Dodaj do ulubionych

nadwrazliwa 2-latka

01.11.14, 13:46
Witam,
Mam problem ze swoją córeczką. Ma 2 lata i 3 miesiące, i mniej więcej od tygodnia wybudza się w ciągu pierwszych 3 h snu po kilka razy i szlocha sobie cichutko. Dość szybko się uspokaja jak mąż lub ja do niej wejdziemy i zasypia, a np po godzinie jest powtórka z rozrywki. Dodam, że śpi w swoim pokoju, ma tam małą lampkę, która się pali calą noc, a nad ranem, ok 5-6 przychodzi do nas do sypialni. Istotny może być fakt, że we wrześniu urodziłam drugie dziecko i mimo, że staramy się poświęcać jej dużo czasu, to na pewno ona odczuwa zmianę. Jest bardzo wrażliwym dzieckiem. I zastanawiam się na ile to jej szlochanie jest reakcją na zaistniałą sytuację (i jeśli tak, to jak jej pomóc?). A może to lęki nocne?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady
Obserwuj wątek
    • 0wiolcia0 Re: nadwrazliwa 2-latka 04.11.14, 08:48
      Myślę, że na pewno to reakcja na rodzeństwo. Musicie poświęcić jeszcze więcej uwagi i czułości. U mnie różnica między synami jest 4,5roku, a też nie było starszakowi łatwo przyjąć nową sytuację. Wasza córeczka jest jeszcze malutka, trzeba czasu i cierpliwości. Poczytaj w necie w jaki sposób pomóc jej przez to przejść.
    • camel_3d przejdzei jej... 04.11.14, 08:56
      to normalne.
      2 latak zaczyna snic o roznycz rezczych i niektore sny nie sa zawsze pozytywne. Poza tym zaczyna juz samodzielnei myslec. Pojawia sie myslenei abstrakcyjne itd...
      Duzo dzieci ma taka faze. Mlody tez mial.. Przeszla po jakims czasie. Wiele dzeici w przedszkolu budzilo sie ze snu i rozgladaly sie z pytaniem "kuzwa, gdzie ja jestem". Dziecko budzi sie "wychodzi" z innego swiata i znow gdzies inedziej sie znajduje.

Mlody ma teraz 6 lat i czasme w nocy placze przez sen bo przezywa, ze z kims sie poklocil, albo cos mu sie snilo, ze ktos mu cos zabral itd...

Dzieci jeszcze nie zawsze racjonalnie mysla i rozumuja.

Po prostu przeczekaj ten okres. jak zaczyna plakac to przytulic itd....
    • mamciunia_kamciunia2 Re: nadwrazliwa 2-latka 04.11.14, 09:02
      nic dziwnego jak lampka zastepuje bliskosc
      tak male dziecko powinno spac z rodzicami z mamina pjersia w buzi
      • camel_3d Re: nadwrazliwa 2-latka 04.11.14, 09:20
        2 latek z piersia w buzi???? jezu...
      • kasikkkkka Re: nadwrazliwa 2-latka 04.11.14, 09:50
        Wybacz, ale jakoś nie przemawia do mnie obraz dwulatki z piersią w buzi. Ona nawet smoka porzuciła juz z rok temu. Ja nawet już bym mogła przystac na to wspólne spanie, ale to się nie bardzo sprawdza. Przez pierwszy tydzień spaliśmy we 4 w jednym łóżku i była masakra, bo każdy chodził niewyspany. Młody budził się na karmienie i wtedy córa też się budzila. Co on zapłakał to ona od razu oczy jak guziki. No i chodziła taka niewyspana i marudna na maksa. Dlatego wolę, żeby spala w swoim łóżeczku. Najgorsze jest to, że ona ma teraz fazę, że "tata nie" i jak tylko zobaczy, że przyszedł tata a nie mama to jest histeria. W dzień tez takie akcje się zdarzają. To jest mega uciążliwe.
        Chyba pozostaje nam uzbroić się w cierpliwość, tyle, że powoli zaczyna brakować sił sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka