Dodaj do ulubionych

Goraczka 7 dzien

07.01.15, 18:41
Syn prawie 6 lat ma 7 dzień goraczke/stan podgorączkowy.
Zaczelo się w czwartek goraczka 39,6 w piątek i sobote 40,1 w niedziele i poniedziałek max 38,6 we wtorek i dziś jest to później 38 - 37,4-37,9
Rano i w południe nie miał wogole a teraz na wieczor 37,8 - 37,9
I kaszel....i nic pozatym.
W piątek był u lekarza. Osluchowo czysto, gardlo lekko podrażnione. Lekarz stwierdził wirusowke. Dal neosine.
Ale na zwykla wirusowke wydaje mi się ze za długo ta goraczka jest.....
I mam pytanie:
Chce jutro z rana zrobić CRP na cito. Co dokładnie powinnam zrobić ? czy samo CRP wystarczy ? czy cos do tego jeszcze ?

Czy może bez badan leciec do lekarza osluchac jeszcze raz ?
Pierwszy raz mamy tak dluga goraczke/stan podgoraczkowy
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: Goraczka 7 dzien 07.01.15, 18:42
      Mialo być wczoraj i dziś - poniżej 38
    • camel_3d Re: Goraczka 7 dzien 07.01.15, 19:55
      no skoro goraczka spada to zostaw w spokoju. Ale jezeli znow podskoczy do 39 to do lekarza.
    • klubgogo Re: Goraczka 7 dzien 07.01.15, 19:59
      Dodać mocz ogólny.
      • bbuziaczekk camel 07.01.15, 20:32
        Tylko ze przy zwyklej wirusowce to goraczka chyba do max 3-4 dni może być - tak mi się wydaje przynajmniej, może się myle bo nigdy moje dzieci tak długo goraczki nie mialy. I ten nieszczęsny kaszel dość mocny.
        Wole zrobić to crp dla swietego spokoju i isc z wynikiem jeszcze raz osluchac.

Tymbardziej ze już raz podobna akcje mielismy ale goraczka wtedy była dopiero 3 dzień 40 stopni. Osluchowo czysto, dziecko tylko trochę kaszlało. Pogotowie zabralo go do szpitala bo nie bylam w stanie jechać do przychodni z dzieckiem mającym 40 stopni autobusem. Kazali wezwać pogotowie bo do domu lekarz tez nie mogl w ten dzień przyjechać niby.
        W szpitalu zrobili crp i wyszlo wysokie. Zaczeli szukac przyczyny. Wyszlo zapalenie pluc którego nie było slychac przy zwykłym badaniu, było czysto.
        • paul_ina Re: camel 07.01.15, 22:22
          Samo CRP nie wystarczy, to czynnik nieswoisty może nie być miarodajny.
          Zrób:
          - CRP
          - OB
          - morfologię z rozmazem ręcznym
          - mocz badanie ogólne

Te cztery badania to pakiet podstawowy, każdy pediatra patrząc na rozmaz krwi w zestawieniu z CRP i OB orzeknie czy wirusówka czy też brać anty. Na moje oko może być zapalenie płuc, może i początkowo wirusowe, które się nadkaziło.
          Jeśli najpierw jest gorączka, to znaczy, że zaczyna się od wirusa, potem ewentualnie dołącza bakteria. Jeśli zaczyna się od kaszlu - kataru, a dopiero potem gorączka, to pierwsza była bakteria.
          Ja przy trójce dzieci to pani takie cuda na oczy widziała, że 7-dniowa gorączka wcale mnie nie dziwi. Ale wysokość temp moim zdaniem wskazuje na zapalenie płuc, jeśli dodatkowo stan zapalny wyjdzie z badań krwi to ja bym oszczędziła dziecku naświetlania rtg i poprosiła o Klacid.

Tak czy siak współczuję i trzmajcie się.
          • bbuziaczekk Re: camel 08.01.15, 18:42
            Ja przy dwojce dzieci tez już trochę cudow przeszłam smile i pomimo ze napisałam ze tak długiej goraczki jeszcze nie przerobiliśmy to jednak przerobiliśmy raz z mlodsza corka.
            2 tygodnie szukaliśmy przyczyny stanu podgorączkowego pomimo ze była po wyleczeniu gornych drog oddechowych i antybiotyku. Pediatra cuda na kiju robil suspicious usg brzucha, laryngolog, rozne badania z krwi i nikt nic nie znalazł.
            Wyslal nas do szpitala. W szpitalu na Sorze na miejscu zrobili full pakiet bo i badania z krwi i moczu i laryngolog i okazało się ze mloda nadal ma infekcje gornyc hdrog oddechowych + zapalenie uszu obustronne!!! co mnie ździwilo bo jeden laryngolog tego nie widział 2 dni wcześniej a młodej uszy nie bolały. Kolejny antybiotyk i dziecko zdrowe.

Czlowiek już mecydycy trochę liznal przy 2 dzieci ale ciagle się uczy dalej wink
            Przerobilismy złamania, oparzenia i zwykle chorobska i alergie i problemy z oczami - okulary.
            Ciagle cos.
        • rulsanka Re: camel 07.01.15, 22:30
          Crp i rozmaz manualny
          Temperatura przy wirusowce moze trwac dluzej niz 4 dni, tylko wtedy trzeba isc do lekarza, badania to dobry pomysl
          Nawet przy trzydniowce goraczka moze trwac do 7 dni
          • bbuziaczekk Re: camel 08.01.15, 18:34
            Zrobilam CRP i ogolny mocz. Mocz wyszedł ok a crp wyszlo 9,47 przy normie do 5
            Byliśmy tez u lekarza osluchac jeszcze raz i sprawdzić. Stwierdzil ze jest wszystko czysto a wynik wskazuje na wirusowke jaka mocniejsza i goraczka 7 dni to tak może być.
            Popukal go po nerkach i pytal czy to boli, potem postukal u góry po plecach i pytal czy boli.
            Na pukanie po nerkach młody odowiedzial ze boli, przy pukaniu w plecy odpowiedział ze nie boli suspicious
            Wiec stwierdził ze przy wirusowce w nerki mogą być wrażliwe na pukanie.
            Dalej kazal dawac Neosine i dexa pico ale przepisal tez oddatkowo Bactrim niby na te nerki. Ale czy ja wiem czy to dobry pomysl ?
            • kosa.bar Re: camel 08.01.15, 21:10
              Generalnie to wszystkie markery stanu zapalnego są nieswoiste, mogą jedynie sugerować etiologie bakteryjną, ale jej nie potwierdzą.Jak już to CRP powinno sie rozpatrywac razem z ręcznym rozmazem.Niektóre wirusy są teraz dziwne i dzieci długo grzeją.Przy długotrwałej gorączce można pomysleć o rtg płuc, ja bym jeszcze poczekała.
            • alpepe Re: camel 16.01.15, 15:05
              Zazdroszczę, ub. tydzień moja siedmiolatka spędziła w domu, miała ponad tydzień wysoką gorączkę, ponad 40 stopni, lekarz (niemiecki) osłuchał i stwierdził, że to wirus, nie dał NIC, nawet nie chciał dać zwolnienia na więcej niż dwa dni. Ja na własną rękę po czterech dniach, kiedy gorączka nie ustępowała, a dziecko wyglądało jak agonii, na własną rękę zaczęłam leczyć echinaceą, co zresztą przy zwykłych przeziębieniach robię. Ale tak długotrwałej gorączki bez JAKICHKOLWIEK innych symptomów nie widziałam jeszcze.
        • annubis74 Re: camel 08.01.15, 19:38
          a co to jest wirusówka zwykła, a co niezwykła?
    • annubis74 Re: Goraczka 7 dzien 08.01.15, 19:37
      W tej chwili to już nie gorączka tylko stan podgorączkowy. czy długo - pewnie to indywidualne. U mojej córki gorączka występuje ok. doby maks do 48 godzin, później się zminiejsza, chociaż jakies skoki temp mogą się zdarzyć.Choć rzeczywiście doś długo to trwa. Poszłabym do lekarza na ponowne osłuchanie - od piątku (przez tydzień wiele sięmogło zmienić) ale pamiętaj - nie wszystko słychać.
      a po co chcesz robić crp? to jakoś pomoze na gorączke?
      • dr-mama Re: Goraczka 7 dzien 13.01.15, 21:38
        Zwracam się z uprzejmą prośbą do Rodziców o wypełnienie ankiety na temat wiedzy o gorączce i o zasadach postępowania w razie jej wystąpienia. Ankieta ma za zadanie ocenić jakość informacji, które Rodzice otrzymują od lekarzy pediatrów na temat gorączki.
        www.survio.com/survey/d/F8H4O0Y1O2W4S3N5A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka