Dodaj do ulubionych

dać antybiotyk?

17.04.14, 12:41
Mój dwulatek wczoraj zaczął mocno gorączkować, w nocy temperatura doszła do 40 stopni, dała się jednak zbić nurofenem. Rano wzrosła do 39 stopni, potem znowu nurofen. Wezwaliśmy lekarza na wizytę domową, przyjechał starszy pan. Stwierdził silną infekcję - mocno obrzęknięte węzły chłonne, katar, gardło czerwone. Przepisał antybiotyk ze względu właśnie na węzły chłonne - ponoć są wielkie jak fasolki. Zastanawiam się, czy podać ten antybiotyk.
Ta infekcja to od starszego syna - tydzień temu przyszedł z przedszkola z gorączką, ma zapalenie ucha, dostał antybiotyk od laryngologa. Ja się od niego po 2-3 dniach zaraziłam - przeziębienie z silnie obrzękniętym prawym migdałem z naciekiem białym i mocno bolącym węzłem chłonnym na szyi. Mocno bolało, nic przłknąc nie mogłam, czułam się fatalnie, temperatura doszła do 37,6. Lekarz stwierdził, że to nie angina i antybiotyk nie jest potrzebny.
No, ale dalej źle się czuję i trochę się boję, czy nie jakiś paciorkowiec i może jednak dać ten antybiotyk najmłodszemu, tak jak zapisał ów starszy lekarz?
Co sądzicie, jakie wytyczne mieliście od swoich lekarzy w podobnych przypadkach?
Obserwuj wątek
    • angela10086 Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 12:47
      szybki test na paciorkowca i bedziesz wiedziec
      • shinee5 Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 20:28
        Mąż pytał w aptece, ale nie mieli - podaj jakiś namiar, z góry dziękuję.
        • angela10086 Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 21:11
          robia w kazdym laboratorium, w aptece nie kupisz
    • rulsanka Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 13:55
      Obecność kataru przemawia za infekcją wirusową. Przy paciorkowcu z reguły jest samo gardło z ropnymi nalotami + gorączka (niekoniecznie duża) + okropne samopoczucie.
      Poczekałabym i poobserwowała, antybiotyk zawsze możesz dać, gdy się pogorszy. Choć bywa, że przy wirusówkach po 2 dniach poprawy jest druga, krótsza fala gorączki.
      Kluczowe jest samopoczucie dziecka, jeżeli dziecko się słania, jęczy, nie je - to jest to niepokojące. Natomiast w miarę dobre samopoczucie, gorączka spadająca po lekach oraz katar - to raczej objawy zwykłego przeziębienia.
    • camel_3d Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 14:39
      ja bym nie dawal...jezei juz temp siegla tylko 37..to na pewno bym nie dal.
    • lianis Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 17:30
      Wezly chlonne ze swej natury maja ksztalt fasolki smile
      Zupelna norma jest to ze sa powiekszone, to swiadczy o infekcji, w 9 na 10 przypadkow bedzie to infekcja wirusowa. W wezlach nastepuje produkcja limfocytow, ktore sa wysylane do walki ze wszlekimi wrogami organizmu (glownie bakterie, wirusy) zeby organizm mogl wyprodukowac odpowiednio duza ilosc limfocytow wezly musza sie powiekszyc. Znaczy ze organizm twojego syna walczy z infekcja. Czy antybiotyk potrzebny, przez internet trudno powiedziec, na samo zaczerwienione gardlo i wysoka temp, podejrzewam ze nie, a w kazdym razie nie od razu. W przypadku infekcji wirusowych temp jest gwaltowniejsza i wyzsza niz przy bakteryjnych, gdzie jest nizsza i raczej narastajaca niz pojawiajaca sie nagle, z powodu tego ze bakterie potrzebuja czasu zeby sie namnozyc w odpowiedniej ilosci. Wirus nie jest komorkowy, bakteria tak. Na wirus antybiotyk nie podziala wcale.
    • blogbydozza Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 19:11
      Trudno obiektywnie ocenić sytuację przez net. Ja bym obserwowała dziecko i jeśli temperatura tak nadal skacze, nasilają się inne objawy- podałabym dziecku antybiotyk. Najlepiej kup, miej pod ręką, ale nie czekaj zbyt długo, bo nawet jeśli to teraz jest infekcja bwirusowa, na którą antybiotyk nie zadziała, to może dojść do nadkażenia bakteryjnego i wtedy bez antybiotyku nie da rady.
    • dziennik-niecodziennik Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 20:29
      mój starszy bratanek własnie z takim czymś leży w szpitalu. badają pod kątem mononukleozy.
    • shinee5 Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 20:39
      Dziękuję wszystkim za opinie. Generalnie się zgadzam, ale potrzebne mi było potwierdzenie moich domysłów. Ten lekarz, który u nas był, wyglądał na starszego, takiego co już jest na emeryturze. W czasach, gdy (jak myślę) był bardziej aktywny zawodowo, zapisywanie antybiotyków było na porządku dziennym - tak właśnie było za moich czasów. Więc zastanowiło mnie, że przepisuje antybiotyk, a jednocześnie kompletnie nic na katar, nie radził go ściągać, żadnej wody morskiej, żadnego pulneo, pecto drilla itp. lekarstw, które zazwyczaj zaleca nasza lekarka.

Na razie jest ciężko - temperatura malucha cały czas uparcie rośnie do 40 stopni, jak tylko leki przeciwgorączkowe przestają działać. Ja też cały czas czuję się fatalnie, mam temperaturę, więc ten wirus jest dość zjadliwy. Nie wiem, jak długo wytrzymam - żyję nadzieją, że do rana temperatura syna spadnie choć trochę, tak żebym nie bała się o jego życie.
      Jak nie, jutro pojedziemy do przychodni (nie wiem tylko czy pracują, najwyżej na pomoc doraźną). Antybiotyk na wszelki wypadek kupiłam.
      • truscaveczka Re: dać antybiotyk? 17.04.14, 21:22
        Mononukleozę widać na morfologii, plus watroba wychodzi spod łuku żebrowego. U mnie gorączka trwała nieustająco 3 tygodnie, poszłam z nią nawet na egzamin magisterski wink Ale to do przezycia. A twój opis bardzo mi mono przypomina.
        • angela10086 Re: dać antybiotyk? 18.04.14, 07:59
          po podaniu amoksycyliny przy mono. czesto wystepuje wybroczynowa wysypka.
    • shinee5 Re: dać antybiotyk? 18.04.14, 15:50
      Nadal jak tylko przestają działać leki, gorączka sięga 40 stopni. Byłam dziś u swojej pediatry - chyba się trochę przestraszyła, kazała dać antybiotyk.
      • lianis Re: dać antybiotyk? 18.04.14, 17:27
        A od dawna ta goraczka? Gardlo gorsze niz po ostatnim ogladaniu przez lekarza?
        • shinee5 Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 06:29
          gorączka jest od środy wieczór; gardło tragiczne, jest gorzej niż było, węzły chłonne nadal bardzo duże; gorączka cały czas trzyma (dochodzi do 40 stopni po okresie działania nurofenu/ paracetamolu);
      • carrie.bradshaw-preston Re: dać antybiotyk? 18.04.14, 17:45
        shinee5 napisała:

> Nadal jak tylko przestają działać leki, gorączka sięga 40 stopni. Byłam dziś u
        > swojej pediatry - chyba się trochę przestraszyła, kazała dać antybiotyk.

e no cos Ty nie dawaj antybiotyku, przeciez to wirusówka powinnas jeszcze co najmniej miesiac poczekac..... Przeciez goraczka jest super, organizm walczy....Nie pojmuje głupoty matek które same decyduja o niepodaniu antybiotyku, mimo ze go zapisał lekarz, oczywiscie sa lekarze i lekarze, ale za cholere nie pojmuje matki która pozwala kilka dni męczyc sie dziecku i sobie eksperymentować, przejdzie czy nie przejdzie. Nawet jesli to infekcja wirusowa i antybiotyk nie zadziała to skróci infekcje i pozwoli uniknąc powikłań, a takie eksperymentowanie moze jedynie doprowadzic do sepsy
        • rulsanka Re: dać antybiotyk? 18.04.14, 17:51
          Nawet jesli to infekcja wirusowa i antybiotyk nie zadziała to skróci infekcje i pozwoli uniknąc powikłań

co za bzdura. Jeżeli antybiotyk nie działa, to tylko i wyłącznie szkodzi. Nie ma żadnych zalet podawania.
          • carrie.bradshaw-preston Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 14:22
            rulsanka napisała:

> Nawet jesli to infekcja wirusowa i antybiotyk nie zadziała to skróci infekcj
            > e i pozwoli uniknąc powikłań

>
            > co za bzdura. Jeżeli antybiotyk nie działa, to tylko i wyłącznie szkodzi. Nie m
            > a żadnych zalet podawania.

Antybiotyk powoduje ze nie dochodzi do nadkażenia bakteryjnego i tak własnie stało sie w przypadku dziecka autorki, do wirusa doszło nadkazenia a ta czekała na cud
            • shinee5 Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 22:40
              Nie wiem, skąd masz tę informację, do żadnego nadkażenia bakteryjnego nie doszło. Dziecko dostało antybiotyk w drugiej dobie gorączki.
        • shinee5 Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 06:22
          carrie, doucz się o antybiotykach lepiej i proszę Cię ostrożnie faszeruj nimi swoje dzieci;
          • q_fla Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 08:28
            Daleka jestem od panikowania i podobnie jak pediatra uważam, że antybiotyk to ostateczność.
            Ale w tej sytuacji nie czekałabym dłużej i podała dziecku antybiotyk.
            • shinee5 Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 13:20
              Podałam antybiotyk już wczoraj wieczorem i chyba jest przełom - o 11 temperatura zaczęła rosnąć jak zwykle, było już 38,1, a potem spadła do 37,3! Nawet nie wiecie jaka ulga...
              • carrie.bradshaw-preston Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 14:23
                shinee5 napisała:

> Podałam antybiotyk już wczoraj wieczorem i chyba jest przełom - o 11 temperatur
                > a zaczęła rosnąć jak zwykle, było już 38,1, a potem spadła do 37,3! Nawet nie w
                > iecie jaka ulga...

no cos Ty, dla Ciebie ulga??? Ulga dla biednego dziecka które sie meczyło z wysoka gorączka bo mamusia jest mądrzejsza od lekarza...
                • shinee5 Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 22:42
                  Czytaj proszę ze zrozumieniem. Wielokrotnie pisałam, że dziecko dostawało leki przeciwgorączkowe, które skutecznie obniżały temperaturę.

• carrie.bradshaw-preston Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 14:21
            shinee5 napisała:

> carrie, doucz się o antybiotykach lepiej i proszę Cię ostrożnie faszeruj nimi s
            > woje dzieci;

Ty sie o moje dzieci nie martw, moje dostaja raz na rok lub rzadziej ale nigdy nie byłam tak głupia zeby zwlekac tak jak Ty, Ty sie martw o swoje dzieci zebyś swoja głupota ich nie zabiła
        • q_fla Re: dać antybiotyk? 19.04.14, 08:30
          Nawet jesli to infekcja wirusowa i antybiotyk nie zadzi
          > ała to skróci infekcje

Możesz wyjaśnić jakim cudem, skoro antybiotyki nie mają żadnego działania na wirusy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka