Dodaj do ulubionych

Znowu to samo chyba bezdech

21.08.05, 17:49
Rano leże z Wiki, a ona przestała oddychać. Co ja mam robić. Chyba zawału
dostanę przez nią. Czy to normalne. Może to się leczy. Wcześniej tak nie
miała. Czy mam iść do lekarza?
Obserwuj wątek
    • wiolkak Re: Znowu to samo chyba bezdech 21.08.05, 17:55
      cześć, przez biegunkę Kaśki jestem trochę opóźniona z forum ale właśnie
      przeczytałam twój poprzedni post - współczuję bo na prawde mozna takie
      przezycie przypłacić stanem przedzawałowym, myślę ze jak tak często się
      powtarza taki bezdech to nie masz sie co zastanawiać tylko szorować do lekarza
    • mmala6 zdecydowanie idz 21.08.05, 18:08
      nawet jesli to normalne, to lepiej zbadac i spac spokojnie.
      • viviene12 idz koniecznie 21.08.05, 18:46
        lepiej dmuchac na zimne i spac spokojnie!
    • 1alfa1 zainwstuj w monitor oddechu 21.08.05, 19:34
      Na allegro można kupić nowy za 369 zł.
      Ja mam, zaalarmował mnie kilka razy dopóki mały nie skończył miesiąca, teraz
      jest cisza - ale ja jestem spokojniejsza i będę go używać przynajmniej przez
      rok. Pozdro
      • sylwiawm Dzięki bardzo 21.08.05, 23:57
        Z tego wszystkiego wysłałam 2 razy ten sam post. Z tym monitorem to całkiem
        fajna sprawa. Będę spokojniejsza. Do lekarza pójdę, albo chociaż wyslę męża
        niech się zapyta cy mamy przyjsć z małą.
        • aada100 Re: Dzięki bardzo 22.08.05, 09:43
          A ja odpowiedziałam Ci na ten drugi i nie mogę go teraz znaleźć. Chyba go
          wykasowałaś. Jak to było, tzn. w zabawie czy jak po prostu leżała sobie? Czy od
          wczoraj sytuacja się powtórzyła?
          Do lekarza leć koniecznie a jeśli chodzi o monitory oddechu słyszałam bardzo
          różne opinie - że są nie skuteczne, że jak dziecko zakaszle albo sapnie to się
          włączają. Nie wiem czy to prawda, bo ja nie korzystałam nigdy z takiego
          urządzenia. Ale monitory dobrej firmy nie powinny robić numerów. Pisz co z
          malutką-będę zaglądać do Twojego postu.
          • bebewawa Re: Dzięki bardzo 22.08.05, 11:38
            Witam
            Mój synek też miewał bezdechy, w czasie snu i w czasie spokojengo leżenia.
            Zaopatrzyliśmy się w monitor Angel Care (u nas się sprawdził)- warto kilka razy
            pikanie nas obudziło i wybudziło również synka, który od razu zaczął oddychać.
            Poza tym byliśmy u neurologa, robiliśmy USG przezciemiączkowe, żeby sprawdzić,
            czy bezdechy nie pozostawiły po sobie śladu, było widoczne niewielkie
            niedotlenienie, ale nie będzie to miało wpływu na rozwój mojego szkraba.
            Pozdrawiam
          • sylwiawm Re: Dzięki bardzo 22.08.05, 11:47
            Adda odpisałam Ci w tamtym wątku, ale go skasowałam, bo były 2 takie
            same.Skopiowałam i wklejam co napisałam:
            Obudziłam się. Spałysmy sobie razem i uśmiechała sie do mnie. Właśnie miałam
            wstać i znowu sie zapowietrzyła. Tak sama z siebie. Teraz mialam mniejszego
            stracha, ale nada był. Chyba wybiorę sie do lekarza, bo za bardzo się o nią
            martwię.
            • aada100 Re: Dzięki bardzo 22.08.05, 13:08
              Leć koniecznie!
    • yoko2 Re: Znowu to samo chyba bezdech 22.08.05, 22:33
      jak najszybciej spraw sobie monitor oddechu będziesz mogła spokojnie spać.
      moje szkraby śpią na monitorach i ja jestem spokojna, że nic im nie grozi.
      Jak monitor jest założony zgodnie z instrukcją to nie ma siły żeby zawiódł.

ps. Mój synek miał coś podobnego i nie chcieli mnie ze szpitala wypuścić dopuki
      nie zaopatrze sie w to urządzenie (na wszelki wypadek)z przekory kupiłam dwa bo
      jeszcze dla niuni i nie żałuje nawet jednego grosika wydanego na ten sprzęt.

Pozdrawiam cieplutko
      • mmala6 Sylwiawm, i co lekarz powiedzial? 22.08.05, 22:35

• sylwiawm ach lekarz 22.08.05, 22:52
          Nie byliśmy dzisiaj, bo kazali nam przyjść, a już go nie było, bo wcześniej się
          zabrał. Tak to jest w państwowych przychodniach. Szkoda słów.
          • viviene12 my za to bylismy 23.08.05, 09:00
            na pierwszym szczepieniu i pytalam takze o to.

Lekarz mowi, ze trzeba uwazac na nastepujace sprawy:
            - ubranie przewiewne i nie za cieple na dana pogode
            - nie przegrzana sypialnia i dobrze przewietrzona - optymalna temperatura
            16 - 18 stopni
            - nie palenie papierosow w mieszkaniu
            - pozycja n brzsuzku do roku tylko pod nadzorem (troche trudne jak dziecko juz
            sie obraca)

Wszystkie te czynniki moga sprzyjac wystapieniu bezdechu.

Jak reagowac?
            Ano dokladnie jak Sylwiawm - do gory, poklepac energicznie, podmuchac w twarz.

• e_rubi Re: Znowu to samo chyba bezdech 23.08.05, 13:25
      Ja polecam monitor oddechu, wg mnie warto. W pierwszym miesiacu zycia Malej zaalarmowal nas 2 razy jak Mloda bardzo gleboko spala i tez na chwilke przestala oddychac, wzielam ja na reca i poruszalam - od razu wrocil normalny rytm
      ale Twoja Wiki jest juz duza, czy to sie wczesniej zdazalo? czy to sie stalo przez sen? chyba na wszelki wypadek powiedz o tym pediatrze.
    • mmala6 ja jeszcze slowo o bezdechu 23.08.05, 20:55
      bo wlasnie przegladalam notatki ze szkoly rodzenia.I tam pani pediatra mowila o
      bezdechu-oczywiscie wtedy siedzac z brzuchem nie mialam pojecia jak to wyglada w
      realusmileale zapisalam-koniecznie buzia do dolu (tak jak pisalysmy wyzej) i
      wymusic placz dziecka i tu wszelkie formy sa dozwolone byle dziecko
      zaplakalo:dmuchniecie mocno w buzie, klaps, nawet krzyknac glosno aby sie
      dziecko "ocknelo".
      No.Mam nadzieje, ze zadna za nas nie bedzie tego potrzebowac ale strzezonego Pan
      Bog strzeze.
    • sylwiawm Nie było mnie 24.08.05, 11:42
      Byłam wczoraj u lekarza. Na szczęście nie jest to groźne i często się zdarza. A
      co trzeba robic?
      Dmuchać mocno w usta i tyle.
      Monitoru oddechu nie kazał kupować, bo Wiki jest już za duża i szkoda
      pieniedzy. Bezdech we śnie jest groźny, ale najczęściej występuje u noworodków
      do 2 tygodnia.
      • viviene12 a ja bym kupila 24.08.05, 14:41
        uzywany nawet, ale bym kupila i na noc uzywala, coby spac spokojnie.
        Moze ktos na forum ma niedrogo do odsprzedania?smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka