Dodaj do ulubionych

Zielona Ciuchcia

27.03.03, 16:33
Czy Wasze dzieci tam chodza/chodzily?

Zapisalam mojego Michalka od wrzesnia 2003 i chcialabym poznac Wasze opinie.
Ja slyszalam same dobre rzeczy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 27.03.03, 20:34
      Moja córka chodzi do Ciuchci na Zaciszu już drugi rok (z Zielonym Domem będzie
      trzeci). I jestem wciąż nieustannie bardzo zadowolona smile)
      Panie miłe kompetentne i otwarte na kontakt z rodzicami. Zawsze mozna im głowę
      pozawracać. Zajęcia ciekawe, różnorodne. Przy tym jakoś tak fajnie ułożone, że
      nie ma przeładowania atrakcjami.
      Dla mnie najlepszą cenzurką przedszkola jest to, że moje dziecko dostaje szału,
      kiedy tam nie idzie. Naprawdę, cieszy się z każdego dnia spędzonego w
      przedszkolu.
      Do której Ciuchci będzie chodził Twój synek?
      Jak masz jakieś pytania, chętnie odpowiem smile
      • mag_goga1 Re: Zielona Ciuchcia 28.03.03, 09:44
        Hej!
        Moj Piotrus chodzi w soboty na zajecia Zielonej Ciuchci na Bemowie - UL.
        Dostepna.
        Uwielnbia to przedszkole i uwielbia tam chodzic! Nie lubi wychodzic/ Wiec moze
        od wrzesnia.....

Pozdrawiam
        Mag
        • malina18 Re: Zielona Ciuchcia 30.03.03, 11:15
          Hej,
          Czy mozesz napisac jak wygladaja takie sobotnie zajecia w przedszkolu?
          No i ile taka przyjemność kosztuje?
          Malina
          • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 30.03.03, 18:20
            To ja odpowiem, bo moja córka jest weteranką takich zajęć smile
            Jedne zajęcia trwają dwie godziny, koszt 30 zł. Przebieg zajęć zależy trochę od
            pani, która je prowadzi. Ale zawsze dzieci trochę tańczą, śpiewają, robią jakąś
            pracę plastyczną (którą można potem zabrać do domu). To własciwie typowo
            przedszkolne zajęcia. Większoś maluchów szykuje się tak do przedszkolnego
            startu. Na zajęcia dziecko przychodzi z opiekunem, który w tych zajęciach
            aktywnie uczestniczy.
            Odbywają się nie tylko w soboty i nie tylko na Bemowie. Najlepiej wejdź na
            stronę Ciuchci-tam masz wszelkie adresy i informacje.
            Dodam tylko, że podobne zajęcia organizują też np. Domy Kultury. Tyle, że tam
            zapisujesz dziecko na dłuższy okres czasu (bodajże semestr), a tu nie ma stałej
            listy.
            • malina18 Re: Zielona Ciuchcia 30.03.03, 19:02
              Dziękuję Marto za szybki odzew.
              Już byłam na stronie Ciuchci i chyba jestem zachęconasmile
              Niestety temat przedszkola w tej chwili należy u nas do grupy drażliwych.
              Mam nadzieję, że takie zajęcia pomogą Mateuszkowi przełamać się i oderwać od
              mojej spódnicy. Jutro tam zadzwonię i dowiem się szczegółów.
              Malina
              • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 31.03.03, 14:06
                Takie zajęcia właśnie przełamują u dzieci strach przed przedszkolem. Masia
                zaczęła chodzić do Zielonego Domu na etapie,kiedy była tak dzika, że w ogóle
                nie myśleliśmy o przedszkolu. Miała ewentualnie zacząć przedszkolną karierę
                jako 4-5 latek. A te zajęcia wymyśliłam tylko po to, żeby miała kontakt z
                dziećmi. Efekt był taki, ze sama zażądała zapisania do przedszkola w wieku 3
                lat smile
                Musisz się tylko nastawić, że jeśli synek jest nieufny, to będziesz musiała
                razem z nim tańczyć, śpiewać itd. Dla mnie zresztą te zajęcia były wspaniałą
                zabawą. Wreszcie mogłam sobie pobrykać jak za młodych lat wink
      • jola-zet Re: Zielona Ciuchcia 03.04.03, 13:07
        Jestem bardzo zainteresowana Ciuchcią. Od ilu lat można tam chodzić ? Ile się
        płaci i w ogóle czy jest fajnie ???
        Czy orientujesz się, czy jest może jakieś jeszcze godne polecenia przedszkole w
        okolicach Bródna, albo zlobek (moja niunia ma prawie 2 latka)
        dzięki wink
        • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 03.04.03, 20:52
          Do Ciuchci przyjmowane są raczej dzieci od 3 roku życia, choć bywają 2,5 latki.
          Dla tych młodszych jest Zielony Dom-dwugodzinne spotkania, w których
          uczestniczy też opiekun dziecka.
          Płaci się niestety duuużo sad ale też opieka i cała reszta są warte tych
          pieniędzy.
          W okolicy (to właściwie Zacisze) powstaje dużo prywatnych przedszkoli: np.
          Akademia Krasnoludków, Krasnal. Podobno (tak pisała mi jedna mama z forum) w
          Krasnalu przyjmują takie maluchy, jak Twój.
          • jola-zet Re: Zielona Ciuchcia 04.04.03, 14:18
            Gruszka, wylałaś miód na moje serce z tym Krasnalem - gdzie to jest ? masz może
            nr telefonu, albo adres ? Dziękuje Ci bardzo.
            • malina18 Re: Zielona Ciuchcia 04.04.03, 19:33
              To moze ja podpowiem www.krasnal.waw.pl/.
              POzdrawiam
              Malina
          • jola-zet Re: Zielona Ciuchcia 08.04.03, 10:53
            Ponoć do Puchatka, który jest bliżej mnie też przyjmują dwulatków - nigdzie nie
            mogę ich znaleźć; może ktoś dysponuje adresem www albo telefonem ? Dzięki wink
      • sylvic Re: Zielona Ciuchcia-zajęcia dodatkowe 06.05.03, 09:40
        mam pytanko dot zajęć dodatkowych w Ciuchci.

Jak to jest w praktyce - czy wszystkie dzieci muszą być zapisane.
        A jeśli nie to co się dzieje z tymi, które akurat nie uczęszczają na konkretne
        zajęcia, czy siedzą cichytko i się tylko przyględają???

Przecież te dodatkowe odbywają się w trakcie dnia a nie po godzinach.
        Moje dziecko będzie uczęszczało do Zielonej Ciuchci ale jako niespełna
        trzylatek i zastanawiam się czy w tym pierwszym roku sobie nie "odpuścić
        dodatkowych atrakcji" - a z drugiej strony nie chcę, żeby zostawało samo.
    • mag_p Re: Zielona Ciuchcia -do gruszki 18.04.03, 10:47
      Gruszeczko - powiedz mi ,na jak dlugo zostawials najpierw mala. Choci mi o to ,
      ze ja , jesli zdecydowalabym sie na to przedszkole musialabym wysylac malego
      prawie od rana do wieczora - tak pracuje. Czy sa tam dzieci ktore tak dlugo
      siedza . zwlaszcza w 3 latkach?

Pozdrawiam
      Mag
      • mentona Re: Zielona Ciuchcia -do gruszki 18.04.03, 12:53
        cześć
        moja Marta siedzi w przedszkolu od 10 rano do 17 ( jest w pierwszej grupie, 3
        lata) i tak było od września, na początku przyszłam po nią wcześniej i musiałam
        stać i czekać bo mojemu dziecku sie nie spieszyło , nawet teraz o 17 wychodzi
        długo, naprawdę jest tam superowo
      • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia -do gruszki 18.04.03, 13:38
        Masia miała zostawać początkowo tylko do obiadu. I tak było...ze 3 tygodnie.
        Potem zażądała stanowczo, że mam przychodzić po podwieczorku (ok 15:15).
        Najwięcej dzieci jest w przedszkolu między 9:30 a 15:15. Wcześniej i później
        dzieci bawią się w grupach łączonych. U nas w 3-latkach większość dzieci była
        odbierana ok 15:15-15:30, ale niektóre zostawały też dłużej. Panie po południu
        starały się zapewnić spokojniejsze zajęcia, to czas swobodnej zabawy.
    • mentona Re: Zielona Ciuchcia 18.04.03, 12:49
      Tak potwierdzam, moja córka od września chodzi do Zielonej Ciuchci na Zaciszu i
      zarowno ona jak i ja jesteśmy bardzo zadowolone
      • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do mentony 18.04.03, 13:40
        mentona napisała:

> Tak potwierdzam, moja córka od września chodzi do Zielonej Ciuchci na Zaciszu
        i
        >
        > zarowno ona jak i ja jesteśmy bardzo zadowolone

Czy Twoja córeczka to taka stanowcza mała osóbka z krótkimi jasnym włosami z
        grupy pani Moniki? Pewnie się nasze dzieci znają...
        Pozdrawiam
        Marta
        • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do mentony 18.04.03, 13:43
          No właśnie; teraz już nie wiem, z której grupy. Masia twierdzi, ze w maluchach
          jest jedna Marta, ale chyba od pani Oli...smile
        • mentona Re: Zielona Ciuchcia-do gruszki 20.04.03, 18:17
          Czesc,
          Tak moja córka to Marta i chodzi do grupy pani Moniki, zaraz sie jej zapytam o
          Masię
          pozdrawiam
          Agnieszka
          • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do mentony 20.04.03, 19:48
            To masz bardzo fajną córeczkę; widuję ją czasami, kiedy przychodzę po Masię (to
            już powazny 4-latek z Muszelek). Chyba ma charakterek, prawda? smile Widziałam,
            jak pani ją o coś prosi, a ona z ujmującym uśmiechem odmawia.
      • mag_p Re: Zielona Ciuchcia 18.04.03, 13:41
        Dziekuje za slowa otuchy!!!
        Teraz moge spokojnie sie zastanawiajc , wiedzac , ze moje dziecko - bedzie
        mialo naprawde dobre warunki! I chyba nie bede musiala miec wyrzutow sumienia ,
        ze nie stac mnie na opiekunke ktora wybierala by Go wczesniej!

Pozdrawiam
        Mag
    • mentona Re: Zielona Ciuchcia do gruszki 23.04.03, 15:17
      wysłalam Ci maile na Ttwój adres gazetowy,dostałaś
      pozdrowionka
      Agieszka
      • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia do mentony 23.04.03, 21:28
        Dostałam smile tylko jeszcze nie zdążyłam odpowiedzieć.
    • punia55 Re: Zielona Ciuchcia 26.04.03, 18:01
      Witajcie mamy przedszkolakow,

Czy znacie Zielona Ciuchcie w Wilanowie?
      Musze pilnie zmienic przedszkole dla mojej coreczki i mieszkam wlasnie w tych
      okolicach.
      Wasze zdania nt sieci ZC sa pozytywne, a to w Wilanowie jest tak kiepsko
      usytuowane: wejscie zaraz od ruchliwej ulicy, plac zabaw prawie zaden, budynek
      miesci sie na rogu, halas, dzieci wychodza do Parku w Wilanowie aby przebywac
      na powietrzu - a to wiaze sie z przejsciem przez kilka ulic.
      Dajcie znac, czy moje obawy sa sluszne?

Punia
      • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 26.04.03, 21:05
        W wilanowskiej Ciuchci nie byłam, bo Masia chodzi na Zacisze. Znam za to
        kierowniczkę tamtego przedszkola, ponieważ do zeszłego roku pracowała w naszej
        Ciuchci. Kompetentna i miła osoba, sądzę, że dobrała właściwy personel. smile
        Warunki lokalowe we wszystkich Ciuchciach nie są idealne. To zresztą bolączka
        wielu niepublicznych przedszkoli. Placówki mieszczą się w zaadaptowanych
        willach lub innych pomieszczeniach, których pierwotne przeznaczenie było inne.
        Stąd też mniejsze sale, małe place zabaw itd. Ale też dzieci jest znacznie
        mniej niż w publicznym przedszkolu.
        U nas w przedszkolu jeszcze na początku tego roku dzieci miały do dyspozycji
        malutki placyk. Teraz chodzą się też bawić na nowy plac zabaw (równiez do
        dyspozycji gminy) po drugiej stronie ulicy. Nie boję się tego, bo wiem, że są
        naprawdę dobrze pilnowane. Na tym małym placyku też się świetnie bawią i nie ma
        tłoku (grupy chodzą na zmianę). Syn dalekich znajomych chodził do przedszkola
        ZC na Żoliborzu-tam dzieci chodziły się bawić do lasku Bielańskiego (teraz
        chyba mają własny ogródek). Nigdy nie było kłopotów.
        Oczywiście wolałabym żeby przedszkole miało nieco inny układ architektoniczny,
        duży ogród, większe łazienki. Ale bardziej się dla mnie liczy atmosfera tego
        miejsca, zaangażowane panie i parę innych kwestii. A przede wszystkim to, że
        moja córka gotowa jest chodzic do przedszkola nawet w niedzielę smile
        A jeśli zechcesz zapisać córkę do ZC, to radzę już dowiadywać się o wolne
        miejsca. Bo z tym różnie bywa sad
        Pozdrawiam,
        Marta
        • punia55 Re: Zielona Ciuchcia 01.05.03, 21:24
          Czesc,
          dziekuje za opinie.
          Pomyslalam jeszcze a propos ZC w Wilanowie, ze skoro chodza do parku
          Wilanowskiego a tam jest duzy akwen wodny, ze stromym brzegiem to...
          Bywamy tam czesto aby nakarmic kaczki przy okazji spaceru i wtedy upominam
          Zuzie co chwila, aby nie podchodzila zbyt blisko brzegu. Czy grupa 16 maluchow
          moze byc tak dobrze dopilnowana? To chyba zbyt duze ryzyko, a moze jestem
          przewrazliwiona?
          Poznalismy juz kolejne 2 przedszkola, a wyboru nadal nie moge dokonac. Nie
          znajde chyba wlasciwego miejsca. Niektorzy radza nawet aby nie zmieniac, bo to
          odbije sie negatywnie na dziecku.
          Obecne przedszkole nie podoba mi sie z wielu powodow. Co robic?
          Gdzie mieszkacie?Jezeli chcesz, to napisz cos wiecej o Waszej rodzinie.
          Pozdrawiam
          • patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow 03.05.03, 22:50
            Chodzilam z Zosia przez pare miesiecy na zajecia adaptacyjne do Wilanowa.
            Poczatkowo podobalo mi sie. W miare uplywu czasu przekonywalam sie, ze nie jest
            to najlepsze przedszkole. Panie prowadza zajecia wedlug programu, z ktorego
            zaden z dwulatkow nie mogl sie wylamac. Bylo to momentami niemile. Oczywsicie
            Panie sa rozne. jedna byla fajna, ale coz... Tak jakby najwazniejszy byl "plan
            do wyrobienia", a nie zadbanie o dobry humor potencjalnych przedszkolakow.
            Placyk zabaw jest minimalny, waski, wokol domu, tuz obok bocznych ulic.
            Juz tam jezdzic nie bedziemy.

Pozdr,
            Patyk
            • punia55 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow 06.05.03, 09:55
              Czesc,
              Twoja wiadomosc przekonala mnie, ze Zuzia nie pojdzie do tego przedszkola, ze
              wzgledu na lokalizacje i maly plac zabaw. Kierowniczka to osoba kompetentna,
              ale to nie wszystko, aby podjac decyzje.
              Nadal szukam.

Pozdrawiam
              Punia
              • patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Puni 06.05.03, 13:21
                Slyszalam, ze bardzo przyjemne przedszkole w Wilanowie miesci sie na ul.
                Husarii. Moja kolezanka posyla tam synka od 2 lat i oboje sa bardzo zadowoleni.
                Jest mniejsze i tansze od Ciuchci.

Pozdr,
                Patyk
                • na4 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Patyka 07.05.03, 10:03
                  A moze znasz telefon do tego przedszkola. Poszukuje
                  przedszkola (dla obecnie 2.2l - od jesieni)na drodze
                  Konstancin-Warszawa.
                  Moze ktos może coś doradzić?
                  • patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - od Patyka 07.05.03, 13:43
                    Telefon na ul. Husarii dostalam z Urzedu Gminy Wilanow, a Zielonej Ciuchci z
                    ich strony www, bo - o dziwo - nie zglosili sie do gminy z informacja ze
                    otwieraja przedszkole w Wilanowie... Obecnie nie mam juz tych telefonow...
                    • rudy26 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - od Patyka 01.06.03, 10:20
                      bo akurat ta placówka NIE JEST ZAREJESTROWANA w gminie. Działa nielegalnie !!!
                  • misza15 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Patyka 09.06.03, 09:28
                    A byłas w Monterorii w Konstancinie? Adres bodajże ul.
                    Mirkowska 39, robi dość dobre wrażenie. O niebo lepsze
                    niż Klubik Bączek w Bielawie, którego nie polecam, nie ma
                    po jechać.
                    • patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do miszy15 12.06.03, 23:13
                      W Motessorii w Konstancinie nie bylam, interesowalam sie raczej tym kolo
                      Łazienek, na ul. Badowskiej, ale po rozmowie z p. dyr. przestalam sie
                      interesowac. Mieszkam na Mokotowie, wiec ten Wilanow to najdalej, gdzie
                      jezdzilabym do przedszkola...
                • punia55 Re: Zielona Ciuchcia - Wilanow - do Puni 06.06.03, 20:59
                  dziekuje za adres.
                  zapisalam Zuzie do przedszkola Lesnego na ul. Bazanciej w Pyrach.
                  Mam nadzieje ze wybor jest trafiony.

Pozdrawiam
          • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do puni55 10.05.03, 23:43
            punia55 napisała:

> Czesc,
            > dziekuje za opinie.
            > Pomyslalam jeszcze a propos ZC w Wilanowie, ze skoro chodza do parku
            > Wilanowskiego a tam jest duzy akwen wodny, ze stromym brzegiem to...
            > Bywamy tam czesto aby nakarmic kaczki przy okazji spaceru i wtedy upominam
            > Zuzie co chwila, aby nie podchodzila zbyt blisko brzegu. Czy grupa 16
            maluchow
            > moze byc tak dobrze dopilnowana? To chyba zbyt duze ryzyko, a moze jestem
            > przewrazliwiona?
            > Poznalismy juz kolejne 2 przedszkola, a wyboru nadal nie moge dokonac. Nie
            > znajde chyba wlasciwego miejsca. Niektorzy radza nawet aby nie zmieniac, bo
            to
            > odbije sie negatywnie na dziecku.
            > Obecne przedszkole nie podoba mi sie z wielu powodow. Co robic?
            > Gdzie mieszkacie?Jezeli chcesz, to napisz cos wiecej o Waszej rodzinie.
            > Pozdrawiam
            O ZC w Wilanowie napisałam już wszystko, co wiem. Nigdy tam nie byłam, więc
            szczerze mówiąc nie mogę opisać, jak wygląda opieka podczas spaceru itd. smile
            Z tego, co widzę nadal szukasz przedszkola. Obyś znalazła jak najlepsze miejsce
            dla dziecka. Myslę, że skoro masz zastrzeżenia do obecnego miejsca, to warto
            poszukać czegoś lepszego. Zapewne dziecko będzie nieco zestresowane wchodząc w
            nową grupę-to fakt. Ale tak jak widzę, przedszkolaki jeszcze nie tworzą na tyle
            zamkniętego kręgu, by nowemu dziecku było trudno zaistnieć. Gra więc chyba
            warta świeczki.
            Jeśli chcesz pogadać, zapraszam serdecznie na gg (często bywam niewidoczna, ale
            jestem) lub priva smile
            Pozdrawiam,
            Marta
            • punia55 Re: Zielona Ciuchcia-do puni55 12.06.03, 17:13
              Czesc,
              nie wiem co to jest gg. Chetnie porozmawiam o przedszkolu, jakie wybralam, ale
              to sie robi na gg?

Punia
              • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do puni55 12.06.03, 20:37
                Gadu-gadu to komunikator internetowy; programik,ktory umożliwia rozmowę w sieci
                ze znajomymi. Przesłałam Ci informacje i sam program na priva gazetowego.
                Zajrzyj smile
      • misza15 Re: Zielona Ciuchcia 09.06.03, 09:23
        też oglądałam to przedszkole i potwierdzam twoje obawy.
        Dom nie jest wybudowany z myslą o przedszkolu tylko
        dostosowany. Strome schody w szatni, bliskość ruchliwej
        ulicy i żenujący plac zabaw. Michas był tam raz na
        sobotnich zajęciach - zainteresowanie przedszkolem
        umiarkowane.
    • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia 10.06.03, 10:48
      Czy ktoś mógłby mi podać adres www Zielonej Ciuchci ? Mieszkamy na Ursynowie,
      czy jest tu gdzieś blisko jakaś ich placówka ?

Z góry dziękuję
      Basia
      • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-do basi 10.06.03, 10:50
        Proszę:
        www.zielona-ciuchcia.pl
        Na Ursynowie nie ma Ciuchci, najbliższa jest w Wilanowie.
      • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia 11.06.03, 23:02
        Cześć. Ja też mieszkam na Ursynowie. Ponieważ nie ma tu Zielonej Ciuchci
        zdecydowałam się zapisać synka do Wilanowa. Idzie od września. Wydaje mi się,
        że będzie to dobre miejsce dla niego. Dlatego jestem zdecydowana dowozić go.
        Jeśli zapiszesz swoją pociechę może mogłybyśmy się skontaktować. Sylwia
        • kubelec Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 28.08.03, 13:47
          wlasnie wczoraj dostalem nowa ulotke Zielonej Ciuchci. Otwieraj 2 nowe placowki:
          Wlochy - Slaska 36 tel 0600-200331
          Ursynow - Pelikanow 25 tel 0600-200304

pozdrawiam
          Pawel, Ojciec 2 letniego Felka i 8 letniego Antka
          • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 28.08.03, 17:44
            Dzieki za informację. Dzwoniłam do przedszkola na Ursynowie i mogę przenieść
            mojego synka z Wilanowa. Zajęcia zaczynaja się troszkę później bo 8 września.
            Mam nadzieję, że nie będę żałować.
            Pozdrawiam.
            Sylwia
            • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 03.09.03, 11:28
              Ciuchcią na Ursynowie kieruje pani, która do tej pory szefowała na w "naszej"
              Ciuchci na Zaciszu (moja córka się popłakala na wieść, że od nas odeszła). Moim
              zdaniem to fantastyczna osoba, z którą łatwo się można dogadać. Tak więc
              powinno być dobrze smile)
              • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 03.09.03, 23:25
                Bardzo się cieszę, że masz tak dobre zdanie o pani, która będzie kierować
                przedszkolem na Ursynowie. Rozmawiałam z nią tylko przez telefon - bardzo
                sympatyczna. Synek nie może się doczekać poniedziałku. Mam nadzieję, że nie
                straci zapału. Śledzę twoje posty dotyczące Zielonej Ciuchci i coraz bardziej
                jestem przekonana, że dobrze wybrałam.Mam nadzieję, że Jasio będzie się tam
                czuł równie dobrze jak twoja córcia.
                Pozdrawiam.
                Sylwia
                • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 04.09.03, 00:30
                  Pani Krzysia (obecna kierowniczka z Ursynowa) to absolutna idolka mojej Maśki.
                  ona jej pomogla oswoić się z obcymi ludźmi, co wcale nie było łatwe. Jeszcze w
                  zeszłym roku, jak Maśce bylo naprawdę smutno, to biegła prosto do niej. Mam
                  nadzieję, ze dobierze dobry personel na Ursynowie. I że trafi się Wam fajna
                  wychowawczyni, bo od tego wiele zależy. Trzymam kciuki smile
                  • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia - Ursynow i Wlochy 08.09.03, 20:36
                    Dzisiaj mój synek był pierwszy dzien w Zielonej ciuchci na Ursynowie i zarówno
                    ja jak i on jesteśmy bardzo zadowoleni. Po 6 godzinach spędzonych w przedszkolu
                    wyciągnęłam go siła, całą drogę płakał, że chce do przedszkola. Warunki
                    naprawdę bardzo dobre, śliczne sale, zabawki oraz łazienki. Panie bardzo miłe,
                    gdy przyszłam po synka pani chodziła na czworaka po dywanie razem z dziećmi
                    zaangażowana w zabawę.Na ścianie wisiał już rysunek synka, a on zaśpiewał mi z
                    nową piosenkę (oczywiście nie całą i pewnie poprzekręcał). Po obiedzie dzieci
                    odpoczywają, a pani czyta im książeczki. Jedzenie też bardzo dobre. Panie
                    dokladnie opowiedziały mi co synek robił.Jutro już bez obaw zostawię go w
                    przedszkolu.
                    sylwia
    • sdomitrz Re: Zielona Ciuchcia 29.08.03, 23:19
      Mam pytanko - jakie są opłaty w tym przedszkolu? Na stronie www podaje się ok.
      780 czesnego + ok. 240 za zajęcia dodatkowe. Co w takim razie z wyżywieniem,
      czy czynsz to uwzględnia?
      Próbowałam się dodzwonić do Ciuchci, ale nikt nie odbiera, na mail nie
      odpowiadają.
      Może ktoś z mam mi powie smile ?
      Dzięki
      • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia 30.08.03, 15:18
        W opłacie za przedszkole zawarte jest już wyżywienie (4 posiłki).Spróbuj
        dzwonić bezpośrtednio do przedszkola, które Cię interesuje.Nie miałam jeszcze
        problemu z dodzwonieniem się.
        Pozdrawiam
        Sylwia
    • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Bielany 30.12.03, 17:54
      Treść postów przeniesia przez moderatora!!!
      --------------------------------------------------------------
      Przedszkole Zielona Ciuchcia w Warszawie Bielany
      Autor: mamamalgo 22.12.2003 01:53

Zastanawiam sei nad zapisaniem dziecka do Przedszkola Zielona Ciuchcia na
      Bielanach - ul.Klaudyny.
      Ostatnio dostalam regulamin tego przedszkola.
      Sadzilam ze jedyne koszt jakie poniose za przedszkole to opłata miesieczna
      ktora wcalenie jest niska bo 800 zł.
      Czytajac dalej coz widze:
      Rodzice zakupują podreczniki, klocki Lego, segregatory z
      koszulkami ................
      Chodze z dzieckiem na zajęcia przygotowujace Zielonego domu i nie widzialam
      zeby dzieci bawily tam sie klockami lego. Zatem na co przedszkole przeznacza
      te 800 zl. czyz z tych pieniedzy nie wystawrcza im pieniedzy na zakup
      zabawek nie mowiac juz o tym ze trzeba jeszcze doplacac za angielski czy
      rytmike to jest dla mnie jasen ale te klocki .............???
      Czy wasze dzieci chodza do Tego przedszkola? Czy jestescie zadowolone?
      Poradzcie co robic.

Małgosia
      -------------
      Re: Przedszkole Zielona Ciuchcia w Warszawie Biel
      Autor: dor_kob 22.12.2003 02:16
      Moje dziecko chodzi do Ciuchci w Wilanowie. Jesteśmy bardzo zadowoleni. A jeśli
      chodzi o klocki, to są to klocki Logo (nie Lego): są to specjalne klocki do
      nauki liter i czytania. Koszt takich to ok. 100 zł. Służą przez całe lata. A
      segregatory i koszulki do przechowywania prac plastycznych rzeczywiście mogliby
      sobie oszczędzić.

Pozdrawiam - Dorota
      ------------------
      Re: Przedszkole Zielona Ciuchcia w Warszawie Biel
      Autor: jagasz 22.12.2003 09:22
      Moje dziecko chodzi do Zielonego Domu właśnie na Bielany (Zaielona Ciuchcia).
      Jestem zachwycona tamtejszymi "ciociami", dziewczyny są naprawde rewelacyjne,
      chce im się pracować z dziećmi mają mnóstwo pomysłów, moje dziecko jest
      zauroczone. Wcześniej chodziłyśmy do Akademii Uśmiechu - mam niezbyt dobre
      wrażenia ale nie będę o tym pisać. Ponadto jedna z mam prowadziła dziecko do
      Zielonego Domu na Bemowo i też nie byłą zachwycona tamtejszymi "ciociami".
      Gdybym miała finansowe mozliwości posłania dziecka do tego przeczkola - nie
      wahałabym się ani minuty. Do Zielonego domu chodzimu regularnie ci tydzień,
      poznałam tam chyba wszystkie "ciocie " jakie są - żadna nie zrobiła na mie
      złego wrażenia. Widzę jak moje dziecko się rozwinęło przez te parę miesięcy,
      chętnie bawi się z dziećmi itp.
      Pozdrawiam świątecznie
      aga
    • jr25 Re: Zielona Ciuchcia 11.01.04, 15:01
      Czy któreś z waszych dzieci chodzi do Ciuchci w Wilanowie?. Interesują mnie
      opinie ludzi których dzieci już tam chodzą jakiś czas. Czy jesteście zadowoleni?
      Zamierzam posłać tam mojego trzylatka od września i nie wiem czy to słuszna
      decyzja. Zajęcia zielonego domu w tym właśnie przedszkolu podobały się małemu,
      ale te dwie godziny to za mało, żeby się zorientować czy to naprawdę dobre
      przedszkole. Bardzo mi zależy na waszych opiniach, odezwijcie się proszę
      • honda1998 Zielona Ciuchcia - Klaudyny 28.01.04, 18:38
        Przeczytałam cały wątek o ZC i potrzebuję opinii dot. lokalizacji przy ul.
        Klaudyny. Drogie mamy podziecie się swoimi opiniami nt tej placówki.
        Aktualnie rozpatrujemy dwa przedszkola: Dom z Baśni czesne 1000 zł ale nie ma
        dodatkowych opłat (przedszkole gwarantuje podręczniki itd) i ZC ul. Klaudyny -
        ale te dodatkowe opłaty i koniecznośc dodatkowych zakupów trochę mnie przeraża.

czekam na info

pozdrawiam,

eliza
        • patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - Klaudyny 28.01.04, 22:00
          Czesc Eliza,

Zosia co prawda nie chodzi do ZC, ale Jej dobra kolezanka chodzila wlasnie na
          Klaudyny ponad rok. Mama ja z tamtad przeniosla do innego przedszkola, blizej
          domu, ogolnie przedszkole sobie chwalily z jednym zastrzezeniem. Picie wody. Ze
          wspolnego baniaka, w nieograniczonych ilosciach, bz nadzoru. Z takich samym
          plastikowych kubeczkow. Niekoniecznie ze swojego. Wspanialy sposob na wzajemne
          zarazanie sie dzieci... Co mialo miejsce u kolezanki Zosi, ktora notorycznie
          cos lapala, inne dzieci tez. W obecnym ich przedszkolu picie odbywa sie
          bardziej pod kontrola Pan i ze zdrowiem jest lepiej.
          • mama2001 Re: Zielona Ciuchcia - Klaudyny 16.02.04, 15:05
            A czy ktoś mógłby się podzielić wrażeniami nt Zielonej Ciuchci na Bemowie? Z
            góry dziękuję i pozdrawiam
            • tambala Re: Zielona Ciuchcia - Klaudyny 25.02.04, 17:24
              Zielona Ciuchcia na Klaudyny mieści się w strasznych warunkach. W
              pomieszczeniach w piwnicy nie ma czym oddychać, a po placu zabaw
              (ogólnodostępnym) sikają psy. Skandal!!!!
    • gosiaokruszek Re: Zielona Ciuchcia 26.02.04, 18:33
      Kiedy przeczytalam jak drogia jest ,,Zielona Ciuchcia'' to sie przerazilam i
      jeszcze te dodatkowe pakiety do wykupienia?Ja pracuje w przedszkolu publicznym
      W publicznych placowkach rowniez pracuje kadra z wyzszym wyksztalceniem,tez
      nauczyciele pracuja na powyzszych programach a nad placowkami publicz. czuwa
      metodyk, logopeda i psycholog. W moim Przedszkolu sa dodatkowe zaj. pastyczne
      oraz j. niemiecki za darmo natomiast rytmika za 13zl.W Przedszkolu jest rowniez
      duzo zabawek i mamy ogromny ,nowoczesny ogrod.Dlatego chcialbym sie dowiedziec
      za co rodzice musza placic tak duzy koszt,gdyz nie maja w to wliczonych nawet
      zajec dodatkowych?
      • honda1998 Re: Zielona Ciuchcia 27.02.04, 07:46
        Może za godziny otwarcia??? Państwowe przedszkoal są czynne do 16-17 a prywatne
        do 19 sad((
        • joanka11 Re: Zielona Ciuchcia 18.03.04, 16:14
          Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej na temat Zielonej Ciuchci na Pelikanów
          na Ursynowie. Wiem, że działa od września. Czy są mamy, które mają jakieś
          doświadczenia z tym przedszkolem? Wszystko wygląda super, ale np. ciekawa
          jestem Waszych opinii na temat pań, które tam pracują?
          • monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 23.03.04, 20:54
            jeszcze raz zamieszczam

Mnie osobiście bardzo się tam podoba. Moja córka chodzi na zajęcia zielony dom -
            grupa przedszkolna. Niżej zamieszczam ze strony zielonej ciuchci co to jest:

"Wychodząc naprzeciw Państwa prośbom i oczekiwaniom, Przedszkole "Zielona
            Ciuchcia" przy ul. Pelikanów 23/25 na Ursynowie i przy ul. Śląskiej 36 we
            Włochach od 1 marca 2004 roku zaprasza dzieci 2,5 letnie wraz z Rodzicami do
            nowej grupy "Zielony Dom- grupa przedszkolna".

W nowej grupie Państwa Dziecko będzie mogło w łagodny i harmonijny sposób wejść
            w świat naszego Przedszkola. Pozna tutaj nowych kolegów i koleżanki, spędzi
            czas w sali pełnej zabawek pod opieką nauczycieli i rodziców uczestniczących w
            zajęciach, pozna nowe piosenki i wierszyki, weźmie udział w grach i zabawach,
            zobaczy teatrzyki i posłucha bajek, stworzy pierwsze prace plastyczne, poczuje
            radość uczestnicząc w zajęciach ruchowych, zje wspólnie z innymi dziećmi
            śniadanie i obiad, a jeśli będzie chciało, przytuli się do swojej mamy"

Chodzimy tam od 01.03 Ola jest zachwycona, bawi się z dziećmi, uczy piosenek i
            prowadzi życie przedszkolaczka. Przychodzimy na 9 o 9.30 jest śniadanie a
            obiad o 12.15. 2x w tygodniu jest rytmika.
            W przedszkolu sale nie są za wielkie i są schody ale panie są super - młode
            osoby z inicjatywą, żwawe, pełne pomysłów. Dzieci je uwielbiają, są
            bardzo "ciepłe" i maluchy przytulają się do nich jak do mamy.
            Bardzo mnie sie podoba, iż panie nie zostawiają dzieci samych sobie podczas
            zabawy tzn. cały czas koordynują zabawę (ale nic na siłę) nawet na dworzu nie
            stoją sobie i gadają tylko cały czas poświęcają dzieciom (bujają ich na
            huśtawkach, pilnują jak zjeżdżają a nawet zjeżdzają z nimi, ku wielkiej radości
            maluchów, robią babki w piasku a także organizują zabawy np. mało nas do
            pieczenia chleba, gąski gąski do domu i inne). Pani kierownik przedszkola też
            jest bardzo fajna i dzieci ją uwielbiają.

Jedzenie w przedszkolu bardzo dobre (moja ola zajada jak szalona i przestała
            być niejadkiem), panie pomagają jeść ale nie zmuszają.

Jedynym minusem jest cena 770 zł\miesiąc + zajęcia dodatkowe około 200zł(im
            starsze dzieci tym więcej zajęć i są droższe) i wpisowe 800zł. Przedszkole jest
            czynne cały rok.
    • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 24.03.04, 00:06
      Treść wątku przeniesiona przez moderatora!
      ---------------------------------
      Zielona Ciuchcia na Ursynowie
      joanka11 20.03.2004 22:27
      Czy są tu mamy dzieci, które chodzą do tego przedszkola? Bardzo proszę o
      opinie, szczególnie na temat pań wychowawczyń i organizacji dnia w
      przedszkolu. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

joanka
      ------------
      Re: Zielona Ciuchcia na Ursynowie
      redorek 22.03.2004 07:34
      Ja troche obok tematu: a gdzie jest ta zielona ciuchcia na Ursynowie?
      ------
      • Re: Zielona Ciuchcia na Ursynowie
      renatas4 22.03.2004 12:26
      Mój synek chodzi na zajęcia tzw. Zielony Dom w soboty. Panie są b. miłe,
      sympatyczne, uśmiechnięte, pełne zapału. Jedyny minus tego przedszkola to małe
      sale (tak mi się wydaje, nie mam porównania do innych) i dość strome schody na
      góre oraz mała szatnia.
      ---------

joanka11 22.03.2004 12:40
      - Zielona Ciuchcia jest na ul. Pelikanów (możesz zobaczyć więcej na stronie
      www.zielona-ciuchcia.pl).

- O to super. Z tymi schodami, małymi salami i szatnią faktycznie masz rację.
      Ja zapisałam moją córcię od września, więc pewnie się nasze dzieci spotkają.
      Ciekawa jestem jak wygląda dzień w grupach trzy- cztero- i pięciolatków, czyli
      w grupach, w których dzieci już są same bez rodziców. Bylismy tam w zeszłym
      tygodniu i wrażenia baardzo pozytywne. Gorzej już było w sobotę właśnie na
      zajęciach Zielonego Domu. Trochę poraził mnie chaos, ale fakt że było dużo
      dzieci i do tego jeszcze rodzice (niektórzy mocno zaznaczający obecność swoją i
      swojego dziecka, że tak się delikatnie wyrażę), a panie faktycznie bardzo miłe.
      I tak myślę, żewszystko wyjdzie we wrześniu.
      ----------

monika_d_edziecko 23.03.2004 20:53

Mnie osobiście bardzo się tam podoba. Moja córka chodzi na zajęcia zielony dom -
      grupa przedszkolna. Niżej zamieszczam ze strony zielonej ciuchci co to jest:

"Wychodząc naprzeciw Państwa prośbom i oczekiwaniom, Przedszkole "Zielona
      Ciuchcia" przy ul. Pelikanów 23/25 na Ursynowie i przy ul. Śląskiej 36 we
      Włochach od 1 marca 2004 roku zaprasza dzieci 2,5 letnie wraz z Rodzicami do
      nowej grupy "Zielony Dom- grupa przedszkolna".

W nowej grupie Państwa Dziecko będzie mogło w łagodny i harmonijny sposób wejść
      w świat naszego Przedszkola. Pozna tutaj nowych kolegów i koleżanki, spędzi
      czas w sali pełnej zabawek pod opieką nauczycieli i rodziców uczestniczących w
      zajęciach, pozna nowe piosenki i wierszyki, weźmie udział w grach i zabawach,
      zobaczy teatrzyki i posłucha bajek, stworzy pierwsze prace plastyczne, poczuje
      radość uczestnicząc w zajęciach ruchowych, zje wspólnie z innymi dziećmi
      śniadanie i obiad, a jeśli będzie chciało, przytuli się do swojej mamy"

Chodzimy tam od 01.03 Ola jest zachwycona, bawi się z dziećmi, uczy piosenek i
      prowadzi życie przedszkolaczka. Przychodzimy na 9 o 9.30 jest śniadanie a
      obiad o 12.15. 2x w tygodniu jest rytmika.
      W przedszkolu sale nie są za wielkie i są schody ale panie są super - młode
      osoby z inicjatywą, żwawe, pełne pomysłów. Dzieci je uwielbiają, są
      bardzo "ciepłe" i maluchy przytulają się do nich jak do mamy.
      Bardzo mnie sie podoba, iż panie nie zostawiają dzieci samych sobie podczas
      zabawy tzn. cały czas koordynują zabawę (ale nic na siłę) nawet na dworzu nie
      stoją sobie i gadają tylko cały czas poświęcają dzieciom (bujają ich na
      huśtawkach, pilnują jak zjeżdżają a nawet zjeżdzają z nimi, ku wielkiej radości
      maluchów, robią babki w piasku a także organizują zabawy np. mało nas do
      pieczenia chleba, gąski gąski do domu i inne). Pani kierownik przedszkola też
      jest bardzo fajna i dzieci ją uwielbiają.

Jedzenie w przedszkolu bardzo dobre (moja ola zajada jak szalona i przestała
      być niejadkiem), panie pomagają jeść ale nie zmuszają.

Jedynym minusem jest cena 770 zł\miesiąc + zajęcia dodatkowe około 200zł(im
      starsze dzieci tym więcej zajęć i są droższe) i wpisowe 800zł. Przedszkole jest
      czynne cały rok.
      • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 15.04.04, 15:05
        Czy są może jakieś świeże opinie na temat Zielonej Ciuchci na Ursynowie ?

Opiekunka mojej 3-letniej córci odeszła z dnia na dzień i muszę pilnie podjąc
        decyzję: przedszkole czy nowa niania. O ZC czytam na razie same superlatywy,
        ponadto przedszkole zgodziło się przyjać Natalkę nawet jeszcze w kwietniu.
        Generalnie jestem zwolenniczką przedszkola, ale:
        - myślałam, że przetrzymam małą w domu jeszcze rok - dotychczasowana niania
        była super, organizowała ciekawe zajęcia, zresztą sama pracowała ZC i polecała
        mi to przedszkole, nie wiadomo czy znajdę teraz kogoś dobrego
        - adaptacja małej w przedszkolu - wielka niewiadoma
        - problem zawożenia i przywożenia - przedszkole jest położone właściwie poza
        Ursynowem, dojazd komunikacją miejską z Natolina tylko z przesiadką (odbiór
        przez kogoś innego niż ja z mężem utrudniony), pracujemy do 17.00 = mała bedzie
        w przedszkolu praktycznie cały dzień (ale jeżeli rzeczywiście jest takie super
        córci może być tam lepiej niż z opiekunką w domu)
        - niebezpieczeństwo czestych infekcji - nie mogę brać co miesiąc 2 tyg.
        zwolnienia (praktycznie w ogole nie moge brać zwolnień, tylko w ekstremalnych
        przypadkach), niania zapewniała stałą opiekę niezaleznie od tego czy mała
        chorowała czy nie

Przy konieczności bycia dyspozycyjnym w pracy opiekunka jest wygodniejszym
        rozwiązaniem, ale nie zapewni dziecku takiej rożnorodności zajęc i fachowej
        opieki jaką mialoby w DOBRYM przedszkolu. Poza tym nie mogę przecież trzymać
        małej pod kloszem - i tak najdalej za rok rozważalibyśmy wysłanie jej do
        przedszkola.

Do Państwowych przedszkoli, które mam blisko (np. przy ul. Mandarynki)jakoś nie
        mam zaufania, poza tym nie są one w stanie przyjac dziecka od zaraz, chyba
        nawet zakończyły już rekrutację na wrzesień.

Trochę się rozpisałam ... i w dodatku chaotycznie ... mam nadzieję, że ktoś
        doczyta do końca i doradzi mi coś.

Pozdrawiam
        Basia
        • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 16.04.04, 22:15
          Cześć.Mój synek chodzi do ZC na Ursynowie od września (czyli od chwili jej
          założenia). Miał niespełna trzy lata gdy stał się przedszkolakiem. Podobnie jak
          ty mieszkam na Natolinie (też rozważałam przedszkole na ul. Mandarynki)i
          codziennie dowożę synka. Mam ten komfort, że pracę zaczynam o różnych porach
          więc nie muszę go wozić bardzo wcześnie (tylko raz w tygodniu jest o 7.30)
          zwykle jest w przedszkolu między 9 a 10. Odbieram go około 17. O tej porze jest
          jeszcze dużo dzieci. Nawet gdy zdarzało mi się odbierać go o 18 nigdy nie był
          sam. Z adaptacją nie miałam większych problemów bo synek bardzo polubił
          przedszkole i bardzo chętnie tam chodzi. Na początku miałam problem z
          wyciągnięciem go do domu. Choroby zdarzają się ale nie jest najgorzej
          (zaszczepiłam go na grypę i zap. płuc przed pójściem do przedszkola).Od
          stycznia ma naprawdę super frekfencję.Pomimo, że nie mam w Warszwie rodziny gdy
          synek jest chory przyjżdża na kilka dni babcia lub ja biorę kilka dni opieki
          więc jakoś sobie radzimy. Odbierać synka rzeczywiście mogę tylko ja lub mąż,
          ale do tej pory nie było z tym problemu. Jak widzisz ja się do tego
          przyzwyczaiłam i wszystko nam się całkiem nieźle układa. Musisz rozważyć jednak
          swoją sytuację.
          Co do przedszkola to jestem bardzo zadowolona; panie miłe, mają dobry kontakt z
          dziećmi, organizują ciekawe zajęcia. W przedszkolu jest wiele różnych atrakcji
          (wyjazdy np. do teatru, ogrodu botanicznego itp.). Dla mnie najważniejsze
          jest,że synek bardzo lubi tam spedzać czas.
          Pozdrawiam Sylwia
          • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 18.04.04, 21:56
            Dzięki za odpowiedź. Byłam z Natalką w sobotę na zajęciach adaptacyjnych - mała
            była zachwycona i twierdzi stanowczo, że chce chodzić do przedszkola (nawet bez
            mamy) - to chyba ostatecznie mnie przekonało żeby ją zapisać. Co prawda
            wolałabym, aby był większy plac zabaw (czy wszystkie dzieciaki się na nim
            mieszczą czy muszą wychodzić nazmianę ?) i łazienki bardziej przystosowane dla
            małych dzieci, no i te strome, kręcone schody ... ale to chyba bolączka
            większości prywatnych przedszkoli. Atmosfera i filozofia przedszkola bardzo mi
            odpowiada. Jutro chcę jeszcze sprawdzić ursynowską Żyrafę (spróbuję wkręcić się
            z małą w zajęcia dla porównania) i chyba ostatecznie podejmę decyzję.

Sylwia, a robiłąś może jakieś porównawcze rozeznanie prywatnych przedszkoli na
            Ursynowie ? Ciuchcia wypadła najlepiej ? Słyszałam, że Akademia Małych Artystów
            na Braci Wagów też nie jest zła. Może ktoś zna to przedszkole albo jake
            prywatne na Ursynowie ?

Pozdrawiam
            Basia
            • monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 18.04.04, 22:54
              hej

Jak wcześniej pisałam chodzimy z Olą codziennie do Ciuchci na zajęcia zielony
              dom - grupa przedszkolna. OLa bardzo lubi tam chodzić a panie są super. Pani
              Sylwia, która prowadzi grupę 3 latków ma bardzo dobry kontakt z dziećmi.
              Co do podwórka to rzeczywiście nie jest duże ale jednocześnie przebywają na nim
              2 lub 3 grupy (zależy ile jest dzieci). Poza tym panie na dworzu organizują im
              zabawy (gąski do domu, mało nas do pieczenia chleba i inne) i dzieci naprawdę
              się nie nudzą.
              Schody nie są takie straszne, 2,5 latki świetnie sobie radzą a panie pilnują
              dzieci jak wchodzą i schodzą.

Jak dla mnie to Ciuchcia ma 3 minusy:
              1. łazienki - normalne wysokie ubikacje(nie jak w innych przedszkolach). Są
              stopnie do wchodzenia ale jak dzieći są w rajstopkach i spodenkach to trochę im
              ciężko.

2. dzieci jedzą dużymi sztućcami (i są to naprawdę duże sztućce, widelce mają
              bardzo długie zęby a łyżka też jest olbrzymia) ja w domu mam mniejsze dla
              siebie niż te kupione specjalnie dla dzieci.

3. małe sale. Przeważnie nie chodzą wszystkie dzieci zapisane (często jest tak
              koło 9) ale jeśli przyszłaby 15 to byłoby bardzo ciasno

Jednak myślę, ze dokonałaś trafnego wyboru, bo przedszkole jest naprawdę fajne.
              Jeśli dobrze zrozumiałam to Twoja córka ma 3 latka ale nie wiem czy trafi do
              grupy najmłodszej 2,5 -3 latków, czy 3-4 latków. 2,5-3 latkami zajmuje się pani
              Renata (bardzo sympatyczna i fajna pani) i ta grupa jest mieszana pod względem
              płci a w grupie 3-4 l przeważają chłopcy i łatwiej sie tam im zaadoptować
              (około 9 chłopców i 3 dzieczynki).
              Jeśli masz jakieś pytania to pisz bo w marcu sporo przesiedziałam w Ciuchci i
              poznałam ją od środka. Teraz Ola zostaje już sama, ja wychodzę po śniadaniu i
              wracam po lub przed obiadem.
            • asiaap Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 18.04.04, 23:14
              a slyszalas o Europejskim Przedszkolu Dwujezycznym. na Ursynowie kolo
              akademikow SGGW
              slyszalam bardzo dobre opinie na ten temat. mam troche informacji od mamy z e-
              dziecka. sama jeszcze ich nie zweryfikowalam ale moj maluszek ma dopiero 20mcy
              pozdrawiam
              asia
              • gruszka_edziecko Od moderatora 19.04.04, 00:09
                asiaap napisała:

> a slyszalas o Europejskim Przedszkolu Dwujezycznym. na Ursynowie kolo
                > akademikow SGGW
                > slyszalam bardzo dobre opinie na ten temat. mam troche informacji od mamy z e-
                > dziecka. sama jeszcze ich nie zweryfikowalam ale moj maluszek ma dopiero 20mcy
                > pozdrawiam
                > asia

Nie mieszajcie wątków, bo nikt się potem nie połapie smile
                Proponuję pytanie o Europejskie Przedszkole dopisać na wątku ursynowskim.
                Pozdrawiam,
                Gruszka-moderator
                • asiaap Re: Od moderatora 19.04.04, 07:39
                  slusznie przepraszam smile
                  asia
            • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 19.04.04, 16:11
              Cześć.Brałam pod uwagę też przedszkole Małych Artystów. Kierowniczka była miła,
              ale gdy poprosiłam o program pokazała mi kilka ręcznie zapisanych kartek jakoś
              nie bardzo mogłam się w tym połapać. Gdy zapytałam o grupy to pani powiedziała,
              że dzieci mają zajęcia razem.Miałam wrażenie, że cena jest niewspółmierna do
              tego co oferują (kosztuje prawie tyle samo co Ciuchcia). Jednak to było rok
              temu więc mogło się dużo zmienić. Zieloną Ciuchcię doradziła mi psycholog
              dziecięca z IMiD. Innych nie sprawdzałam. Może wkrótce nasze dzieci będą w
              jednej grupie. Sylwia
              • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 23.04.04, 20:44
                Wybrałyśmy Zieloną Ciuchcię i już od maja Natalka zacznie tam uczęszczać (grupa
                3-4 latków - Sylwia, czy do tej grupy chodzi Twój synek ?). Mam nadzieję, że
                decyzja okaże się trafiona i mała nie będzie co miesiąc chora (tego chyba boję
                się najbardziej). Natomiast odradzam wszystkim ursynowskie przedszkole muzyczne
                Żyrafa - zupełnie niewarte swej (b. wysokiej zresztą) ceny.

Pozdrawiam
                Basia
                • asiaap Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 23.04.04, 23:29
                  Basiu,
                  a ile kosztuje zyrafa i dlaczego ja odradzasz?
                  asia
                  • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 26.04.04, 10:24
                    asiaap napisała:

> Basiu,
                    > a ile kosztuje zyrafa i dlaczego ja odradzasz?
                    > asia

Odpisuję w wątku "Jakie przedszkole wybrać na Ursynowie" - aby nie zaśmiecać
                    Ciuchci smile

Pozdrawiam
                    Basia
                • sylwia02 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów 27.04.04, 22:36
                  Cześć. Mój Jasio chodzi do grupy 3-4 latków czyli pszczółek. Fajnie, że dojdzie
                  kolejna dziewczynka bo w tej grupie więcej jest chłopców. Już za kilka dni
                  nasze dzieci będą się się razem bawić. Mam nadzieję, że Natalce będzie się
                  podobać tak jak Jasiowi.
                  Pozdrawiam Sylwia
                  • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - jedzenie 08.05.04, 17:24
                    Pierwsze 3 dni w Zielonej Ciuchci zaliczone. Natalka całkiem nieźle sobie radzi
                    i od poniedziałku zostaje sama. Przez pierwsze 2 dni byłam razem z nią i miałam
                    okazję przyjrzeć się jak prowadzone są zajęcia. Generalnie przedszkole mi się
                    podoba, panie są naprawdę super i ciekawie prowadzą zajęcia. Dzieci mają sporo
                    atrakcji. Zastrzeżenia mam tylko do ... jedzenia - porcje jak dla wróbelków - 3-
                    4-centymetrowe kotleciki, porcja surówki wielkości łyżeczki od herbaty - za
                    takie pieniądze (770 PLN miesięcznie) to chyba przesada. Owoce na podwieczorek,
                    to też zwykle 2-3 plasterki (na szczęście to dodatek, a nie cały podwieczorek).
                    Parę razy byłam świadkiem, że czegoś zabrakło - a to surówki, a to ziemniaków,
                    a to ciasta. Chyba nie powinno tak być. Akurat Natalka nie należy do niejadków,
                    bardzo lubi surówki, jarzyny, owoce. Nie wiem, czy takie porcje, to w
                    przedszkolach standard, czy porozmawiać o tym z kierowniczką przedszkola.

Pozdrawiam
                    Basia

P.S.
                    Sylwia, Natalka jest jednak w najmłodszej grupie, tak ją przydzielono
                    rocznikowo - jest z marca 2001. Sama nie wiem lepiej czy gorzej. W Pszczółkach
                    byłaby najmłodsza, bo to chyba grupa 3,5-4 latków, w Kotkach (maluchach)jest
                    jedną z najstarszych. Podobno od września ma być dodatkowa grupa 3-latków, może
                    podzielą dzieci inaczej.
                    • blum10 Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - CENA ? 10.05.04, 10:33
                      Jak się kształtuje cena w ZC na Ursynowie ?
                      Ile wpisowego ?
                      Cena miesięczna ?
                      Zajecia dodatkowe ?
                      • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - CENA ? 10.05.04, 11:05
                        Czesne 770 PLN / m-c, wpisowe 800 PLN, zajęcia dodatkowe w grupie 3-latków -
                        rytmika 2 x tyg., gimnastyka korekcyjna 2 x tyg, angielski 2 x tyg, imprezy
                        okolicznościowe - 184 PLN misięcznie (jeżeli wykupujemy karnet na wszystkie
                        zajęcia). Starsze grupy mają szerszą ofertę zajęć dodatkowych i odpowiednio
                        wyższą opłatę.

Pozdrawiam
                        Basia
                    • gruszka_edziecko Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - jedzenie 10.05.04, 22:42
                      Myślę, że jak najbardziej możesz zwrócić uwagę kierowniczce przedszkola
                      (zwłaszcza, że to osoba otwarta na kontakt z rodzicami). Może po prostu źle
                      oszacowali apetyty dzieciaków? W każym razie po to płacisz za przedszkole, żeby
                      móc wymagać.
                      U nas na Zaciszu mam odwrotny problem... Zgroza mnie bierze na wieść, że moja
                      Masia znów wrąbała 3 talerze zupy smile)) Dzieciaki jedzą do woli. Zdarza się, że
                      czegos w końcu zabraknie, ale jedzenia jest dużo (patrz ilości wchłaniane przez
                      moje dziecko!) Limitowane są tylko ilości słodkich rzeczy; kanapek z Nutellą,
                      ciasta etc, z czego osobiście się cieszę.
                      Pozdrawiam,
                      • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia-Ursynów - angielski 12.05.04, 19:10
                        Czy warto zapisać 3-latka na angielski ? Czy wasze dzieci uczęszczają na lekcje
                        i czy jesteście zadowolone ? Co robią w czasie zajęć dzieci, które nie
                        uczęszczają ? Jeżeli czekają na resztę grupy w innej sali, to wolę żeby Natalka
                        chodziła na angielski. Jeżeli mogłaby być w tym czasie na dworzu, to wybrałabym
                        pobyt na świeżym powietrzu - i tak dodatkowe zajęcia w przedszkolu kradną ten
                        czas. Nie wierzę, że angielski w tym wieku, to będzie coś więcej niż parę
                        słówek i jedna piosenka. Sama mogę córcię nauczyć więcej. Z drugiej strony
                        byłam świadkiem, jak chłopczyk, który nie chodził na gimnastykę po prostu przez
                        pół godziny siedział na krzesełku i się przyglądał - nie chciałabym takiej
                        alternatywy dla swojego dziecka.

Pozdrawiam
                        Basia
    • monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia 13.05.04, 10:12
      hej

sylwia02 fajnego masz synka, wogóle fajne "łobuziaczki" są w tej grupie. A pani
      Sylwia jest naprawdę super.
      A Basiu Twoja Natalka to bardzo śmiała dziewczynkka, ostatnio jak byłam chwilę
      z dzieciakami na placyku w Ciuchci to sama mi sie przedstawiła!
      Co do jedzenia to panie nakładają małe porcje bo większość dzieci tyle zjada (2
      dania naraz) ale nigdy nie było problemu z dokładkami. Często jak któreś nie
      chce zjeść zupy bo mu nie smakuje to zjada np. 2 drugie dania. Jeśli kanapki
      się skończą to tez panie donoszą. A myślę, że specjalnie są takie małe
      kanapeczki i kotleciki aby zachęcić dzieci. Mojej Oli bardzo podoba się takie
      jedzenie i w domu ostatnio też muszę robić takie małe kanapki, pulpeciki i
      kotlety. Moja Ola ogólnie była niejadkiem a w przedszkolu potrafi na śniadanie
      zjeść i 7 kanapek (tych malutkich)
      • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia - do Moniki mamy Oli 19.05.04, 15:09
        Hej,
        Czytałam w którymś z Twoich postów, że Ola od września będzie
        przedszkolaczkiem, pisałaś coś o listach przyjętych, więc wniskuję że będzie to
        państwowe przedszkole. Czy mogłabyś napisać które wybrałaś i dlaczego
        (zastanawiam się nad opcją: państwowe przedszkole od września 2005)? I dlaczego
        nie zdecydowałaś się na Zieloną Ciuchcię, o której masz chyba bardzo dobre
        zdanie ?
        A może coś źle zrozumiałam ?

Pozdrawiam serdecznie
        Basia
        • patyk.od.zosi Re: Zielona Ciuchcia - do basi-bma 20.05.04, 14:07

Moze ja odpowiem w imieniu Moniki smile, ktora jest bardzo zajeta smile

Ola nie bedzie od wrzesnia chodzic do Zielonej Ciuchci, bo nie bedzie juz
          blisko niej mieszkac, a nie dlatego ze Jej mama uwaza ze nagle cos sie popsulo
          w przedszkolu.
          • monika_d_edziecko Re: Zielona Ciuchcia - do basi-bma 25.05.04, 00:20
            dzięki patyku!

Ola niestety nie będzie chodziła do Ciuchci bo się przeprowadzamy na drugi
            koniec Warszawy a tam niestety nie ma "Zielonej Ciuchci" w okolicy.
            Ola dostała się do przedszkola państwowego ale po zebraniu dla rodziców mam
            coraz większe watpliwości. W porównaniu z Ciuchcią wypada kiepsko!!!!!!!
            Według mnie zmianiać Ciuchcię na inne przedszkole to tylko jeśli chodzi o
            względy finansowe
            • basia-bma Re: Zielona Ciuchcia - do basi-bma 25.05.04, 18:00
              Dzięki za odpowiedź. Natalka uwielbia Zieloną Ciuchcię tylko niestety jak na
              razie więcej przesiedziała w domu chora niż była w przedszkolu (3 dni w
              przedszkolu - tydzień chora - 4 dni w przedszkolu - tydzień chora - ciekawe na
              jak długo starczy mi cierpliwości). Mimo to codziennie dopytuje się kiedy znowu
              tam pójdzie do przedszkola i wcale nie chce być odbierana zaraz po
              podwieczorku. Tylko mnie ściska jak pomyślę, że płacę za przedszkole prawie
              1000 PLN miesięcznie (z zajęciami dodatkowymi), a mała opuszcza ponad połowę
              tego czasu.

Pozdrawiam
              Basia
      • egala Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 29.07.04, 02:07
        Drogie eMamy!

Proszę o opinię nt ZC we Włochach przy ul.Śląskiej. Byłam-oglądałam-
        przeczytałam cały wątek o Ciuchci i zastanawiam się czy zapisać tam córkę..? Ta
        ZC działa od niedawna, a moje wątpliwości budzą m.in.: schody?, posiłki?,
        słodycze?, plac zabaw w sąsiedztwie ruchliwej ulicy-spaliny? kwestia opłat:
        zwroty za nieobecności, opłaty za m-ce wakacyjne??
        B.proszę o info
        gala
        • smok74 Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 29.07.04, 10:39
          moje dziecko bedzie chodzić na śląską
          opłaty są takie jak w umowie, za wakcje, choroby praktycznie płaci się tak samo

zc działa tam od ponad roku, myśmy chodzili na zielony dom

jakie slodycze???
          i co dziwi w posiłkach-pytam bo jakoś się nad tym nie zastanawiałam....
          • egala Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 30.07.04, 01:42
            Witam,
            Opłaty w ZC sa wg umowy - OK rozumiem,
            Posiłki a raczej ich skład jest b.istotny gdy dziecko jest alergikiem i nie
            przyswaja wszystkiego tak jak moje; jest uczulone na pszenicę, więc pieczywo,
            makarony, nalesniki, ciasta itp wykonane z mąki pszennej odpadają. Wtedy winno
            się pojawić jakieś danie zamienne. P.Kierownik stwierdziła, że w tej sytuacji
            powinnam dostarczyć produkty do wykonania posilków dla dziecka..
            Proszę opisz swoje wrażenia z Zielonego domu: pracujące Panie i sposób
            zajmowania się dziećmi, czy były jakieś problematyczne sytuacje??
            Pozd. gala
            • smok74 Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 30.07.04, 11:25
              aha, juz rozumiem chodzi o alergię
              moje dziecko nie jest alergikiem, ale będac w twojej sytuacji to chyba jakas
              KPINA, ze płacisz prawi 1tyś zł za przedszkole i jeszcze masz wyzywienie sama
              dostarczać...zgroza normalnie...ehh

wybierałam przedszkole długo
              mieszkam przy parku szcęśliwickim i łaziłam do wszytskich w okolicy
              prywatne o w wiekszości w mały domkach, strome schody, dzieci przed telewizorem
              publiczne przy grójeckiej..wiec też nie za bardzo..
              pojechałam do ciuchci i bardzo mi sie spodobała

na zielony dom chodziliśmy w soboty, ale tak od przypadku do przypadku...wiec
              jakiś wielkich doświadczeń nie mam
              zdecydowałam się na ZC bo zwyczajnie nic lepszego nie znalazłam, a ZC nie jest
              przedszkolem idealnym- na przykład nie odpowiadają mi zabawki- za bardzo
              amerykanskie, głupkowate..no ale cóż, nie można miec wszytskiego

ale na twoim miejscu poszukałabym czegoś bardziej przyjaznego alergikom i ich
              rodzicom
              czuję wielki niesmak, ze tak zostałaś potraktowana...

tyle wiem
              pozdrawiam
              • janeausten1 Re: Zielona Ciuchcia-Wlochy 30.07.04, 12:14
                Ja też uważam, że to przesada, aby przy opłatach ok. 1000 zł msc jeszcze
                przynosić własne jedzenie. Wydaje mi się, że przedszkole powinno kupi chleb i
                makaron bezglutenowy, a dla twojego dziecka zamiast ciasta na podwieczorek
                przygotuje inny deser. To nie jest chyba zbyt duży wysiłek. Wiem, że w Ciuchci,
                do której chodzi moje dziecię jest dziecko wegetariańskie. Rozmawiałam nawet
                kiedyś z mamą i powiedziała, że jest ok. Ale wydaje mi się, że z jadłospisu
                przedszkolnego łatwiej wyeliminować mięso (tym bardziej,że w ZC zupy są
                bezwywarowe)niż pszenicę, gluten.
                Gdy ja czytam wątki o Zielonej Ciuchci to mam wrażenie, że to przedszkole
                zapomina, że konkurencja nie śpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka