Dodaj do ulubionych

nie chce jeść :(:(:(:(:(:(

09.01.05, 18:34
Kacperek ma 16 miesięcy. Do tej pory zjadał dobrze. Od kilku dni stracił
apetyt. Jego jedzenie ogranicza się do mleka, suchego chleba lub bułek, zupy,
ciastek i tych nieszczęsnych soczków. Mam podejrzenie, że to od tych soczków
nie chce jeść.....
Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Napiszcie coś, bo oszaleję. Może
jakiś specyfik na apetyt? Czekam Mamuśki. MAGDA
Obserwuj wątek
    • martad73 Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 09.01.05, 18:42
      Spróbuj podać Bioaron C, wspomoga apetyt, ale może mały ma po prostu taki
      okres, że apetyt jest mniejszy. Napewno pogoda sprawia, że więcej czasu
      spędzacie w domu, a mniej na spacerach. T owszystko może mieć wpływ na jego
      apetyt. Ale najważniejsze: nie denerwuj się, bo dziecko to wyczuwa. dawaj mu
      jak najmniej przekąsek między posiłkami - a może apetyt wróci. Miałam i mam
      podobne problemy ze swoimi maluchami - wazne aby w ogóle nie przestały jeść.
      Pozdrawiam
      Marta
      • madzia1708 Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 09.01.05, 18:47
        no tak, nie moge powiedzieć, że nic nie je. Ale wkurza mnie to. Mleko z
        kleikiem mógłby pić kilka razy dziennie. Cieszę się że chociaż zupe je
        normalnie, dodaję do niej sporo mięsa, zeby chociaż w ten sposób jadł mięso. Od
        jutra nie bedę dawać soków. Wiesz on ich wypija sporo ok 5 butelek (Bobo
        Fruty), one są dość gęste może dlatego? A co to jest ten Bioaron C?
        • madzia1708 Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 09.01.05, 18:48
          Dzięki, że odpisałaś Marta. Pozdrawiam Ciebie i Twoje Maluszki.
          • g273 Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 09.01.05, 19:56
            Cześć
            U nas jest to samo- odmawia normalnych posiłków, za nic nie ruszy niestety
            kaszki i deserków ze słoiczka, zupa też jak po grudzie do połowy porcji.Były
            juz dni kiedy zjadła 4 łyzeczki zupki i 1 danonka. Ale są pokarmy, które zjada
            chętnie: szynkę Guliwera, Morlinki nawet 4 szt na raz, ziemniaki z kurczakiem z
            naszego obiadu i chrupki pszenne kellogs z miodem smile)
            Pytałam już mojej pediatry i kazała podać przed każdym posiłkiem Citropepsin
            (tak z 20 min przed)są to pepsyny na trawienie wspomagające wydzielanie soków
            żołądkowych i pobudzające apetyt, a do tego kapsułkę Kreonu (też jakieś enzymy
            na apetyt). Podobno sam Citropepsin powinien wystarczyć.Citropepsin dostaniesz
            w aptece bez recepty (12zł),a Kreon na receptę. Moja Julka jest bardzo
            chudziutka, nigdy dobrze nie jadła, więc zdecydowałam się podać podwójne
            wspomaganie, bo boję się, że schudnie jeszcze bardziej. Acha -pediatra
            powiedziała, że przez okres odmawiania jedzenia dawać jej nawet do 3 paróweczek
            dziennie i do 3 plastrów szynki -nie zaszkodzi.Nie podtykać przekąsek pomiędzy
            głównymi posiłkami i nie opijać się sokami -dawać do 2 soków po posiłkach np.
            jako dodatek do drugiego śniadanka i do deserku.
            No i jak najwięcej na dworze smile)))
            Napisz jak sytuacja u Was -ja dzisiaj mam dobry jedzeniowo dzień - pół kaszki
            rano, cała zupka i potem kurczak z ziemniakmi, 2 soczki i miseczka kellogsów,
            jeszcze przed nami kolacja -pewnie omówi kaszki i skończy sie na szynce i paru
            plasterkach banana...
            Rozumiem Cię doskonale -czasem jestem tak sfrustrowana tym jedzeniem, że nie
            mam już siły, psychicznie się rozkładam i mam ochotę rzucić szklanką kaszki o
            ścianęsmile))Ale wtedy efekt jest jeszcze gorszy, bo Julka jeszcze bardziej sie
            zacinasad(
            Do przeczytania
            A.
    • patrycja0 Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 09.01.05, 21:51
      Dziewczyny, ale nic nie piszecie na temat czy Wasze niejadkowe dzieci jakoś
      chudną, marnieją? Bo jeśli nie, to w czym problem? Moja trzylatka przechodzi
      różne okresy w swoim życiu, także i takie, kiedy jada naprawdę mniej niż
      opisujecie, i także ściśle wybrany, skąpy repertuar. Ale ponieważ wygląda i
      zachowuje się zdrowo, więc nie zwracam na to uwagi. Staram się tylko nie
      przesadzać ze słodyczami i różnymi zagryzkami typu paluszki, bo to zapychacze,
      przez które dziecko nie je "konkretów".
      Wiecie co, z Waszych opisów wynika że Wasze dzieciaczki naprawdę nienajgorzej
      jedzą, po co ta panika i jakieś jeszcze syropki???
    • madziulaw Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 10.01.05, 10:33
      Madziu,
      1/ jeden sok dziennie wystraczy - po prostu rozcieńczaj go wodą mineralną.
      Dobrze,aby pił dużo, ale ograniczaj przed posiłkami
      2/ cos Maluszkowi pewnie jest. Pytanie czy nie idą mu ZĄBKI???? Tak czy siak na
      wszelki wypadek zrobiłabym podstawowe badania - mocz, podstawowa morfologia,
      kał na obecność pasożytów.

Buziaki. To nic wielkiiego na pewno. Jak to z dziećmi. Ciągle coś wyskakuje.
      Ale rozmawiałysmy już o tym kiedyś, prawda? Nie denerwuj się.
      Ja właśnie pobrałam dzisiaj mocz Małemu do badania, bo nie podoba mi się coś w
      jego zachowaniu. Tak, na wszelki wypadek, bo juz kiedyś miał zapal. układu
      moczowego, więc muszę tego pilnować.

Ahoj

• madzia1708 Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 10.01.05, 11:49
        Cześc Madziu. Dzieki za odzew. Mały się rozsmakował w tych soczkach!!! Ale
        koniec z tym!!! Wczoraj mu nie dawałam, wypił jeden. To dzisiaj zjadł normalnie
        sniadanie. Może to faktycznie ząbki, bo już sama nie wiem ile ich ma - idą i
        idą, pełna buźka ząbków. Teraz jest jeszcze dodatkowo przeziębiony - to może
        dlatego.Mocz miał niedawno robiony, więc chyba nie ma potrzeby robic znowu, a
        krew? w sumie mozna zrobic, bo jeszcze nie miał robionej morfologii. Pozdrawiam
        Cię Madziula. Madzia
        • madziulaw Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 10.01.05, 12:06
          Madziu, tylko gdybyście pobierali krew to z żyły, nie z paluszka, bo z paluszka
          wyciskaja i wyciskaja (chyba z 10 kropel) i jest chyba dużo bardziej bolesne
          niż z żyłki... Takie my mamy doświadczenia.
          Buziaki Skarbeńki
          • madzia1708 Re: nie chce jeść :(:(:(:(:(:( 10.01.05, 12:13
            Wiesz Madziu, pewnie bedzie problem ze skierowaniem, bo przecież zdrowe
            dziecko - to po co krew robić??? Taka przychodnia....Ale jak cos to zrobie
            prywatnie. A i jeszcze tą kupe zaniosę, bo dziwne te kupy, marchewka nie
            przetrawiona??????..........Może alergia jakaś???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka