Dodaj do ulubionych

jak szybko rośnie stopa?

21.03.05, 16:13
przymierzam się do zakupu butów, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
chciałabym w kwietniu (jako prezenty od dziadków) kupić buty na wiosnę i
lato. teraz dziecko ma stopę 10,5cm i nosi kapcie nr 18. czy na lato mogą być
sandałki nr 19 czy do lata wyrośnie z tego nr. A czy buty wiosenne (trzewiki)
moge kupić np. 2 cm większe by dotrwały do wczesnej jesieni. I czy w ogóle te
2 cm zapasu wystarczy czy i tak wyrośnie. Generalne pytanie jak szybko rośnie
stópka??
Obserwuj wątek
    • coronella Re: jak szybko rośnie stopa? 21.03.05, 16:57
      ja zauwazylam, ze Dominice stopka rosnie skokowo. I bardzo trudno przewidziec
      jak szybko. Czasem chodzi w jednych butach baardzo dlugo, a potem nagle robia
      sie za male. I chyba bym nie odwazyla sie kupic butow na jesien, chociaz korca,
      jak widze przeceny.
      Cala zime przechodzila w jednym rozmiarze, i jeszcze ma zapas, ale np zeszlego
      lata kupowalam jej pod koniec druga pare sandalek, bo ze swoich nagle wyrosla.
      • hugo6528 Re: jak szybko rośnie stopa? 21.03.05, 19:33
        Nigdy nie kupuj dziecku butów na zapas. Nie przewidzisz ile urośnie stopa. Kupiłam w tamtym roku dla syna sandałki w maju i w sierpniu musiałam kupować nowe, bo wyrósł. Dlatego też nie przeznaczam na buty i kapcie dużych kwot, bo nie warto.
    • mama_dominika Re: jak szybko rośnie stopa? 22.03.05, 08:30
      Ja osobiście wzięłam jesienią dla Dominika buciki z zapasem, żeby starczyły do
      wiosny. Na dzień dzisiejszy jeszcze wystarczają, ale co będzie w kwietniu i
      maju? To się dopiero okaże i obawiam się, że mogą nie wystarczyć. Jaki z tego
      morał? Może się okazać, że dzieciak zupenie niepotrzebnie stawiał pierwsze
      kroki w nieco za dużych bucikach, bo nowe i tak trzeba będzie kupić...
      Pozdrawiam
    • bojana Re: jak szybko rośnie stopa? 22.03.05, 11:37
      Trudno wnioskować czy przez pół roku stopa urośnie ok. 2 cm. U jednego dziecka
      tak, u innego nie. Z kupowaniem butów na zapas jest jeszcze taki problem - but
      generalnie powinien być przymierzony i warto ocenić jak leży na stopie. Wbrew
      pozorom, nawet po 1 - 1,5 roczniaku widać w jakich butach chodzi mu się
      wygodnie. But powienien być odpowiedni również w kontekście tęgości. Pamiętam,
      że w Polsce w zamierzchłych czasach, podczas moich pierwszych samodzielnych
      zakupów obuwniczych, można było kupić buty w tym samych rozmiarze, np. 38 i w
      dwóch różnych tęgościach, oznaczonych chyba literami.
      Są przecież stopy smukłe i tęgie, o szczupłych i tęgich kostkach.
      W każdym razie, wystarczy trochę empatii. Przypomnij sobie ile par butów
      czasami przymierzasz, aż poczujesz, że TEN leży świetniesmile))
      Nie znaczy to, że zachęcam do wybrednych poszukiwać, jednak moim zdaniem, buty
      najlepiej kupować na bieżąco, zależnie od tego jak rozwija się stopa dziecka.
      Pozdrawiam
      PS. Według ortopedy, do której mam zaufanie, noszony but absolutnie nie
      powinien być dłuższy od stopy niż 1 cm, optymalnie jest ok. 0,5 cm
      ... ....................................
      I co na to NATO?
      NATO na to nic
    • aniade Re: jak szybko rośnie stopa? 22.03.05, 14:05
      Ja kupuję mojej Dominice na każdą porę roku buty o 1 numer większe, bo tak
      właśnie rosła jej dotąd stópka. A więc zima nosiła 24 a na wiosne kupiłam
      trzewiczki 25. Na lato powinno być 26, przynajmniej do tej pory zachodziła taka
      prawidłowość smile
      Co do kupowania butków większych o 2 cm to absolutnie Ci odradzam. Dziecku na
      100% będzie podnosić się pięta i będzie mu się źle chodzić, a nawet myślę że
      może to być dla niego niebezpieczne. Słyszałam, że do 7 mmm maksymalnie but
      powinien być większy od stópki.
    • amj2 Re: jak szybko rośnie stopa? 22.03.05, 20:05
      Dokladnie miałam ten sam dylemat. W sklepach dostępne sa praktycznie tylko
      bartki za 120-130 zł. Gdyby miały wystarczyć na wiosnę jak i jesień cenę bym
      przebolała. Ale szansa jest mała. Tym bardziej ,że bucik może być większy
      najwyżej o 1 cm.Zaczęłam szukać czegoś tańszego ,aby na jesień ewentualnie
      kupić nowe.No i sie zaczął problem-bo albo nie ma rozmiaru,albo but bez
      usztywnienia itp.Dzisiaj zamówiłam ze strony internetowej butki firmy Mrugała
      za 84 zł już z przesyłką. Uważam,że to całkiem dobra cena,tylko kwestia czy
      będzie pasował.Najwyżej odeślę.
      • bruksia Re: kupiłam 23.03.05, 11:00
        przede wszystkim ogromne dzięki za odp. kupiłam wczoraj buciki, ale nadal
        jestem zielona czy dobrze czy nie tzn. wyjaśni się w praktyce. Buty oczywiście
        że przymierzałam dziecku, patrzyłam na długość ale i szerokość. (właśnie z
        powodu szerokości nie zdecydowałam się na buty z netu. a też podobały mi się te
        mrugały). ostatecznie kupiłam trzewiki nr 20. podejrzewam że większe o ok. 2
        cm, ale w ten typ buta w nr 19 nóżka niebardzo wchodziła. Obecnie kapcie (takie
        z podeszwą) nosi nr 18 i są o ok. 0,5 cm dłuższe od nogi. Mam nadzieję że
        będzie się małej chodziło dobrze. A że stanęło na takim nr to może starczą do
        jesieni...
    • izia30 Re: jak szybko rośnie stopa? 23.03.05, 21:51
      teraz nosi kapcie nr 18, więc sandałki letnie powinny być 20 (stopa rośnie
      bardzo szybko), w sumie zależy od tego kiedy się lato rozpocznie, bo jeżeli już
      na początku maja to rzeczywiscie 19. buciki trzewiki wiosenne napewno nie
      dotrwają do jesieni, nie ma sensu kupować 2cm za dużych bo to będzie męczące
      dla dziecka i niewygodne. buciki powinny być większe o góra 1cm.
      ja kupuję kolejne buciki co 6-8 tygodni, tak szybko rosną jej nóżki.
      generalnie zawsze powinno się kupować buciki przy udziale dziecka.
      • gusiak_mama_kacperka Re: jak szybko rośnie stopa? 24.03.05, 12:04
        Różnie. Nie odważyłabym się kupić butów o 2 cm większych. Wszyscy - sprzedawcy,
        lekarze, pisma mówią o najwyżej 1 cm zapasu.

Dla przykładu powiem, że mój synek do tej pory przeskakiwał co sezon jeden numer
        (czyli średnio co trzy miesiące), ale teraz coś mu się stało i wiosną i jesienią
        nosił te same butki. Na zimę rozmiar większy (bo ocieplenie itp.), a teraz nagle
        znów się okazało, że stópka przez zimę niemal nie urosła i butki
        wiosenno-jesienne ponosi jeszcze z miesiąc na pewno!!! Dodam, że ma dużą stopę
        jak na swój wiek - ma niecałe 3 latka a numer bucika 27.

A co do monopolu Bartków, to już na regionalnym się użalałam, że rzucają takie
        ceny monopolizując niemal rynek, że to się nadaje do Urzędu Ochrony Konkurencji.
        Żeby butki rozmiar 27 kosztowały 120-150 zł!! Szukam czegoś innego, ale w
        Poznaniu to prawie niemożliwe.
    • amb25 Re: jak szybko rośnie stopa? 24.03.05, 14:22
      Mojemu Dzidziusiowi, a w styczniu skończył dwa lata, nóżka rosła średnio 1
      numer na sezon. Ale teraz przyspieszyl. W październiku kupiłam buciki nr 24
      (ale duże 24 - rozmiary Bartak są nieco większe niż innych firm)- w lutym juz
      były małe. Musiałam kupić 26 (nie kupiłam Bartak ijestem też zadowolona) bo 25
      były w sam raz. Teraz - prawie kwiecień - w nr 26 ma mniej niż 0,5 cm wolnej
      przestrzeni (bez skarpetki dodatkowej).
      Zastanaiwam się czy na wiosnę nie powinnam kupić 27...
      Co do Bartków to maja po porstu dobry marketing. Atestów nie maja na wszystkie
      modele , część modeli ma atest częściowy - np. tylko na podeszwę.
      słyszałam opinię, że często na wiosnę dzieciom skokowo rosną stópki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka