fasolek1 02.06.05, 12:51 Czy powinnam się martwić - dzidzia chodzi przy meblach ala sama nie???????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 02.06.05, 13:03 prędzej czy później pójdzie nie ma sie czym denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
j_e_s_z Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 02.06.05, 13:55 Moja ma rok i dwa miesiące i właśnie parę dni temu załapała o co chodzi z tym chdzoeniem. Robi po parę kroków, ale wybiera technikę mieszaną: na kolanach, przy meblach, trochę sama Spokojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 02.06.05, 13:04 moja Aga ma 15 miesięcy - chcodzi przy meblach i za rączkę nie zaszkodzi Wam wizyta u petiatry - nasz skierował nas na USG bioder (jak jeszcze nie chodziła to stojąc dawala jedną nóżkę bardzo na zewnątrz), tam dostałam skierowanie do neurologa - tu sobie poczytaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=24605409 podobno niektóre dzieci zaczynają chodzić dopiero ok. 18 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
mamadamianka Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 02.06.05, 13:09 mój Damianek zaczął SAM chodzic jak skończył 16 m-cy, ale za to już bardzo pewnie, nie wywracał się. Za rączki i przy meblach już od 10-go m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 02.06.05, 13:49 Dla zdrowego małego dziecka sztuka chodzenia powinna zostac opanowana do 16 m- ca zycia (oczywiście średnio - isrtnieją wyjatki zarówno in plus jak i in minus) Odpowiedz Link Zgłoś
kmianka Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 03.06.05, 11:22 18 miesiecy to ta granica. Choc pewnie sa rozne wersje... Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 02.06.05, 14:16 Cierpliwosci, choc to nielatwe zadanie. Nasza ruszyla calkiem samodzielnie w wieku 17.5 miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
hanya00 Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 02.06.05, 18:48 spokojnie,moj igor zaczal sam jak mial 15 miesiecy.a tak przy meblach i na czterech.i tak chodzi od 2 tyg.i czesto jeszcze zalicza podloge.spokojnie.pojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
kwirynia Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 03.06.05, 08:37 moja zaczęła chodzię jak miała półtora roku, a w wieku 14 m-cy nawet nie stała przy meblach pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 03.06.05, 08:56 myślę że zamiast tylko uspokajać należy też trochę zaniepokoić - mnie też wszyscy uspokajali... w kwietniu dostałam skierowanie na USG bioder - czekałam ponad miesiąć, teraz ponad miesiąc będę czekać na wizytę neurologa - od wykrycia nieprawidłowośći do wykonania wszystkich badań miną ponad 3 mmiesiące !!! - czasem dobrze dla pewności odwiedzić lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 03.06.05, 09:22 Ignacy skonczyl 15 mcy i nadal nie chodzi, bylam u neurologa i ortopedy i wszystko jest ok, wiec teraz spokojnie czekam. Powiedz pediatrze o tym, wtedy moze Cie pokieruje do odpowiedniego specjalisty. Taka wizyta dobrze Ci zrobi, warto sprawdzic czy wszystko jest ok, bedziesz spokojniejsza. Ale z tego co wiem, to martwic sie nalezy zaczac jak dziecko konczy 15 mcy tak wiec macie jeszcze troszke czasu, moze zacznie do tego czasu chodzic Ignacy od kilku miesiecy chodzi przy meblach, od jakiegos czasu za reke, ale sam sie boi. Jak go skusimy to potrafi sam przejsc nawet caly pokoj, ale trzeba go zachecic, sam z wlasnej woli sie nie pusci tylko na czworaka zasuwa. Taki ostrozny typ....moze Twoje dziecko tez z tych bojazliwych? Odpowiedz Link Zgłoś
ewagda Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 03.06.05, 12:50 moja córka poszła dopiero jak skończyła 16 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 07.06.05, 09:32 Ma czas do 18 m-ca, czyli jeszcze duuuużo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
charl75 Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 07.06.05, 11:21 Wlasnie moja corcia, rowniez rok i dwa miesiace i 9 dni zaczela chodzic sama. Na razie sa to niepewne kroki, ale do tej pory tylko za raczke albo od mebli do mebli. Dzisiaj rano jak wstala to chyba zapomniala, ze juz sama chodzila wczoraj po mieszkaniu bo sie bala postawic kroczek. Twoje dziecko na pewno znajdzie swoj czas i Cie zaskoczy! charl Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia11 Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 07.06.05, 14:41 Ja zaczęłam się niepokoić jak Olunia była dokładnie w wieku Twojej dzidzi. Poszłam do neurologa i okazało się,że ma słabe napięcie mięśniowe,które b.przeszkadza w podjęciu samodzielnego chodzenia. Dostalismy skierowanie na rehabilitację,jeździliśmy codziennie przez półtora tygodnia na ćwiczenia do szpitala. U nas była sytuacja na tyle skomplikowana,że Olka nawet nie raczkowała. Po rehabilitacji zaczęła raczkować,później chodzić przy meblach i w końcu jak miała 1 rok 5 miesięcy i 9 dni zaczęła sama chodzić. Wygląda na to,że skoro Twój maluszek chodzi przy meblach to chyba boi się spróbować i tyle. Ale jak będziesz miała wątpliwości i obawy to zawsze warto skonsultować to z fachowcem. Pozdrawiam Magda (Mama Oleńki-kochanej córeńki 20.12.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maksa Re: NIE CHODZI - ROK i DWA MIESIĄCE 08.06.05, 16:32 Nie ma się czym martwić. Mój Maksio (teraz 14,5 m-ca) jeszcze dwa tygodnie temu wolał raczkować, i chodził przy meblach i ścianach, a teraz juz biega.... Odpowiedz Link Zgłoś