Dodaj do ulubionych

Obrażanie się- pomocy

02.06.14, 18:23
Syn ma 4 latka potrafi sie obrazić za najmniejszą błahostkę np. sok miał być zimny a nie ciepły, na festynie tańczą dzieci on pójdzie z tata ok po czym wyciąga ręce że na rekach z tata, tata odmawia co robi młody obraża się i ma minę jakby go ze skóry obdzierali więc już nie wytrzymałam i go po prostu z festynu wyprowadziłam i do domu oddanie 1 zabawki (po 10 min. on tą zabawkę może oddać biednym dzieciom bo się już nią nie bawi i jest stara )zakaz oglądania telewizora, rozmowy tłumaczenie nic nie nie dają. Jak zapytałam dlaczego się obraził to pow. " oszczędzam siły na lato" . Nie wiem jak już z nim walczyć nic nie pomaga , przeprasza a za chwile robi to samo. Ostatnio miał kare tydzień na pleya i tablet, właśnie minęła a dzisiaj znowu.
Obserwuj wątek
    • mamcia2014 Re: Obrażanie się- pomocy 02.06.14, 18:33
      Nie zwracać uwagi. Po co 4 latkowi tablet i pleyka ?
    • blogbydozza Re: Obrażanie się- pomocy 02.06.14, 18:48
      Dziecko w tym wieku testuje Cię i sprawdza na ile może sobie pozwolić. Taki okres buntu to normalka. Nie walcz z nim tylko cierpliwie tłumacz i rozmawiaj z dzieckiem,a będzie dobrze. Play i tablet to raczej nie zabawki dla takiego malucha.
    • mikams75 Re: Obrażanie się- pomocy 02.06.14, 19:00
      odstawienie elektronicznych zabawek jest dobrym pomyslem, bo szczegolnie wrazliwe dzieci sa pozniej rozdraznione. Moze i u was to byc przyczyna gorszego nastroju dziecka.
      poza tym to dzieci tak maja, ze strzelaja fochy. W sumie za miny karac dziecko... hmmm dla mnie troche dziwne.
      • bominka Re: Obrażanie się- pomocy 02.06.14, 19:51
        Kara na tablet i pleya....! Zlikwiduj calkowicie,a usmiech zawita na co dzien- powaznie.
    • camel_3d nie przejmuj sie.. bedzie gorzej.. 02.06.14, 20:53
      smile))

mam 5.5 latka i tez faza fochow i obrazania si ebyla.. teraz mamy faze "co to nie ja" i "ja tu rzadze"...
    • e-kasia27 Re: Obrażanie się- pomocy 02.06.14, 23:01
      Walczyć z czterolatkiem?!
      Ma przepraszać, za to, że się obraził?!
      Ma oddawać zabawki biednym dzieciom za karę?!
      Kara trwająca tydzień, dla czterolatka?!
      Przecież on nawet nie wie, ile to tydzień!

Biedne dziecko!!
      Dlaczego w taki perfidny sposób maltretujesz własnego syna??
      Nie kochasz go?

Dla dziecka w tym wieku, ciepłota soku nie jest błahostką, a to, że tata nie chce wziąć na ręce, to koniec świata - jak można, za to się na dziecko wściekać!
      Biedactwo, tłumaczy sam sobie, że zabawka jest stara i nic nie warta, aby się pocieszyć po jej stracie, skoro każesz mu ją komuś oddać za karę.

• kate219 Re: Obrażanie się- pomocy 03.06.14, 07:55
        Myslę że nie ładnie oceniać kogoś po jednym poście a napisanie , że nie kocham własnego dziecka to .... , nie będę tracić energii. Nie chciałabys miec takich doświadczeń jak ja a dla dziecka zrobie wszystko , ale jak teraz sobie pozwolimy wejść na głowe to potem juz bedzie za poźno. Obrażanie się w stylu syna raczej byś też nie tolerowała jak szyby w drzwiach lecą bo tak nimi trzaska. Nie mam zamiaru Ci sie tłumaczyć a skoro ktos prosi o poradę a jej nie umiesz udzielić to sie nie wypowiadaj.
        • nevada_r Re: Obrażanie się- pomocy 03.06.14, 08:59
          To już wiemy, po kim twój syn ma to obrażanie - po tobie!. big_grin Obrażasz się zupełnie jak małe dziecko, naprawdę.

Dorosła osoba się nie obraża na krytykę [całkiem słuszną], tylko zastanawia się - może krytykujący miał rację? A jeżeli nie w całości, to może w części? Jaki jest jego punkt widzenia? Itp.

Przedmówczyni ma rację - twoje dziecko jest malutkie i NIE możesz go karać za uczucia. Dzieci w tym wieku tak mają. Po prostu zignoruj focha i tyle.
        • e-kasia27 Re: Obrażanie się- pomocy 03.06.14, 09:23
          Nic dziwnego, że trzaska, skoro go tak traktujesz.
          Poczekaj jeszcze parę lat, to i ciebie trzaśnie i też nie będzie w tym nic dziwnego.
          To będzie tylko i wyłącznie twoja zasługa, no i twojego męża też, bo skoro pozwala na takie zachowania wobec dziecka, to też nie jest bez winy.

Może i nieładnie jest oceniać kogoś po jednym poście, ale wybacz, dla mnie ktoś, kto czterolatkowi daje tygodniową karę i każe za karę oddawać zabawki dla biednych albo nie kocha dziecka i celowo się nad nim znęca, albo jest kompletnie pozbawiony rozumu.

Masz rację nie trać energii na dyskutowanie ze mną, zachowaj ją abyś miała siłę, walczyć z dzieckiem, żeby ci nie weszło na głowę.

Umiem udzielić rady, ale tobie takie rady nie odpowiadają, bo ty oczekujesz, że ktoś ci powie, jak karą wymusić na dziecku takie zachowanie, jak tobie akurat pasuje, a to zupełnie nie tędy droga.
          Nie widzisz, że kary są nieskuteczne?
          Ba, kary wzmagają zachowania, z którymi walczysz, kary takie zachowania prowokują i eskalują problem - ale ty tego nie chcesz przyjąć do wiadomości.

Zacznij odpowiadać na potrzeby dziecka, zacznij zwracać uwagę, na to co jest dla dziecka(nie dla ciebie!!!) w danym momencie istotne, staraj się zrozumieć dziecko, i tłumacz, tłumacz, tłumacz... - wtedy problem z czasem się rozwiąże

Karami, zwłaszcza tak drastycznymi, wyhodujesz sobie bandziora, z którym w żaden sposób sobie nie poradzisz, gdy dorośnie do lat 12-15 - chcesz tego?
      • mikams75 Re: Obrażanie się- pomocy 03.06.14, 10:21
        nie bronie tych kar
        ale dziecko w tym wieku spokojnie wie ile to jest tydzien a nawet jest w stanie sobie te siedem nocy odliczyc, zeby sie po tygodniu upomniec co mu obiecano.
    • rulsanka Re: Obrażanie się- pomocy 02.06.14, 23:37
      Dzieci takie są, czasem obrażalskie, czasem upierdliwe.
      A co do tych kar to chyba się "trochę" zagalopowałaś. Jeżeli za niewinność dajesz takie kary to co jak dziecko coś rzeczywiście przeskrobie?
    • mia_siochi Re: Obrażanie się- pomocy 03.06.14, 20:39
      Kara za to, że się obraził?
      Ty też jesteś obrażalska, zrób sobie szlaban na TV tongue_out

Święte prawo 4 latka się obrażać smile
      • kanna Re: Obrażanie się- pomocy 03.06.14, 21:10
        Święte prawo 4 latka się obrażać smile

Święte słowa smile

A prawem (i obowiązkiem) rodzica jest to obrażanie przyjmować z godnością, nie karać za nie. (Ja w ogóle nie wierzę w kary, ale ja jestem dziwna wink )

Dzieciak się nie obraża NA ZŁÓŚĆ Tobie. Obraza się, bo jest mały i tylko tak potrafi sobie poradzić z emocjami.
        • czarna_kita Re: Obrażanie się- pomocy 03.06.14, 22:41
          Ja mam 6 latki i jedno się obraża na potęgę a drugie wcale tongue_out
          Dzieci się obrażają bo taki etap w ich wieku. Targają nimi emocje i uczucia jak u ciężarnych tongue_out Płaczą, obrażają się, złoszczą, rzucają zabawkami, trzaskają drzwiami... Sama piszesz że za chwile mu przechodzi i przeprasza... Jest jeszcze mały...
          I masz rację że nie można pozwolić wejść sobie na głowę. Oczywiście. Ale nie takim sposobem jak kara na tydzień smile
          A play'a i różnych innych gadżetów dla 4latka niestety nie rozumiem... Na co mu to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka