schaapje 03.10.05, 08:12 i co - udala sie? dasz przepis? nie wiem, kiedy mialabym ja zrobic, ale mnie kusi, bo uwielbiam szarlotke Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wenus.z.willendorfu Re: szarlotka Viv 03.10.05, 08:53 Mam nadzieje, że zostawiłaś po kawałeczku dla koleżanek z forum Odpowiedz Link Zgłoś
wenus.z.willendorfu viviene nie odpisuje 03.10.05, 18:21 bo nie zostawiła dla nas nawet kawałeczka Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: viviene nie odpisuje 03.10.05, 21:47 bo nie chce się dzielić super przepisem Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 jestem jestem 03.10.05, 22:46 wstyd sie przyznac, ale po szarlotce ani okrucha wiecej Ale, ze jest w wykonaniu prosta bardzo moze zrobie jeszcze w niedalekiej przyszlosci. A wiec (hehe): 300ml maki 50 ml cukru 100g masla proszek do pieczenia - plaska lyzka 1 jajko 6-8 jablek cynamon ewentualnie rodzynki Z pierwszej grupy skladnikow wyrabiamy ciasto reka - nie musi byc na stolnicy, ja wzielam wyzszy garnek, maslo trzeba troche posiekac nozem wczesniej. Wyrobione ciasto zostawiamy na jakies pol godzinki. W tym czasie trzemy na grubej tarce jablka, troche odsaczamy sok, dodajemy cynamon i ewentualnie rodzynki. Ciastem wylepiamy forme podnoszac nieco brzegi - mnie starczylo na okragla o srednicy ok. 25 cm. Acha, te forme wczesniej nieco smarujemy maslem. Wykladamy mase jablkowa. A teraz do piekarnika na 35-40 minut w temp. 180-200 stopni. Ot, i cala filozofia, a jak pachnie A nastepnym razem wyprobuje taka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29783479&a=29784080 bo mnie strasznie te zdjecia natchnely! A przepis na nia tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28105851 Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: no to... 03.10.05, 22:50 ślinotok murowany, po takich zdjęciach...mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
solidna A nie lepiej by było te jabłka usmażyć? 04.10.05, 13:12 Kiedy ja zjem taką szarlotkę? Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 pewnie, ze mozna 04.10.05, 14:21 ja mialam takie w przepisie i tak zrobilam. to zalezy, jaki sie "stan skupienia" jablek preferuje. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka785 Re: szarlotka Viv 10.10.05, 17:14 moj maz mial w sobote urodziny, rano byl w pracy wiec pomyslalam, sprobuje upiec ta szarlotke, jak nie wyjdzie to najwyzej wywale... i nawet mi wyszla tylko chcialam zeby jej bylo wiecej i zwiekszylam ilosc skladnikow, ale chyba tak troche jakos nieproporcjonalnie, bo to ciasto to mi takie troche za bardzo kruche wyszlo! to czego dodalam za duzo: masla?... prosze o rade, zeby nastepna byla lepsza! p.s. ale i tak zjedlismy ja ze smakiem w jedno popoludnie! Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 no wlasnie 10.10.05, 17:24 To byl u nas dokladnie ten sam szkopul, tzn. maz stwierdzil, ze dobra, tylko ciasto jakby zbyt "piaskowe". No i sama nie wiem, co poradzic, bo przepis mam od kolezanki, u ktorej jadlam ja, ale ze to bylo jeszcze w zamierzchlych czasach przedciazowo-dzieciowych to nie pamietam, jak u niej smakowala, tylko, ze dobra byla. Nastepnym razem jak do niej zadzwonie, to zapytam i napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka785 Re: no wlasnie 10.10.05, 17:54 bede czekac! jak masz jakies proste przepisy to zapodawaj!... a co tam odchudzanie! pozdrawiam! i dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś