Dodaj do ulubionych

Mycie głowy

16.03.05, 10:49
Hej
Majka ma prawie 20 miesięcy. Od jakichs 3 miesięcy mycie głowy to istny
koszmar i sam płacz. Wcześniej nie było takich kłopotów. Macie może jakieś
sposoby na umilenie tej rzadkiej (raz na 2 tygodnie) ale koniecznej rzeczy? smile

Pozdrawiamy. Kasia i Maja (24.07.2003)
    • mamamuta Re: Mycie głowy 16.03.05, 11:05
      tez chętnie poczytam.
      ostatnio w "Swiecie dziecka" widziałam taką obręcz na głowę, z ceratki na
      pałąku. zakłada się ją dziecku na główkę i wtedy woda nie spływa do oczu. może
      warto to wypróbować smile))
      ja jak na razie wykorzystuje metode z zaskoczenia, tzn namydlam główkę - wtedy
      jeszcze nie ma sprzeciwów - a potem szybko, niepostrzeżenie spłukuję.
      • amb25 Re: Mycie głowy 16.03.05, 11:09
        ta obrećz jest "Canpolu" też jej szukam. Jeśli wiecie, gdzie w Krakowie można
        ją kupić, napiszcie.Dziękuję.
    • mamamarka Re: Mycie głowy 16.03.05, 11:09
      może częściej myj, żeby się Maja przyzwyczaiła?
    • gagunia Re: Mycie głowy 16.03.05, 12:53
      Kacper ma 20 mies i od niedawna tez "fiksuje" podczas mycia. a dokladniej
      podczas splukiwania. wlosy mocze tylko tak, zeby sie szampon dobrze rozprowadzil
      i zeby nie lało sie po twarzy. natomiast podczas splukiwania przykladam mu do
      czola recznik, zeby uniknac zachlapania twarzy i oczu, odchylam glowke do tylu i
      zagaduje cos w stylU: gdzie moj synek, nie moge go znalezc itp smile Mlody sie
      wtedy cieszy, a ja w pol minuty splukuje glowe. poza tym obiecuje mu, ze jak
      bedzie dzielny to sam sobie wyszuszy glowe suszarka i z niecierliwoscia na to czeka.
      • mama_majki Re: Mycie głowy 16.03.05, 17:33
        Chyba zastosuje metode z recznikiem i zagadywaniem i sprobujemy suszyc suszarka
        chociaz malo tam jeszcze do suszenia hehe

Pozdrawiamy. Kasia i Maja (24.07.2003)
        • dorotka1olka Re: Mycie głowy 16.03.05, 20:46
          moja córeczka ma teraz cztery latka i problem głowy mamy z głowy ale nie obyło
          się bez sposobu. Ponieważ jak każdy mały człowieczek chciała być dorosła to
          mycie głowy było wyprawą "do fryzjera". Przy umywalce stawialiśmy stołek na nim
          trzy tomy encyklopedii głowa do tyłu no i moja pani miała mytą głowę jak u
          prawdziwego fryzjera. Poskutkowało. Dodam że dochodziło do takich scen, że w
          obawie przed myciem głowy wogóle nie chciała wejśc do wanny chyba że w czepku
          kąpielowym na głowie. Na szczęście mamy to już za sobą.
          Pozdrawiam i życzę powodzenia
          • gagunia Re: Mycie głowy 16.03.05, 21:18
            ja tez chcialam wyprobowac metode fryzjerska. wsadzilam Kacpra do wanienki i
            chcialam mu oprzec glowke na brzegu tej wanienki, tak zeby woda splywala do
            wanny, ale sie nie dal. wil sie i wrzeszal, wiec zaniechalam tego sposobu smile
    • bea.bea Re: Mycie głowy 16.03.05, 22:13
      mój mały ma 19 miesięcy...i nie mamy takiego problemu....
      głowa myta jest codziennie....kompie go tata...

prysznicujre go od stóp do głów, potem mydli od góry do dołu, i jeszcze raz
      prysznicuje....
      ponieważ włosy obgolone są na 12mm , to zanim wyjdą z lazienki są juz suche....

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049&a=21618051
    • dottka Re: Mycie głowy 17.03.05, 09:56
      Moja córcia też nie przepada za myciem główki, ja mam natomiast taki sposób, że
      siedzi sobie w kąpieli w wannie a włoski myję jej gąbką. Mówię żeby patrzyła na
      mnie i wtedy tą mokrą gąbką przecieram jej włosy od czoła w tył tak żeby nie
      wleciało nic do oczu ani do uszu. Tył głowy spokojnie można płukać jak głowa
      jest w normalnej pozycji i mała sie bawi. Twarzyczkę szybko potem przecieram
      ręcznikiem i jest w porządku.

Pozdrawiam i polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka