Dodaj do ulubionych

WYZWANIE NOCNIK!

17.11.04, 08:04
Cześć, proszę o wasze doświadczenia w nauce korzystania z nocnika, męczę się
już 2 miesiące i nic, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • s-y-l-l-a Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 08:06
      wklep w wyszukiwarkę "nocnik" a wyskoczy Ci tyle postów, że na cały dzień
      będziesz miała lekturę smile

Pozdrawiam i życzę sukcesów na drodze nocnikowej smile
      • madzia116 Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 08:29
        Dzięki! Jestem tu nowa i nie wiedziałam
    • jowomaba Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 08:50
      My z nocnikiem ćwiczymy już długo
      Jak już Małgosia siedziała to ją wysadzaliśmy o stałej porze i z dużym sukcesem
      robiła kupę na nocnik . ( 7-8 miesiąc) Pory załatwiania tych spraw miała stałe
      z reguły po obiedzie albo po śniadaniu.
      Potem "łapaliśmy" siku na nocnik, po nocy po spaniu też z dużym sukcesem
      No ale te pampery ciagle były i są
      Teraz woła "ee" ale jednocześnie robi i nie zawsze zdąrzymy
      są dni, że wystraczy 1 pampers na cały dzień, a są takie, że zużywamy 3
      Czasami się zaprze i mówi " nie" i nie chce siąść za nic
      wtedy odpuszczamy nie to nie
      Czasem woła ślicznie przez cały dzień
      Z kupą w ogóle nie ma problemu bo nawet po niej widać, że zaraz będzie kupa i
      zawsza siada i robi
      Myśle że jesteśmy na dobrej drodze do uwolnienia się od pieluch czego i tobie
      życzę
      Pozdrawiam

• madzia116 Re: WYZWANIE NOCNIK! 17.11.04, 13:11
        dzięki, a ile teraz ma Twoja córeczka?
        • izabel_73 Re: WYZWANIE NOCNIK! 18.11.04, 18:39
          Mąż wynalazł sposób,że ubikacja chce pić i jeść. Córka to chwyciła i kiedy
          zrobi to lub to, woła: Ania dała, dała. Potem w nagrodę spuszcza wodę i mówi:
          nie ma siku, nie ma kupa. Potem idziemy myć ręce- robi to w miarę możliwości
          sama i jest kolejna atrakcja. Zaczęliśmy wszystko 7.11., a dziś już możemy
          mówić o sukcesie. Oczywiście na noc, na spacer czy popołudniową drzemkę
          zakładamy pieluchę, ale tylko po spaniu są mokre, na spacerze trzyma! Ania
          28.11. kończy dwa latka i uważam, że jest wyjątkowo pojętną uczennicą.
          Mama Ani
    • sofia67 Re: WYZWANIE NOCNIK! 18.11.04, 19:44
      Na to kiedy dziecko sensownie zacznie korzystać z nocnika nie ma żadnej reguły.
      Zupełnym bezsensem jest przymuszać do korzystania z nocnika np. 6 miesięczne
      dziecko. Dziecko musi rozumieć po co siada na nocniku a takie półroczne zrobi
      to tylko przez przypadek.
      Moja starsza córka gdy miała 1,5 roku nie korzystała już z pampersów w dzień.
      Chodziła bez pieluchy. Natomiast w nocy korzystała z nich do 2 lat i 8
      miesięcy. Sikała ewidentnie rano gdyż przy porannej toalecie pampers był mocno
      ciepły. Młodszą córkę urodziłam gdy starsza miała 2 lata i 7 miesięcy. I
      jeszcze przez miesiąc przewijałam je obie. Po czym powiedziałam :dość! I
      dziecko starsze zostało odstwione momentalnie. To, że tak długo miała pampersa
      na noc było wynikiem naszej niekonsekwencji i braku stanowczości.
      Natomiast młodsza gdy miała ok. 14 miesięcy przestała używać pampersa w ogóle.
      Równocześnie i w dzień i w nocy!! Dla mnie było to trudne do pojęcia, że tak
      małe dziecko może przespać noc w suchych majtkach. Ale jest to możliwe.
      Z tym, że na nocnik zaczęła siadać dopiero jak dobrze kontaktowała o co w tym
      wszystkim chodzi. Moja koleżanka ma synka rówieśnika mojej młodszej. Gdy mały
      miał 7-8 miesięcy był siłą zmuszany do siadania na nocnik. Płakał i chyba
      szczerze nienawidził nocnika. Pomimo starań jego mamy z pampersów przestał
      korzystać jako prawie trzylatek.
      Każde dziecko jest inne i w innym wieku osiąga tę dojrzałość. Najważniejsze to
      nie robić nic na siłę.
      • saba76 Re: WYZWANIE NOCNIK! 18.11.04, 20:47
        ja nie wariowalma i poczekalma na moment ,zeby wysadzać core,jedną i drugą
        Nata opanowala w ciagu 2tyg perfekcyjnie-0pieluch nawet na noc nie potrzebowala
        ba nawet nie chciala dac zalozyć,a miala 20mc.
        Weronika ma 18mc i od 2tyg wysadzam ja na nocnik,zadaża się ze ma zsikana
        pieluche,ale za każdym razem zrobi "sisi" na nocnik,jeszcze nie woła,ale jak
        tylko obudzi sie idzie do WC i bierze nocnik.
        • madeyowa Re: WYZWANIE NOCNIK! 19.11.04, 14:23
          Moją córkę(1,5 roczną)sadzam na nocnik od kilku dni. Na razie nie bardzo wie o
          co chodzi.Mój syn nauczył się korzystać z nocnika (a właściwie z toalety, bo na
          nocniku nigdy nie chciał siedzieć) mając prawie 2,5 roku. Wcześniej musiałam
          przeżyć sikanie na dywany i kanapy, a przyjemne to nie było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka