Dodaj do ulubionych

Skoro nie danonki to które jogurty i serki dajecie

01.09.04, 09:17
Mój mały (11 miesięcy) nie lubi jogurtów naturalnych - nawet z dodanymi
owocami. Serki Danonki kiedyś dałam, bardzo smakowały, ale były za małe.
Kupuję więc serek homogenizowany Danio. Małemu aż uszki się trzęsą.
Kupując patrzę, czy nie ma w zawartości konserwantów, a Danonki i Dania są
pasteryzowane, więc cukier jest przegotowany a nie w formie krystalicznej.
Poza tym cukier jest już w składzie herbatek Hipp i BoboVity (powyżej 7
miesiąca), a ktoś to przecież dopuścił do sprzedaży.
Jakiej więc firmy podajecie jogurty i serki swoim pociechom ?
Obserwuj wątek
    • mona12 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 09:26
      Ja też nie kupuję Danonków tylko właśnie serki Danio w różnych smakach oraz
      jogurty głównie Jogobella a czasem Bakoma.
      Szymon (14 m-cy) je uwielbia. W zasadzie codziennie wieczorem, od dwoch czy
      trzech miesięcy, zjada taki "dorosły" jogurt albo serek.
    • saba76 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 09:27
      ja daswałam Danonki od 7mc życia starszej córce i od 10 mlodszej
      sa "Sady" niepam dokladnie nazwy dla dzieci od 10mc życia firmy Nestle
      Moje dziewczyny niemaja alergi i choć niejest 3to zalecane,ale tak jak pediatra
      powiedziala i niezakazane podaje wcześniej w niewielkich ilościach przetwory
      mleczne.
    • marghe_72 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 09:32
      Moja na szczescie lubiła naturalnesmile
      W tej chwili jada co tylko Jej w łapki wpadnie, ale Ona starasmile
    • domali Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 09:34
      Z tego co słyszałam, Danio mogą być bardzo uczulające. Najbardziej z serków
      homogenizowanych.
      Ja, gdy mój synek miał koło roczku (i tak prawie do 2 urodzin) dawałam mu
      przede wszystkim deserki Hippa z twarożkiem i owocami. Wcinał z apetytem.
      • marta76 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 10:33
        Witam mój Misiek własnie w tej chwili je serek Bakuś i bardzo mu smakuje.
        • krozy Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 12:08
          Moja Natusia też jada wyłącznie Bakusie smile
    • weronikarb Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 12:10
      Moj Dominik od 8 m-ca zajadal naturalne a od 9 je wszystkie. Najczesciej kupuje
      Danio, Jogobelle, Bakome. Uwielbia tez Bakusie lub mont (ale to za male wiec
      kupuje rzadko)
      Pozdrawiam
      • evitaa5 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 12:25
        Mój mały ma dwa lata i też je danonki, danio gorzej już mu idą - jakoś nie może
        przyzwyczić się do owoców w środku, natomiast wcina bakusie oraz jogurty bob
        budowniczy i teletubisie. ale mam pytanie, czy dzieciom można podawać wszystkie
        jogurty dostępne w sklepach, czy tylko te specjalnie przygotowywane dla dzieci,
        bo przecież danone ma tak szeroką ofertę różnych jogurtów i inne firmy zresztą
        też.
        • weronikarb Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 02.09.04, 09:02
          Ja podawalam najpierw pol jak nic nie bylo to wiecej tak bylo na poczatku,
          pozniej juz wszystkie ktore sama jem, jezeli niema alergicznej reakcji to
          dlaczego nie dawac? Pozatym moj Dominik jak mial 6 m-cy to jadl truskawki i
          jagody - tez nie bylo alergii i zaden lekarz mi nie powiedzial ze niewolno.
          Pozatym, maly dostawal tez antybiotyk, a zamiast lakcidu to chyba lepiej
          jogurt - tak powiedzial lekarz. Ty wiesz najlepiej co dziecko moze a czego nie
          bo znasz swojego malucha, ja tez juz sie nie ogladam na schematy, bo jak do tej
          pory to moj maly nic nie zrobil wg schematu smile
    • kubbik1 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 12:42
      Ja ostatnio baczniej sie przyjrzałam zawarości cukru we wszelkich serkach
      i....katastrofa co niektóre potrafią zawierać 4 łyżeczki na 100g...
      Więc przeżuciłĸąm się na zwykły NIESODZONY jogurt który dorabiam z owocemi na
      zwykły biały ser który rozciapuję ze śmietaną i owocami...i mała chetnie to je
      mniej w tym cukru i konserwantów i cholera wie czego...
      Pozdrawiam
      Magda
    • umargos Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 12:55
      Weronika lubi jogurty naturalne więc dostaje, zajada też Bakusie i serek
      Bieluch z dodanymi owocami. Danonków nie kupuję. Z tego tylko Bakuś jest dość
      słodki, reszta tyle co z natury.
      Pozdrawiam
      Ula
      • marianka15 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 13:00
        Znajome już dawno ostrzegały mnie przed wyrobami firmy Danone (ze względu na
        bardzo bogaty skład pod postacią konserwantów i innych "dodatków") - sa dość
        uczulajęce. Ponoć lepiej już nawet kupić jogurt jakieś niwielkiej, nawet
        lokalnej mleczarni, niż Danone. U nas sprawdza się Bakoma. Moje dziecko
        wychodzi już z alergii na mleko, ale po skórze widzę, że Bakoma jest łatwiej
        przyswajalna od innych.
    • pia_ Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 13:05
      Moja córa (prawie 12 m-cy) ma niestety alergię pokarmową i po Danonkach,
      Bakusiach i Teletubisiach wysypało ją strasznie. Dlatego wróciliśmy z powrotem
      do jogurtów i twarożków Gerbera (Hipp-ponad 4 zł za słoiczek jest stanowczo za
      drogi) i te smakują jej o niebo lepiej niż danonki, bakusie itp.
    • steffa Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 01.09.04, 22:52
      Serek homogenizowany Rolmlecz naturalny, jogurt Bakoma naturalny. Bez cukru.
    • paulaula Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 02.09.04, 07:38
      Moją Ulę kiedy miała nieco ponad rok też uczulały danonki. Okazałao się jednak
      że są takie serki Campina -naturalny i waniliowy i naprawdę nie ma w nich ani
      soli ani tam żadnych stabilizatorów i tego typu wynalazków. Jadła je i nic jej
      nie było. Teraz zajada i daninki i bakusie i danio bo po prostu dorosła do nich
      chyba. Pozdrawiam
    • martamaria10 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 02.09.04, 16:11
      Kiedyś, przy okazji wizyty u pediatry zapytałam o jogurty i kefiry.
      Dowiedziałam się, że najlepsze są te naturalne bez żadnych dodatków, bo do
      nich - podobno - nie dodają konserwantów (to tak jak mleko, które może się
      kisić i dwa dni i tydzień). Natomiast te, w których są np. owoce, te
      konserwanty muszą dodać, bo jogurty szybko się zapsują. Więc myślę, że
      rzeczywiście najlepsze są te naturalne, a owoce przecież można dodać.
      Marta
    • le_lutki Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 02.09.04, 16:35
      Moj synek bedzie mial 11 miesiecy i nie jada zadnych. Lekarz nie pochwala
      zadnych sztucznosci a mleko w wystarczajacej formie i ilosci podaje mu w butli
      dwa razy dziennie. Chociaz kiedys gdy malutki sprobowal (przed konsultacja z
      lekarzem) to tez palaszowal az milo, ale on wszystko palaszuje az milo.
      Ja staram sie nie podawac zadnych "gotowych" rzeczy, sloiczki to ostatecznosc -
      mam kilka zawsze "w odwodzie", ale gotuje sama. Podobnie desery.
      Pozdrawiam
    • malwina18 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 02.09.04, 17:01
      moja córka jada wszystkie jogurty, serki i desery mleczne (w tym Monte itp) od
      jakiegoś 7-8 miesiąca. Nie jest alergikiem więc nigdy nic jej nie było. Może
      mam spaczone poglądy ale jako młoda dzieczyna byłam au paire w rodzinach, które
      miały po 3 -4 dzieci więc rodzice byli dość wyluzowani (również "dietetycznie")
      a dzieci wygładały na szczęśliwe, więc sama robię podobnie.
    • danka24 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 02.09.04, 19:35
      Na wszystko z firmy Danone mój synek reaguje rumieniem na policzkach. Natomiast
      Bakusie, czy Campina - może jeść po kilka i nic się nie dzieje. W dodatku te z
      Campiny są fajnie pakowane - w różne rodzaje pudełek - zabawek z Bobem
      Budowniczym, czy też z Teletubisiami.
    • iwles Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 03.09.04, 08:36
      No własnie tez chciałam dawac jogurty naturalne + owoce, ale nie idzie smile za
      kwasnie. ostatnio wkruszyłam tez trochę biszkopcików - no może trochę lepiej
      szło, ale tylko parę łyżeczek. A dodam jeszce, że mój Mały do niejadków raczej
      nie należy i często otwiera buzię, żeby cos "wszamać" smile

Może poradzicie mi, co można zrobić? Czy można posłodzić troszkę glukozą?

A po Danio i Campinie uczulenia nie ma, więc od czasu do czasu jednak daję smile

Dziękuję i pozdrawiam.
    • iworos Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 03.09.04, 09:42
      Ja daję Weronce (14 miesięcy) Danonki, uwielbia je smile
      Co do herbatek i soczków - cóż każdy nawet naturalny sok z owoców zawiera cukier (same owoce zawierają cukier), więc dziwne by było, żeby soczek go nie zawierał. Weronika pije wodę na codzień i myślę, że to najlepsze rozwiązanie.
      Pozdrawiam
      Iwona
      Moja Weronka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=14655630
      • lch74 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 13.09.04, 22:33
        iworos napisała:

> Co do herbatek i soczków - cóż każdy nawet naturalny sok z owoców zawiera
        > cukier (same owoce zawierają cukier), więc dziwne by było, żeby soczek go nie
        > zawierał

Owoce zawierają oczywiscie cukier ale fruktozę a nie sacharozę, którą potocznie nazywamy cukrem... Jeśli nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy fruktozą a sacharozą, to najwyższy czas się dowiedzieć...
        Pozdrówkismile
    • mamusiamaciusia Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 03.09.04, 11:58
      Maciek dostaje jogurty codziennie od ok. 9 mies. Jada tylko Danone owocowe, ale
      bez owoców w kawałkach. Innych jogurtów raczej nie lubi, bo są w nich kawałki
      owoców. Zresztą po Fruttinie, czy Fruktisie (nie pamiętam nazwy) go wysypało
      juz dwa razy.
      Z serkow homo zjada bakusie - uwielbia. Mają zresztą taką konsystencję, że
      zjada je sam i nic mu nie cieknie z łyżeczki, i nazwa mu się podoba. Czasem
      dostanie Danio. Do Danonków jakos nie mam zaufania. W Monte są orzechy, po
      których Maciek dosłownie puchnie.
      Co do podawania pewnych produktów małym dzieciom (ktoś tu wymieniał truskawki),
      to nie jest tak, ze można je podawać, bo dziecku nic nie jest. Lekarz alergolog
      mojego synka twierdzi, że przez takie podawanie mozna dziecko uczulic na całe
      życie.
      pozdrawiam
    • kassik Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 04.09.04, 21:14
      Tak bardzo przejmujecie się, że Danonki zawierają dużo cukru i dodatków.
      Faktycznie, nie jest to dobre. Ale czy zauważyłyście, że np serki Danio NIE
      ZAWIERAJĄ wapnia ??? Kupując mojemu synkowi jakikolwiek serek czy jogurt
      sprawdzam czy zawiera wapń, bo w końcu o to tu chodzi, prawda? Dajemy dzieciom
      mleko, jogurty, sery by otrzymywały wystarczającą dawkę wapnia a okazuje się,
      że to się tylko nam wydaje bo tego wapnia ani na lekarstwo.
      • umargos Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 04.09.04, 21:24
        kassik napisała:

> Tak bardzo przejmujecie się, że Danonki zawierają dużo cukru i dodatków.
        > Faktycznie, nie jest to dobre. Ale czy zauważyłyście, że np serki Danio NIE
        > ZAWIERAJĄ wapnia ??? Kupując mojemu synkowi jakikolwiek serek czy jogurt
        > sprawdzam czy zawiera wapń, bo w końcu o to tu chodzi, prawda? Dajemy
        dzieciom
        > mleko, jogurty, sery by otrzymywały wystarczającą dawkę wapnia a okazuje się,
        > że to się tylko nam wydaje bo tego wapnia ani na lekarstwo.

Że co?????? To, ze na opakowaniu nie jest to napisane to nie oznacza, ze tego
        wapnia nie ma w składzie. Bo nie bardzo mogę sobie wyobrazić celowość (i
        możliwość) wprowadzania do procesu produkcyjnego serków Danio pozbawiania ich
        wapnia. Produkty mleczne zawierają wapń tak o!, pewnie więcej lub mniej (bo
        można chyba dodatkowo wzbogacać), ale zawierają wszystkie, nawet jeżeli
        producent rzecz oczywistą pominął na opakowaniu.
        Pozdrawiam
        Ula
        • cubus1 Danio zawiera Wapń 04.09.04, 21:30
          Fakt, aż poszłam zobaczyć.Nie ma na Danio,Danonkach nawet kinderczekoladkach
          mlecznych.

Ale nie ma tez innych skł.mineralnych tylko ogólne: cukier,
          mleko,tłuszcz,bialko itd.
          Po prostu ich nie wyszczegolniają.

Ale wierz mi Ca musi być w produktach mlecznych.

• lidek51 Danonki i Bakoma 05.09.04, 11:07
      Tyle jest pytań,więc też zaczęło mnie to interesować od kiedy można podawać,czy
      mają konserwant itd.,itp.Napisałam maila do Bakomy i weszłam na stronę Danona i
      co tam znalazłam.

Konserwanty?
      Produkty Danone produkowane w Polsce nie zawierają sztucznych konserwantów.
      Dotyczy to także wsadów owocowych dodawanych do wszystkich naszych produktów.

Z jakiego mleka wytwarzane są produkty Danone?

Wszystkie produkowane w naszych fabrykach w Polsce jogurty i serki powstają
      wyłącznie z polskiego mleka. Nasi dostawcy troszczą się o dostarczanie nam
      mleka najwyższej jakości, a przez to zagwarantowanie bezpieczeństwa
      wytwarzanych z niego produktów. 100% mleka używanego do produkcji jest w
      najwyższej klasie ekstra.
      Gluten?
      Gluten to białko zawarte w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia oraz
      owsa.
      Jest obecny w jogurtach Danone zawierających zboża, czyli:

w Jogurcie Naturalnym z ziarnami zbóż,
      w Jogurcie Kremowym biszkoptowym,
      w chrupkach czekoladowych stanowiących dodatek do jogurtu “Zakręcony mix”.
      Pozostałe produkty Danone chorzy na celiakię mogą spożywać bez ryzyka.

Jeżeli chodzi o wiek,od którego można podawać Bakusie,to mi odpisali:
      Bardzo proszę być pod stałą kontrolą pediatry,który obserwując dziecko powie
      kiedy można wprowadzać nowe produkty.
      Bardzo ciężko jest się czegokolwiek dowiedzieć.
      Pozdrawiam
    • basia_zach Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 08.09.04, 13:50
      chcialam poinformowac ze w sprzedazy pojawily sie juz wieksze danonki tzw. MEGA
      bo juz kilka razy podawalam je dziecku
      • cubus1 Mega Danonki 08.09.04, 15:30
        Mają 80gr i smak Bananowy albo truskawkowo coś.Można je też kupić w 4 paku.
    • maadzik3 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 13.09.04, 04:40
      Na poczatku robilam jogurty sama. Potem dawalam danone naturalne a ostatnio
      naturalne jogurty z Krasnegostawu z dodatkiem wapnia - sa genialne!!!! Ale na
      szczescie moje dziecie jada TYLKO jogurty naturalne (jak dodam owoce to pluje -
      osobno owoce osobno jogurt to jego dewiza).
      Madzik
    • flurcia Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 13.09.04, 07:50
      Moja Ola - 12 miesięcy nie chce jęść jogurtów i serków homo z owocami. Próbowałam różych firm i nic z tego nie wyszło. Postanowiłam jej do tego nie zmuszać. Uwielbia za to żółty ser. Nie lubi słodkich smakowych jogurtów, natomiast jak jej leciutko posolę popieprzę, wsypię bazyli czy innych ziół to zjada ze smakiem. Wpadłam na to przez przypadek jak sama jadłam pomidory polane takim sosem jogurtowym a Ola przyszła, żeby spróbować.
      • golldi Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 13.09.04, 09:44
        Witajcie.
        Ja podawałam już naszej małej (14miesięcy) danonki chyba od 8 lub 9 miesiąca i
        nic się dziwnego nie działo. Jednak poczytałam tutaj Wasze posty i zaczełam
        kupować danio, jednak to już jej "ciężej" wchodziło.
        Przed danonkami dostawała też bakusie, o których później szczerze mówiąc
        zapomniałam. Cóż sklerozasmile))
        I teraz na nowo wróliliśmy do bakusiów. Mała bardzo je lubi i wsuwa aż się uszy
        trzęsą.
        Aha, jeszcze kilka razy kupowałam jej jogurt pianka - uwielbia go, ale nie wiem
        czy można je podawać dziecku 14 miesięcznemu.
        Co Wy o tym sądzicie?
        Pozdrawiam.
        Golldi
        • lch74 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 13.09.04, 22:36
          piankową konsystencję jogurtu uzyskuje się za pomocą odpowiednich dodatków chemicznych. Nie polecam dorosłym a już w żadnym wypadku 14-to miesięcznemu maluchowi...
          Pozdrówkismile
    • oyate Ważne!!! 13.09.04, 14:21
      Mój kuzyn zachorował na raka. Po wyleczeniu ciocia była z nim u dietetyka
      najlepszego (podobno) w Polsce. Powiedział jaj, że ma niedawać żadnych
      Danonków, które niby są przeznaczone dla dzieci. Powiedział, że one właśnie
      zawierają najwięcej konserwantów, środków rakotwórczych!!!!
    • magol3 Re: Skoro nie danonki to które jogurty i serki da 13.09.04, 16:15
      Mój lekarz też mi powiedział, że wszystkie jogurty, ale absolutnie
      danonków!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka