sylwiawm 21.08.05, 17:49 Rano leże z Wiki, a ona przestała oddychać. Co ja mam robić. Chyba zawału dostanę przez nią. Czy to normalne. Może to się leczy. Wcześniej tak nie miała. Czy mam iść do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiolkak Re: Znowu to samo chyba bezdech 21.08.05, 17:55 cześć, przez biegunkę Kaśki jestem trochę opóźniona z forum ale właśnie przeczytałam twój poprzedni post - współczuję bo na prawde mozna takie przezycie przypłacić stanem przedzawałowym, myślę ze jak tak często się powtarza taki bezdech to nie masz sie co zastanawiać tylko szorować do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 zdecydowanie idz 21.08.05, 18:08 nawet jesli to normalne, to lepiej zbadac i spac spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 idz koniecznie 21.08.05, 18:46 lepiej dmuchac na zimne i spac spokojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa1 zainwstuj w monitor oddechu 21.08.05, 19:34 Na allegro można kupić nowy za 369 zł. Ja mam, zaalarmował mnie kilka razy dopóki mały nie skończył miesiąca, teraz jest cisza - ale ja jestem spokojniejsza i będę go używać przynajmniej przez rok. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Dzięki bardzo 21.08.05, 23:57 Z tego wszystkiego wysłałam 2 razy ten sam post. Z tym monitorem to całkiem fajna sprawa. Będę spokojniejsza. Do lekarza pójdę, albo chociaż wyslę męża niech się zapyta cy mamy przyjsć z małą. Odpowiedz Link Zgłoś
aada100 Re: Dzięki bardzo 22.08.05, 09:43 A ja odpowiedziałam Ci na ten drugi i nie mogę go teraz znaleźć. Chyba go wykasowałaś. Jak to było, tzn. w zabawie czy jak po prostu leżała sobie? Czy od wczoraj sytuacja się powtórzyła? Do lekarza leć koniecznie a jeśli chodzi o monitory oddechu słyszałam bardzo różne opinie - że są nie skuteczne, że jak dziecko zakaszle albo sapnie to się włączają. Nie wiem czy to prawda, bo ja nie korzystałam nigdy z takiego urządzenia. Ale monitory dobrej firmy nie powinny robić numerów. Pisz co z malutką-będę zaglądać do Twojego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: Dzięki bardzo 22.08.05, 11:38 Witam Mój synek też miewał bezdechy, w czasie snu i w czasie spokojengo leżenia. Zaopatrzyliśmy się w monitor Angel Care (u nas się sprawdził)- warto kilka razy pikanie nas obudziło i wybudziło również synka, który od razu zaczął oddychać. Poza tym byliśmy u neurologa, robiliśmy USG przezciemiączkowe, żeby sprawdzić, czy bezdechy nie pozostawiły po sobie śladu, było widoczne niewielkie niedotlenienie, ale nie będzie to miało wpływu na rozwój mojego szkraba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Re: Dzięki bardzo 22.08.05, 11:47 Adda odpisałam Ci w tamtym wątku, ale go skasowałam, bo były 2 takie same.Skopiowałam i wklejam co napisałam: Obudziłam się. Spałysmy sobie razem i uśmiechała sie do mnie. Właśnie miałam wstać i znowu sie zapowietrzyła. Tak sama z siebie. Teraz mialam mniejszego stracha, ale nada był. Chyba wybiorę sie do lekarza, bo za bardzo się o nią martwię. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko2 Re: Znowu to samo chyba bezdech 22.08.05, 22:33 jak najszybciej spraw sobie monitor oddechu będziesz mogła spokojnie spać. moje szkraby śpią na monitorach i ja jestem spokojna, że nic im nie grozi. Jak monitor jest założony zgodnie z instrukcją to nie ma siły żeby zawiódł. ps. Mój synek miał coś podobnego i nie chcieli mnie ze szpitala wypuścić dopuki nie zaopatrze sie w to urządzenie (na wszelki wypadek)z przekory kupiłam dwa bo jeszcze dla niuni i nie żałuje nawet jednego grosika wydanego na ten sprzęt. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm ach lekarz 22.08.05, 22:52 Nie byliśmy dzisiaj, bo kazali nam przyjść, a już go nie było, bo wcześniej się zabrał. Tak to jest w państwowych przychodniach. Szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 my za to bylismy 23.08.05, 09:00 na pierwszym szczepieniu i pytalam takze o to. Lekarz mowi, ze trzeba uwazac na nastepujace sprawy: - ubranie przewiewne i nie za cieple na dana pogode - nie przegrzana sypialnia i dobrze przewietrzona - optymalna temperatura 16 - 18 stopni - nie palenie papierosow w mieszkaniu - pozycja n brzsuzku do roku tylko pod nadzorem (troche trudne jak dziecko juz sie obraca) Wszystkie te czynniki moga sprzyjac wystapieniu bezdechu. Jak reagowac? Ano dokladnie jak Sylwiawm - do gory, poklepac energicznie, podmuchac w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
e_rubi Re: Znowu to samo chyba bezdech 23.08.05, 13:25 Ja polecam monitor oddechu, wg mnie warto. W pierwszym miesiacu zycia Malej zaalarmowal nas 2 razy jak Mloda bardzo gleboko spala i tez na chwilke przestala oddychac, wzielam ja na reca i poruszalam - od razu wrocil normalny rytm ale Twoja Wiki jest juz duza, czy to sie wczesniej zdazalo? czy to sie stalo przez sen? chyba na wszelki wypadek powiedz o tym pediatrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 ja jeszcze slowo o bezdechu 23.08.05, 20:55 bo wlasnie przegladalam notatki ze szkoly rodzenia.I tam pani pediatra mowila o bezdechu-oczywiscie wtedy siedzac z brzuchem nie mialam pojecia jak to wyglada w realuale zapisalam-koniecznie buzia do dolu (tak jak pisalysmy wyzej) i wymusic placz dziecka i tu wszelkie formy sa dozwolone byle dziecko zaplakalo:dmuchniecie mocno w buzie, klaps, nawet krzyknac glosno aby sie dziecko "ocknelo". No.Mam nadzieje, ze zadna za nas nie bedzie tego potrzebowac ale strzezonego Pan Bog strzeze. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiawm Nie było mnie 24.08.05, 11:42 Byłam wczoraj u lekarza. Na szczęście nie jest to groźne i często się zdarza. A co trzeba robic? Dmuchać mocno w usta i tyle. Monitoru oddechu nie kazał kupować, bo Wiki jest już za duża i szkoda pieniedzy. Bezdech we śnie jest groźny, ale najczęściej występuje u noworodków do 2 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 a ja bym kupila 24.08.05, 14:41 uzywany nawet, ale bym kupila i na noc uzywala, coby spac spokojnie. Moze ktos na forum ma niedrogo do odsprzedania?) Odpowiedz Link Zgłoś