Dodaj do ulubionych

Fluor -czy dawać?

07.10.04, 15:27
Chciałabym się Was zapytać czy podajecie fluor waszym niemowlakom. byłam teraz
na szczepieniu, moja córka ma 7 miesięcy i 2 ząbki, ale pediatra nic nie
mówiła o podawaniu fluoru. natomiast ostatnio słyszałam od bratowej, że jej
pediatra zaleciła podawanie fluoru jej dziecku od 6 miesiąca. to jak to jest
podawać czy nie? proszę o opinie. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • syla30 Re: Fluor -czy dawać? 07.10.04, 15:36
      mój pedaitra też nic takiego nigdy nie zalecił. rozmawiała jednak ze swoim
      stomatologiem i dowiedziałam sie, że np. w weilu produktach jest fl\uor i
      podajemygo nawet nie wiedząc, po drugie np. w Niemczech dzieciom podaje się
      specjalną sól z fluorem do posiłków, albo inne rzeczy z fluorem, ale tam w
      powietrzu jest tego mniej, były robione badania. W Polsce takich badań nie
      robiono i on uważa, że przedawkowanie fluoru jest gorsze od niedoboru. Zalecił
      szczotkowanie zebów pasą ELMAX dla dzieci wg niego najlepsza, gdyż te wszystkie
      smakowe pasty prowokuja tylko do zjadania jej.
      tyle wiem i tak stosuje u swojej 2 letniej córki.
      • aog Re: Fluor -czy dawać? 07.10.04, 15:42
        poszukaj - ten temat był "wałkowany" kilkakrotnie na forum i co mama to opinia

dodam tylko, że podobnie jak syla30 podaję swoim dziciom - 5 latkowi tabletki a
        rocznej kropelki i robię to od 4 m-ca życia dzieciaków

• ewa2003 Re: Fluor -czy dawać? 07.10.04, 15:43
        Witam
        Ja moim chłopcom (18 mc-y) nie dawałam fluoru. Ale tydzień temu "poskarżyłam"
        się, że moi chłopcy piją w nocy herbatkę (niestety słodzoną) i wtedy lekarka
        poradziła mi abym wieczorkiem dawała 3 kropelki do bużki - i to niekloniecznie
        codziennie. Jeszcze nie dawałam - ale pewnie będę. Na ulotce przeczytałam, że
        faktycznie przedawkowanie jest groźniejsze od niedoboru. Ja słyszałam, że w np.
        w Niemczech to podają małym dzieciom Fluor z D3 - razem. I mało tego - maja to
        bezpłatnie wydawane aż do 7-go roku życia - zreszta podobnie wszystkie inne
        lekarstwa dla dzieci.........

Pozdrawiam
        Ewa
        • agakaiserka Re: Fluor -czy dawać? 05.11.04, 01:46
          Witam.
          Wiec w Niemczech zeczywiscie jest tak jak pisze ewa2003.Pidiatra przepisuje wit
          d 3 z fluorem w tabletkach i sa bezplatne.A kwestia podawac czy nie-spojrzmy i
          porownajmy uzebienie Polakow i Niemcow...pozazdroscic!!
          Pozdrawiam
    • kazusek Re: Fluor -czy dawać? 07.10.04, 20:01
      Hej!To czy podawać fluor czy nie , zalezy od jednej podstawowej rzeczy...jaka
      jest zawartość fluoru w wodzie w miejscowości w której mieszkasz.Tylko w
      przypadku niedoboru, fluor można podawać.Poza tym zdania lekarzy są podzielone
      ( może dlatego Tobie lekarz nie zalecił tego preparatu).Były różne badania na
      ten temat i niestety różne wnioski.Jeśli jednak poziom fluoru w wodzie u Ciebie
      wynosi poniżej 0.3mgF/l (informację na ten temat uzyskasz w sanepidzie albo od
      stomatologa),a dziecko ma genetyczną skłonność do próchnicy, to myślę,że
      Zymafluor warto podać.Najlepiej zapytaj swojego stomatologa, bo i tak ten
      preparat jest ns receptę.Pozdrawiam.
      • jola_ep Re: Fluor -czy dawać? 08.10.04, 09:00
        Ważny jest jeszcze poziom fluoru w powietrzu. I tu jest problem. Bo
        zanieczyszczenie powietrza może np. wzrosnąć. Więc w przypadku podawania
        dzieciom fluoru trzeba to w jakiś sposób stale kontrolować (sanepid?).
        W każdym razie stomatolog moich dzieci (Gdańsk) mówiła mi, że coraz więcej
        trafia jej się dzieci z fluorozą - mimo, że poziom w wodzie nie jest wysoki.

Ja mieszkam w miejscowści, gdzie jest fluorowana woda. Moja starsza córa ma
        fluorozę (uszkodzenie szkliwa na skutek nadmiaru fluoru). Podobno tak jak
        wyglądają zęby, tak samo kości sad Aż się boję myśleć sad Staram się, aby
        dzieciaki piły mineralną... Ale problem w tym, że o tym fluorze dowiedziałam
        się dopiero, gdy córka miała 7 lat. I to u ortodonty sad Dentystka uważała, że
        białe plamki na zębach to efekt antybiotyków. (fluoroza została potem
        potwierdzona przez innych stomatologów min. stomaloga dziecięcego)

A tu niespodzianka - w szkole organizują akcję fluorowania zębów u dzieci.
        Rozmawiałam z pielęgniarką. Ona wie, że w naszej miejscowości nie jest to
        najlepszy pomysł. Ale oni mają wytyczne z góry, to akcja ogólnopolska. Będą
        jeszcze rozmawiać. Na razie ja nie wyraziłam zgody. Tyle mogę. A co z innymi?
        Zrbiłam wywiad wśród kloeżanek córki. Nie miały białych plamek. Może po prostu
        każde dziecko jest inne i inaczej reaguje na tę samą dawkę fluoru. To co dla
        większości jest dobre, niektórym może szkodzić.

Pozdrawiam
        Jola
    • m.u.m.m.y dzięki 08.10.04, 11:24
      bardzo byłam ciekawa opinii na ten temat. zdecydowałam też, że nie będę podawać
      fluoru mojemu dziecku. jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka