madzia116 17.11.04, 08:04 Cześć, proszę o wasze doświadczenia w nauce korzystania z nocnika, męczę się już 2 miesiące i nic, pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s-y-l-l-a Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 08:06 wklep w wyszukiwarkę "nocnik" a wyskoczy Ci tyle postów, że na cały dzień będziesz miała lekturę Pozdrawiam i życzę sukcesów na drodze nocnikowej Odpowiedz Link Zgłoś
madzia116 Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 08:29 Dzięki! Jestem tu nowa i nie wiedziałam Odpowiedz Link Zgłoś
jowomaba Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 08:50 My z nocnikiem ćwiczymy już długo Jak już Małgosia siedziała to ją wysadzaliśmy o stałej porze i z dużym sukcesem robiła kupę na nocnik . ( 7-8 miesiąc) Pory załatwiania tych spraw miała stałe z reguły po obiedzie albo po śniadaniu. Potem "łapaliśmy" siku na nocnik, po nocy po spaniu też z dużym sukcesem No ale te pampery ciagle były i są Teraz woła "ee" ale jednocześnie robi i nie zawsze zdąrzymy są dni, że wystraczy 1 pampers na cały dzień, a są takie, że zużywamy 3 Czasami się zaprze i mówi " nie" i nie chce siąść za nic wtedy odpuszczamy nie to nie Czasem woła ślicznie przez cały dzień Z kupą w ogóle nie ma problemu bo nawet po niej widać, że zaraz będzie kupa i zawsza siada i robi Myśle że jesteśmy na dobrej drodze do uwolnienia się od pieluch czego i tobie życzę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzia116 Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 13:11 dzięki, a ile teraz ma Twoja córeczka? Odpowiedz Link Zgłoś
izabel_73 Re: WYZWANIE NOCNIK! 18.11.04, 18:39 Mąż wynalazł sposób,że ubikacja chce pić i jeść. Córka to chwyciła i kiedy zrobi to lub to, woła: Ania dała, dała. Potem w nagrodę spuszcza wodę i mówi: nie ma siku, nie ma kupa. Potem idziemy myć ręce- robi to w miarę możliwości sama i jest kolejna atrakcja. Zaczęliśmy wszystko 7.11., a dziś już możemy mówić o sukcesie. Oczywiście na noc, na spacer czy popołudniową drzemkę zakładamy pieluchę, ale tylko po spaniu są mokre, na spacerze trzyma! Ania 28.11. kończy dwa latka i uważam, że jest wyjątkowo pojętną uczennicą. Mama Ani Odpowiedz Link Zgłoś
sofia67 Re: WYZWANIE NOCNIK! 18.11.04, 19:44 Na to kiedy dziecko sensownie zacznie korzystać z nocnika nie ma żadnej reguły. Zupełnym bezsensem jest przymuszać do korzystania z nocnika np. 6 miesięczne dziecko. Dziecko musi rozumieć po co siada na nocniku a takie półroczne zrobi to tylko przez przypadek. Moja starsza córka gdy miała 1,5 roku nie korzystała już z pampersów w dzień. Chodziła bez pieluchy. Natomiast w nocy korzystała z nich do 2 lat i 8 miesięcy. Sikała ewidentnie rano gdyż przy porannej toalecie pampers był mocno ciepły. Młodszą córkę urodziłam gdy starsza miała 2 lata i 7 miesięcy. I jeszcze przez miesiąc przewijałam je obie. Po czym powiedziałam :dość! I dziecko starsze zostało odstwione momentalnie. To, że tak długo miała pampersa na noc było wynikiem naszej niekonsekwencji i braku stanowczości. Natomiast młodsza gdy miała ok. 14 miesięcy przestała używać pampersa w ogóle. Równocześnie i w dzień i w nocy!! Dla mnie było to trudne do pojęcia, że tak małe dziecko może przespać noc w suchych majtkach. Ale jest to możliwe. Z tym, że na nocnik zaczęła siadać dopiero jak dobrze kontaktowała o co w tym wszystkim chodzi. Moja koleżanka ma synka rówieśnika mojej młodszej. Gdy mały miał 7-8 miesięcy był siłą zmuszany do siadania na nocnik. Płakał i chyba szczerze nienawidził nocnika. Pomimo starań jego mamy z pampersów przestał korzystać jako prawie trzylatek. Każde dziecko jest inne i w innym wieku osiąga tę dojrzałość. Najważniejsze to nie robić nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: WYZWANIE NOCNIK! 18.11.04, 20:47 ja nie wariowalma i poczekalma na moment ,zeby wysadzać core,jedną i drugą Nata opanowala w ciagu 2tyg perfekcyjnie-0pieluch nawet na noc nie potrzebowala ba nawet nie chciala dac zalozyć,a miala 20mc. Weronika ma 18mc i od 2tyg wysadzam ja na nocnik,zadaża się ze ma zsikana pieluche,ale za każdym razem zrobi "sisi" na nocnik,jeszcze nie woła,ale jak tylko obudzi sie idzie do WC i bierze nocnik. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: WYZWANIE NOCNIK! 19.11.04, 14:23 Moją córkę(1,5 roczną)sadzam na nocnik od kilku dni. Na razie nie bardzo wie o co chodzi.Mój syn nauczył się korzystać z nocnika (a właściwie z toalety, bo na nocniku nigdy nie chciał siedzieć) mając prawie 2,5 roku. Wcześniej musiałam przeżyć sikanie na dywany i kanapy, a przyjemne to nie było. Odpowiedz Link Zgłoś