Dodaj do ulubionych

4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzonka???

02.01.06, 23:48
Witajcie,prosze napiszcie jak mam podawac mojemu maluszkowi nowe jedzonko jak
skonczy czwarty miesiac.Slyszalam ze na sniadanie do mleka kaszke
np.bananowa,potem zwyklw mleko tzn.modyfikowane i co potem?? soczek??
przetarte owoce w sloiczku?? a na obiad co?? bo widzialam w sklepie kaszki
np.z brokul itp..Napiszcie prosze,bo jestem z dala od rodzicow i kolezanek
ktore by mogly podpowiedziec.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wenus.z.willendorfu Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 07:36
      Po pierwsze każdy produkt wprowadzasz osobno, czekasz kilka dni na ewentualne
      niepożądane reakcje i dopiero startujesz z następną nowością.
      tutaj szkoły są różne, np. ja zaczynałam od tartego jabłka: pierwszego dnia
      Frutka dostała trochę jabłka wyskrobanego łyżeczką, drugiego trochę więcej,
      trzeciego jeszcze więcej. W czwartym dniu dostała więc słoiczkową marchewkę.
      Polecam słoiczki Gerbera do tych pierwszych posiłków, bo są malutkie i
      mają "pojedyńcze" smaki: jabłko, marchew, brokuł, gruszka.
    • pampeliszka Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 09:05
      Kasia, a przestalas juz karmic piersia? Bo jesli jeszcze karmisz, to zacznij od
      samych owocow na poczatek, z obiadkami i kaszkami jeszcze poczekaj.
      • kasiabambo Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 11:03
        Jeszcze nie przestalam,ale wlasnie od czwartego miesiaca zamierzam juz powoli
        skonczyc z piersiasmile) Pozdrawiam goraco.
        • pampeliszka Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 11:06
          a, to widze, ze sie przygotowujesz profesjonalnie...
          • alexsc Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 11:10
            z kaszkami to poczekałabym trochę. Spróbuj podać najpierw jabłko, gerber albo
            hipp albo co tam znajdziesz, o bobovita jeszcze jest teżsmile. Mojemu smakowało
            jabłko z marchewka. Ale nie czekałam czy mu zaszkodzi czy nie... po prostu
            podawałam codziennie kilka łyżeczek (ale ja karmiłam do 6 miesiąca), potem
            modyfikowane mleko, zaczełam na humanie ale mi nagadali że dzieciak
            będzie "tłusty i roztetłany" więc zaczęłam dawać mu nan, bo hipp mu ni
            smakował. A potem to powoli wszystkie gotowe obiadki. Tylko odpowiednie do
            wiekusmile Ale jak raz dałam mu pyry z sosem to juz tych gotowców nie chiał
            wcinaćsmile A na widok kaszki to mu się w ogóle wszystko cofa!
            • mmala6 Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 11:15
              łeee, chcialam sie powymadrzac jako doswiadoczona matka juz prawie rocznego
              dziecka, to mnie babuchy uprzedzily i pozostaje mi tylko sie pod nimi podpisacwink
              • wenus.z.willendorfu Ha! Mmala! Nareszcie zdążyłam przed Tobą :-) 03.01.06, 11:21
                bo najczęściej mi się to nie udaje...
                • kasiabambo Re: Dlaczego kaszki-nie??? 03.01.06, 14:54
                  Zastanawia mnie to,dlaczego te kaszki sa niedobre i raczej nie podawac?? tylko
                  owoce przetarte? na opakowaniu jest napisane ze od 4 miesiaca,wiec mysle ze
                  czeba juz zageszczac mleko,bo maluch juz na samym mleku matki lub
                  modyfikowanym "nie pojedzie"smile)Napiszcie-pleassmile)
                  • jakw Re: Dlaczego kaszki-nie??? 03.01.06, 18:15
                    Moje obie dziewczyny na samym maminym mleku pociągnęły 5.5 m-ca, młodsza (7.5)
                    jada kaszkę z dodatkiem owoców dopiero od niedawna (1x dziennie), 2-gi posiłek
                    "niecycowy" to zupka. Dzieciom butelkowym nowości wprowadza się wcześniej, bo to
                    mleko modyfikowane to jakieś słabe jest wink
                    Ale ogólnie rzecz biorąc kaszki nie są niezbędne do życia.
                    kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54930,2321810.html - tu masz schematy ile i
                    jakich posiłków w jakim wieku.
                    Ważne, żeby każdy nowy produkt, czy to bedzie nowy owoc, warzywo czy kaszka,
                    wprowadzać oddzielnie.
                  • agagaby Na ml.matki i modyf. nie pojedzie??? 04.01.06, 16:31

• kasiabambo Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 14:49
            pampeliszka napisała:

> a, to widze, ze sie przygotowujesz profesjonalnie...
            Taksmile)jestem pewna ze chce juz to zrobic,wiesz wrucilam do szkoly,a
            pocieszeniem bedzie tylko to,ze i tak Kubus od czwartego miesiaca bedzie jadal
            juz kaszki,"sloiczki"itp..czyli sztuczne jedzenie,mam tylko nadzieje,ze jakos
            dobrze mi to pojdzie.Buzka!!!
            • miodzio_k Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 15:13
              Moja Julia za tydzień ma 4 miechy i zaczełam już jej podawać słoiczki. Zaczełam
              od jabuszka, potem jabuszko z dynią a dziś pierwsza zupka jarzynowa. Wygląda na
              to że lubi nowości! Powodzenia w Waszyh próbach
              • mmala6 Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 16:18
                Kasiu,
                co do tego ze na samym mleku matki dziecko "nie pojedzie" to chyba nie do konca
                prawda i tu powinny sie odezwac mamy piersiowe, ktore samym mlekiem karmily do
                6tego m-ca.Ja karmie butla niemal od poczatku, wiec u nas wszelkie nowosci byy
                od 4tego m-ca.
                Na poczatku polecalabym Ci kleik ryzowy (moga byc zatwardzonka) lub kukurydziany
                (Nestle), sa nieco lagodniejsze od kaszek i BEZ cukru.Uwazam ze im pozniej sie
                to ostatnie wprowadzi tym lepiej.
                Nigdy nie dawalam kaszki z tartymi owocami, sama nie wiem dlaczego...byc moze z
                lenistwa a byc moze dlatego, ze sama nie jem takich rzeczy (tj mleko z owocami...).
                Jedno jest pewne,niezaleznie od czego zaczniesz rozszerzanie diety musi to byc
                JEDNA rzecz.Czyli np nie jablko i kaszka jednoczesnie.Powodzenia!smile
                • wiolkak Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 17:04
                  świeta prawda Mmala, a ty Kasiu uwierz że na samym mleku można całkiem dobrze
                  wyglądać - dowodem jest moja córka, która do końca 7 miesiąca nie uznawała
                  niczego innego, a i teraz nie powiem że je normalnie, w zasadzie nadal jej
                  głównym posiłkiem jest moje mleko
            • mmala6 Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 16:18
              "sztuczne jedzenie"hehehewink
              • kasiabambo Re: 4 miesiac-w jakich porach i ile nowego jedzon 03.01.06, 19:16
                Dzieki dziewczynysmile za rady,bardzo mi pomogly.
                • enja11 Alexsc 03.01.06, 20:01
                  a dlaczego po humanie dzieci są tłuste i "roztełtane"? Ja właśnie skończyłam
                  jedno opakowanie, a teraz daję Bebilon - po tym nie będzie tłusty?wink))))
                  • alexsc Re: Alexsc 03.01.06, 21:20
                    a ja nie wiem! smile tak mi nagadali wiec uwierzyłam, a że podatna na wpływy
                    jestem to widzisz taki efekt. Po bebilonie ponoc bobo ma częściej kolki, ale
                    tego tez nie wiem. I nie wiem czemu kuiłam nan i zaczełam mu dawac. Tak wypadło
                    i już i to mleko zaakceptował. NAwet przez jakis czas dawałam mu tylko to bez
                    białak krowiego, takie z puszki za 19,90... normalne kosztuje 9,90. Bo jedna
                    lekarka stwierdziła u niego kaszel uczuleniowy. E nie przejmuj sie, jesli
                    toleruje bebilon to nie zawracaj sobie głowy. Tyle ile mam tyle opinii.
                    • kubona Re: Alexsc 04.01.06, 00:11
                      humana jest mlekiem dla wcześniaków i jest bardziej kaloryczna, neonatolog z
                      mojego miasta uważa że zdrowe, normalne pod względem wzrostu i wagi dzeci nie
                      powinny jeść humany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka