Dodaj do ulubionych

Nauka literek

03.06.16, 21:22
Witam,

chciałabym zapytać Was o materiały, jakie wykorzystujecie podczas nauki literek.

Znalazłam fajny zestaw literek Pilcha i Montessori, ale ceny są z kosmosu. Niby tylko tabliczki a cena dochodzi do 300 zł.

Czy Wam udało się trafić na jakąś przystępną cenowo alternatywę?
Obserwuj wątek
    • mnin Re: Nauka literek 03.06.16, 21:57
      Moja córka najpierw pokochała wierszyk Brzechwy Abecadło z pieca spadło i z ilustracji sama nauczyła się literek, potem pojawiły się magnesy na lodówkę, puzzle z biedronki pociąg z literkami, a teraz pisze literki z CZu Czu. Wszystko to wyceniam na 60 zł...
    • kattijka Re: Nauka literek 04.06.16, 09:05
      Mój 2,5latek nauczył się cyferek z puzzli piankowych. Z pepco mam puzzle z przedmiotami do których trzeba dopasowywać literki za ok. 25zł, ale jeszcze nie dawałam ich synkowi. Nie trzeba wydawać dużych pieniędzy, aby dziecko uczyć. Wystarczy pokazywać dziecku co jakiś czas nową literkę i bawić się później w jej poszukiwania w książeczkach, banerach, plakatach podczas spaceru wink
    • doula33 Re: Nauka literek 04.06.16, 17:24
      A czego chcesz uczyć: pisania czy czytania?
      Jeśli to drugie, to zacznij może od metody sylabowej, dużo łatwiejsza niż sylabowa. Poczytaj o metodzie krakowskiej/Cieszyńskiej. Pisanie przyjdzie samo wink, ewentualnie szablony literek pisanych znajdziesz na paru blogach poświęconych Montessori.
      • babybump Re: Nauka literek 04.06.16, 17:32
        Ja rowniez polecam szablony. Mozna sobie samemu zrobic wypukle literki uzywajac np paperu sciernego. Instrukcje jak to zrobic sa na pinterest.
        • babybump Re: Nauka literek 04.06.16, 17:33
          Ja akurat wczoraj porobilam kartony z sylabami wg tekstu o czytaniu na blogu centrum gloska.
      • doula33 Re: Nauka literek 04.06.16, 17:33
        Tfu, miało być:
        od sylabowej, dużo łatwiejsza niż literowa.
      • droseria Re: Nauka literek 06.06.16, 22:09
        Czytania. Czy mam rozumieć, że w metodzie sylabowej nie zaczyna się od nauki pojedynczych literek - od razu idą sylaby, a liter dziecko nauczy się intuicyjnie?
        • doula33 Re: Nauka literek 06.06.16, 22:36
          Zaczyna się od samogłosek, ale przede wszystkim dźwięków. Obraz litery jest przy okazji, za to skutecznie smile.
        • babybump Re: Nauka literek 06.06.16, 23:10
          Tu masz wszystko opisane krok po kroku:
          blog.centrumgloska.pl/2014/02/mamo-tato-czytam/
          • droseria Re: Nauka literek 07.06.16, 15:31
            OK smile, dzięki, otworzę chyba nowy post dla tej metody.
    • kosa.bar Re: Nauka literek 06.06.16, 17:53
      Polecam metodę sylabową jeśli chcesz uczyć czytania, fajna jest seria Cieszyńskiej.
    • camel_3d a twoje dziecko interesuje sie czytaniem? 07.06.16, 09:18
      czy po prostu chcesz sie pochwalic dzieckiem znajacym literki?

bo jezeli sie interesuje, to nauczy sie razem z toba z ksiazeczek.
      • droseria Re: a twoje dziecko interesuje sie czytaniem? 07.06.16, 15:36
        Dziecko, które mam na myśli jeszcze nie ma prawa interesować się literkami, chciałam poszerzyć swoją wiedzę na temat rozwoju niemowląt. Myślałam, że próby ćwiczeń z wybranymi literkami pomogą szybciej je opanować we właściwym ku temu okresie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka