Dodaj do ulubionych

PIERWSZY SPACER:))))))

09.11.05, 21:31
Witajcie,jutro bedzie pierwszy spacer,doradzcie dziewczyny w co najlepiej
ubrac malego,i jak dlugi powinnien byc pierwszy spacerek.
Obserwuj wątek
    • ianna Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 21:42
      Cześć,

Ja mam 3 tygodniowego malucha a pierwszy spacer był jak mały miał 5 dni.
      No ale generalnie pediatra doradził nam żebyśmy wytchodzili na spacer wtedy
      kiedy: temperatura odczuwalna przez nas będzie powyżej "0" , bezwietrznie, nie
      mgliście i sucho ( czyli bez mgieł i takiego ja to nazywam "zgniłego powietrza")
      Co do ubierania to ja ubieram na ubranko (czyli śpioszki) kombinezon jesienny
      lekko tylko ocieplany+czapka jesienna, na to koc złożony poczwórnie+okrycie
      gondolki- jak dla mojego malucha wygląda w sam raz bo po powrocie jest ciepły
      ale nie przegrzany.

Co do długości spaceru ja spaceruję około godziny a pierwszy spacer trwał ok 30
      minut (ale wtedy temp. był ok 20 stopni)
      • mmala6 Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 22:05
        przy takiej pogodzie, to mysle ze 15min na pierwszy raz wystraczy.A werandowalas
        juz maluszka?
        Na nastepny dzien 30min itd.
        Jak ubrac to juz napisala poprzedniczka, ja niewiele pamietam (poza tym u nas na
        pierwszym spacerze byla ujemna temp.)
        Nie opatulaj zby szczelenie, bo pomysl co zalozysz jak bedzie np -3 stopniesmile
    • figrut Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 22:27
      ianna ma racje.Maluchowi wystarczy cieply {dobrze by bylo z polarku,bo
      przewiewny}kombinezonik na normalny domowy ubior,ciepla czapeczka i kocyk {nie
      puchowy becik}.Nie polecala bym jednak przykrycia od wozka-nie ma jeszcze
      mrozow.Wyjdz na jakies pol godzinki,jak na pierwszy raz jesienia-wystarczy.Nie
      przegrzewaj wedlug starej zasady.Przegrzewane dzieci czesciej choruja.W polowie
      spaceru mozesz wsunac dziecku ciepla reke pod karczek i sprawdzic czy nie jest
      mu chlodno.Karczek powinien byc cieply,ale nie goracy czy wilgotny.Spaceruj
      blisko domu,jak cos bedzie nie tak,zawsze mozesz wrocic.I jeszcze jedno,chlodne
      raczki{ale nie lodowate!}to u malego dziecka norma{co czesto jest mylnie brane
      za przemarzniecie dziecka. Mama trojki.
    • kangur4 Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 22:59
      Jako, że rodziłam w połowie stycznia, pierwsze spacery wypadły nam gdzieś na
      początku lutego. I jakie z tego wyciągnęłam wnioski? A no takie, że przede
      wszystkim to mama musi się ciepło ubrać. Niemowlinę zawsze w razie czego kocem
      można owinąć, pokrowcem gondolę przykryć, iść pod wiatr, a mamie bez rajtek pod
      spodniami i bez rękawiczek nic nie pomoże. Ile razy po spacerze wyjmowałam z
      gondoli cieplutką M., sama mając sine łapy, nos fioletowy i prawie odmrożone
      cztery litery, bo a to czapki zapomniałam, a to rękawiczki się zawieruszyły, a
      to sie wystroiłam jak stróż w boże ciało w kurteczkę, która kończy się pod
      biustem.
      • myszka785 Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 23:58
        jakbym o sobie czytała!...
        smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka