kasiabambo 09.11.05, 21:31 Witajcie,jutro bedzie pierwszy spacer,doradzcie dziewczyny w co najlepiej ubrac malego,i jak dlugi powinnien byc pierwszy spacerek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ianna Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 21:42 Cześć, Ja mam 3 tygodniowego malucha a pierwszy spacer był jak mały miał 5 dni. No ale generalnie pediatra doradził nam żebyśmy wytchodzili na spacer wtedy kiedy: temperatura odczuwalna przez nas będzie powyżej "0" , bezwietrznie, nie mgliście i sucho ( czyli bez mgieł i takiego ja to nazywam "zgniłego powietrza") Co do ubierania to ja ubieram na ubranko (czyli śpioszki) kombinezon jesienny lekko tylko ocieplany+czapka jesienna, na to koc złożony poczwórnie+okrycie gondolki- jak dla mojego malucha wygląda w sam raz bo po powrocie jest ciepły ale nie przegrzany. Co do długości spaceru ja spaceruję około godziny a pierwszy spacer trwał ok 30 minut (ale wtedy temp. był ok 20 stopni) Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 22:05 przy takiej pogodzie, to mysle ze 15min na pierwszy raz wystraczy.A werandowalas juz maluszka? Na nastepny dzien 30min itd. Jak ubrac to juz napisala poprzedniczka, ja niewiele pamietam (poza tym u nas na pierwszym spacerze byla ujemna temp.) Nie opatulaj zby szczelenie, bo pomysl co zalozysz jak bedzie np -3 stopnie Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 22:27 ianna ma racje.Maluchowi wystarczy cieply {dobrze by bylo z polarku,bo przewiewny}kombinezonik na normalny domowy ubior,ciepla czapeczka i kocyk {nie puchowy becik}.Nie polecala bym jednak przykrycia od wozka-nie ma jeszcze mrozow.Wyjdz na jakies pol godzinki,jak na pierwszy raz jesienia-wystarczy.Nie przegrzewaj wedlug starej zasady.Przegrzewane dzieci czesciej choruja.W polowie spaceru mozesz wsunac dziecku ciepla reke pod karczek i sprawdzic czy nie jest mu chlodno.Karczek powinien byc cieply,ale nie goracy czy wilgotny.Spaceruj blisko domu,jak cos bedzie nie tak,zawsze mozesz wrocic.I jeszcze jedno,chlodne raczki{ale nie lodowate!}to u malego dziecka norma{co czesto jest mylnie brane za przemarzniecie dziecka. Mama trojki. Odpowiedz Link Zgłoś
kangur4 Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 22:59 Jako, że rodziłam w połowie stycznia, pierwsze spacery wypadły nam gdzieś na początku lutego. I jakie z tego wyciągnęłam wnioski? A no takie, że przede wszystkim to mama musi się ciepło ubrać. Niemowlinę zawsze w razie czego kocem można owinąć, pokrowcem gondolę przykryć, iść pod wiatr, a mamie bez rajtek pod spodniami i bez rękawiczek nic nie pomoże. Ile razy po spacerze wyjmowałam z gondoli cieplutką M., sama mając sine łapy, nos fioletowy i prawie odmrożone cztery litery, bo a to czapki zapomniałam, a to rękawiczki się zawieruszyły, a to sie wystroiłam jak stróż w boże ciało w kurteczkę, która kończy się pod biustem. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka785 Re: PIERWSZY SPACER:)))))) 09.11.05, 23:58 jakbym o sobie czytała!... )) Odpowiedz Link Zgłoś