betty842
22.09.14, 16:57
Mój syn ma 3,5 roku i praktycznie od zawsze używa obu rąk (tzn raz trzyma łyżkę w lewej ręce a raz w prawej i tak samo jest z kredką). Nie ingerowałam w to bo myślałam,że to samo wyjdzie czy jest prawo czy leworęczny.No ale dzisiaj pani z przedszkola powiedziała,ze mam go obserwować bo ona nie wie kiedy ma mu przekładać kredkę do drugiej ręki.Z jej obserwacji wynika,ze jednakowo brzydko koloruje/rysuje prawą jak i lewą ręką.Więc dobrze by było,żeby już w tej chwili poprawiać go i przekładać mu kredkę do tej ręki która u niego dominuje bo potem może mieć kłopoty.No ale ja też nie umiem określić która ręka dominuje bo raz używa tej a raz tej.Dzisiaj teściowa kazała popatrzeć małemu przez dziurkę od klucza i popatrzył lewym okiem.Kazała kopnąć mu do piłki i kopnął lewą nogą.Wyczytałam jeszcze że dziecko leworęczne zapuka do drzwi lewą ręką i tak mój mały zrobił kiedy poprosiłam go o zapukanie do drzwi.Poprosiłam go o zapalenie światła i również zapalił lewą ręką. Czy mogę już teraz uznać,że mój syn jest leworęczny i powiedzieć o tym pani czy jednak jeszcze czekać i obserwować?