oliwiaa011 17.05.16, 20:27 Witam, co sadzicie o pozwalaniu na korzystanie z urzadzen elektronicznych typu tablet, laptop, smartfon, telewizja ? Moje dziecko ma 3 latka i rozwazam pozwolenie mu na korzystanie z tabletu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna Re: Tablety,smartfony itp 17.05.16, 20:56 Homo tabletis - więcej w linku www.kampaniespoleczne.pl/kampanie,3701,nowy_gatunek_homo_tabletis Odpowiedz Link Zgłoś
justynaaa24 Re: Tablety,smartfony itp 17.05.16, 21:09 Dzieciom do drugiego roku życia nie powinno się pozwalać na korzystanie z tego typu rozrywki, a starszym można wprowadzić ale pod kontrolą i nie za często ani nie za długo. Wyznaczyć kilka dni w tygodniu i określić czas używania np 20 min. Pamiętaj aby nie stosować tego typu urządzeń jako nagrody lub kary, staną sie wtedy bardziej atrakcyjne dla Twojego dziecka. Polecam obejrzenie : www.youtube.com/watch?v=YmX20QCtBvw Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia65 Re: Tablety,smartfony itp 17.05.16, 23:36 Witaj! Piszesz, że zastanawiasz się nad pozwoleniem swojemu dziecku korzystania z tabletu, itd? Czy Twoje dziecko nigdy jeszcze nie korzystało z tego typu urządzeń? Jeśli tak to niech tak zostanie i możesz przyjąć moje szczere gratulacje. Tablet nie jest potrzebny takiemu młodemu człowiekowi. Skupcie się lepiej na rozwijaniu motoryki małej (rysujcie, malujcie, wyklejajcie). Poza tym rozmawiajcie, czytajcie, słuchajcie muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
eowina123 Re: Tablety,smartfony itp 18.05.16, 21:47 W sumie teoretycznie się zgadzam, moje dziecko na razie roczne i elektroniki zero, ale zastanawiam się jak będzie starsza i po prostu sama poprosi, bo dzieci w przedszkolu mają. Niby to nie jest argument i niby to ja decyduję, ale nie chciałabym, żeby córka odstawała od grupy. Wydaje mi się, że 3 latkowi pół godziny, raz na jakiś czas z tabletem, czy z bajką krzywdy nie zrobi, a nie będzie odstawało od kolegów. Nie popadajmy w skrajności Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia65 Re: Tablety,smartfony itp 20.05.16, 23:59 Też myślę, że 3 latkowi pół godziny raz na jakiś czas krzywdy nie zrobi. Trzeba dobierać bajki pozbawione przemocy, dostosowane do wieku, trzeba pilnować siebie ('włączę dziecku bajkę i spokojnie ugotuje obiad') i dziecka ('jedna bajeczka to za mało, chcę jeszcze') Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Tablety,smartfony itp 21.05.16, 08:06 eowina123 napisał(a): > W sumie teoretycznie się zgadzam, moje dziecko na razie roczne i elektroniki ze > ro, ale zastanawiam się jak będzie starsza i po prostu sama poprosi, bo dzieci > w przedszkolu mają. nie wiem domjakiego przedszkola chesz dziecko poslac...i wogole gdzie mieszkasz. mlody jest w 2 klasie i tylko 2 dzieci ma telefon...najgorzej uczacych sie. jeden spadl z trzeciej, a drugie od poczatku byl kiepski. w przedszkolu nikt nie mial tableta i telefonu...a rodzice nie byli biedni. Dziecko w podrozy. Grupa na Facebooku. ___________________________________________ www.facebook.com/groups/129829233757830 Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Tablety,smartfony itp 18.05.16, 15:48 Tak naprawdę tak małemu dziecku tego typu gadżety w ogóle nie są w rozwoju potrzebne, a nawet wręcz przeciwnie mogą ten rozwój zaburzać. Na marginesie - gdzies słysząlam że podobno Bill Gates własnym dzieciom udostępnił komputer jak miały 11 i 13 lat ! Najczęściej dzieci same po to sięgają bo to sprzęt w domach powszechny, a rodzicom bardzo łatwo zyskać w ten sposób trochę wolnego czasu. Nawet jeżeli jakimś cudem dziecko w domu się z tym nie zetknie to i tak jak pójdzie do przedszkola się dowie o co chodzi i zacznie samo się domagać. Ja jednak jestem niezwykle z tym ostrożna ale mam bardzo złe doświadczenia z elektroniką w reku małego dziecka. Biję się piersi ale mój synek bawił się smartfonem i tabletem mając jakieś 6-7 m-cy czyli jak dobrze usiadł. To jakoś samo wyszło, dziecko w tym wieku bierze do rączek wszystko co uda się chwycić ale on pokochał wszelkie takie sprzęty ponad miarę. Najpierw to było nawet zabawne ale z czasem stało się przerażające. W wieku 2 lat bez pudła uruchamiał komputer, internet i wybierarł bajki z youtuba, po prostu potrafił zapamiętać sekwencję czyności. Ale za to nic innego robić nie chciał i w ogóle nie mówił. Nawet "mama". Wpadłam w końcu w lekką panikę bo i autyzm u niego zdiagnozowałam i trafiliśmy do poradni neurologopedycznej. Na szczęście po licznych badaniach stanęło na tym, że to tylko proste opóźnienie mowy, taka jego uroda ale wszyscy specjaliści byli zdania że tak duża ilość elektronicznych bodźców w tak młodym wieku bardzo mu zaszkodziła. Kazali wszystko odstawić, nawet radia nie mogłam włączać, dziecko miało mieć kontakt tylko z głosem żywego człowieka. Widziałam jak on się zmianiał dosłownie w oczach - stał się kontaktoway, pomysłowy, kreatywny. I oczywiście zaczął mówić. Przez wiele miesięcy nie oglądał nic, totalne zero. W wieku ok 3 lat, kiedy już na dobre się rozgadał pozwalałam oglądać w TV bajki ale bardzo niewiele, po 0,5h dziennie i nadal zero tabletów, laptopów itp. Dostał tablet w wieku 3,5 lat z kilkoma grami ale nadal przestrzegałam ścisłych limitów, po 15-20 minut grania i max 0,5 h TV. Dopiero jak logopeda w wieku 4 lat stwierdziła rozwój mowy w normie wiekowej popuściłam mu ale o dziwno jakoś się odzwyczaił i widzę że sam sobie narzuca limity, nie ma problemu siedzenia przed komputerem czy tabletem po 2h, poogląda sobie z godzinkę i sam wyłącza. Także wszystko jest dla ludzi ale z umiarem i trzeba dokładnie dziecko obserwować czy nadmiar elektroniki nie powoduje jakiś problemów, nie tylko z mową, to mogą być też zaburzenia zachowania, nadpobudliwość i wiele innych. Logopeda z którą pierwszą mieliśmy kontakt była zdania, że każde dziecko które ma w nadmiarze elektronicznych bodźców ma jakieś deficyty. Nie u każdego sa one tak widoczne gołym okiem jak u mojego syna ale są, może dziecko mówiloby więcej, lepiej, może byłoby bardziej towarzyskie, może spokojniejsze, może bardziej kreatywne. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Tablety,smartfony itp 18.05.16, 21:07 Mojemu dziecku z autyzmem tv i telefon pomógł zacząć mowić... To z tych urządzeń zaczynał powtarzać proste słowa. Które z biegiem czasu wykorzystywał do komunikacji z nami. Nie chciał powtarzać po "człowieku" czy to logopedzi czy my czy inne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Tablety,smartfony itp 10.06.16, 22:11 Mój miał- miał wyznaczony czas kiedy może używać. Dostał jak miał 3,5 roku. Głównie alfabetu się uczył i miął ulubioną grę- lądowanie samolotem i parkowanie autokarem. Psychiki mu to nie skrzywiło Córka tez używała na takich samych zasadach ale ona oglądała programy o robieniu różnych rzeczy z plasteliny bo uwielbia plastelinę. Tablet jest ok ale na określonych zasadach - nie demonizowałabym go aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś