Dodaj do ulubionych

waga pięciolatki

05.05.05, 15:58
Proszę was o pomoc. Moja niespełna pięcioletnia córka waży tylko 12
kilogramów. Jest zdrową, ładną, proporcjonalnie zbudowaną, ale drobną
dziewczynkę. (podobno ja też byłam taka drobna - może to dziedziczne).
Nie mieści się w ciatce centylowej - jest poniżej 3 centyla. Czy powinnam się
tym niepokoić, tak na oko to nie widać, żeby wyglądała na strasznie
zagłodzoną, żebra też jej nadmiernie nie wystają.
Co mam robić?

Ania mama Ewy
Obserwuj wątek
    • chwojka Re: waga pięciolatki 05.05.05, 16:12
      Aniu, jeżeli Ewa jest jak piszesz zdrową, prawidłowo zbudowaną dziewczynką i
      pediatra nie zauważa żadnych nieprawidłowości to naprawdę NIE MARTW SIĘ! Trudno
      aby dziecko drobnych i szczupłych rodziców było gigantem, ważny jest prawidłowy
      rozwój. Powiem Ci tylko, że w grupie przedszkolnej mojej córki "rozpiętość"
      wzrostu wśród 6-cio latków wynosi od 110 do 127 cm ( a i waga jest odpowiednio
      zróżnicowana ). Wiem to dokładnie bo były robione pomiary przez pielęgniarkę a
      wyniki wywieszone na tablicy. Pozdrawiam serdecznie.
      • justimic Re: waga pięciolatki 05.05.05, 17:08
        ...... skoro Twoja córeczka jest zbudowana proporcjonalnie to nie ma powodów do
        zmartwień.... widocznie w genach ma budowę po swojej mamusi.... bo skoro sama
        jesteś drobna (czy byłaś w wieku małej) to trudno wymagać od córeczki by była
        dobrze zbudowana....

...... ja też zawsze należałam do drobnych ale wysokich dzieci i moja córcia ma
        tak samo.... urodziła się z wagą 3330g przy 57cm wzrostu.....

...... zawsze była z wagą na 25 centylu a ze wzrostem na 50 centylu a nawet na
        75 centylu.... teraz (ma 5 lat) waży 18kg przy 111 cm wzrostu (ale wystarczy
        kilka dni upału i trochę mniej jedzenia i spada od razu do 17kg a nawet
        16,5kg)....

...... niektórzy uważają ją za "patyczek" (szczególnie teściowa, bo ma w domu
        drugą wnuczkę 3-latkę z wagą na 90 centylu) ale ja mam w nosie takie "dobre
        rady" i cieszę się, że mam szczupłą córkę a nie grubaskę....

...... tym bardziej, że z własnego doświadczenia wiem, że na zgrubnięcie
        przyjdzie odpowiedni czas.... tylko potem trudno schudnąć......

............. pozdrawiam serdecznie............
    • agata.za Re: waga pięciolatki 05.05.05, 18:45
      Witam. Jestem mamą 5-latki która, waży 15 kg. i ma 102 cm. wzrostu.Też się tym
      martwie, że nie rośnie ale pocieszam się, że lepiej by była drobna niz miała
      problemy z tusza jako dorastająca dziewczyna.Chociaż nieraz jestem załamana, bo
      np. w tamtym tygodniu az dwa razy jakieś obce mamy porownaly ja do swoich córek
      mających 3 lata. I wtedy troczę się podłamałam.A na dodatek mialam właśnie
      wizytę u alergologa (mała jest alergiczką wziewną i m.in na mleko)a ta zaleciła
      mi zbadanie małej u gastroenterologa z podejrzeniem zespołu złego wchłaniania.
      Mam nadzieję,że to niepotrzebny alarm, ale wolę nie mieć sobie nic do zarzucenia
      więc sie zbadamy. Pozdrawiam.
      • krzysiowamama Re: waga pięciolatki 05.05.05, 19:20
        Witamsmileczytam Wasze posty i gratuluje tak szczupłych dzieci, moja znajoma ma
        synka który również ma 5 lat i o zgrozo waży 40 kg!!!!Tak NAPRAWDE!!No ale cóż
        jak go widzę to zawsze siedzi z marsami,laysami itp az zal patrzec na to
        dziecko jak sie męczy .........no ale rodzice nie widzą problemusadsad
        • justimic Re: waga pięciolatki 05.05.05, 21:58
          ......... takim rodzicom tuczącym dzieci jak prosiaki powinni odebrać prawa
          rodzicielskie.... przecież to jest tragedia co piszesz......
      • villl Re: waga pięciolatki 06.05.05, 09:05
        Mój synek z X 2000 waży 15kg i ma 102 wzrostu...
        Włąsnie wybieram sie na badanie hormonuy wzrsotu kosztuje 25 złotych...
        niby sie nie martwie ale jest najmniejszy w grupie....aha lekarze mówią ze
        idzie swoim torem...
        za to jest najzwinniejszywink))się pocieszam...
    • isia_50 Re: waga pięciolatki 06.05.05, 09:39
      I tak źle i tak niedobrze. Moja córa w sierpniu kończy 5 lat. Ma 112 cm i 20 kg
      i jest od urodzenia w górnych centylach. Jest szczupła i zwinna, ale my z kolei
      martwimy się czy nie będzie miała problemów z kręgosłupem, bo tak szybko
      rośnie. Jesteśmy pod opieką ortopedy, na razie nie ma skrzywienia kręgosłupa,
      ale tak to już jest, że zawsze coś nas niepokoi. Jeśli Twój pediatra nie widzi
      nic niepokojącego w rozwoju Twojej córeczki - nie martw się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka