Dodaj do ulubionych

Stała opłata za przedszkole

20.10.14, 13:33
Witam,
Jak u Was rozliczane są opłaty za przedszkole. Chodzi mi o tę złotówkę na godzinę. W moim przedszkolu należy być conajmniej 8 godzin i czyli zapłacić minium 3 zł + wyżywienie. Nie ważne jest, że dziecko jest 7 czy 6 godzin. Za każdy dzień obecności i tak muszę zapłacić 3 zł. Czy u Was można zabrać dziecko po 5 godzinach ustawowych i nie płacić za kolejne godziny.
Obserwuj wątek
    • wro-tka Re: Stała opłata za przedszkole 20.10.14, 14:10
      no to jest to niezgodne z prawem wink
      • kondolyza Re: Stała opłata za przedszkole 20.10.14, 15:17
        dziwne to.
        a były jakieś deklaracje nt. temat? to znaczy czy z góry gdzieś zaznaczyłaś że twoje dziecko będzie 8-16? bo muszą mieć jakąś podstawę do takiego naliczania.
        jakie to miasto?
        w warszawie jest naliczanie minutowe, czyli jesli jest do 14:00 to płace 1 złoty, jesli do 15:30 to 2.5 zł a jesli do 15:47 to 2 złote plus 47/60 z 1 złotego.

deklaracje miesięczne były tylko na posiłek czyli dla dzieci zostających codziennie max do 13 placą za sniadanie i obiad, a dla tych co zostają dłużej dochodzi jeszcze opłata za pdowieczorek, bo pojedynczych dni nikt nie rozlicza rozdzielnie za kazdy posilek.
        • pruszkowianka Re: Stała opłata za przedszkole 20.10.14, 15:33
          W regulaminie rekrutacji miasta Pruszków do przedszkoli publicznych jest zapisane, że dziecko w przedszkolu ma być minimum 8 godzin. Taki wymóg jest potem kontynuowany w umowie, trzeba wpisać deklarację, że 8 godzin, nie można mniej. Denerwuje mnie to, bo córka jest zwykle odbierana o 15, jak zresztą większość dzieci i w ten sposób nadpłacam.
          • kondolyza Re: Stała opłata za przedszkole 20.10.14, 20:58
            bez przesady z tym "nadpłacam"
            przeciez to tylko 1 zl dziennie czyli 22 zl miesiecznie max... wez pod uwage ze to jest naprawde symboliczna zlotowka a Ty masz zaopiekowane dziecko i dostep do panstwowego przedszkol
            • roksanka_3 Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 10:35
              to nie jest 1zl dziennie autorka wątku pisze, ze płaci za 3 godziny. niezaleznie od czasu pobytu. to wychodzi jakies 70 zl + wyzywienie pewnie ok 100zl i wyzej. jak na panstwowe przedszkole to nie jest malo. no ale skoro w umowie tak bylo to ciezko teraz polemizowac, bo najpierw rodzice robia wszystko zeby dziecko sie dostalo do przedszkola, a pozniej zdaja sobie sprawe ze podpisali cos co nie jest im na reke.
              • kondolyza Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 20:13
                roksanka_3 napisała:

> to nie jest 1zl dziennie autorka wątku pisze, ze płaci za 3 godziny.

ale autorka ma problem z tym że jest stała przymusowa delkaracja na pobyt do 16 a ona odbiera o 15 wiec de facto traci godzinę a godzina kosztuje 1 zł więc w miesiącu to może być max 22 złote.

> to wychodzi jakies 70 zl + wyzywienie pewnie ok 100zl

ale wyżywienieto jest koszt stały o posiłki są wydawane zazwyczaj - śniadanie 8:30, 12 obiad i 14 podwieczorek. autorka wątku nic nie pisze że odbiera dziecko o 12 tylko o 15 więc jest już poz jedzeniu wszystkich posiłków.

> jak na panstwowe przedszkole to nie jest malo.

no bez przesady, porównaj koszt 200 zł za państwowe przedszkole z wyżywieniem do cen opiekunki 1200-1500-200 czy nawet 3 000 zł) lub do cen przedszkoli niepaństwowych (750 w zwyż)

ponadto koszt wyżywienia to koszt wyżywienia. dziecko które siedzi w domu tez musi cos jesc i chyba nie oczekujesz od państwa żeby Ci dawało na jedzenie dziecka w wieku 0-3 lata zanim pojdzie do przedszkola ani w wakacje...dlaczego więc pretensja że w przedszkolu trzeba płacić za wyżywienie?

uważam że w tym konkretnym przypadku-odbieranie o 15 zamiast o 16 czyli pieklenie się o 20 zł miesięcznie jest po prostu śmieszne i małostkowe.
    • slonko1335 Re: Stała opłata za przedszkole 20.10.14, 16:21
      U nas godziny deklarowało się w umowie i jeśli miałam zadeklarowane we wtorki 8 godzin a zabierałam dziecko po 6 to nikt mi za dwie godziny już nie zwracał ale jak miałam zadeklarowane 6 a zabrałam po 8 to jak najbardziej dwie doliczali. Najkorzystniej zatem było wpisać 5 bezpłatnych godzin i dopłacać za doliczenia ale u nas była możliwość wpisania tych 5 godzin. Gdzieś sie natknęłam na jakiś wyrok sądu, że nie jest to zgodne z prawem(powinni rozliczać za ilośc faktycznych godzin) ale po płaceniu jednego roku 3 za godzinę a wcześniej ryczałtu tą złotówkę płaciłam z przyjemnością i cieszyłam się, że tak taniowink
      • roksanka_3 Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 10:38
        Najkorzystniej zatem było wpisać 5 bezpłatnych godzin i dopłacać

u nas tez tak niby mozna bylo zrobic, ale byly wtedy baaaardzo male szanse, ze dziecko z zadeklarowanymi 5 h bezplatnymi wogole dostanie sie do przedszkola. wiec na gwalt wszyscy wpisywali te 8 godzin. tylko ze u nas placi sie za faktyczny pobyt dziecka wiec takiego problemu nie ma. no ale teraz dopiero widac ze ponad polowa rodzicow nie pracuje, tzn matka nie pracuje, dzieci odbierane sa wiec ok 13-14 godziny. a dam sobie glowe uciac ze w deklaracjach wszedzie bylo wpisane od 8-16
    • aurinko Re: Stała opłata za przedszkole 20.10.14, 16:40
      U mojego synka jest tak, że płaci się za każdą rozpoczętą godzinę od godz. 13:00 w zależności na ile się zadeklaruje (do 17:00 czyli za 4h max można zapłacić). Jeśli deklaruje się do 13:00 to płaci się wyłącznie za wyżywienie + Radę Rodziców. Przy deklaracji do godz. 17:00 nie ma zwrotów za wcześniejsze odbieranie dziecka. W umowie jest zaznaczona liczba godzin (rodzic deklaruje czy do 13, 14, 15, 16, 17 godziny) i wg tego naliczana jest opłata. Przy nieobecności dziecka nie ma odpisów od opłaty stałej, tylko od wyżywienia (nieobecność musi być zgłoszona).
      • pruszkowianka Re: Stała opłata za przedszkole 20.10.14, 17:37
        No właśnie, sęk w tym, że u nas nie można 7 godzin zadeklarować sad Racja, że 20 zł na miesiąc nadpłaty przy pełnej obecności to niewiele. Szkoda tylko, że w innych miastach można, a w Pruszkowie nie sad
        • makumi Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 09:21
          W innych miastach są również tysiące dzieci, które nie załapały się do publicznych przedszkoli i zamiast 63 zł opłaty stałej rodzice płacą po tysiąc złotych miesięcznie i to nawet jak dziecko 3 tyg choruje. Ja bym odpuściła to 20 zł i cieszyła się, że dziecko ma dostęp do publicznego przedszkola.
        • tofikrulez Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 09:23
          U nas ten wspaniały zapis o tym, że nie można zapisać dziecka na mniej niż 8 godz. ukryli w statucie przedszkola, nasłałam na nich nawet kuratorium (któremu przesłałam odpowiedź ministerstwa na ten problem) ale nic to nie dało. Kierownik oświaty z którym rozmawiałam powiedział, że w moim mieście można tylko na min. 8 zapisać (co jest nota bene niezgodne z ustawą i cała ekwiwalentnością świadczeń). Dyrektorka nawet słyszeć nie chciała, zresztą umowę cywilną, którą kazali mi podpisać mogłabym tylko zaskarżyć z cywila. Także jak ogłosili, że płacę tylko 1 zł za godzinę to płaciłam już z radością. A żeby jeszcze trochę oskubać rodziców to owszem zwracali za nieobecności ale tylko usprawiedliwione przez lekarza, czyli zrobili z przedszkola jakby obowiązek - nasza rada gminy to złodzieje...
    • betty842 Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 10:02
      U nas (w całej gminie) od zeszłego roku przedszkola są za darmo-nie płaci się nawet złotówki za "nadgodzinę". Jedynie płaci się za wyżywienie. Teoretycznie można wybrać opcję bez wyżywienia (dziecko przynosi swoje kanapki) ale pani dyrektor przekonywała,żeby jednak decydować się na opcję z wyżywieniem,jeśli ktoś się waha ale z tego co wiem chyba nikt nie zdecydował się na opcję bez wyżywienia.
      Zanim nastały darmowe przedszkola płaciliśmy 2zł za "nadgodzinę". Jeśli zapisywało się dziecko na 8h to płaciło się 6zł za nadgodziny i nie było czegoś takiego,że jak zabrało się dziecko wcześniej to te nadgodziny odliczali...Ja syna miałam zapisanego na 6h ale często zdarzało się że odbierałam go zaraz po obiedzie czyli po niespełna 5h-więc musiałabym nic za te dni nie płacić (tylko za wyżywienie) a jednak płaciłam.Jeśli zapisujesz na 8h to płacisz tak jak za 8h nawet jeśli odbierzesz wczesniej.
    • minerwamcg Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 10:50
      U nas (Warszawa Powiśle) w ogóle nie składało się deklaracji, na jak długo dziecko będzie przychodzić. Deklaracja dotyczyła wyłącznie posiłków, bo za te płaci się osobno. Można przyprowadzić dziecko na pięć godzin, można na dziesięć, bo tyle jest czynne przedszkole, płaci się za faktycznie wykorzystany czas ponad pięć godzin, naliczane codziennie, minutowo. Nam wychodzi ok. 40-50 złotych miesięcznie.
      • ivaz Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 13:03
        Przedszkole (W-wa Praga) mamy karty zegarowe i płaci się za faktycznie wykorzystany czas. Deklaracje jedynie były za żywienie.
    • agrypina6 Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 13:21
      Skoro tak cię bolą te opłaty, choć widziałaś, co podpisujesz, to może zrezygnuj z przedszkola? Jacyś inni rodzice, którzy płacą kupę kasy opiekunce, będą zadowoleni.
      • pruszkowianka Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 19:09
        Oczywiście, już rezygnuję. Zawsze ktoś się znajdzie co nie na temat, ale do ataku chętnie.
        • agrypina6 Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 20:05
          Ale jaki atak? Po prostu coś podpisałaś, a teraz kombinujesz, jak uniknąć płacenia. Nie widzisz bezsensu. I co Ci da wiedza, jak jest gdzie indziej. Przeniesiesz tam dziecko. No chyba nie.
        • kondolyza Re: Stała opłata za przedszkole 21.10.14, 20:21
          pruszkowianka napisała:

> Oczywiście, już rezygnuję. Zawsze ktoś się znajdzie co nie na temat, ale do ata
          > ku chętnie.

dlaczego nie na temat? bardzo bardzo na temat i bardzo słusznie. mi by było wstyd pieklić się o 20 zł miesięcznie.... masakra jakaś jacy ludzie są roszczeniowi. ciekawa jestem ile z tego pieklenia się płacisz podatków do swoejj pruszkowskiej gminy że masz tyle oczekiwań wobec jej finansów.
          • kropkaa17 Re: Stała opłata za przedszkole 22.10.14, 08:50
            Nie rozumiem zalu autorki, widzialas umowe , podpisalas czyli zgodzilas sie na dane warunki.

Ba, jq nawet jestem zdania ze rodzic powinien poniesc stala oplate za niektore nieobecnosci ktorych nie obejmuje zwolnienie lekarskie. Moze niektorych to by systatycznosci nauczylo.

Tak, zaraz uslysze ze jestem zazdrosna ( syn w prywatnym bo o panstwowym moglam pomarzyc ale czesne stosunkowo niskie) ale szlag mnie troche trafia jak widze sasiadke ktora nie wozi dziecka do panstwowego np przez tydzien i szczerze przyznaje ze jej sie nie chcialo. Z tego zajmowanego miejsca skorzystaloby inne dziecko.
            • pruszkowianka Re: Stała opłata za przedszkole 22.10.14, 11:44
              Dziękuję tym co się wypowiedzieli sensownie, na temat i tych pozdrawiam smile
    • jehanette Re: Stała opłata za przedszkole 22.10.14, 15:07
      Sorry, to zabrzmi jak hejt, ale...

...ciesz się że masz dziecko w publicznym przedszkolu i płacisz takie grosze. A jak dziecko jest chore, literalnie nie płacisz nic. W publicznym co miesiąc płaczesz i płacisz, bo musisz mieć dla dziecka opiekę na czas swojej pracy. Z chęcią się zamienię i będę płaciła złotówkę za każdą godzinę +13.
    • bbuziaczekk Re: Stała opłata za przedszkole 22.10.14, 15:18
      Tak, można zabrać po 5 godzinach i za nic nie place.
      Place za tyle ile faktycznie dziecko jest w przedszkolu czyli ile faktycznie jest platnych godzin 1 zl.
      My mamy czytnik i odbijamy karty wejście i wyjście.
      Oraz mamy zeszyt gdzie dodatkowo wpisujemy wejście i wyjście.
      • bbuziaczekk Re: Stała opłata za przedszkole 22.10.14, 15:19
        Nie spotkałam się z takim naliczaniem w państwowym przedszkolu.
        Wedlug mnie jest to niezgodne z prawem.
        Zglos to i zapytaj czy faktycznie tak może być.
        • bbuziaczekk Re: Stała opłata za przedszkole 22.10.14, 15:21
          Dodam ze moje dzieci sa odbierane po skończeniu naszej pracy wiec jest to raz godzina 14:40
          raz 15 raz 16
          Jak akurat nam pasuje tak odbieramy dzieci. Nikt nie ma prawa mi narzucić o której musze dziecko odebrać a już wogole zapłacisz za godziny których nie ma ich w przedszkolu.
        • slonko1335 Re: Stała opłata za przedszkole 22.10.14, 15:27
          > Wedlug mnie jest to niezgodne z prawem.
          bo jest niezgodne ale co poniektóre forumowiczki wygląda na to nie zrobiłyby nic jakby im do rachunków za wodę czy prąd dopisywano 20 zeta mimo, że m3 czy kilowatów nie wykorzystały-no ale o 20 zeta po co robić aferę? toż to wstyd i trzeba zapłacić a nie kłócić się o takie pieniądzewink Logika niektórych mnie powalasmile
          orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/427E06B4A3
    • nowamama2 Re: Stała opłata za przedszkole 23.10.14, 15:36
      Płacisz tyle ile ZADEKLAROWAŁAŚ a nie po ilu zabierasz dziecko do domu. Jezeli zadeklarowalaś 8 godzi płacisz za te dodatkowe 3 po bezpłatnej podstawie
      • nowamama2 Re: Stała opłata za przedszkole 23.10.14, 15:41
        Nie wyobrażam sobie, żeby nauczycielki zamiast zajmować się dziećmi siedziały z kajecikami i spisywały kto o ktorej wychodzi bez przesady ludzie...
        • slonko1335 Re: Stała opłata za przedszkole 23.10.14, 17:20
          wystarczy system elektroniczny-u nas taki działa w każdym przedszkolu w mieście wiec wygląda na to, że jednak da się i to nic skomplikowanego...
        • angazetka Re: Stała opłata za przedszkole 23.10.14, 19:17
          Nie zamiast, a dodatkowo. Jakieś dwie minuty pracy będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka