Dodaj do ulubionych

Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują?

04.08.05, 09:37
Chciałam się Was zapytać od jakiego wieku Wasze dzieci same śmigały na takim
rowerku? Czy 18 mies. sam sobie poradzi, czy to ciut przy wcześnie z tym
pedalowaniem?
Obserwuj wątek
    • styka76 Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 10.08.05, 09:40
      Moje córki mają podobny rowerek (Turbo). Starsza pedałuje od niedawna, ale ona,
      moim zdaniem, powoli rozwija się ruchowo (więcej skupia się na nauce mówienia).
      Udało jej się mniej więcej jak miała 2 l. i 9 mies. Teraz ma 2 l. i 11 mies. i
      pedałuje całkiem sprawnie. Młodsza ma właśnie 18 miesięcy i z radością wchodzi
      na "lolel" i chce jeździć. Od czasu do czasu popycham ją, kiedy się starszej
      znudzi. Trzyma już nogi na pedałach, nie spadają jej i chyba zaczyna kojarzyć
      jaki skutek ma przekręcenie kierownicy. wink Do niedawna musiałam się, mimo
      popychacza, pochylać i trzymać kierownicę, bo jechała gdzie popadnie. smile))
      O samodzielnym pedałowaniu u młodszej nie mam co na razie marzyć, ale wystarczy
      mi jak będzie umiała kierować. smile))
      Mam nadzieję, ze nieco pomogłam wink
      Pozdrawiam!!
      Styka
      • gosiak05 Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 10.08.05, 10:50
        Moja Julka ma 15 miesięcy i już samam jeździ na rowerku po domu. Kręci pedałami
        i do przodu i do tyłu. A kiedy miała roczek sama wsiadała już na rowerek i
        odpychała się nózkami. Jeśli jesteśmy na dworze to stawia nóżki na podeście i
        mówi mama pchaj...Więc wszystko zależy od dziecka..
    • blamblam Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 10.08.05, 11:05
      Niedawno kupilismy synkowi taki rowerek. Synek ma 21 miesięcy. Jest dość
      wysokim chłopcem więc sam na niego wchodzi i zchodzi. Kierować sie dopiero uczy
      więc jedzie często gdzie popadnie patrząc na boki zamiast przed siebie. Musimy
      mu więc pomagać skręcac. Ale rowerek jest od niedawna więc mam nadzieję że sie
      wkrótce nauczy. Jeśli chodzi o pedałowanie to chyba chciałby ale nie ma siły.
      Niestety pedały dość cięzko chodzą a ja nie sprawdziłam tego przy kupnie. Jest
      specjalna rączka do pachania dla rodziców i z niej na razie korzystamy. Tak
      wiec synek jeździ chetnie ale przy naszej pomocy.
    • mieszkowamama Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 10.08.05, 11:24
      Tydzień temu kupiliśmy synkowi (22 msce) rowerek. Stawia nóżki na pedały, chce
      pedałować, próbuje, ale nie ma jeszcze tyle siły w nóżkach. Znalazł za to inny
      patent. Odpycha się nóżkami na rowerku, jak na jeździku. Wszystko zależy od
      dziecka.
    • kanna Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 10.08.05, 22:28
      ja bym Ci radziła sprawdzic po prostu - u znajomych dzieci, na podwórku, albo w
      sklepie decathlon smile Różne dzieci uczą sie podałowac w różnym wieku.
      Ja sie nacięłam, jak mały miał 2 lata i 4 mies. kupiliśmy trójkołowiec (wiosna
      była) ale to było dużo za późno i miesiąc później musielismy kupowac zwykły z
      bocznymi kółkami.

pozd. Ania
      • monmor Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 11.08.05, 09:45
        Junior ma 23 miesiące - nie może pojąć po co kierownica - jeździ patrząc naokoło
        zamiast przed siebie, na pedały kładzie nóżki, ale niestety ciągle mu spadają,
        więc do tej pory ja pcham a on kładzie nogi na ramę i tak próbujemy - byle do
        przodu! Dodam, że dopiero zaczęliśmy naukę. Nasza mała sąsiadka (w lipcu
        skończyła 2 latka) na takim samym rowerku jeździ sama od 3 miesięy!!! Tak więc
        nie ma reguły!
    • ana_mama_patrycji Re: Rowerek - jak nauczyć? 23.08.05, 07:54
      Moja Pati ma już długo rowerek, skończyła 2 latka i nadal pedałuje tylko do
      tyłu. Powiedzcie jak mam ją nauczyć pedałować do przodu.
    • ikaes Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 23.08.05, 08:57
      ja ten rowerek kupiłam małemu dopiero, jak miał 2,5 roku i dosyć szybko nauczył
      się pedałować, ale mnie się wydaje, że nasz egzemplarz trochę ciężko chodzi
      • mama007 Re: Rowerek Magic-od kiedy dzieci same pedałują? 23.08.05, 10:44
        hej,
        moja ma Leader Foxa z kolkami 12'' - normalny rower z bocznymi kolkami, dosc duzy. dzisiaj dokladnie konczy dwa lata, a pare dni temu okazalo sie, ze calkiem sprawnie jezdzi. bylysmy dlugo u dziadkow i nie miala do tego roweru dostepu, a jak przyjechalysm yi wyszlysmy z rowerem na dwor to Mloda siadla i pojechala po prostu, a ja stalam i sie gapilam dopoki mi w zywoplot nie wjechala smile i o dziwo kojarzy wszystko na raz - i kieruje, i pedaluje, czasami tylko gdzies wjedzie albo sie zagapi na cos. no i czasami wieksze zderzenie czy porzadny upadek.
        jeszcze miesiac temu albo pedalowala, albo kierowala. wiec mysle, ze to zalezy od dziecka kiedy zaczyna wszystko na raz kojarzyc. aha, i do tylu chyba latwiej sie pedaluje, bo moja tez ciagle probuje (jej poprzendi trojkolowiec mial opcje jezdzenia w przod i w tyl), a tutaj jest kontra co troche jej na poczatku przeszkadzalo. przyzwyczaila sie juz chyba, teraz testuje hamulce smile
        pozdrawiam
        Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka