Dodaj do ulubionych

Plan dnia, 15 miesięcy

28.06.16, 12:28
Mieliśmy ustabilizowany plan dnia (synek lubi rutynę), ale mały przeszedł właśnie z dwóch drzemek na jedna, więc musimy sporo zmienić. Synek wstaje ok 6.30-7, drzemkę ma ok 11.30-14, chodzi spac ok 19.30. Miedzy 8.30 a 15.30 zajmuje sie nim niania. Spi tylko w domu, o tej porze roku poza spaniem i jedzeniem to cały czas spędza na dworze. Muszę sensownie rozplanować posiłki. Planuje tak: po pobudce kp, śniadanie ok 8, niania zabiera małego na spacer, wracają na 11, posiłek i drzemka. Po pobudce obiad i tu juz w zasadzie nie ma miejsca ma spacer, bo ja wracam o 15.30. Kolacja godzinę przed snem tj o 18.30, miedzy obiadem a kolacja są 4h, jedyne wyjście jakie widzę to jakaś przekąska na dworze. Jestem zwolenniczka posiłków w domu, ale wydaje mi sie bez sensu wracanie z placu zabaw by zjeść mały posiłek koniecznie w domu. Moze lepiej byłoby to jakoś inaczej zaplanować ? Jak to wyglada u was ? Patrzyłam na plan dnia jakiegoś żłobka, ale tam były posiłki co 2h, uważam ze to bardzo czesto, no i w żłobku nie tracą czasu na dojście na płac zabaw (u nas ok 15 min w jedna stronę).
Obserwuj wątek
    • baba_za_kolkiem Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 12:39
      U nas wyglądało i nadal wygląda to bardzo podobnie. Na dwór biorę zrobioną w domu kanapke lub banana, do tego mleko w kartoniku, sok jakiś, chrupki, wafelki itd. Jak by mniejszy i wysiedział przy jedzeniu to robiłam np. w pojemniku serek ziarnisty z bananem, brałam jogurt lub jabłko w czastkach.
    • ela.dzi Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 12:43
      Ja brałam jedzenie że sobą. Szkoda mi było dnia na powrót na posiłek.
    • marellakarola Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 14:17
      Moja jedna znajoma ma dziecko z grudnia 2015 i robi tak, że niania daje obiad w domu i wychodzą, mama "odbiera" dziecko na placu zabaw koło 15.30 właśnie, tam niania ma podwieczorek banan i awokado w plastikowym pojemniczku z małym plastikowym widelcem. Inna znajoma (ma dziecko z lutego 2015) odbiera dziecko ze żłobka o 16:00 i też idą na plac zabaw na godzinę i ta razem z mamą jedzą jedno jabłko i wafle ryżowe. Ta jedna niebrudząca przekąska może być na dworze, to nie posiłek główny.
    • zabka141 Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 14:29
      7.30 sniadanie
      10.00 mala przekaska
      11.30 obiad
      14.30 mala przekaska
      18.00 kolacja
      • zabka141 Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 14:31
        Czyli obiad przed drzemka
      • koralik37 Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 14:59
        Nie wydaje Ci sie Zabka, ze 6,5 godziny miedzy glownymi posiłkami to duza odległość? My kiedys robilismy: sniadanie, przekaska, zupa, po drzemce obiad - o 14 właśnie, o 18 kolacja. Teraz zrezygnowalismy z zupy i jest sniadanie, przekąska, przekaska2, obiad, kolacja, ale to sie faktycznie jakos samo ustalilo. Corce obiad o 11.30 byl zdecydowanie za wcześnie, no i śniadania ona je solidne i na ciepło.
        • zabka141 Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 19:38
          To jest nasx plan z przedszkolem i powiem ci ze bardzo sie sprawdza. I na obiad nie ma dwich dan. Za to na kolacje jemy raczej dania "obiadowe".
          • amiralka Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 19:44
            We Francji tez wszystkie dzieci tak jedza. Podwieczorek jest na placu zabaw (na kazdym skwerku jest woda do umycia rąk).
      • babybump Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 19:46
        zabka141 napisał(a):

> 7.30 sniadanie
        > 10.00 mala przekaska
        > 11.30 obiad
        > 14.30 mala przekaska
        > 18.00 kolacja

No u nas jest właśnie bardzo podobnie, jak uda mi się wyrobić z obiadem przed drzemką.
    • babybump Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 19:45
      My już ponad rok czasu próbujemy różne warianty. Okres, kiedy córka miała drzemkę ok 11/11.30 wspominam jako najgorszy, jeśli chodzi o organizację posiłków. Wtedy też bardzo dużo jadła (i jadła wszystko). Wszystkie ?poradniki? sugerują lunch przed drzemką, aby stało się to rutyną = jedzenie -> toaleta -> spanie (podobnie, jak wieczorem), jednak gdy drzemka jest o 11, nie sposób zmieścić lunch przed nią. U nas więc wtedy było śniadanie, przekąska (najczęściej jakiś owoc lub mały jogurt, itp.), często w tym czasie byliśmy poza domem, po drzemce lunch (wtedy to było ok 14), ok 16.30 obiad. To był ostatni posiłek, bo córka wtedy chodziła spać ok 17.15-17.30.
      Od kiedy drzemkę mamy o 12, a potem od 13 (bardzo szybko przeszliśmy z 12 na 13), to staram się, aby obiad był przed drzemką. To głównie z tego powodu, że moja córka rano jeszcze ma apetyt, a po drzemce zazwyczaj już nic do rana nie je. Po drzemce (ok 15.30) od razu wychodzimy, biorę ze sobą przekąski dla dzieci. Wracamy do domu o 17.30 na kolację. Czyli jest:
      8.00/8.30 ? śniadanie
      [między śniadaniem a obiadem czasami zje jakiegoś banana, itp. szczególnie jak jest na zajęciach z innymi dziećmi, bo wtedy wszyscy razem jedzą]
      12/12.30 ? obiad
      16.00 ? przekąska
      17.30 ? kolacja

Niestety, nie zawsze udaje mi się przygotować obiad przed drzemką, więc wtedy dzieci jedzą lunch (np. kilka łyżek hummusa, plasterki pieczeni, plasterki sera, ogórek, pomidor, winogrona, pita ? wszystko na talerzu i sobie wybierają, co chcą). Po drzemce, ok 15.30 jest obiad (drugie danie) ? córka zazwyczaj nie je, ok 17.30 kolacja. Młodszy je, córka nie je. Ten rozkład wg mnie jest fatalny, bo obiad i kolacja są bardzo blisko siebie. Poza tym, obiad nam zajmuje nam 30-45 min i obecnie w układzie kiedy synek chodzi wcześniej spać popołudniowe wyjścia są dosyć krótkie, ale mamy plac zabaw pod domem, więc nie tracimy czas na dojście. Niestety nie da rady pójść na jakiekolwiek zajęcia zorganizowane, wiec z tego też powodu wolę wariant kiedy obiad jest przed drzemką.
      Ten wariant:
      8.00/8.30 ? śniadanie
      12/12.30 ? lunch
      15.30 ? obiad
      17.30 ? kolacja

Tutaj kilka innych planów:
      www.themilitarywifeandmom.com/5-sample-daily-toddler-schedule-from-real-moms/
    • jusiakr Re: Plan dnia, 15 miesięcy 28.06.16, 20:27
      Moja wstaje ok ósmej, czasem troche wczesniej. Wyciągam z łóżeczka, nocnik, przebieranie, śniadanie - owsianka z owocami lub cos podobnego. Potem wychodzimy na fitness (wt, czw, pt), albo na zakupy (pon) albo na wycieczkę (środa). Przed 11 jest przekąska (drugie śniadanie) albo po 12 lunch. Zależy o której dokładnie sie zbudziła, czy mam juz gotowe jedzenie itp. Potem spac. Po drzemce albo spóźniony lunch albo troche pozniej podwieczorek. Ok. 19 kolacja i ok. 20.30-21 spac.
      Poza godzinami zajęć sportowych jestem elastyczna, wiec posiłki dostosowuje do tego co sie dzieje konkretnego dnia.
      Nie miałabym problemu z podwieczorkiem poza domem.
    • camel_3d Re: Plan dnia, 15 miesięcy 29.06.16, 13:39
      w sumie nie wiem czemu przekaska nie moze byc na dworze.

jablko, bulka, owoce, moze suchrek..itd...i woda..

Bo faktycznei wracac specjalnie do domu nie ma sensu.
    • karat32 Re: Plan dnia, 15 miesięcy 30.06.16, 11:51
      mój za parę dni kończy 16 m-cy
      7:30 śniadanie
      9:40 II śniadanie w ramach przekąski
      12:40 obiad, czasem 13:00 jak drzemka dłuższa
      15:20/40 podwieczorek
      po 19 kolacja.
      U nas przed obiadem i kolacją muszą być przerwy 3 godzinne i tego się trzymam.
      Obiad po drzemce, która na razie wypada po 11, ale będę starać się to zmieniać powoli.
      Mieszkamy w domu, mamy huśtawki i całą resztę, więc nie musimy wychodzić na plac zabaw, co jest dużym ułatwieniem. Czasem jak wychodzimy, to podwieczorek zabieram na wynos, ale też jestem zwolenniczką jadania w domu, zawsze w foteliku.
    • friarielli Re: Plan dnia, 15 miesięcy 30.06.16, 12:55
      Ja mam akurat 2 15-miesieczniaki na stanie, robimy tak:
      7.30 - porządne śniadanie
      10 - mleko na drugie śniadanie
      11-11.30 drzemka ok 1,5-2h
      14 - obiad
      16 - mała przekąska na dworze w wózku (zaczynałam od banana, ale mega brudzi wózek, więc teraz częściej biorę jabłko i nożyk, obieram i kroje i daje do rąk , czasem mam też domowe muffiny)
      18 - kolacja
      19.00 - mleko przed snem
      córka jeszcze je mleko ok 23
      w tym planie troche mało mi na obiad jedzą, za to na kolację dużo, więc planuję coś zmienić - albo zmniejszyć trochę ilość mleka o 10, albo zamienić obiad z kolacją, bo obecnie obiad jest tym najzdrowszym posiłkiem, najbardziej bogatym w mieso i warzywa i szkoda mi , ze mało go jedza.
      Poza tym na śniadanie i kolację jedzą mi najchetniej awokado, hummusy i masło orzechowe - chyba zbankrutuję! z kolei nie chcę dawać kanapek z dżemem, kupną szynką, nabiału mają już w diecie dość, i jeszcze mamy uczulenie na jajka... Jakieś pomysły?

• friarielli Re: Plan dnia, 15 miesięcy 30.06.16, 12:59
        tzn bez przesady, daję szynkę, i parówki nawet też czasem (córka nie bardzo chce jeść mięso w czystej postaci na obiad), ale i tak ciągle wychodzi mi, że dzień bez hummusu to dzień stracony
        • babybump Re: Plan dnia, 15 miesięcy 01.07.16, 23:13
          A robisz hummus sama? Nie mam pojęcia jakie są ceny w Polsce, ale tutaj akurat hummus kupny jest dosyć drogi, ale jak się samemu robi, to wychodzi bardzo tanio.
          • friarielli Re: Plan dnia, 15 miesięcy 02.07.16, 12:57
            kiedyś robiłam sama, przepyszny, z warsztatów kuchni arabskiejsmile ale ostatnio idę na łatwiznę i kupuję
      • jusiakr Re: Plan dnia, 15 miesięcy 01.07.16, 22:02
        Pseudo hummus z fasoli? Mozesz dodać pomidory suszone, pesto, sok z limonki i Meksykańska salsę łagodną. Mnóstwo możliwości. Pasta rybna - np. Makrela plus twaróg (ale ta ma nabiał) albo makrela z pasta pomidorową.
        Albo moze placki warzywne? Ostatnio robiłam pizzę z kalafiora i teraz chce z tej samej bazy zrobic placki.
        A zupy lubią? Moze zupę na kolację?
        • friarielli Re: Plan dnia, 15 miesięcy 02.07.16, 12:56
          no właśnie zupa odpada, mam całkowity bunt łyżeczkowy syna, wszystko łapami jedzą. No i szczerze mówiąc obiad jakoś ledwo daje rade zrobic przed drzemką, drzemka to teraz czas dla mnie, a po drzemce spacer - więc gotowana kolacja odpada. Pasta z makreli lub fasoli spokosmile raz zrobiłam z groszku i jedno dziecie tylko jadło, a drugie kolei jako jedyne je groszek w całości - tak to mam z dwójką, mało rzeczy, które oboje jedzą chętnie
    • justaaaaa Re: Plan dnia, 15 miesięcy 01.07.16, 20:44
      7.30 pobudka i
      mleko z dwoma-trzema łyżkami kaszki
      11.00 owoce z płatkami owsianymi lub jaglanym lub ryżowymi
      12.00-15.00 drzemka
      15.00 obiadek
      17.30 jogurt lub owoc z ciasteczkem
      19.30 mleko
      20.00 śpi

• justaaaaa Re: Plan dnia, 15 miesięcy 01.07.16, 20:46
        Spacery 9.30-11.00
        Zabawa w ogrodzie po obiedzie aż do kolacji
        Godziny oczywiście orientacyjne. Nie biegam za dzieckiem z zegarkiem
    • stara-a-naiwna Re: Plan dnia, 15 miesięcy 01.07.16, 22:27
      mam dokładnie dziecko żłobkowe w tym wikeu (i z powodu drzemki i rytmu dnia w żłobku szybko przestała spać dwa rady - tzn. zdarzało jej sie przysnąc w aucie na 15-30-40minut w zależności do korków częściej po południu ale rano też)

Pobudka 6.00 (jak mamy dużo szczęścia to chwile póxniej)
      sniadanie chwile potem (często w łózku) - butla mleka
      potem jedzie do żłobka i o 8.00 ma śniadanie ponowne (nie wiem ile zjada - pewnie podziubie bo ona z tych mało jedzących)
      zabawy, wyjście na dwór - nie wiemj w sumie czy coś w tym czasie jeszcze jedzą
      11.00 zupa
      przed 12.00 ida spać
      w domu spi 1-2,5h
      14.00 drugie danie
      i deser (czasami od razu, czasami o 15.00-15.30)
      zabawy
      czasami dostaną jakiegos biszkopta, płatku kukurydziane jak do mleka - ale dostają na cucho albo jabłko / brzoskwinie około 16.00 (nie wiem od czego to zalezy? czy im zostaje z deseru, czy to deser czy jak?)
      o 17.30 my jemy w domu obiad i z zasady im (dzieciom 2,5l i 1,5) nakładamy - jak chcą jedzą, jak nie chcą nie (zalezy czy jadły w żłobku)
      około 19.30-20.00 jets kolacja - młodsza jadła jeszcze do niedawna mleko ale ostatnio zaczeła podkradac starszemu parówki, kawałek kanapki (w sumie czasami je sama, czasami daje psu = czyli idzie spać bez kolacji jako takiej albo zje jej bardzo mało)

w weekend w domu mam mniej posiłków ale więcej przegryzek - txn. mam jeden obiad i ostatnio nie zawsze mam zupę (w zimie bardziej tego pilnuję ale w te upały bywa róznie)- wtedy zamiast supy daje serek albo jogurt i zamiast "drugiego" obiadu owoce w między czasie (tzn. pilnuję żeby owoców nie było przed obiadem bo by mi nie zjedli)

dzieci kładziemy po 20.00 - ostatnie kilka dni było darcie sie i koszmary zasypiania przez godzine to dzisiaj ich położyłam o 21.00 - zasneli obydwoje dosc szybko wiec chyba niestety tak będziemy mysieli ich kłaść (wolę kłaśc wczesniej bo mam wtedy więcej czasu na cokolwiek)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka