agawa22 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 12.10.05, 14:39 za szybko kliknęłam, no właśnie bo mój 20 mieś synek wszędzie za mną chodzi. Ja do kuchni on za mną, nawet często chodzi za mną do toalety. zabawkami nie chce się bawić, tylko samochody zatrzymają go na chwile. Interesuje go kuchenka gazowa, zawartość szuflad, lodówki itp.Oczywiście wspina sie wszędzie, jak jest za długo cicho to napewno Kuba jest na jakiejś szafce lub biurku. A może wprowadzić mu już jakąs plastelinę lub inne dorosłe zabawki. Czym się bawią wasze dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 12.10.05, 15:49 Norma, nasz ma 25 miesięcy i to samo. Chociaż... zdaża się coraz częściej, że się zajmie sobą na jakieś 10 minut. Z plasteliną jeszcze nie próbowałam, boję się o podlogi, zjedzenie ewentualne... Ale też o tym myślałam. Nie przejmuj się, jeszcze kiedyś za tym zatęsknisz Odpowiedz Link Zgłoś
corokia Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 15.10.05, 20:58 Nie ma czego sie bać! Kup ciastolinę a nie plastelinę. Plastelina lepi sie do wszystkiego i ciężko ją wydrapać np z dywaników itp a ciastolina jest Ok,moja Olka ciągle lepi, wyciska itp potrafi tak sie sama przy tym bawić nawet godzinkę,no i puzle 24 elementy idealna sprawa ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 12.10.05, 23:04 Zosia (2 lata i 2 tygodnie) bawi się sama: klockami, figurkami (np. misiem Bruno), pluszakami, samochodami. Np. brat zbudował z klocków zjeżdżalnię i wczoraj ponad pół godziny różne figurki zjeżdżały, "rozmawiały" ze sobą w Zosiowym języku, chodziły. Mnóstwo zabawy. Z tym że staram się być w tym samym pomieszczeniu i jak jestem zapraszana do zabawy - uczestniczyć Odpowiedz Link Zgłoś
renataas Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 14.10.05, 17:18 No to mamy dokładnie to samo, moja 19 miesięczna córeczka jak cień chodzi za mną, nawet do toalety, gdy jestem pod prysznicem dobija się i generalnie robi wszystko to co mama, łącznie z myciem mopem, odkurzaniem, ścieraniem, wkładaniem prania do pralki, czy rozwieszaniem go, a raczej rozwalaniem. I śpi z mamą oczywiście.... Potrafi zająć się sobą i wtedy np. włazi na krzesła i z lubością buszuje po stole (co ma w zasięgu rączki), ale zejść... oj, już problem trzeba zawołać mamę. Jak była mniejsza bawiła się sama, niezbyt długo, ale potrafiła, teraz nawet drzemki w ciągu dnia przerywa by iść do mamy i zasnąć na jej rękach )) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia103 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 15.10.05, 21:33 moj synek dawid 23m jest dzieckiem ktory sam potrafi sie soba zajac,najbardziej lubi bawic sie samochodami,uklada jeden kolo drugiego,oglada gazety z samochodami,klockami nie chce sie bawic,uwielbia bajki ogladac.ale nie chce jeszcze gadac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 15.10.05, 21:43 Moja 19 miesięczna córeczka dopiero od kilku tygodniu zaczęła się bawić samodzielnie. Kiedy była niemowlakiem miała okresy, gdzie bawiła się sama, ale najczęściej nie potrafiła. Nigd nie pociągały ją zabawki typu mata edukayjna, czy karuzelka z pozytywką, jak rozkładałam matę, to wolała patrzeć się na lampę. W wózku był koszmar, gdyż nie chciała bawić się grzechotkami przyczepianymi do wózka. Ale po skończeniu roku czas samodzielnej zabawy zaczął się wydłużać. Z tym, ze należy ciągle pokazywać jej coś nowego, nawet bajek nie lubi oglądać ciągle tych samych, nie ma ulubionej zabawki, najbardziej lubi książeczki i zabawki, które grają po naciśnięciu jakiegoś guzika lub przycisku. Odpowiedz Link Zgłoś
mbkow Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 12.10.05, 16:13 synek ma 21 mies i tez bawi sie normlanymi zabawkami sporadycznie i krociutko. zelazko, komputer, szuflada itp sa go w stanie zajac na dluzej. ale generalnie to samo, czyli niemal non stop przy mnie. niedlugo zacznie sie bawic, na razie odkrywa swiat pozdr, monika Odpowiedz Link Zgłoś
rywana Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 12.10.05, 16:34 bawi się samochodami różnej wielkości, ostatnio hitem są resorki jeepy, klockami, "rysuje", "gotuje i karmi misie", próbuje jeździć na rowerku, do 30 min. nie ma problemu z nadmierną fantazją, wszelkie urządzenia kuchenne i domowe również są godne jego uwagi, za dwa dni skończy 1,5 roku, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 12.10.05, 18:13 Ola ma teraz 2 latai zawsze umiała zająć się/zabawić sama. Odpowiedz Link Zgłoś
ana_mama_patrycji Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 12.10.05, 21:05 Właśnie usiadłam aby zacząć dokładnie taki wątek Nasza Pati wogóle niechce się sama bawić. Ja w kuchni ona też ja w łazience ona też, ja na balkonie ona też. Wszędzie tam gdzie ja tam i Pati, jak dam jest ciastolinę muszę lepić z nią, znikopis przynosi abym jej ja rysowala, książki dawniej oglądała sama teraz jak tylko usiądę muszę opowiadać obrazki. Zabawki leża w pokoju od tygodnia tak jak poukładałam, klocki z mamą, puzzle z mamą. Zwarjuje, dobrze że śpi w południe bo inaczej chyba bym oszalała. Powiedzcie jak ją nauczyć samodzielnej zabawy. Zajmują ją tylko bajki ale ma limit godzina po śniadaniu na dzień dobry i dobranocka. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 13.10.05, 08:10 Moja Oliwka ma jutro roczek. Umie się bawić sama, nie żeby długo, ale czasem mnie zaskakuje, bo umie pół godziny "czytac" jedną książkę. Ma rozsypane zabawki na wykłądzinie no i się bawi. Natalia)) Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 14.10.05, 12:19 potrafi zająć się sam, bawi się swoimi samochodami, przekłada zwierzątka, jeździ jeździkiem i inne. Wczoraj np. założył sobie na szyjkę część tortownicy, i chodził z nią po domu, powtarzając : kajka, kaja, kajk . Słodziuuuch!! Odpowiedz Link Zgłoś
karma_tsondry_palmo Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 14.10.05, 19:48 Mój 18 miesięczny synek potrafi bawić się sam. Czasem zawoła mnie, żeby sprawdzić czy jestem w pobliżu albo żebym Mu coś otworzyła lub pomogła. Ale samodzielnej zabawy też trzeba nauczyć. I oczywiście nie zostawiać malucha non- stop samego. Przecież dzieci w tym wieku to takie przytulajki ))) Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 14.10.05, 22:14 jasne, że nie zostawia się samego non-stop! dzieciaczki same cały czas się nie bawią; a jak napisałaś, też tej pojedynczej zabawy należy nauczyć, jak wielu innych rzeczy..; są wspólne spacery, czytanie książek, opowiadania, jeżdżenie na koniu - tacie, na mamie, bawienie się samochodami, układanie klocków, rysowanie, chowanie się )jaka frajda, gdy się go znajdzie( hoo, hoo! i masa innych fantastycznych rzeczy. pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 14.10.05, 22:17 Tak, bawia sie same, ale ich jest dwóch (maja rok) Córeczka sama zaczęła się bawic około 2,5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorka1 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 14.10.05, 22:54 Mój wisi mi na nodze prawie przez cały dzień. Lubi samochody, ale musiałbym mieć chyba garaż albo auto salon, żeby miec chwilę spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
bbb21 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 14.10.05, 23:34 są w sprzedaży takie mini stacje paliw, myjnie , autostrady i na to postaw mu masę aut. Może to pomoże. Albo pudełka po butach np, przerobione na garaże i inne pomieszczenia dla samochodów. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gawliki Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 15.10.05, 10:17 moja Laura ma momenty ze csuper sie bawi-szczegolnie teraz ze shrekiem Odpowiedz Link Zgłoś
karina1974 Re: Czy wasze dzieci bawią sie same? 15.10.05, 21:53 Norma w tym wieku Paula też sie nie potrafiła sama bawic - do wszytkiego musiała mieć towarzystwo. Teraz jej to przechodzi i zaczyna sama sie z sobą bawić Odpowiedz Link Zgłoś