja córka od września chodzi do Zielonej Ciuchci na Zaciszu i > > zarowno ona jak i ja jesteśmy bardzo zadowolone Czy Twoja córeczka to taka stanowcza mała osóbka z krótkimi jasnym włosami z grupy pani Moniki? Pewnie się nasze dzieci znają... Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do mentony 18.04.03, 13:43 No właśnie; teraz już nie wiem, z której grupy. Masia twierdzi, ze w maluchach jest jedna Marta, ale chyba od pani Oli... Odpowiedz Link Zgłoś
mentona Re: Zielona Ciuchcia-do gruszki 20.04.03, 18:17 Czesc, Tak moja córka to Marta i chodzi do grupy pani Moniki, zaraz sie jej zapytam o Masię pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do mentony 20.04.03, 19:48 To masz bardzo fajną córeczkę; widuję ją czasami, kiedy przychodzę po Masię (to już powazny 4-latek z Muszelek). Chyba ma charakterek, prawda? Widziałam, jak pani ją o coś prosi, a ona z ujmującym uśmiechem odmawia. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_p Re: Zielona Ciuchcia 18.04.03, 13:41 Dziekuje za slowa otuchy!!! Teraz moge spokojnie sie zastanawiajc , wiedzac , ze moje dziecko - bedzie mialo naprawde dobre warunki! I chyba nie bede musiala miec wyrzutow sumienia , ze nie stac mnie na opiekunke ktora wybierala by Go wczesniej! Pozdrawiam Mag Odpowiedz Link Zgłoś
mentona Re: Zielona Ciuchcia do gruszki 23.04.03, 15:17 wysłalam Ci maile na Ttwój adres gazetowy,dostałaś pozdrowionka Agieszka Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia do mentony 23.04.03, 21:28 Dostałam tylko jeszcze nie zdążyłam odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
punia55 Re: Zielona Ciuchcia 26.04.03, 18:01 Witajcie mamy przedszkolakow, Czy znacie Zielona Ciuchcie w Wilanowie? Musze pilnie zmienic przedszkole dla mojej coreczki i mieszkam wlasnie w tych okolicach. Wasze zdania nt sieci ZC sa pozytywne, a to w Wilanowie jest tak kiepsko usytuowane: wejscie zaraz od ruchliwej ulicy, plac zabaw prawie zaden, budynek miesci sie na rogu, halas, dzieci wychodza do Parku w Wilanowie aby przebywac na powietrzu - a to wiaze sie z przejsciem przez kilka ulic. Dajcie znac, czy moje obawy sa sluszne? Punia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 26.04.03, 21:05 W wilanowskiej Ciuchci nie byłam, bo Masia chodzi na Zacisze. Znam za to kierowniczkę tamtego przedszkola, ponieważ do zeszłego roku pracowała w naszej Ciuchci. Kompetentna i miła osoba, sądzę, że dobrała właściwy personel. Warunki lokalowe we wszystkich Ciuchciach nie są idealne. To zresztą bolączka wielu niepublicznych przedszkoli. Placówki mieszczą się w zaadaptowanych willach lub innych pomieszczeniach, których pierwotne przeznaczenie było inne. Stąd też mniejsze sale, małe place zabaw itd. Ale też dzieci jest znacznie mniej niż w publicznym przedszkolu. U nas w przedszkolu jeszcze na początku tego roku dzieci miały do dyspozycji malutki placyk. Teraz chodzą się też bawić na nowy plac zabaw (równiez do dyspozycji gminy) po drugiej stronie ulicy. Nie boję się tego, bo wiem, że są naprawdę dobrze pilnowane. Na tym małym placyku też się świetnie bawią i nie ma tłoku (grupy chodzą na zmianę). Syn dalekich znajomych chodził do przedszkola ZC na Żoliborzu-tam dzieci chodziły się bawić do lasku Bielańskiego (teraz chyba mają własny ogródek). Nigdy nie było kłopotów. Oczywiście wolałabym żeby przedszkole miało nieco inny układ architektoniczny, duży ogród, większe łazienki. Ale bardziej się dla mnie liczy atmosfera tego miejsca, zaangażowane panie i parę innych kwestii. A przede wszystkim to, że moja córka gotowa jest chodzic do przedszkola nawet w niedzielę A jeśli zechcesz zapisać córkę do ZC, to radzę już dowiadywać się o wolne miejsca. Bo z tym różnie bywa Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
punia55 Re: Zielona Ciuchcia 01.05.03, 21:24 Czesc, dziekuje za opinie. Pomyslalam jeszcze a propos ZC w Wilanowie, ze skoro chodza do parku Wilanowskiego a tam jest duzy akwen wodny, ze stromym brzegiem to... Bywamy tam czesto aby nakarmic kaczki przy okazji spaceru i wtedy upominam Zuzie co chwila, aby nie podchodzila zbyt blisko brzegu. Czy grupa 16 maluchow moze byc tak dobrze dopilnowana? To chyba zbyt duze ryzyko, a moze jestem przewrazliwiona? Poznalismy juz kolejne 2 przedszkola, a wyboru nadal nie moge dokonac. Nie znajde chyba wlasciwego miejsca. Niektorzy radza nawet aby nie zmieniac, bo to odbije sie negatywnie na dziecku. Obecne przedszkole nie podoba mi sie z wielu powodow. Co robic? Gdzie mieszkacie?Jezeli chcesz, to napisz cos wiecej o Waszej rodzinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow 03.05.03, 22:50 Chodzilam z Zosia przez pare miesiecy na zajecia adaptacyjne do Wilanowa. Poczatkowo podobalo mi sie. W miare uplywu czasu przekonywalam sie, ze nie jest to najlepsze przedszkole. Panie prowadza zajecia wedlug programu, z ktorego zaden z dwulatkow nie mogl sie wylamac. Bylo to momentami niemile. Oczywsicie Panie sa rozne. jedna byla fajna, ale coz... Tak jakby najwazniejszy byl "plan do wyrobienia", a nie zadbanie o dobry humor potencjalnych przedszkolakow. Placyk zabaw jest minimalny, waski, wokol domu, tuz obok bocznych ulic. Juz tam jezdzic nie bedziemy. Pozdr, Patyk Odpowiedz Link Zgłoś
punia55 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow 06.05.03, 09:55 Czesc, Twoja wiadomosc przekonala mnie, ze Zuzia nie pojdzie do tego przedszkola, ze wzgledu na lokalizacje i maly plac zabaw. Kierowniczka to osoba kompetentna, ale to nie wszystko, aby podjac decyzje. Nadal szukam. Pozdrawiam Punia Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Puni 06.05.03, 13:21 Slyszalam, ze bardzo przyjemne przedszkole w Wilanowie miesci sie na ul. Husarii. Moja kolezanka posyla tam synka od 2 lat i oboje sa bardzo zadowoleni. Jest mniejsze i tansze od Ciuchci. Pozdr, Patyk Odpowiedz Link Zgłoś
na4 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Patyka 07.05.03, 10:03 A moze znasz telefon do tego przedszkola. Poszukuje przedszkola (dla obecnie 2.2l - od jesieni)na drodze Konstancin-Warszawa. Moze ktos może coś doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - od Patyka 07.05.03, 13:43 Telefon na ul. Husarii dostalam z Urzedu Gminy Wilanow, a Zielonej Ciuchci z ich strony www, bo - o dziwo - nie zglosili sie do gminy z informacja ze otwieraja przedszkole w Wilanowie... Obecnie nie mam juz tych telefonow... Odpowiedz Link Zgłoś
rudy26 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - od Patyka 01.06.03, 10:20 bo akurat ta placówka NIE JEST ZAREJESTROWANA w gminie. Działa nielegalnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
misza15 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Patyka 09.06.03, 09:28 A byłas w Monterorii w Konstancinie? Adres bodajże ul. Mirkowska 39, robi dość dobre wrażenie. O niebo lepsze niż Klubik Bączek w Bielawie, którego nie polecam, nie ma po jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do miszy15 12.06.03, 23:13 W Motessorii w Konstancinie nie bylam, interesowalam sie raczej tym kolo Łazienek, na ul. Badowskiej, ale po rozmowie z p. dyr. przestalam sie interesowac. Mieszkam na Mokotowie, wiec ten Wilanow to najdalej, gdzie jezdzilabym do przedszkola... Odpowiedz Link Zgłoś
punia55 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Puni 06.06.03, 20:59 dziekuje za adres. zapisalam Zuzie do przedszkola Lesnego na ul. Bazanciej w Pyrach. Mam nadzieje ze wybor jest trafiony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do puni55 10.05.03, 23:43 punia55 napisała: > Czesc, > dziekuje za opinie. > Pomyslalam jeszcze a propos ZC w Wilanowie, ze skoro chodza do parku > Wilanowskiego a tam jest duzy akwen wodny, ze stromym brzegiem to... > Bywamy tam czesto aby nakarmic kaczki przy okazji spaceru i wtedy upominam > Zuzie co chwila, aby nie podchodzila zbyt blisko brzegu. Czy grupa 16 maluchow > moze byc tak dobrze dopilnowana? To chyba zbyt duze ryzyko, a moze jestem > przewrazliwiona? > Poznalismy juz kolejne 2 przedszkola, a wyboru nadal nie moge dokonac. Nie > znajde chyba wlasciwego miejsca. Niektorzy radza nawet aby nie zmieniac, bo to > odbije sie negatywnie na dziecku. > Obecne przedszkole nie podoba mi sie z wielu powodow. Co robic? > Gdzie mieszkacie?Jezeli chcesz, to napisz cos wiecej o Waszej rodzinie. > Pozdrawiam O ZC w Wilanowie napisałam już wszystko, co wiem. Nigdy tam nie byłam, więc szczerze mówiąc nie mogę opisać, jak wygląda opieka podczas spaceru itd. Z tego, co widzę nadal szukasz przedszkola. Obyś znalazła jak najlepsze miejsce dla dziecka. Myslę, że skoro masz zastrzeżenia do obecnego miejsca, to warto poszukać czegoś lepszego. Zapewne dziecko będzie nieco zestresowane wchodząc w nową grupę-to fakt. Ale tak jak widzę, przedszkolaki jeszcze nie tworzą na tyle zamkniętego kręgu, by nowemu dziecku było trudno zaistnieć. Gra więc chyba warta świeczki. Jeśli chcesz pogadać, zapraszam serdecznie na gg (często bywam niewidoczna, ale jestem) lub priva Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
punia55 Re: Zielona Ciuchcia-do puni55 12.06.03, 17:13 Czesc, nie wiem co to jest gg. Chetnie porozmawiam o przedszkolu, jakie wybralam, ale to sie robi na gg? Punia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do puni55 12.06.03, 20:37 Gadu-gadu to komunikator internetowy; programik,ktory umożliwia rozmowę w sieci ze znajomymi. Przesłałam Ci informacje i sam program na priva gazetowego. Zajrzyj Odpowiedz Link Zgłoś
misza15 Re: Zielona Ciuchcia 09.06.03, 09:23 też oglądałam to przedszkole i potwierdzam twoje obawy. Dom nie jest wybudowany z myslą o przedszkolu tylko dostosowany. Strome schody w szatni, bliskość ruchliwej ulicy i żenujący plac zabaw. Michas był tam raz na sobotnich zajęciach - zainteresowanie przedszkolem umiarkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia 10.06.03, 10:48 Czy ktoś mógłby mi podać adres www Zielonej Ciuchci ? Mieszkamy na Ursynowie, czy jest tu gdzieś blisko jakaś ich placówka ? Z góry dziękuję Basia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do basi 10.06.03, 10:50 Proszę: www.zielona-ciuchcia.pl Na Ursynowie nie ma Ciuchci, najbliższa jest w Wilanowie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia 11.06.03, 23:02 Cześć. Ja też mieszkam na Ursynowie. Ponieważ nie ma tu Zielonej Ciuchci zdecydowałam się zapisać synka do Wilanowa. Idzie od września. Wydaje mi się, że będzie to dobre miejsce dla niego. Dlatego jestem zdecydowana dowozić go. Jeśli zapiszesz swoją pociechę może mogłybyśmy się skontaktować. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
kubelec Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 28.08.03, 13:47 wlasnie wczoraj dostalem nowa ulotke Zielonej Ciuchci. Otwieraj 2 nowe placowki: Wlochy - Slaska 36 tel 0600-200331 Ursynow - Pelikanow 25 tel 0600-200304 pozdrawiam Pawel, Ojciec 2 letniego Felka i 8 letniego Antka Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 28.08.03, 17:44 Dzieki za informację. Dzwoniłam do przedszkola na Ursynowie i mogę przenieść mojego synka z Wilanowa. Zajęcia zaczynaja się troszkę później bo 8 września. Mam nadzieję, że nie będę żałować. Pozdrawiam. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 03.09.03, 11:28 Ciuchcią na Ursynowie kieruje pani, która do tej pory szefowała na w "naszej" Ciuchci na Zaciszu (moja córka się popłakala na wieść, że od nas odeszła). Moim zdaniem to fantastyczna osoba, z którą łatwo się można dogadać. Tak więc powinno być dobrze ) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 03.09.03, 23:25 Bardzo się cieszę, że masz tak dobre zdanie o pani, która będzie kierować przedszkolem na Ursynowie. Rozmawiałam z nią tylko przez telefon - bardzo sympatyczna. Synek nie może się doczekać poniedziałku. Mam nadzieję, że nie straci zapału. Śledzę twoje posty dotyczące Zielonej Ciuchci i coraz bardziej jestem przekonana, że dobrze wybrałam.Mam nadzieję, że Jasio będzie się tam czuł równie dobrze jak twoja córcia. Pozdrawiam. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 04.09.03, 00:30 Pani Krzysia (obecna kierowniczka z Ursynowa) to absolutna idolka mojej Maśki. ona jej pomogla oswoić się z obcymi ludźmi, co wcale nie było łatwe. Jeszcze w zeszłym roku, jak Maśce bylo naprawdę smutno, to biegła prosto do niej. Mam nadzieję, ze dobierze dobry personel na Ursynowie. I że trafi się Wam fajna wychowawczyni, bo od tego wiele zależy. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 08.09.03, 20:36 Dzisiaj mój synek był pierwszy dzien w Zielonej ciuchci na Ursynowie i zarówno ja jak i on jesteśmy bardzo zadowoleni. Po 6 godzinach spędzonych w przedszkolu wyciągnęłam go siła, całą drogę płakał, że chce do przedszkola. Warunki naprawdę bardzo dobre, śliczne sale, zabawki oraz łazienki. Panie bardzo miłe, gdy przyszłam po synka pani chodziła na czworaka po dywanie razem z dziećmi zaangażowana w zabawę.Na ścianie wisiał już rysunek synka, a on zaśpiewał mi z nową piosenkę (oczywiście nie całą i pewnie poprzekręcał). Po obiedzie dzieci odpoczywają, a pani czyta im książeczki. Jedzenie też bardzo dobre. Panie dokladnie opowiedziały mi co synek robił.Jutro już bez obaw zostawię go w przedszkolu. sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: Zielona Ciuchcia 29.08.03, 23:19 Mam pytanko - jakie są opłaty w tym przedszkolu? Na stronie www podaje się ok. 780 czesnego + ok. 240 za zajęcia dodatkowe. Co w takim razie z wyżywieniem, czy czynsz to uwzględnia? Próbowałam się dodzwonić do Ciuchci, ale nikt nie odbiera, na mail nie odpowiadają. Może ktoś z mam mi powie ? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia 30.08.03, 15:18 W opłacie za przedszkole zawarte jest już wyżywienie (4 posiłki).Spróbuj dzwonić bezpośrtednio do przedszkola, które Cię interesuje.Nie miałam jeszcze problemu z dodzwonieniem się. Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Bielany 30.12.03, 17:54 Treść postów przeniesia przez moderatora!!! -------------------------------------------------------------- Przedszkole Zielona Ciuchcia w Warszawie Bielany Autor: mamamalgo 22.12.2003 01:53 Zastanawiam sei nad zapisaniem dziecka do Przedszkola Zielona Ciuchcia na Bielanach - ul.Klaudyny. Ostatnio dostalam regulamin tego przedszkola. Sadzilam ze jedyne koszt jakie poniose za przedszkole to opłata miesieczna ktora wcalenie jest niska bo 800 zł. Czytajac dalej coz widze: Rodzice zakupują podreczniki, klocki Lego, segregatory z koszulkami ................ Chodze z dzieckiem na zajęcia przygotowujace Zielonego domu i nie widzialam zeby dzieci bawily tam sie klockami lego. Zatem na co przedszkole przeznacza te 800 zl. czyz z tych pieniedzy nie wystawrcza im pieniedzy na zakup zabawek nie mowiac juz o tym ze trzeba jeszcze doplacac za angielski czy rytmike to jest dla mnie jasen ale te klocki .............??? Czy wasze dzieci chodza do Tego przedszkola? Czy jestescie zadowolone? Poradzcie co robic. Małgosia ------------- Re: Przedszkole Zielona Ciuchcia w Warszawie Biel Autor: dor_kob 22.12.2003 02:16 Moje dziecko chodzi do Ciuchci w Wilanowie. Jesteśmy bardzo zadowoleni. A jeśli chodzi o klocki, to są to klocki Logo (nie Lego): są to specjalne klocki do nauki liter i czytania. Koszt takich to ok. 100 zł. Służą przez całe lata. A segregatory i koszulki do przechowywania prac plastycznych rzeczywiście mogliby sobie oszczędzić. Pozdrawiam - Dorota ------------------ Re: Przedszkole Zielona Ciuchcia w Warszawie Biel Autor: jagasz 22.12.2003 09:22 Moje dziecko chodzi do Zielonego Domu właśnie na Bielany (Zaielona Ciuchcia). Jestem zachwycona tamtejszymi "ciociami", dziewczyny są naprawde rewelacyjne, chce im się pracować z dziećmi mają mnóstwo pomysłów, moje dziecko jest zauroczone. Wcześniej chodziłyśmy do Akademii Uśmiechu - mam niezbyt dobre wrażenia ale nie będę o tym pisać. Ponadto jedna z mam prowadziła dziecko do Zielonego Domu na Bemowo i też nie byłą zachwycona tamtejszymi "ciociami". Gdybym miała finansowe mozliwości posłania dziecka do tego przeczkola - nie wahałabym się ani minuty. Do Zielonego domu chodzimu regularnie ci tydzień, poznałam tam chyba wszystkie "ciocie " jakie są - żadna nie zrobiła na mie złego wrażenia. Widzę jak moje dziecko się rozwinęło przez te parę miesięcy, chętnie bawi się z dziećmi itp. Pozdrawiam świątecznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
jr25 Re: Zielona Ciuchcia 11.01.04, 15:01 Czy któreś z waszych dzieci chodzi do Ciuchci w Wilanowie?. Interesują mnie opinie ludzi których dzieci już tam chodzą jakiś czas. Czy jesteście zadowoleni? Zamierzam posłać tam mojego trzylatka od września i nie wiem czy to słuszna decyzja. Zajęcia zielonego domu w tym właśnie przedszkolu podobały się małemu, ale te dwie godziny to za mało, żeby się zorientować czy to naprawdę dobre przedszkole. Bardzo mi zależy na waszych opiniach, odezwijcie się proszę Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Zielona Ciuchcia - Klaudyny 28.01.04, 18:38 Przeczytałam cały wątek o ZC i potrzebuję opinii dot. lokalizacji przy ul. Klaudyny. Drogie mamy podziecie się swoimi opiniami nt tej placówki. Aktualnie rozpatrujemy dwa przedszkola: Dom z Baśni czesne 1000 zł ale nie ma dodatkowych opłat (przedszkole gwarantuje podręczniki itd) i ZC ul. Klaudyny - ale te dodatkowe opłaty i koniecznośc dodatkowych zakupów trochę mnie przeraża. czekam na info pozdrawiam, eliza Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Klaudyny 28.01.04, 22:00 Czesc Eliza, Zosia co prawda nie chodzi do ZC, ale Jej dobra kolezanka chodzila wlasnie na Klaudyny ponad rok. Mama ja z tamtad przeniosla do innego przedszkola, blizej domu, ogolnie przedszkole sobie chwalily z jednym zastrzezeniem. Picie wody. Ze wspolnego baniaka, w nieograniczonych ilosciach, bz nadzoru. Z takich samym plastikowych kubeczkow. Niekoniecznie ze swojego. Wspanialy sposob na wzajemne zarazanie sie dzieci... Co mialo miejsce u kolezanki Zosi, ktora notorycznie cos lapala, inne dzieci tez. W obecnym ich przedszkolu picie odbywa sie bardziej pod kontrola Pan i ze zdrowiem jest lepiej. ________________________ pozdrawiam, Patyk, mama Zosi 2001 Odpowiedz Link Zgłoś
mama2001 Re: Zielona Ciuchcia - Klaudyny 16.02.04, 15:05 A czy ktoś mógłby się podzielić wrażeniami nt Zielonej Ciuchci na Bemowie? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tambala Re: Zielona Ciuchcia - Klaudyny 25.02.04, 17:24 Zielona Ciuchcia na Klaudyny mieści się w strasznych warunkach. W pomieszczeniach w piwnicy nie ma czym oddychać, a po placu zabaw (ogólnodostępnym) sikają psy. Skandal!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaokruszek Re: Zielona Ciuchcia 26.02.04, 18:33 Kiedy przeczytalam jak drogia jest ,,Zielona Ciuchcia'' to sie przerazilam i jeszcze te dodatkowe pakiety do wykupienia?Ja pracuje w przedszkolu publicznym W publicznych placowkach rowniez pracuje kadra z wyzszym wyksztalceniem,tez nauczyciele pracuja na powyzszych programach a nad placowkami publicz. czuwa metodyk, logopeda i psycholog. W moim Przedszkolu sa dodatkowe zaj. pastyczne oraz j. niemiecki za darmo natomiast rytmika za 13zl.W Przedszkolu jest rowniez duzo zabawek i mamy ogromny ,nowoczesny ogrod.Dlatego chcialbym sie dowiedziec za co rodzice musza placic tak duzy koszt,gdyz nie maja w to wliczonych nawet zajec dodatkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: Zielona Ciuchcia 27.02.04, 07:46 Może za godziny otwarcia??? Państwowe przedszkoal są czynne do 16-17 a prywatne do 19 (( Odpowiedz Link Zgłoś
joanka11 Re: Zielona Ciuchcia 18.03.04, 16:14 Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na temat Zielonej Ciuchci na Pelikanów na Ursynowie. Wiem, że działa od września. Czy są mamy, które mają jakieś doświadczenia z tym przedszkolem? Wszystko wygląda super, ale np. ciekawa jestem Waszych opinii na temat pań, które tam pracują? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 23.03.04, 20:54 jeszcze raz zamieszczam Mnie osobiście bardzo się tam podoba. Moja córka chodzi na zajęcia zielony dom - grupa przedszkolna. Niżej zamieszczam ze strony zielonej ciuchci co to jest: "Wychodząc naprzeciw Państwa prośbom i oczekiwaniom, Przedszkole "Zielona Ciuchcia" przy ul. Pelikanów 23/25 na Ursynowie i przy ul. Śląskiej 36 we Włochach od 1 marca 2004 roku zaprasza dzieci 2,5 letnie wraz z Rodzicami do nowej grupy "Zielony Dom- grupa przedszkolna". W nowej grupie Państwa Dziecko będzie mogło w łagodny i harmonijny sposób wejść w świat naszego Przedszkola. Pozna tutaj nowych kolegów i koleżanki, spędzi czas w sali pełnej zabawek pod opieką nauczycieli i rodziców uczestniczących w zajęciach, pozna nowe piosenki i wierszyki, weźmie udział w grach i zabawach, zobaczy teatrzyki i posłucha bajek, stworzy pierwsze prace plastyczne, poczuje radość uczestnicząc w zajęciach ruchowych, zje wspólnie z innymi dziećmi śniadanie i obiad, a jeśli będzie chciało, przytuli się do swojej mamy" Chodzimy tam od 01.03 Ola jest zachwycona, bawi się z dziećmi, uczy piosenek i prowadzi życie przedszkolaczka. Przychodzimy na 9 o 9.30 jest śniadanie a obiad o 12.15. 2x w tygodniu jest rytmika. W przedszkolu sale nie są za wielkie i są schody ale panie są super - młode osoby z inicjatywą, żwawe, pełne pomysłów. Dzieci je uwielbiają, są bardzo "ciepłe" i maluchy przytulają się do nich jak do mamy. Bardzo mnie sie podoba, iż panie nie zostawiają dzieci samych sobie podczas zabawy tzn. cały czas koordynują zabawę (ale nic na siłę) nawet na dworzu nie stoją sobie i gadają tylko cały czas poświęcają dzieciom (bujają ich na huśtawkach, pilnują jak zjeżdżają a nawet zjeżdzają z nimi, ku wielkiej radości maluchów, robią babki w piasku a także organizują zabawy np. mało nas do pieczenia chleba, gąski gąski do domu i inne). Pani kierownik przedszkola też jest bardzo fajna i dzieci ją uwielbiają. Jedzenie w przedszkolu bardzo dobre (moja ola zajada jak szalona i przestała być niejadkiem), panie pomagają jeść ale nie zmuszają. Jedynym minusem jest cena 770 zł\miesiąc + zajęcia dodatkowe około 200zł(im starsze dzieci tym więcej zajęć i są droższe) i wpisowe 800zł. Przedszkole jest czynne cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 24.03.04, 00:06 Treść wątku przeniesiona przez moderatora! --------------------------------- Zielona Ciuchcia na Ursynowie joanka11 20.03.2004 22:27 Czy są tu mamy dzieci, które chodzą do tego przedszkola? Bardzo proszę o opinie, szczególnie na temat pań wychowawczyń i organizacji dnia w przedszkolu. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. joanka ------------ Re: Zielona Ciuchcia na Ursynowie redorek 22.03.2004 07:34 Ja troche obok tematu: a gdzie jest ta zielona ciuchcia na Ursynowie? ------ • Re: Zielona Ciuchcia na Ursynowie renatas4 22.03.2004 12:26 Mój synek chodzi na zajęcia tzw. Zielony Dom w soboty. Panie są b. miłe, sympatyczne, uśmiechnięte, pełne zapału. Jedyny minus tego przedszkola to małe sale (tak mi się wydaje, nie mam porównania do innych) i dość strome schody na góre oraz mała szatnia. --------- • Re: Zielona Ciuchcia na Ursynowie joanka11 22.03.2004 12:40 - Zielona Ciuchcia jest na ul. Pelikanów (możesz zobaczyć więcej na stronie www.zielona-ciuchcia.pl). - O to super. Z tymi schodami, małymi salami i szatnią faktycznie masz rację. Ja zapisałam moją córcię od września, więc pewnie się nasze dzieci spotkają. Ciekawa jestem jak wygląda dzień w grupach trzy- cztero- i pięciolatków, czyli w grupach, w których dzieci już są same bez rodziców. Bylismy tam w zeszłym tygodniu i wrażenia baardzo pozytywne. Gorzej już było w sobotę właśnie na zajęciach Zielonego Domu. Trochę poraził mnie chaos, ale fakt że było dużo dzieci i do tego jeszcze rodzice (niektórzy mocno zaznaczający obecność swoją i swojego dziecka, że tak się delikatnie wyrażę), a panie faktycznie bardzo miłe. I tak myślę, żewszystko wyjdzie we wrześniu. ---------- • Re: Zielona Ciuchcia na Ursynowie monika_d_edziecko 23.03.2004 20:53 Mnie osobiście bardzo się tam podoba. Moja córka chodzi na zajęcia zielony dom - grupa przedszkolna. Niżej zamieszczam ze strony zielonej ciuchci co to jest: "Wychodząc naprzeciw Państwa prośbom i oczekiwaniom, Przedszkole "Zielona Ciuchcia" przy ul. Pelikanów 23/25 na Ursynowie i przy ul. Śląskiej 36 we Włochach od 1 marca 2004 roku zaprasza dzieci 2,5 letnie wraz z Rodzicami do nowej grupy "Zielony Dom- grupa przedszkolna". W nowej grupie Państwa Dziecko będzie mogło w łagodny i harmonijny sposób wejść w świat naszego Przedszkola. Pozna tutaj nowych kolegów i koleżanki, spędzi czas w sali pełnej zabawek pod opieką nauczycieli i rodziców uczestniczących w zajęciach, pozna nowe piosenki i wierszyki, weźmie udział w grach i zabawach, zobaczy teatrzyki i posłucha bajek, stworzy pierwsze prace plastyczne, poczuje radość uczestnicząc w zajęciach ruchowych, zje wspólnie z innymi dziećmi śniadanie i obiad, a jeśli będzie chciało, przytuli się do swojej mamy" Chodzimy tam od 01.03 Ola jest zachwycona, bawi się z dziećmi, uczy piosenek i prowadzi życie przedszkolaczka. Przychodzimy na 9 o 9.30 jest śniadanie a obiad o 12.15. 2x w tygodniu jest rytmika. W przedszkolu sale nie są za wielkie i są schody ale panie są super - młode osoby z inicjatywą, żwawe, pełne pomysłów. Dzieci je uwielbiają, są bardzo "ciepłe" i maluchy przytulają się do nich jak do mamy. Bardzo mnie sie podoba, iż panie nie zostawiają dzieci samych sobie podczas zabawy tzn. cały czas koordynują zabawę (ale nic na siłę) nawet na dworzu nie stoją sobie i gadają tylko cały czas poświęcają dzieciom (bujają ich na huśtawkach, pilnują jak zjeżdżają a nawet zjeżdzają z nimi, ku wielkiej radości maluchów, robią babki w piasku a także organizują zabawy np. mało nas do pieczenia chleba, gąski gąski do domu i inne). Pani kierownik przedszkola też jest bardzo fajna i dzieci ją uwielbiają. Jedzenie w przedszkolu bardzo dobre (moja ola zajada jak szalona i przestała być niejadkiem), panie pomagają jeść ale nie zmuszają. Jedynym minusem jest cena 770 zł\miesiąc + zajęcia dodatkowe około 200zł(im starsze dzieci tym więcej zajęć i są droższe) i wpisowe 800zł. Przedszkole jest czynne cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 15.04.04, 15:05 Czy są może jakieś świeże opinie na temat Zielonej Ciuchci na Ursynowie ? Opiekunka mojej 3-letniej córci odeszła z dnia na dzień i muszę pilnie podjąc decyzję: przedszkole czy nowa niania. O ZC czytam na razie same superlatywy, ponadto przedszkole zgodziło się przyjać Natalkę nawet jeszcze w kwietniu. Generalnie jestem zwolenniczką przedszkola, ale: - myślałam, że przetrzymam małą w domu jeszcze rok - dotychczasowana niania była super, organizowała ciekawe zajęcia, zresztą sama pracowała ZC i polecała mi to przedszkole, nie wiadomo czy znajdę teraz kogoś dobrego - adaptacja małej w przedszkolu - wielka niewiadoma - problem zawożenia i przywożenia - przedszkole jest położone właściwie poza Ursynowem, dojazd komunikacją miejską z Natolina tylko z przesiadką (odbiór przez kogoś innego niż ja z mężem utrudniony), pracujemy do 17.00 = mała bedzie w przedszkolu praktycznie cały dzień (ale jeżeli rzeczywiście jest takie super córci może być tam lepiej niż z opiekunką w domu) - niebezpieczeństwo czestych infekcji - nie mogę brać co miesiąc 2 tyg. zwolnienia (praktycznie w ogole nie moge brać zwolnień, tylko w ekstremalnych przypadkach), niania zapewniała stałą opiekę niezaleznie od tego czy mała chorowała czy nie Przy konieczności bycia dyspozycyjnym w pracy opiekunka jest wygodniejszym rozwiązaniem, ale nie zapewni dziecku takiej rożnorodności zajęc i fachowej opieki jaką mialoby w DOBRYM przedszkolu. Poza tym nie mogę przecież trzymać małej pod kloszem - i tak najdalej za rok rozważalibyśmy wysłanie jej do przedszkola. Do Państwowych przedszkoli, które mam blisko (np. przy ul. Mandarynki)jakoś nie mam zaufania, poza tym nie są one w stanie przyjac dziecka od zaraz, chyba nawet zakończyły już rekrutację na wrzesień. Trochę się rozpisałam ... i w dodatku chaotycznie ... mam nadzieję, że ktoś doczyta do końca i doradzi mi coś. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 16.04.04, 22:15 Cześć.Mój synek chodzi do ZC na Ursynowie od września (czyli od chwili jej założenia). Miał niespełna trzy lata gdy stał się przedszkolakiem. Podobnie jak ty mieszkam na Natolinie (też rozważałam przedszkole na ul. Mandarynki)i codziennie dowożę synka. Mam ten komfort, że pracę zaczynam o różnych porach więc nie muszę go wozić bardzo wcześnie (tylko raz w tygodniu jest o 7.30) zwykle jest w przedszkolu między 9 a 10. Odbieram go około 17. O tej porze jest jeszcze dużo dzieci. Nawet gdy zdarzało mi się odbierać go o 18 nigdy nie był sam. Z adaptacją nie miałam większych problemów bo synek bardzo polubił przedszkole i bardzo chętnie tam chodzi. Na początku miałam problem z wyciągnięciem go do domu. Choroby zdarzają się ale nie jest najgorzej (zaszczepiłam go na grypę i zap. płuc przed pójściem do przedszkola).Od stycznia ma naprawdę super frekfencję.Pomimo, że nie mam w Warszwie rodziny gdy synek jest chory przyjżdża na kilka dni babcia lub ja biorę kilka dni opieki więc jakoś sobie radzimy. Odbierać synka rzeczywiście mogę tylko ja lub mąż, ale do tej pory nie było z tym problemu. Jak widzisz ja się do tego przyzwyczaiłam i wszystko nam się całkiem nieźle układa. Musisz rozważyć jednak swoją sytuację. Co do przedszkola to jestem bardzo zadowolona; panie miłe, mają dobry kontakt z dziećmi, organizują ciekawe zajęcia. W przedszkolu jest wiele różnych atrakcji (wyjazdy np. do teatru, ogrodu botanicznego itp.). Dla mnie najważniejsze jest,że synek bardzo lubi tam spedzać czas. Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 18.04.04, 21:56 Dzięki za odpowiedź. Byłam z Natalką w sobotę na zajęciach adaptacyjnych - mała była zachwycona i twierdzi stanowczo, że chce chodzić do przedszkola (nawet bez mamy) - to chyba ostatecznie mnie przekonało żeby ją zapisać. Co prawda wolałabym, aby był większy plac zabaw (czy wszystkie dzieciaki się na nim mieszczą czy muszą wychodzić nazmianę ?) i łazienki bardziej przystosowane dla małych dzieci, no i te strome, kręcone schody ... ale to chyba bolączka większości prywatnych przedszkoli. Atmosfera i filozofia przedszkola bardzo mi odpowiada. Jutro chcę jeszcze sprawdzić ursynowską Żyrafę (spróbuję wkręcić się z małą w zajęcia dla porównania) i chyba ostatecznie podejmę decyzję. Sylwia, a robiłąś może jakieś porównawcze rozeznanie prywatnych przedszkoli na Ursynowie ? Ciuchcia wypadła najlepiej ? Słyszałam, że Akademia Małych Artystów na Braci Wagów też nie jest zła. Może ktoś zna to przedszkole albo jake prywatne na Ursynowie ? Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 18.04.04, 22:54 hej Jak wcześniej pisałam chodzimy z Olą codziennie do Ciuchci na zajęcia zielony dom - grupa przedszkolna. OLa bardzo lubi tam chodzić a panie są super. Pani Sylwia, która prowadzi grupę 3 latków ma bardzo dobry kontakt z dziećmi. Co do podwórka to rzeczywiście nie jest duże ale jednocześnie przebywają na nim 2 lub 3 grupy (zależy ile jest dzieci). Poza tym panie na dworzu organizują im zabawy (gąski do domu, mało nas do pieczenia chleba i inne) i dzieci naprawdę się nie nudzą. Schody nie są takie straszne, 2,5 latki świetnie sobie radzą a panie pilnują dzieci jak wchodzą i schodzą. Jak dla mnie to Ciuchcia ma 3 minusy: 1. łazienki - normalne wysokie ubikacje(nie jak w innych przedszkolach). Są stopnie do wchodzenia ale jak dzieći są w rajstopkach i spodenkach to trochę im ciężko. 2. dzieci jedzą dużymi sztućcami (i są to naprawdę duże sztućce, widelce mają bardzo długie zęby a łyżka też jest olbrzymia) ja w domu mam mniejsze dla siebie niż te kupione specjalnie dla dzieci. 3. małe sale. Przeważnie nie chodzą wszystkie dzieci zapisane (często jest tak koło 9) ale jeśli przyszłaby 15 to byłoby bardzo ciasno Jednak myślę, ze dokonałaś trafnego wyboru, bo przedszkole jest naprawdę fajne. Jeśli dobrze zrozumiałam to Twoja córka ma 3 latka ale nie wiem czy trafi do grupy najmłodszej 2,5 -3 latków, czy 3-4 latków. 2,5-3 latkami zajmuje się pani Renata (bardzo sympatyczna i fajna pani) i ta grupa jest mieszana pod względem płci a w grupie 3-4 l przeważają chłopcy i łatwiej sie tam im zaadoptować (około 9 chłopców i 3 dzieczynki). Jeśli masz jakieś pytania to pisz bo w marcu sporo przesiedziałam w Ciuchci i poznałam ją od środka. Teraz Ola zostaje już sama, ja wychodzę po śniadaniu i wracam po lub przed obiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaap Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 18.04.04, 23:14 a slyszalas o Europejskim Przedszkolu Dwujezycznym. na Ursynowie kolo akademikow SGGW slyszalam bardzo dobre opinie na ten temat. mam troche informacji od mamy z e- dziecka. sama jeszcze ich nie zweryfikowalam ale moj maluszek ma dopiero 20mcy pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Od moderatora 19.04.04, 00:09 asiaap napisała: > a slyszalas o Europejskim Przedszkolu Dwujezycznym. na Ursynowie kolo > akademikow SGGW > slyszalam bardzo dobre opinie na ten temat. mam troche informacji od mamy z e- > dziecka. sama jeszcze ich nie zweryfikowalam ale moj maluszek ma dopiero 20mcy > pozdrawiam > asia Nie mieszajcie wątków, bo nikt się potem nie połapie Proponuję pytanie o Europejskie Przedszkole dopisać na wątku ursynowskim. Pozdrawiam, Gruszka-moderator Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 19.04.04, 16:11 Cześć.Brałam pod uwagę też przedszkole Małych Artystów. Kierowniczka była miła, ale gdy poprosiłam o program pokazała mi kilka ręcznie zapisanych kartek jakoś nie bardzo mogłam się w tym połapać. Gdy zapytałam o grupy to pani powiedziała, że dzieci mają zajęcia razem.Miałam wrażenie, że cena jest niewspółmierna do tego co oferują (kosztuje prawie tyle samo co Ciuchcia). Jednak to było rok temu więc mogło się dużo zmienić. Zieloną Ciuchcię doradziła mi psycholog dziecięca z IMiD. Innych nie sprawdzałam. Może wkrótce nasze dzieci będą w jednej grupie. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 23.04.04, 20:44 Wybrałyśmy Zieloną Ciuchcię i już od maja Natalka zacznie tam uczęszczać (grupa 3-4 latków - Sylwia, czy do tej grupy chodzi Twój synek ?). Mam nadzieję, że decyzja okaże się trafiona i mała nie będzie co miesiąc chora (tego chyba boję się najbardziej). Natomiast odradzam wszystkim ursynowskie przedszkole muzyczne Żyrafa - zupełnie niewarte swej (b. wysokiej zresztą) ceny. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
asiaap Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 23.04.04, 23:29 Basiu, a ile kosztuje zyrafa i dlaczego ja odradzasz? asia Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 26.04.04, 10:24 asiaap napisała: > Basiu, > a ile kosztuje zyrafa i dlaczego ja odradzasz? > asia Odpisuję w wątku "Jakie przedszkole wybrać na Ursynowie" - aby nie zaśmiecać Ciuchci Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 27.04.04, 22:36 Cześć. Mój Jasio chodzi do grupy 3-4 latków czyli pszczółek. Fajnie, że dojdzie kolejna dziewczynka bo w tej grupie więcej jest chłopców. Już za kilka dni nasze dzieci będą się się razem bawić. Mam nadzieję, że Natalce będzie się podobać tak jak Jasiowi. Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - jedzenie 08.05.04, 17:24 Pierwsze 3 dni w Zielonej Ciuchci zaliczone. Natalka całkiem nieźle sobie radzi i od poniedziałku zostaje sama. Przez pierwsze 2 dni byłam razem z nią i miałam okazję przyjrzeć się jak prowadzone są zajęcia. Generalnie przedszkole mi się podoba, panie są naprawdę super i ciekawie prowadzą zajęcia. Dzieci mają sporo atrakcji. Zastrzeżenia mam tylko do ... jedzenia - porcje jak dla wróbelków - 3- 4-centymetrowe kotleciki, porcja surówki wielkości łyżeczki od herbaty - za takie pieniądze (770 PLN miesięcznie) to chyba przesada. Owoce na podwieczorek, to też zwykle 2-3 plasterki (na szczęście to dodatek, a nie cały podwieczorek). Parę razy byłam świadkiem, że czegoś zabrakło - a to surówki, a to ziemniaków, a to ciasta. Chyba nie powinno tak być. Akurat Natalka nie należy do niejadków, bardzo lubi surówki, jarzyny, owoce. Nie wiem, czy takie porcje, to w przedszkolach standard, czy porozmawiać o tym z kierowniczką przedszkola. Pozdrawiam Basia P.S. Sylwia, Natalka jest jednak w najmłodszej grupie, tak ją przydzielono rocznikowo - jest z marca 2001. Sama nie wiem lepiej czy gorzej. W Pszczółkach byłaby najmłodsza, bo to chyba grupa 3,5-4 latków, w Kotkach (maluchach)jest jedną z najstarszych. Podobno od września ma być dodatkowa grupa 3-latków, może podzielą dzieci inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
blum10 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - CENA ? 10.05.04, 10:33 Jak się kształtuje cena w ZC na Ursynowie ? Ile wpisowego ? Cena miesięczna ? Zajecia dodatkowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - CENA ? 10.05.04, 11:05 Czesne 770 PLN / m-c, wpisowe 800 PLN, zajęcia dodatkowe w grupie 3-latków - rytmika 2 x tyg., gimnastyka korekcyjna 2 x tyg, angielski 2 x tyg, imprezy okolicznościowe - 184 PLN misięcznie (jeżeli wykupujemy karnet na wszystkie zajęcia). Starsze grupy mają szerszą ofertę zajęć dodatkowych i odpowiednio wyższą opłatę. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - jedzenie 10.05.04, 22:42 Myślę, że jak najbardziej możesz zwrócić uwagę kierowniczce przedszkola (zwłaszcza, że to osoba otwarta na kontakt z rodzicami). Może po prostu źle oszacowali apetyty dzieciaków? W każym razie po to płacisz za przedszkole, żeby móc wymagać. U nas na Zaciszu mam odwrotny problem... Zgroza mnie bierze na wieść, że moja Masia znów wrąbała 3 talerze zupy )) Dzieciaki jedzą do woli. Zdarza się, że czegos w końcu zabraknie, ale jedzenia jest dużo (patrz ilości wchłaniane przez moje dziecko!) Limitowane są tylko ilości słodkich rzeczy; kanapek z Nutellą, ciasta etc, z czego osobiście się cieszę. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - angielski 12.05.04, 19:10 Czy warto zapisać 3-latka na angielski ? Czy wasze dzieci uczęszczają na lekcje i czy jesteście zadowolone ? Co robią w czasie zajęć dzieci, które nie uczęszczają ? Jeżeli czekają na resztę grupy w innej sali, to wolę żeby Natalka chodziła na angielski. Jeżeli mogłaby być w tym czasie na dworzu, to wybrałabym pobyt na świeżym powietrzu - i tak dodatkowe zajęcia w przedszkolu kradną ten czas. Nie wierzę, że angielski w tym wieku, to będzie coś więcej niż parę słówek i jedna piosenka. Sama mogę córcię nauczyć więcej. Z drugiej strony byłam świadkiem, jak chłopczyk, który nie chodził na gimnastykę po prostu przez pół godziny siedział na krzesełku i się przyglądał - nie chciałabym takiej alternatywy dla swojego dziecka. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 13.05.04, 10:12 hej sylwia02 fajnego masz synka, wogóle fajne "łobuziaczki" są w tej grupie. A pani Sylwia jest naprawdę super. A Basiu Twoja Natalka to bardzo śmiała dziewczynkka, ostatnio jak byłam chwilę z dzieciakami na placyku w Ciuchci to sama mi sie przedstawiła! Co do jedzenia to panie nakładają małe porcje bo większość dzieci tyle zjada (2 dania naraz) ale nigdy nie było problemu z dokładkami. Często jak któreś nie chce zjeść zupy bo mu nie smakuje to zjada np. 2 drugie dania. Jeśli kanapki się skończą to tez panie donoszą. A myślę, że specjalnie są takie małe kanapeczki i kotleciki aby zachęcić dzieci. Mojej Oli bardzo podoba się takie jedzenie i w domu ostatnio też muszę robić takie małe kanapki, pulpeciki i kotlety. Moja Ola ogólnie była niejadkiem a w przedszkolu potrafi na śniadanie zjeść i 7 kanapek (tych malutkich) Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia - do Moniki mamy Oli 19.05.04, 15:09 Hej, Czytałam w którymś z Twoich postów, że Ola od września będzie przedszkolaczkiem, pisałaś coś o listach przyjętych, więc wniskuję że będzie to państwowe przedszkole. Czy mogłabyś napisać które wybrałaś i dlaczego (zastanawiam się nad opcją: państwowe przedszkole od września 2005)? I dlaczego nie zdecydowałaś się na Zieloną Ciuchcię, o której masz chyba bardzo dobre zdanie ? A może coś źle zrozumiałam ? Pozdrawiam serdecznie Basia Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - do basi-bma 20.05.04, 14:07 Moze ja odpowiem w imieniu Moniki , ktora jest bardzo zajeta Ola nie bedzie od wrzesnia chodzic do Zielonej Ciuchci, bo nie bedzie juz blisko niej mieszkac, a nie dlatego ze Jej mama uwaza ze nagle cos sie popsulo w przedszkolu. ________________________ pozdrawiam obie Panie, Patyk, mama Zosi 2001 Odpowiedz Link Zgłoś
monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia - do basi-bma 25.05.04, 00:20 dzięki patyku! Ola niestety nie będzie chodziła do Ciuchci bo się przeprowadzamy na drugi koniec Warszawy a tam niestety nie ma "Zielonej Ciuchci" w okolicy. Ola dostała się do przedszkola państwowego ale po zebraniu dla rodziców mam coraz większe watpliwości. W porównaniu z Ciuchcią wypada kiepsko!!!!!!! Według mnie zmianiać Ciuchcię na inne przedszkole to tylko jeśli chodzi o względy finansowe Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: Zielona Ciuchcia - do basi-bma 25.05.04, 18:00 Dzięki za odpowiedź. Natalka uwielbia Zieloną Ciuchcię tylko niestety jak na razie więcej przesiedziała w domu chora niż była w przedszkolu (3 dni w przedszkolu - tydzień chora - 4 dni w przedszkolu - tydzień chora - ciekawe na jak długo starczy mi cierpliwości). Mimo to codziennie dopytuje się kiedy znowu tam pójdzie do przedszkola i wcale nie chce być odbierana zaraz po podwieczorku. Tylko mnie ściska jak pomyślę, że płacę za przedszkole prawie 1000 PLN miesięcznie (z zajęciami dodatkowymi), a mała opuszcza ponad połowę tego czasu. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
egala Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 29.07.04, 02:07 Drogie eMamy! Proszę o opinię nt ZC we Włochach przy ul.Śląskiej. Byłam-oglądałam- przeczytałam cały wątek o Ciuchci i zastanawiam się czy zapisać tam córkę..? Ta ZC działa od niedawna, a moje wątpliwości budzą m.in.: schody?, posiłki?, słodycze?, plac zabaw w sąsiedztwie ruchliwej ulicy-spaliny? kwestia opłat: zwroty za nieobecności, opłaty za m-ce wakacyjne?? B.proszę o info gala Odpowiedz Link Zgłoś
smok74 Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 29.07.04, 10:39 moje dziecko bedzie chodzić na śląską opłaty są takie jak w umowie, za wakcje, choroby praktycznie płaci się tak samo zc działa tam od ponad roku, myśmy chodzili na zielony dom jakie slodycze??? i co dziwi w posiłkach-pytam bo jakoś się nad tym nie zastanawiałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
egala Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 30.07.04, 01:42 Witam, Opłaty w ZC sa wg umowy - OK rozumiem, Posiłki a raczej ich skład jest b.istotny gdy dziecko jest alergikiem i nie przyswaja wszystkiego tak jak moje; jest uczulone na pszenicę, więc pieczywo, makarony, nalesniki, ciasta itp wykonane z mąki pszennej odpadają. Wtedy winno się pojawić jakieś danie zamienne. P.Kierownik stwierdziła, że w tej sytuacji powinnam dostarczyć produkty do wykonania posilków dla dziecka.. Proszę opisz swoje wrażenia z Zielonego domu: pracujące Panie i sposób zajmowania się dziećmi, czy były jakieś problematyczne sytuacje?? Pozd. gala Odpowiedz Link Zgłoś
smok74 Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 30.07.04, 11:25 aha, juz rozumiem chodzi o alergię moje dziecko nie jest alergikiem, ale będac w twojej sytuacji to chyba jakas KPINA, ze płacisz prawi 1tyś zł za przedszkole i jeszcze masz wyzywienie sama dostarczać...zgroza normalnie...ehh wybierałam przedszkole długo mieszkam przy parku szcęśliwickim i łaziłam do wszytskich w okolicy prywatne o w wiekszości w mały domkach, strome schody, dzieci przed telewizorem publiczne przy grójeckiej..wiec też nie za bardzo.. pojechałam do ciuchci i bardzo mi sie spodobała na zielony dom chodziliśmy w soboty, ale tak od przypadku do przypadku...wiec jakiś wielkich doświadczeń nie mam zdecydowałam się na ZC bo zwyczajnie nic lepszego nie znalazłam, a ZC nie jest przedszkolem idealnym- na przykład nie odpowiadają mi zabawki- za bardzo amerykanskie, głupkowate..no ale cóż, nie można miec wszytskiego ale na twoim miejscu poszukałabym czegoś bardziej przyjaznego alergikom i ich rodzicom czuję wielki niesmak, ze tak zostałaś potraktowana... tyle wiem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janeausten1 Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 30.07.04, 12:14 Ja też uważam, że to przesada, aby przy opłatach ok. 1000 zł msc jeszcze przynosić własne jedzenie. Wydaje mi się, że przedszkole powinno kupi chleb i makaron bezglutenowy, a dla twojego dziecka zamiast ciasta na podwieczorek przygotuje inny deser. To nie jest chyba zbyt duży wysiłek. Wiem, że w Ciuchci, do której chodzi moje dziecię jest dziecko wegetariańskie. Rozmawiałam nawet kiedyś z mamą i powiedziała, że jest ok. Ale wydaje mi się, że z jadłospisu przedszkolnego łatwiej wyeliminować mięso (tym bardziej,że w ZC zupy są bezwywarowe)niż pszenicę, gluten. Gdy ja czytam wątki o Zielonej Ciuchci to mam wrażenie, że to przedszkole zapomina, że konkurencja nie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś