mausi12 28.05.10, 20:22 Czy separacja musi trwac rok? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mediator.org Re: separacja 28.05.10, 21:48 MUSI? Ale do czego? Po co? To znaczy o jaki cel Ci chodzi, stawiając tak pytanie? Odpowiedz Link
evela1982 Re: separacja 28.05.10, 23:09 Właśnie to samo mi powiedział adwokat:/. Zdziwiłam się, bo powiedział, ze musi byc conajmniej rok separacji! Wyprowadziłam się od męża jakieś 3 miesiące temu (na dobre) to powiedział mi, ze za krótko, ze trzeba się trochę wstrzymać z rozwodem. Tylko, ze u mnie to takie pogmatwane w tym malżenstwie było(mieszkanie na raty), ze możne szybciej pójdzie z tym rozwodem. Patryk (18.05.2007) Mateusz(11.05.2008) Odpowiedz Link
niutka Re: separacja 30.05.10, 19:32 Ja zlozylam pozew rozwodowy jak jeszcze mieszkalam z mezem, po 3,5 miesiaca od wyprowadzki ze wspolnej sypialni. Fakt, ze 2 lata bujalam sie z rozwodem ale to dlatego, ze on robil problemy (nie pojawial sie na rozprawach itp.) Odpowiedz Link
akacjax Re: separacja 30.05.10, 20:07 Do rozwodu musi być zupełny i trwały rozpad związku na wszystkich frontach. Pewna sędzina twierdzi, że jak małżonkowie są rok osobno-to wie, że to trwały rozpad. Inny sędzia nie dopytuje ile trwa, ale czy jest zupełny. Odpowiedz Link
mausi12 Re: separacja 31.05.10, 11:23 Mi doradzil adwokat,ze lepiej dla mnie-a ponoc takie jest prawo,ze ma sie zyc osobno.Wyprowadzilam sie i od stycznia mamy oficjalna separacje.Czy wiecie jak to jest z alimentami jesli wyjade z kraju? Nie mieszkam w Polsce i nie wiem kiedy powiedziec adwokatowi,ze chce wyjechac,a to jest chyba wazne,bo alimenty chyba beda inaczej wyliczane-zupelnie nie wiem.Gdybym wyjechala do Polski to 1200euro bedzie rowniez w Polsce czy oblicza na pieniadze polskie? Slyszalam,ze w czasie separacji-mam napisac jeszcze pozew o rozwod.Czy to prawda?Jesli tak to ile czasu przed rozwodem? To jest dla mnie wszystko nowe i bardzo was prosze o wszystkie informacje jakie macie.Aha,prawo do wyjazdu z nieletnimi dziecmi - mam od ich ojca.Pozdrawiam was cieplo. Odpowiedz Link
malgolkab Re: separacja 31.05.10, 11:53 nie musi, ale szczególnie przy dziecku/dzieciach małoletnich wielu sędziów "odracza" sprawę jeśli takiego okresu separacji (a raczej osobnego mieszkania nie ma). Odpowiedz Link
akacjax Re: separacja 31.05.10, 15:21 W niektórych krajach wymogiem jest mieszkanie osobno-ale nie w Polsce. Odpowiedz Link
mausi12 Re: separacja 31.05.10, 17:15 Wiem,ja nie mieszkam w Polsce i w sumie jak mieszkalam jeszcze z facetem,to w ogole nic z nim nie mialam-poprostu mieszkalam.Problem w tym,ze nie poszlam do adwokata i nie bylo oficjalnej separacji.Teraz mieszkam sama i to byla najbardziej madra decyzja jaka podjelam.Ja moglam z nim mieszkac,ale wiem,ze mialabym caly czas tylko problemy-w jednym domu. Odpowiedz Link