Dodaj do ulubionych

Taka WIELKA KUPA???

20.01.06, 16:56
Witajcie mamuski!! mam pytanko zwiazane z tematem.Moj synus juz tydzien jest
tylko na mleku modyfikowanym,i wiedzialam ze po tym mleku zmienia sie
kupki,ale az tak??czy to jest tez zwiazane z wiekiem bo zaczyna trzeci
miesiac,a jak byl na piersi to robil taka musztardke zadka.Dzis przezylam
szok-mial zatwardzenie i w sumie sie niedziwie bo zrobil taka kupke ze mi
oczy wyszlysmileta kupa byla prawie identyczna jak dziecka przynajmniej 10
miesiecznego,a potem juz bez zatwardzenia poszla druga-taka tez gesta,ale juz
nie taki "klocek"jak na poczatku.Sory dziewczyny za tak szczegolowy opis ale
napiszcie czy to normalne-i jak wygladaly kupki waszych dzieciaczkow jak
mialy trzy miesiace.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mooh Re: Taka WIELKA KUPA??? 20.01.06, 17:08
      Kupa po mleku modyfikowanym nie powinna być zbita. Jeśli Twój synek ma
      zatwardzenie, chyba musisz pomyśleć o zmianie mleka, może o dodatkowym
      dodatkowym pojeniu. Sama nie wiem. Nie znam się na tym tak dobrze. Pewnie
      butelkowe mamy poradzą Ci coś mądrzejszego, ale zatwardzenia nie powinny się
      takim maluchom zdarzać. Coś nie jest do końca tak, jak trzeba.
      • pampeliszka Re: Taka WIELKA KUPA??? 20.01.06, 18:16
        Wiesz, nasza cora kiedys nagle przeszła z 10 kupek dziennie do jednej MEGA KUPY
        na 3-4 dni. I lekarka nam wtedy powiedziala, ze jej uklad wydalniczy dojrzewa i
        ze za jakis czas to sie unormuje.Mielismy tylko obserwowac, czy nie ma problemow
        przy robieniu tej kupki, czy nie płacze, pręzy sie. Konsystencja tez sie
        zmieniła, nie była jak "dorosła" kupa, ale juz nie taka rzadka jak na poczatku.
        Poobserwuj malucha, czy sie nie meczy przy tych kupach.
    • kasiabambo Re: To tylko zmiana mleka??? 20.01.06, 20:15
      Wlasnie sie zastanawiam,czy napewno musze zmienic mleko-bo pomyslalam jeszcze o
      tym,ze moze jemu zmienia sie wszystko tam w srodkusmiletzn.cialo sie
      przystosowywuje do nowego mleka.Jesli nie przejdzie mu do 4 dni to mam wizyte u
      pediatry to zapytam,co robic.
      • miodzio_k Re: To tylko zmiana mleka??? 20.01.06, 20:41
        U nas po przejsciu na modyfikowane tez były "klocki" a potem trochę luźniejsza
        "ciąguta". big_grinD No i kupk araz na 5 dni. Teraz jednak jak podajemy jedzonko to
        kupki sa 1-2 razy dziennie, luźne i o kolorze jedzonka sprzed kilku godzni. Np.
        czarna po śliwka, pomarańczowa po marchewce, żólta po jabłku. Dalej chyba nie
        musze opisywać.
        Tez proponowałabym ci poobserwowac maluszka czy się nie męczy. My jemy Bebiko 2
    • pampeliszka Re: Taka WIELKA KUPA??? 20.01.06, 20:43
      Kasia, takie bardzo kamyczkowate kupy sie u nas tez trafiły, mam wrazenie, ze po
      mleku modyfikowanym,kiedy musiałam dokarmić malucha, ale głowy sobie nie dam
      uciac.Poczekaj moze z tą zmianą mleka, moze sie nie unormuje do tej wizyty u
      pediatry.A jak nie, to na pewno cos Ci doradzi.
    • mmala6 Re: Taka WIELKA KUPA??? 20.01.06, 20:43
      normalnesmile
      Jezeli synus ma naprawde zatwardzenie tzn steka, napina sie i meczy przy
      robieniu kupki, to podawaj mu w miedzyczasie (tj miedzy karmieniami) wode do
      picia.Poza tym i tak i tak dziecko butelkowe powinno pic miedzy karmieniami,
      zeby stolec byl luzniejszy.Musisz troche obserwowac i dostosowac "pojenie" do
      maluszka.
      Mleka narazie nie zmieniaj, nic zlego sie nie dzieje a maly uklad pokramowy
      musiaby na nowo przyzwyczajac sie do nowego mleka.Niech to bedzie ostatecznoscwink
      W PL jest np Lakcid, poczytaj o tym troche i zapytaj u siebie w aptece o cos
      takiego.Bardzo dobra rzecz dla takich maluszkow, ktore zaczynaja nowe "potrawy"
      a ich uklad pokarmowy nie jest jeszcze doskonaly.
      • kasiabambo Re: Taka WIELKA KUPA??? 20.01.06, 23:19
        Tak napewno to zatwardzenie,bo od dwuch dni prerzy sie,steka i jest caly
        czerwonysad mam nadzieje,ze to przejdzie,jesli nie to zobaczymy po wizycie u
        lekarza.Narazie podaje mu GRIPE WATER,i herbatke rumiankowa Hipp-a.
        • mooh Re: Taka WIELKA KUPA??? 20.01.06, 23:26
          Moja koleżanka miała z córką podobne problemy. Podaje sok z jabłek i jest ok.
          Tylko jej córka skończyła juz 4 miesiące.

Klusia 29.07.2005
          Klusia ma już
        • mmala6 Re: Taka WIELKA KUPA??? 20.01.06, 23:28
          Biduleksadniestety Kasiu tak bywa czesto przy czyms nowym.Koniecznie dawaj wody
          czy herbatki tyle ile da rade wypic.Jak to nie pomoze to cos typu Lakcid albo
          moze lekarz poleci cos innego.Ostatecznie mozesz mu pomoc termometrem.Nie
          polecam na stale, bo sie dziecko przyzwyczai i jelita nie beda pracowac ale od
          cazsu do czasu nic sie nie stanie a ulzysz maluszkowi.
          Grip Water to raczej na kolki czy bole brzuszka, prawda?
          Czy podajesz juz inne jedzonko? mozesz tez dac troszke soku jablkowego
          rozcienczonego z woda lub skrobane jabluszko.
    • kangur4 Re: Taka WIELKA KUPA??? 21.01.06, 11:16
      A ja tylko chciałam dodać, że kiedyś szukałam informacji ile dziecko powinno
      wypijać dziennie wody/napojów przy karmieniu butelką, bo nie wiedziałam. No
      więc, nie było łatwo, ale znalazłam - okazało się że minimum powinno wypijać
      dziennie tyle ile jednorazowo wypija z butelki mleka. Czyli jesli jednorazowo
      dajesz powiedzmy 150 ml mleka, to tyle dziecko powinno wypić dziennie płynów
      dodatkowych. Oczywiście, jeśli wypija więcej, to super, aczkolwiek tez nie
      należy przesadzić, bo będzie miało pełny brzuszek i nie będzie chciało mleka.

Pamiętam, jakie dylematy miała moja butelkowa od urodzenia koleżanka - bo
      ciągle nie mogła utrafić z tym piciem - jak podała za wczesnie po jedzeniu -
      synek nie chciał. Jak podała za póżno - to tak się opijał, że nie chciał potem
      mleka. Wychodziło na to, że powinna go budzić w środku drzemki (na co
      oczywiście nie miała ochoty) i podawać pić. Szlag ją trafiał z tym piciem.
      • kasiabambo Re: Taka WIELKA KUPA??? 21.01.06, 11:41
        Jeszcze nie podaje dodatkowego jedzonka,bo moj maluszek dopiero jutro zacznie
        trzeci miesiac.Bede mu podawc herbatki,i zobaczymy,jesli nie przejdzie to 27.01
        mamy wazenie i szczepienie to zapytam lekarki.Milego weekendusmile
      • mmala6 Re: Taka WIELKA KUPA??? 21.01.06, 18:29
        racja, racja z ta iloscia plynow.Matek pil wiecej niz sie zalecalo, choc
        przyznac musze ze nie przestrzegala tego zbyt pilnie.Matus mial stale pory
        karmienia wiec picie dawalam po prostu posrodku, czyli jak jadl o 6 i 9, to
        picie mial ok 7,30-8,00.Jak widzisz (to do Kasi, nie do Kangura) ze potem je
        mniej to trzeba dawac mniej picia itd itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka