Dodaj do ulubionych

KRZYWA GŁÓWKA pomocy

27.08.05, 20:10
witam moja pociecha od ukladania na prawa strone zeby sie nie zadlawila jak
spi ma splaszczona glowke i jest teraz "krzywa" wiem ze inne dzieci mak
splaszczone z tylu ale moje pytanie brzmi czy odkrztalci sie mojemu bobasowi
czaszka prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: KRZYWA GŁÓWKA pomocy 27.08.05, 20:46
      to zalezy, jezeli bedziesz nadal pozwalac spac na tym jednym boku to moze tak
      zostac, musisz pilnowac zeby dziecko spalo sprawiedliwie na kazdej czesci
      glowy, podkladaj pod plecki walek z czegos jako blokade przeciwko odwracaniu
      sie w niewlasciwa strone, a wszysko bedzie ok.
      • mmala6 a ile ma dziecko? 27.08.05, 21:54
        jak male-tak do trzech m-cy, to rzeczywiscie podkladanie waleczka z pieluszki
        czy recznika pomaga.Jak dziecko wieksze to samo sie obraca i takie zabiegi nic
        nie daja.Nam niestey za pozno powiedziano zeby go odwracac w lewo i spal caly
        czas z lebkiem na prawo.Pozniej przytwierdzalam pieluszka przez jakis czas ale
        szybko zaczal sie bardzo wiercic i wszystko sie przesuwalo.
        Pomaga odwrocenie lozeczka albo dziecka w lozeczku tak, aby "gorsza" strona bylo
        do swiata, wtedy samo bedzie sie odwracac.To samo w wozku, jak zasnie, to
        odwracac lebek.Matus ma 7m-cy i ja widze ze ma lekko splaszczona glowe z prawej
        strony, inni mowia, ze sie czepiam.
        Nie przejmuje sie tym zbytnio, bo nasza neurolog powiedziala, ze mu sie to z
        czasem wyrowna, dzieci maja bradzo dlugo plastyczne kosci czaszki.Poza tym jak
        bedzie mial wlosy, to nie bedzie tego widac.
        No i ostatecznie-jest to facet wiec wazne zeby mial COŚ w glowie a nie aby miala
        ona idealny ksztaltwink)))))
        • mkusiciel Re: a ile ma dziecko? 30.08.05, 09:39
          Mój synek od urodzenia upodobał sobie lewą stronę chociaż wcale nie kładłam go
          na tą stronę lekarz kazał przystawić łóżeczko do ściany i przełożyć go na drugą
          stronę, no i oczywiście przykładać wałeczki ale to wcale nie skutkowało on i
          tak potrafił sobie przesunąć wałek i spać na ulubionej stronie nie dawało nic
          kładzenie na boku bo i tak odwracał się nawet jeśli coś podkładałam pod plecy,
          chociaż był jeszcze bardzo mały, aż kiedyś zauważyłam że on poprostu przytula
          się do tego wałka więc go zabrałam zaczęłam przykładać mu pieluszkę tetrową z
          prawej strony i zaczął częściej spać na prawej stronie teraz ma 5 miesięcy
          układa się sam i często nawet na prawą stronę łóżeczko oczywiście stoi przy
          ścianie i podchodzimy do niego z prawej strony. główka już się ładnie
          naprostowała myślę że niema się czym martwić bo dziecko ma długo plastyczne
          kości i napewno główka się wyprostuje.
          • kocical Re: a ile ma dziecko? 31.08.05, 12:22
            moja dzidzi ma 4 m-ce i widze juz efekty ale dalej jest z prawej strony
            splaszczona a co do waleczka to niunia tak sie ukladala tak rzucala sie ze
            waleczek to miala pod gloea i glowa na prawa strone ulozona niby czaszka do 2
            lat nabiera proporcji a wiec czekam i patrze pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka