Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

17.08.11, 19:16
Witam smile Jestem mamą półtorarocznego chłopca. Od czasu porodu mam dziwne objawy - kołatanie serca, nadmierna potliwość (poci się dosłownie całe ciało, z twarzą i włosami włącznie), depresja, przyspieszone tętno (w spoczynku około 80 więc nieźle, ale przy najmniejszym ruchu tętno skacze do 95-100 i czuję że robi mi się gorąco), wypadanie włosów i pogorszenie stanu cery, bardzo szybko się męczę (wystarczy że przejdę z jednego pokoju do drugiego i potrzebuję chwili żeby uspokoić oddech)... Nie jestem osobą otyłą, ważę 62kg przy 168cm wzrostu. Zrobiłam dziś badania tarczycy i nie mam pojęcia jak je interpretować, czy wszystko jest w porządku, czy powinnam zgłosić się z wynikami do endokrynologa. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji:

TSH 3-cia generacja: 2.477 ulU/mL Norma 0.25-4.0
FT3: 5.34 pmol/L Norma 2.76-8.0
FT4: 16.39 pmol/L Norma 11.5-22.7

Obliczyłam też procenty korzystając z kalkulatora i wyszło FT4 43.66%, FT3 49.24% . Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Interpretacja wyników 18.08.11, 09:55
      Wyniki wyglądają prawidłowo.
      Objawy, które podajesz, są mieszanką objawów niedoczynności i nadczynności. Dla pewności proponuję USG tarczycy, żeby wykluczyć poporodowe zapalenie, chociaż, powtarzam, wyniki są prawidłowe, więc wątpię, czy na podstawie tych wyników znajdziesz lekarza, który poprowadzi dalej diagnostykę (przeciwciała itd).
      • djpa Re: Interpretacja wyników 18.08.11, 15:40
        Mnie się wydaje, że Twoje TSH jest za duże jak na młodą osobę. U kobiet w wieku rozrodczym w Trójmieście zalecają mieć TSH poniżej 2.5, a nawet 2.0, jeśli są objawy niedoczynności tarczycy. Wolne hormony masz poniżej połowy normy - lepiej, gdy są powyżej..

Myślę, że ponieważ objawy są od porodu (cały czas czy z przerwami?), to w pierwszej kolejności warto wykluczyć anemię z niedoboru żelaza - tym bardziej, że te objawy są takie na anemię. Czyli zbadać morfologię i ferrytynę (żelazo nie).

Poporodowego zapalenia tarczycy nie masz, ewentualnie mogłaś je mieć wcześniej, bo już minęło 1.5 roku od porodu. To jest pojedyncze badanie hormonów tarczycy, warto ponowić je za jakiś czas, szczególnie zimą. USG tarczycy też warto zrobić. Gdybyś planowała kolejną ciążę, to koniecznie dopilnuj, abyś się dobrze czuła i miała lepsze wyniki. A najlepiej poszukaj dobrego endo (to wszystko gdyby się okazało, że to nie jest anemia i objawy nadal były).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka