Dodaj do ulubionych

Bilans 2 latka?

22.10.04, 12:58
Miała iść wczoraj z Dominiką na bilans dwu latka ,ale mała jest troszkę przeziębiona i nie chciałam jej męczyć.
Moje pytanie jest właśnie odnośnie bilansu.Naczym on polega,czy trzeba zrobić wcześniej jakieś badania?Słyszałam że wcześniej idzie się do okulisty na komputerowe badanie wzroku(chyba jakaś paranoja) i dentysty?Czy w każdej przychodni tak jest?
Obserwuj wątek
    • allija Re: Bilans 2 latka? 22.10.04, 13:21
      Pielęgniarka mierzy i waży dziecko. Lekarz ogląda i stwierdza, że żyje.
      Tak to wyglądało u mnie. To samo co przez ostatnie miesiące.
      Chyba, że coś się zmieniło przez ostatnie lata.
      • aniask_mama Re: Bilans 2 latka? 22.10.04, 13:27
        Nie, nic się nie zmieniło, ja nawet jestem po bilansie 4-latka w tempie 2
        minut. Oczywiscie są lekarze dokładniej badający dziecko, czasem dają
        skierowania na badania (ja wymusiłam)
        • oyate Re: Bilans 2 latka? 22.10.04, 13:59
          Jest dokBadnie jak napisalyscie dziewczyny. Ja bylam na bilansie w czerwcu z
          moimi coreczkami. Bilans trwal z 5 minut (na dwie ), pani zmierzyla, zwazyla.
          Zapytala sie czy dzieci rozumieja co sie do nich mowi, czy nosza jeszcze
          pieluchy. Moja Kasia miala niedowage ale pani doktor zbytnio sie nieprzejela. a
          Asiunia ma popsute zeby a wpisane ma do ksiazeczki ze zdrowe. Porazka!!!
          Przepraszam ale nie mam polskich znakow!
          • maja312 Re: Bilans 2 latka? 22.10.04, 17:33
            U nas wygladało to w ten sposób , ze pani pielęgniarka zmierzyła i zwazyła
            dziecko, sprawdziła mu wzrok i słuch, stan uzebienia i rozwój psychoruchowy.
            Nastęnie lekarz zbadał dziecko.
            Myślę , że wcześniejsza wizyta u okulisty i dentysty, to raczej naciąganie
            rodziców na koszty, bo nie śadze , by te badania były refundowane.
            Pozdrawiam.
            Maja
    • vase Re: Bilans 2 latka? 24.10.04, 23:03
      Hehe! A u nas w ogole nie bylo zadnego bilansu.. smile
    • sylwi1975 Re: Bilans 2 latka? 25.10.04, 18:39
      Na bilancie Kubusia pielęgniarka zważyła go i zmierzyła,potem zadała kilka
      pytań z ankiety(wzrok,słuch,pieluszki,jedzenie).Następnie przyszła
      lekarka,która go zbadała,sprawdziła ząbki.I to wszystko,niestety.Tak wygląda
      bilans dwulatka w naszej przychodni,myślę że podobnie jest w innych...
      Pozdrawiam mamusie dwulatków...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka