Dodaj do ulubionych

mała różnica wieku

27.12.05, 12:45
Witam,
spodziewam się trzeciego dziecka, drugie będzie miało 17-18 mies, kiedy
maluch się urodzi (starszak ma 4 lata). No i mam pytanie do mam dzieci z taką
małą różnicą wieku - jak poukładałyście sobie wszystko technicznie? Jak takie
maluchy śpią? Teraz moja dzieci mają wspólny pokoik, młodsze śpi w łóżeczku.
Czy to dobry pomysł, żeby dokwaterowac im noworodka? Czy przenieść łóżeczko
do mnie? A półtoraroczniaka wyrzucić na własne łóżeczko - czy nie będzie za
mały? Czy potrzebny mi będzie podwójny wózek? Jeśli tak to jaki?
Dużo tych pytań w mojej głowie, a wyjścia na spacer zimą z całą czeredą to
sobie nawet nie próbuję wyobrazić wink
Obserwuj wątek
    • figrut Re: mała różnica wieku 27.12.05, 16:03
      Bedzie dobrze. Wbrew pozorom to wszystko mozna ogarnac. U mnie jest roznica rok
      i 10miesiecy - trafilo mi akurat na bunt dwulatka. Przydal by Ci sie podwojny
      wozek albo chusta dla najmlodszego [u mnie to chusta zdala egzamin]. Proponuje
      nie wprowadzac najmlodszego od razu do dzieciecego pokoju, tylko zakwaterowac w
      swoim - maluszek czesto sie budzi i moglby rozbudzic starsze rodzenstwo, a wtedy
      to juz moze byc sajgon. Proponuje nie przyzwyczajac maluszka do spania w
      absolutnej ciszy, bo dwojka rozbrykanych starszych bedzie go wybudzac. Zycze
      powodzenia.
      • wesolek11 Re: mała różnica wieku 27.12.05, 16:09
        Ale Ci zazdroszczę tego trzeciego brzdąca... I myślę, że figrut dobrze radzi!
        • aw271 Re: mała różnica wieku 27.12.05, 16:58
          U mnie wiekszy siadal na gleboki wozek, tam gdzie nogi malenstwa. Drugie tez
          urodzilo sie zimasmile) Na spacerze doszlam tylko do najblizszego sklepu, a tak
          bawilismy sie glownie przy bloku. Na meza zrzucilam wiekszosc zakupow, albo jak
          wracal z pracy to sama robilam. Nauczylam sie zamrazac chleb i duzo zup, na
          wszelki wypadek(np zle samopoczucie). Jak starszy byl chory to maly spal na
          balkonie, chociaz on byl na spacerze. Maluch spal ze mna, a starszy z tata w
          pokoju obok. Chociaz oni sie wyspalismile)
    • ester22 Re: mała różnica wieku 27.12.05, 17:16
      No u mnie urodzi się latem, więc o tyle gorzej, że wolałabym z pozostałą dwójką
      jak najwięcej czasu spędzac na dworze. A o tyle lepiej, że do zimowego
      ubierania kilka miesięcy spokoju wink
      • figrut Re: mała różnica wieku 27.12.05, 17:26
        Tym lepiej ze urodzi sie latem, bo caly dzien od urodzenia bedziesz mogla byc z
        dziecmi na dworze. Moj najmlodszy urodzil sie 3 maja i praktycznie cale lato od
        wyjscia ze szpitala bylismy na powietrzu. Karmie piersia, wiec dla starszego
        kanapki, dla mlodszego piers - powrot do domu tylko na obiad [a i ten nie zawsze
        byl].Ciesz sie ze to bedzie lato.
        • deotyma11 Re: mała różnica wieku 27.12.05, 18:52
          Moja druga córcia urodzi się w lutym gdy starsza będzie miała rok i 7-8
          miesięcy. W styczniu zamawiamy wózek podwójny jeden za drugim:
          www.jane.pl/wozki/powertwin.html
          Tylne siedzisko rozkłada sie na płask i tam będzie noworodek, dokupimy tylko
          nosidło z usztywnianym dnem jak do głębokiego wózka. Na taki wózek
          zdecydowaliśmy się właśnie ze względu na możliwość wychodzenia na zakupy czy
          spacer z obiema na raz.
          Dla małej chcemy dokupić drugie łóżeczko. Najpierw chcieliśmy dokupić starszej
          tapczanik, ale ona się strasznie w nocy wierci i boję się żeby nie spadła.
          Zresztą moja mama mówi, że ja spałam w łóżeczku dokąd się siostra nie urodziła
          czyli do 3,5 roku. Zastanawiamy się co ze spaniem. Mamy dwie opcje: albo
          starsza jak do tej pory w swoim pokoju, a noworodek w naszej sypialni, albo
          cała rodzinka w dużym pokoju. Decyzja jeszcze nie podjętasmile
          Teraz coraz częściej myślę o tym co zrobić i jak się zachować, żeby starsza nie
          czuła sie zaniedbana czy odtrącona.
          • ester22 Re: mała różnica wieku 27.12.05, 19:26
            Deotyma, dziękuję bardzo za linka, rzeczywiście świetny ten wózek smile A co do
            zachowania wobec starszego rodzeństwa, myślę, że nie będzie źle, pierwszy okres
            może być trudny, ale potem taki maluszek szybko zapomni, że mogło dzidziusia
            nie być. Ja między starszymi mam 3 lata różnicy, a całe szczęście jest
            świetnie.
    • magda505 Re: mała różnica wieku 28.12.05, 11:14
      Moja córcia ma teraz półtora roku i za kilka tygodni urodzę drugie,kilka
      misięcy temu kupiliśmy leżankę taką dużą 90/200 i dorobiliśmy na zamówienie
      dokręcany bok aby nie wypadła i śpi już od 2mies na niej nie ma
      problemu.Tłumaczymy jej że w łózeczku bedzie dzicia spała i jest bardzo
      zadowolona.
      • oleniek Re: mała różnica wieku 28.12.05, 14:13
        Witaj
        Marek ma 2,5 Mati 1 rok i w domu mam przysłowiowy "sajgon" smile))))
        A początki były takie miłe, jak noworodek tylko spał... smile))))))) Teraz są
        wieczne bójki o zabawki, bo młodszy MUSI się bawić akurat tym co starszy,
        starszy go popycha i podszczypuje ( w moim mniemaniu często bez powodu) smile)))))
        ale to jeszcze przed Tobą

Moje rozwiązania były następujące:
        - starszy w swoim pokoju śpi na nowokupionym łóżeczku (70/140cm) od jakiegoś
        pół roku przerobionym na tapczanik (była taka opcja). Pod spodem leży pianka
        (80/200) na którą ląduje synek jak spadnie i na której ląduje mąż, jak
        właściciel łózeczka w nocy płacze bo "coś tam" - zawsze jakiś powód jest,
        choćby chęć ucieczki męża od marudzącego w naszej sypialni rocznego
        Matusia smile))))
        - Matuś od urodznenia śpi w naszej sypialni w małym łóżeczku po starszym
        bracie - Marek nie miał nic przeciwko. Początkowo częściowo w małżeńskim łożu,
        a od jakiś dwóch miesięcy tylko u siebie. Próby przeniesienia go do starszego
        brata na razie spełzły na niczym. A to jeden dostał katar i budził drugiego, a
        to zęby itp.

Kończę bo idę na interwencję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka