Dodaj do ulubionych

Przepis na pizze-poprosze!!!!

19.01.06, 14:39

Obserwuj wątek
    • duramgama Re: Przepis na pizze-poprosze!!!! 19.01.06, 14:43
      Też Cie wzieło na kulinaria? Nie pomogę. Przynajmniej na razie. Sama chciałabym
      sie nauczyc robic dobra pizzę. W niedzielę jedziemy do teściów, gdzie na obiad
      będą serwować pizzę wypieku mojego szwagra. Podobno jest niezły w te włoskie
      klockiwink Jak powierzy mi swoje kulinarne tajmnice, chętnie się nimi podzielę.
      • monya33 Re: Przepis na pizze-poprosze!!!! 19.01.06, 15:28

• enja11 Znalazłam na kwietniówkach 19.01.06, 15:16
      Mam nadzieję, że się przydawink)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23334&w=35235673
    • karynk piza Knorra 19.01.06, 22:16
      Ja robiłam raz i drugi sama ze skutkiem fatalnym. Kolejnym razem kupilam w
      sklepie pizzę Knora (ciasto w proszku). Wyszła ok, tylko mała jak na rodzinny
      obiadek. Trzebaby ze dwie, ale wtedy taniej kupic dwa kilo mąki i próbować
      samemu do bólu.
      • duramgama PYCHA!!! 23.01.06, 14:12
        Mój szwagier okazał sie Mistrzem Kuchni! Pizza była znakomita. Pełna profeskasmile)))

Ale to mało!! Musze sie POCHWALIĆ!

Mój szanowny Pan Mąż stwierdził, że skoro jego brat umie, to on też się od niego
        nauczy. Długo nie musiałam czekaćsmile. Już DZIŚ wziął się do dzieła (dwa dni z
        rzędu pizza na obiad, he he).
        Właśnie skończyliśmy konsumpcję.
        Jestem pod tak dużym wrażeniem, że nie wiem co napisać.
        Z pewnością pizzerie juz na nas nie zarobią, skoro mój osobisty kucharz robi cos
        tak pysznego. Kruchutka, nie za gruba, mniam, mniam! jestem w szoku, że wyszła
        za pierwszym razem!!!

Przepis na ciasto napiszę później, bo idę Srajdzinke usypiać, a Pan Mąż musi mi
        swoje zapiski rozszyfrować.

Nie wierzę, no, nie wierzę...wink
        • xemm1 Re: PYCHA!!! 23.01.06, 14:15
          Duram ależ mi smaka narobiłaś....tongue_out czekamy, czekamy z niecierpliwością, no i
          jeszcze przepis na sosik i co ten Twój szanowny mąż nawrzucał na wierzch, no
          chyba, ze cały sekret tkwi w cieście...
          ależ dostałam ślinotoku wink
          • monya33 Re: PYCHA!!! 23.01.06, 17:47

• duramgama przepis 23.01.06, 21:37
              Mam nadzieję, Monya, że nie czekałaś od 17.47 przy piekarniku, opasana fartuchemwink

Oto przepis:
              250g mąki
              łyżeczka soli
              100g drożdży
              2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
              trochę oregano i bazylii suszonej do samku

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, tak, żeby wyszło nam ok. pół kubka płynu.
              Mieszamy sól z mąka i przprawami, dodajemy oliwę, płynne drożdże (wlewamy
              cienkim strumieniem), mieszamy i zagniatamy dokładnie całość w misce. Jeśli
              ciasto klei się zbytnio do rąk dodajemy jeszcze troszkę mąki.

Zagniecione i zawinięte w ściereczkę odkładamy na 30min, żeby urosło (najlepiej
              na ciepły kaloryfersmile Wskazane jest wówczas związanie ruchliwych dzieci, żeby
              skacząc, tupiąc, rzucając zabawkami etc. nie spowodowały opadnięcia ciasta.

Po półgodzinnym leżakowaniu wałkujemy ciasto (na grubość ok.3mm), formujemy koło
              i układamy na posypanej mąką blasze. Zawijamy brzeg pizzy w rulonik i układamy
              dowolne dodatki (u nas był ser, duuuużo seraaa, salami, pieczarki,oliwki,
              cebulka i papryka). Pieczemy w nagrzanym do 250 stopni piekarniku ok.12-15min.

Sos robiliśmy z pomidorów z puszki, które zmiksowaliśmy w blenderze Olenki z
              czosnkiem, świeżą bazylią, solą, pieprzem i słodka papryką(wink

I jemy...

Nie będę po raz wtóry rozpływać się nad walorami smakowymi owej pizzy (choc
              mogłabym, oj, mogła...), ale uwierzcie, to genialny przepis i niech Was zachęci
              fakt, że pizza wyszła mojemu mężowi za pierwszym podejściem!
              Smacznegosmile
              I koniecznie podzielcie się wrażeniami po konsumpcji!
              • monya33 Re: przepis 23.01.06, 22:40

• duramgama SPROSTOWANIE 24.01.06, 16:00
                Od razu i tutaj sprostuję.
                Ilość drożdży: 1/4 100-gramowej kostki!!!!
    • xemm1 Re: Duram... 29.01.06, 15:57
      Dzięki wielkie za przepis...smile
      Niebo w gębie smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka