Dodaj do ulubionych

Skutek słońca?

07.08.15, 19:06
Dziecko prawie 16 mcy. Był dziś na dworzu do ok 9:30 i później po 14 do 17. Cały czas w cieniu. Dużo pił jadł normalnie. Pluskał się w wodzie.
Po kąpieli itd chciał po raz kolejny zejść z łóżka. Nie zgodziłam się. Wpadł w histerie. Ale nie taką jak zawsze. Ten jego p£acz był straszny. Nie takie długie wycie tylko takie no nie wiem jak to nazwać. Straszne pierwszy raz tak lamentoeał. Może jakby go coś bardzo bolało? Odpychał się ode mnie wyginał, ale ani odłożyć ani iddac dziadkowi czy tacie się nie dał. Jednocześnie łapał się mnie kurczowo.
Szybko mąż sprawdził objawy udaru. Nic nie pasowało. Chciałam już zaraz jechać na pogotowie,ale udało mi się go przystawic do piersi i w szlochach zasnął. Histeria trwala z pól godz.
Czy to tak po prostu efekt gorąca, zmęczenia (dziś miał jedną drzemke zamiast dwóch ale tak juz mu sie zdarzalo. Ta dzisiejsza trwała prawie 3godz)?. Dodatkowo trójki mu idą.
Na początku myslalam, ze po prostu histeria ale z każdą minutą coraz bardziej się bałam.
Goraczki itp nie ma.
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: Skutek słońca? 07.08.15, 19:30
      Raczej foch. U mojej 1,5 roku też się zdarza. Ale raczej z tak małym dzieckiem nie przebywałabym na dworze między 14 a 17, nawet w cieniu.
      • ewelina.90 Re: Skutek słońca? 07.08.15, 20:28
      • ewelina.90 Re: Skutek słońca? 07.08.15, 21:24
        Raczej nie foch. Tylko ogromna histeria. Jak emocje opadły doszlismy sami do takiego wniosku.
        A przebywajac w cieniu mielismy tylko jakies 3 stopnie wiecej niż w domu. Przy wlaczonym caky czas wiatrak. A jednak jakieś podmuchy powietrza i wiaterek sie zdarzal. Do tego basen w cieniu.
        A w domu parówa.
        • mag1982 Re: Skutek słońca? 07.08.15, 21:54
          Mnie się wydaje, że przy tych temperaturach nawet 3 stopnie robią różnicę ale zrobisz jak uważasz.
    • zabka141 Re: Skutek słońca? 07.08.15, 22:28
      No niestety, przyszedl czas na frustracje, tantrum, itp.. My wlasnie przez to przechodzimy. Jak ktos ma jakies strategie jak do tego podchodzic to bardzo chetnie poslucham smile
      • mag1982 Re: Skutek słońca? 07.08.15, 23:16
        Mojej pomaga nazwanie uczuć które nią targają np. "zezłościłaś się bo siostra nie dała Ci zabawki?" i wtedy albo nie trafiam i jest NIE albo trafiłam i jest taa. Córka ma 1,5 roku i jeszcze słabo mówi. Widzę że to w dużej mierze jest przyczyną jej frustracji. Jeśli czegoś nie mogę dać a o a się złości i rzuca na glebę mówię "widzę, że jesteś zła bo nie dałam ci noża ale to nie zabawka. Nóż jest ostry możesz sobie nim zrobić krzywdę." czasem od razu jest taa i się zbiera a czasem jeszcze parę sekund marudzi i wtedy się podnosi. W takich chwilach przytulać się nie chce.
        • zabka141 Re: Skutek słońca? 08.08.15, 13:48
          Dzieki mag. Tak probujemy. Ale u nas raczej mimo wszystko jest placz bo np. Tego noza nie dostanie z powrotem. Wtedy przeczekuje lub staram uspokoic dotykiem. Potem wyjasniam, nazywam emocje i probuje uczyc by nam powiedziala co chce. U nas tez malo mowi (jest dwujezyczna) i tantrum nasilone gdy jest niewyspana czy glodna czy znudzona. Czasami ewidentnie nasze bledy - np. Szukalismy dlugo plazy w upale i nie chciala w wozku siedziec i nie chciala na raczki i nie chciala sama isv i bylo mega tantrum - no ale co to za rozrywka w upale spacery urzadzac.
    • rulsanka Re: Skutek słońca? 08.08.15, 00:35
      Gorąco, zmęczenie, zęby, skok rozwojowy, wszystko na raz. Jeszcze nie raz się może taka histeria trafić. Przede wszystkim ty nie wpadaj w panikę, to i dziecko będzie spokojniejsze. Na pogotowie bo dziecko wrzeszczy? Z jednej strony dobrze, że jesteś wrażliwą mamą, ale z drugiej takie bieganie po lekarzach nad wyraz często kończy się niepotrzebnym leczeniem.
      Podanie piersi jest super rozwiązaniem jeśli ktoś karmi.
      Często histerii daje się zapobiec robiąc jakieś drobne ustępstwo, np. być może gdybyś pozwoliła zejść z tego łóżka na chwilę, a potem zajęła go jakąś książeczką czy przytulanką to tej histerii by nie było. Ale czasem cokolwiek się nie zrobi to i tak nic nie da.
      • ewelina.90 Re: Skutek słońca? 08.08.15, 08:42
        Moje dziecko często wpada w histerie. Bo nie może czegoś itp. Nie latam do lekarza bo dziecko wyje czy mi sie wygina, rzuca.
        Skoro przyszedł nam do głowy udar to znaczy, że coś się z dzieckiem działo innego niż zwykle.
        Na szczęście wszystko w porządku.
        Post napisałam będąc jeszcze w silnych emocjach. Nie widząc co się z dzieckiem działo nie jesteście w stanie tego zrozumieć.
        Ale tak jak już pisałam wszystko jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka