Dodaj do ulubionych

ładna czy przerażająca scenka?

19.07.05, 16:54
Wczoraj byłam na badanich,w centrum miasta obok mojego samochodu zaparkował
elegancki pan w "super bryczce"taki sliczny cabriolecik,dach rzecz oczywista
całkiem otwarty..Pan wysiadł,sięgnął na tylne siedzenie i wyciągnął fotelik-
nosidełko z niemowlakiem(około miesięcznym?nie większym) aby ukryć szok
schowałam głowę w bagażnik jakbym czegoś szukała.
Może jestem przewrażliwiona ale czy jazda z otwartym dachem dla takiego
maluszka jest bezpieczna? ze zgrozą myślę że nie!
Obserwuj wątek
    • aszar.kari Re: ładna czy przerażająca scenka? 19.07.05, 17:40
      Nie rozumiem pytania? W czym jazda dziecka zapietego w foteliku mialaby byc
      niebezpieczna? Mozesz jakos sprecyzowac swoje watpliwosci?
      Mysmy nasza wozili przez pol kontynentu w rozklekotanym garbusie convertible,
      potem w rownie rozpadajacym sie fordzie (biedni naukowcy na dorobku wink tez
      convertible. Tak Ja zreszta tez wiezlismy sobie ze szpitala do naszego
      mieszkania a 2 dni potem 1000 km do tesciow w Quebecu - upal byl nieziemski
      (dziewcze urodzone w sierpniu) a A/C nie mielismy. Po 18 latach stwierdzam, ze
      uszczerbkow na zdrowiu i humorze nie odnotowano smile
      Aszar
      • r.kruger Re: ładna czy przerażająca scenka? 19.07.05, 18:36
        klimat troche inny,zastanawiam się czy w otwartym cabrio podmuch powietrza nie
        jest groźny dla zdrowia lub mało komfortowy dla takiego malucha.
        A jeśli tylko mi się wydaje,jeśli się mylę to po prostu więcej taki widok mnie
        nie zaskoczy.
        • triss_merigold6 Re: ładna czy przerażająca scenka? 19.07.05, 19:15
          Jeśli to wczoraj w W-wie to był upał. W sumie zależy z jaką prędkością człowiek
          jechał, zresztą dziecko w foteliku chyba nie wystwało ponad drzwi tylko w
          środku samochodu było jakoś osłonięte.
          • mala.filipinka Re: ładna czy przerażająca scenka? 19.07.05, 20:08
            po naszej przygodzie z dachowaniem, sprzed kilku lat, nie zdecydowałabym się na
            jazdę odkrytym samochodem z małym dzieckiem.
    • e_madziq Re: ładna czy przerażająca scenka? 20.07.05, 07:56
      Kidyś oglądałam program, chyba tvn turbo-naprawdę polecam-dwóch facetów "z
      jajem" testuje różne samochody. W jednym z odcinków testowali własnie
      cabriolety, a testującym podmuchy wiatru przy ogromnej prędkosci był pan w
      peruce. W jednych autach peruka ne wytrzymywała i spoadała z łysinki, a w innych
      nawet jeden włosek nie drgnął. Być może samochód pana który obserwowałas, był
      właśnie tak skonstruowany, że podmuch powietrza dziecku nie groził.
    • gabrysia_s Re: ładna czy przerażająca scenka? 20.07.05, 09:10
      Wiem, że trochę nie na temat, ale wydaje mi się, że nie wszyscy rodzice są
      przewidujący, albo może... przewrażliwieni na punkcie swoich dzieci.
      Ostatnio widziałam małżeństwo z dzieckiem ok.2-3 tygodniowym jak spacerwali
      sobie w markecie między lodówkami i naradzali się spokojnie jakie jogurty i
      serki wybrać. Oczywiście na dworze upał, więc maluszek w rampersie i
      skarpeteczkach.
      Trochę wyobraźni niektórym rodzicom by się przydało (temu panu z cabrio raczej
      też).
    • ibulka Re: ładna czy przerażająca scenka? 29.07.05, 18:58
      Mnie też raczej wydawałoby się, że maluszkowi strasznie wieje w buzię i
      uniemożliwia to oddychanie. Możliwe, że to tylko moje odczucie, ale i tak bym
      tak nie postąpiła.
      • kaja5 Re: ładna czy przerażająca scenka? 29.07.05, 22:02
        Przeciez foteliki od 0-9m są przeważnie montowane tylem do kierunku jazdy weic
        wiatr na buźkę nie wieje.
        • sonis Re: ładna czy przerażająca scenka? 30.07.05, 00:20
          Te samochody są tak skonstruowane, że nie ma tam takiego wiatru jak może się
          wydawać. Dziecko było przeypięte w foteliku, więc niepotrzebnie się
          zszokowałaśsmile Ja natomiast często widuje (nawet maleńkie dzieci) zupełnie bez
          fotelika (na kolanach) i wtedy to dopiero jest szok! Szok, że można być takim
          nieodpowiedzialnym rodzicem i w ten sposób narażać życie swojego dziecka!
          • edytkus Re: ładna czy przerażająca scenka? 30.07.05, 07:56
            sonis napisała:

> Te samochody są tak skonstruowane, że nie ma tam takiego wiatru jak może się
            > wydawać.

No nie wiem, widuje takei czesto i kierowcom wiatr malo glow nie pourywa (chyba ze sie wloka za
            wszystkimi) wink

Pomijajac przewianie, dachowanie i jakikolwiek inny wypadek - a co jesli dziecku wpadlby robak do
            buzi (np. podczas ziewania)? albo gdyby spod kola wiekszego auta przejezdzajacego obok wypadl
            kamien i uderzyl w dziecko? albo ulamala sie galaz z drzewa pod ktorym wlasnie przejezdal kabriolet i
            spadla na dziecko? co by bylo gdyby...?
            • r.kruger edytkus 30.07.05, 09:34
              masz taką kupę wyobraźni jak ja....
              Fakt że kiedy widzę dzieci bez fotelików krew mi się w żyłach cofa.
            • sonis Re: ładna czy przerażająca scenka? 31.07.05, 18:53
              > sonis napisała:
              >
              > > Te samochody są tak skonstruowane, że nie ma tam takiego wiatru jak może
              > się
              > > wydawać.
              >
              > No nie wiem, widuje takei czesto i kierowcom wiatr malo glow nie pourywa
              (chyba
              > ze sie wloka za
              > wszystkimi) wink

Naprawdę znam się troszkę na samochodach i wiem, że w tych autach nie ma takich
              podmuchów jakby się mogło wydawać z zewnatrz. Są one wręcz znikome.

> Pomijajac przewianie, dachowanie i jakikolwiek inny wypadek - a co jesli
              dzieck
              > u wpadlby robak do
              > buzi (np. podczas ziewania)? albo gdyby spod kola wiekszego auta
              przejezdzajace
              > go obok wypadl
              > kamien i uderzyl w dziecko? albo ulamala sie galaz z drzewa pod ktorym wlasnie
              > przejezdal kabriolet i
              > spadla na dziecko? co by bylo gdyby...?
              >

Z tym oczywiści masz racje, ale nie można popadać w paranoje. Zawsze może się
              wydarzyć dużo groźniejszy w skutkach wypadek, kiedy jedziesz zwykłym sedanem.
              Osobiście wybrałabym samochód z dachem, ale tylko dlatego, że nie lubię się
              rzucać w oczysmile))
              • inia25 Re: ładna czy przerażająca scenka? 31.07.05, 19:45
                zgadzam sie z edytkus - przeciez kamien wypadajacy spod kol innego auta to
                czesty przypadek, no ale pomijajac to, mnie bardziej jeszcze zastanawia czamu
                boski tato pozwoli sobie na to, zeby dziecko tak w otwartym sloncy wozic? mam
                nadzieje, ze dziecka nie oslepilo i ze boski tato zainwestowal w boski filtr
                przeciwsloneczny i ze go jeszcze rozsmarowal na dziecku!
            • ibulka Re: ładna czy przerażająca scenka? 31.07.05, 20:05
              edytkus napisała:

> sonis napisała:
              >
              > > Te samochody są tak skonstruowane, że nie ma tam takiego wiatru jak może
              > się
              > > wydawać.
              >
              > No nie wiem, widuje takei czesto i kierowcom wiatr malo glow nie pourywa
              (chyba
              > ze sie wloka za
              > wszystkimi) wink
              >
              > Pomijajac przewianie, dachowanie i jakikolwiek inny wypadek - a co jesli
              dzieck
              > u wpadlby robak do
              > buzi (np. podczas ziewania)? albo gdyby spod kola wiekszego auta
              przejezdzajace
              > go obok wypadl
              > kamien i uderzyl w dziecko? albo ulamala sie galaz z drzewa pod ktorym
              wlasnie
              > przejezdal kabriolet i
              > spadla na dziecko? co by bylo gdyby...?
              >
              >
              >

To może przypadki rzadkie, ale bardzo realne. Też mam taką wyobraźnię i jak bym
              wyobraziła sobie, że coś takiego spotyka moje dzieci, to och...
    • mynia_pynia Re: ładna czy przerażająca scenka? 30.07.05, 10:41
      Osobiście zastanawiam się nad powstaniem samochodów typu kabriolet. One są
      chyba po to żeby się pochwalić i opalać w trakcie jazdy wink
      Nie jestem może znawcą ale kilkoma modelami jechałam (na stopa wink
      I w każdym nawet na mnie nie dmuchnęło, musiałam mieć na głowie czapkę, bo mi
      słonce strasznie grzało, fakt, że odczuwa się temperaturę niższą, ale dużo
      lepsza jest dyskretna klima.
      • edytkus Re: ładna czy przerażająca scenka? 31.07.05, 23:22
        mynia_pynia napisała:

> Osobiście zastanawiam się nad powstaniem samochodów typu kabriolet.

1. odpowiednik dawnego powozu (ew. furmanki wink) tyle ze zmotoryzowany
        2. mysle ze takie auta maja racje bytu w klimacie gdzie jest cieplo nawet gdy wieje wiatr, nie jest
        wilgotno, a natezenie ruchu dosc duze wiec klimatyzacja jest zbedna. I zapewne kabriolety powstaly na
        podobne warunki pogodowe zanim jeszcze wynaleziono klimatyzacje a teraz to rzeczywisce autko na
        pokaz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka