mmala6 30.01.06, 09:22 czy "porady PSYCHOLOZKI" mozna zmienic na "porady PSYCHOLOGA"?? Jakos kole to moje oczy za kazdym razem jak wchodze na forum Owca, poprzyj mnie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schaapje ja nie cierpie slowa PSYCHOLOZKA 30.01.06, 09:34 moim zdaniem jest sztuczne dla mnie istniej pan i pani psycholog i juz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: ja nie cierpie slowa PSYCHOLOZKA 30.01.06, 09:41 tak jak pani i pan doktor! no chyba ze w jakies reklamie bedzie "doktorka" to wtedy wejdzie plynnie do mowy uzytkowej Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: Prosba do Wenus i ....Owieczki 30.01.06, 09:49 a ja jestem za żeńskim odmianami i zawsze używam właśnie żeńskich nazw. Już przestało mnie to dziwić, bo w moim języku weszło do normalnego użytku. Na poczatku dziwiło, nie powiem, ale to kwestia używania i przyzwyczajenia. ja jestem za niezmienianiem ) Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 hehe psycholozka, biolozka :-) 30.01.06, 10:42 W n. tak sie wlasnie mowi - jest PsychologIN, KanzlerIN... (ok, mowi sie Frau DOKTOR, nie DoktoRIN). Ale po polsku brzmi to dla mnie tak troche niepowaznie... jakby to bylo - pani PREZYDENTKA?? MINISTERKA?? Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: hehe psycholozka, biolozka :-) 30.01.06, 10:45 ale to brzmi niepoważnie, bo to użytkownicy języka nadają znaczenie słowom. I to od nas zależy, czy coś jest uzywane i poważne, czy nie. To kwestia uzusu i uzanania. Ja nie umiem o sobie powiedzieć polonista i dziennikarz Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 dla zainteresowanych :-) 30.01.06, 10:49 cała akcja na temat płci w języku www.feminoteka.pl/articles.php?cat_id=5 Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 joa8 30.01.06, 10:52 zgadzam sie, tylko o ile bez trudu rozrozniam pielegniarke i nauczycielke, ba - nawet lekarke, to nie mam pojecia jak sie mowi na pania prezydent? pania minister? Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: joa8 30.01.06, 10:56 no bo jeszcze żadnej nie było, prezydentki , to dlatego jest nam tak trudno to wymawiać. I prawdą jest, że większość żeńskich nazw zawowdów jest jakby zdrobnieniem, umniejszeniem i oznacza rzeczy (np: pilotka). Ale język żyje i zawsze to może się zmienić. Jak mówię, to kwestia używalności i uznania. A we włoszek mówią: magistra, ministra i to ładnie brzmi ) (zamiast ministerka) Odpowiedz Link Zgłoś
schaapje a dla mnie psycholozka 30.01.06, 10:58 i tak brzmi glupio moze dlatego, ze dotyczy mnie bezposrednio.... i nie mam kompleksow zwiazanych z rodzajami w naszym jezyku i ja wole byc Pani Psycholog a nie Psycholozka.... Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: a dla mnie psycholozka 30.01.06, 11:08 ale dlaczego żeńska odmiana słowa brzmi bardziej głupio niż męska? Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 11:55 nie wlaczam sie w dyskusje na temat poprawnosci jezykowej bo nie jestem polonistka tylko psycholoGIEM ja mam wrazenie, ze to slowko zaczeto uzywac odkad pojawila sie reklama serka Hohland ale byc moze sie myle.Nie podoba mi sie, wg mnie jest to sztuczny twor.U mnie na studiach przez 5 lat nie uslyszalam takiej nazwy naszego zawodu. Poza tym uwazam, ze mniej osob mowi 'psycholozka' niz 'psycholog', wobec czego tym bardziej uzasadnione jest pozostanie przy 'meskiej' wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:05 Mnie tez psycholozka kłuje w ucho. Nie wiem dlaczego. Nie sadze, zeby z jakichś feministycznych powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:07 mój feminizm mocny jest i uważam, że sztuczne jest używanie męskiej nazwy do kobiety, nieprawdziwe po prostu. Do głowy by nikomu nie przyszło nazwac mężczyznę uczącego w szkole "nauczycielką". ale dawno mam za sobą okres "nawracania", dla mnie okej jest, że używacie takich nazw, jakie wydaja się Wam najlepsze. Ciekawam po prostu byłam waszych poglądów Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:44 ale kto powiedzial, ze 'psycholog' to nazwa meska? tak jak stomatolog, onkolog, ginekolog etc?.Nie wydaje mi sie aby koncowka -og byla zarezerwowana dla rodzaju meskiego jak np -ski.Dla mnie tak samo brzmi 'pani psycholog' jak 'pan psycholog', 'Pani doktor onkolo' i 'Pan doktor onkolog'.Bez roznicy.Skoro zaznaczamy forme zenska 'psycholoZKA', to powinnismy zaznaczyc tez forme meska np 'psycholoZEK'. Kobieta zatrudniona w hucie bedzie miala stanowisko 'hutnik' a nie 'hutniczka'. Ale to sa moje luzne malo profesjonalne rozwazania Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:47 męska, męska, psycholog to wyraz rodzaju męskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 13:06 no coz, Ty sie lepiej na tym znasz, wiec pewnie tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 15:20 mmala popieram Cię w całej rozciągłości. uszy mi puchną jak słyszę słowo psycholożkka Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: Prosba do Wenus i ....Owieczki 30.01.06, 15:19 swego czasu oglądałam programy na TVN Style dla Młodych Mam i oni bardzo promowali psycholożki, ginekolozki....etc... Osobiście mnie to drażniło... Hmmm a jak nazwać pana przedszkolankę )) Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: Prosba do Wenus i ....Owieczki 30.01.06, 15:33 przedszkolanek dziwnie brzmi, nie? Ale jak jest Marianka, to jest i Marianek, czyli przedszkolanek jest poprawnie szukam jakiś innych męskich końcówek -ak, no ale przedszkolak już jest, -arz, przedszkolarz (hehehe) Odpowiedz Link Zgłoś