Dodaj do ulubionych

karmienie mieszane

18.09.05, 11:30
chcialabym powoli rezygnowac z karmienia piersią, Natka ma niecałe 6
miesięcy, jakie mleko jej wprowadzić i w jakich proporcjach powoli je podawac
i jeszcze ile ona powinna tego mleczka wypic za jednym razem.
Mamuśki poradźcie bo już zgłupiam. Nie chce zeby jakiegos rozstroju przez to
dostała.
Moze to głupie ale powoli mam dosc karmienia piersią, męczy mnie to wszystko
co z tym zwiazane szczególnie to ze bez cycusia nie zasnie co wiaze sie z tym
ze musze zawsze ja usypiac ja .

Marta
Obserwuj wątek
    • kangur4 Re: karmienie mieszane 18.09.05, 13:27
      Ja na razie zrezygnowałam z jednego karmienia piersią - popołudniowego. Matylda
      ma 8 miesięcy, zaczęłąm podawać mleko modyfikowane półtora miesiąca temu.

Jeśli chodzi o mleko, to u mnie Bebilon 2 się sprawdził superowo - Matylda od
      razu zaakceptowała jego smak. Natomiast zupełnie nie sprawdziła się butelka, a
      dokładniej smoczek. Kupiłam NUK'a do mleka i okazał się zupełnym niewypałem.
      Oni tak się boją, żeby dziecku za łatwo się nie ciągnęło, że robią dziurki o
      średnicy mikrona. Matylda o mało nie dostała żylaków za uszami. A przecież z
      piersi to tryska samo, wystarczy dzioba otworzyć! Poszłam więc po rozum do
      głowy a potem do sklepu i kupiłam znowu NUK'a, ale do kaszy (papek) -
      rewelacja! Ciągnie się aż miło.

Na pierwszy ogień podałam 150 ml (tzn 150 ml wody + 5 miarek mleka). Po jakimś
      czasie okazało się, że to mało i M. wypija za jednym zamachem 180 ml (180 ml
      wody + 6 miarek mleka). Zaczęłam też podawać kaszkę nie na wodzie, jak
      dotychczas, ale na mleku modyfikowanym (120 ml wody, 4 miarki mleka + kasza)

Na opakowaniu mojego Bebilonu powiedziane jest, że dziecko w szóstym miesiącu
      powinno zjadać 4 porcje dziennie po 180 - 210 ml (wody + mleko!), natomiast
      dziecko powyżej 7 miesiąca 3 porcje dziennie po 210 ml (wody+mleka).

Szukałam po całym internecie, jaka jest recepta na karmienie mieszane, ale
      nigdzie nie znalazłam, sama mam wrażenie, że stąpam po omacku. Szczególnie, że
      moja córka ssie pierś srednio ok 2 minut (nie wiem czym ona się najada). W
      przyszłym tygodniu idę do lekarza i postaram się dowiedzieć jak najwięcej o
      karmieniu mieszanym - jeśli dowiem się jakiś rewelacji - dam znać.

Jesli mogę pozwolić sobie na jeszcze jedną radę: postaraj sie wstrzymać z
      przejściem na mleko modyfikowane do końca 7 miesiąca, jeśli to możliwe, bo
      przecież teraz będziesz wprowadzac nowe produkty - zupki, kaszki, owoce, mięso.
      I jeśli coś będzie nie tak - to nie będziesz wiedzieć, czy to mleko
      zaszkodziło, czy zupka. Może nie wszystko na raz?

pozdrawiam
    • brodzia5 Re: karmienie mieszane 21.09.05, 17:18
      A ja Ci strasznie zazdroszczę tego karmienia piersią. Mój Antek ma dopiero 2
      miesiące a ja nie mam dla niego mleka sad((. Przepłakałam 1,5 miesiaca widząc
      kobiety karmiące piersią i próbowałam wszystkiego by produkować go więcej -
      niestety nic nie pomaga i mały musi być na mieszance. My pijemy NAN HA 1. Jest
      dobre - polecam.
    • wenus.z.willendorfu Re: karmienie mieszane 21.09.05, 21:09
      Na początku proponuję zrezygnować z jednego karmienia, np. na noc. Co do
      ilości, to każde dziecko ma inny apetyt, więc sama się niedługo przekonasz, ile
      zjada. Zrób jej 150 ml- albo zostawi albo bedziesz musiała dorobić. Za kilka
      dni zapoznasz się dokładnie z apetytem Natki. Za jakiś czas zrezygnuj z
      kolejnego karmienia, potem kolejnego aż do całkowitego wyeliminowania piersi.
      Co do rodzaju mleka, to każda mama poleci pewnie inne. My na początku
      używaliśmy Nan, póxniej przeszliśmy na tańsze Bebiko. I jedno i drugie jest ok.
      • mkusiciel Re: karmienie mieszane 21.09.05, 21:48
        zgadzam się z przedmówczyniami ja też początkowo dokarmiałam raz dziennie itd. a
        co do mleka początkowo bebiko ale był uczulony więc teraz bebilon pepti sama
        musisz jakieś wybrać wyprubować i wtedy ocenisz a możesz jeszcze poradzić się
        pediatry jakim mlekiem dokarmiać
        • sylwiawm Re: karmienie mieszane 21.09.05, 21:59
          Na początek dałam 1 raz. Teraz daję 2 razy na dobę. Dokarmiam, bo mała się nie
          najada. daję na wieczór i rano. Najlepsze dla niej okazało się mleczko Bebilon
          z prebiotykami. Po Nanie brzuszek ją bolał i kupki bardzo śmierdziały, po
          Humanie wymiotowała przez nosek. Bebilon 2 jest podobno rzadszy niż 1 więc
          powinno zagęszczać się kleikiem. Ja zagęstrzam ryżowym. Podawaj mleka tyle ile
          jest przeznaczone do wieku. Sama nie modyfikuj wielkości podawanego mleka.
    • moje-cudo dzięki dziewczyny 21.09.05, 22:55
      zrobiłam jak mi poleciłyście, daję jej mieszanke wieczorem ale nie chce jej
      duzo zjesc tylko 50ml Bebilon HA2 wiec i tak do spania jest jeszcze cycus ale
      mam nadzieje ze z dnia na dzien mieszanki zje wiecejsmile

Marta
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=22636983

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka