Dodaj do ulubionych

Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee

22.02.06, 12:01
Zdecydowałam sie w końcu odstawić Pierożka od biustu, ale nie tak drastycznie
z dnia nadzień tylko najpierw zastąpić porannego cyca mlekiem z kubeczka i po
jakiś 2-3 tygodniach wieczornego ( Ulka je tylko dwa razy) no i dupa napiła
sie małego łyczka skrzywiła, wypluła i zrobiła pytającą minę „a cio to za
gówno do picia mi tu dajesz” – ponowiłam jeszcze próby dwa razy .. z tym
samym efektem.
I nie wiem, co teraz robić próbować do skutku? Do kiedy dzieci mleko
modyfikowane maja pic? Czy można je zastąpić czymś innym? Czy kupić inne
mleko?
Obserwuj wątek
    • enja11 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:08
      ja mam ten sam problem. próbowałam dawać kaszkę na mleku mod. (wypróbowałam
      chyba większość) i kiszka blada. nie chce i juz. na razie nie przejmuję się tym
      za bardzo, bo Jachu jeszcze cycowy, ale mam zamiar skończyć z tym w okolicach
      kwietnia i się zastanawiam czy to mus, żeby pił to mleko. Dałam mu jeszcze
      jogurt naturalny i zjadł ze smakiem. może przetwory mleczne wystarczą? idę w
      piątek do lekarza to się jeszcze wywiem szczegółowo, to dam znać.
      • el_sylwana Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:09
        no wlasnie moze tego modyfikowanego na sile nie trzeba w dzieciaka wpychac
        czekam co Ci lekarz powie
    • kangur4 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:12
      Jeszcze trochę powinna tego mleka popić... Dziecko w tym wieku powinno jeszcze
      zjadać grubo ponad 500 ml (wliczając w to oczywiście inny nabiał, typu serki,
      jogurty czy ser żółty). Zdaje się, że Matek Mmali to i 700 na dobę potrafi
      wciągnąć.

Może ją trochę przegłódź? Wtedy i mleko stanie się ambrozją. A jakie kupiłaś? U
      nas Bebilon został za pierwszym razem wciągniety prawie razem z butelką.

A tak w ogóle, to ja zrobiłam odwrotnie - najpierw zrezygnowałam z wieczornego.
      Bo wieczorem i tak dostawała kaszę na mleku łyżeczką. A rano tak straszliwie
      nie chciało mi się wstawać, żeby naszykować butelkę, że jeszce ze dwa tygodnie
      ciąnęłam to ranne karmienie.
      • el_sylwana Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:22
        nan ha i nan zwykły i nic może ten bebilon ..sama już nie wiem
        kaszki nestle mleczno ryżowe z malinami czy morelami wcina ale mleko do picia
        jest beee

u nas to wieczorne to juz sie taki rytuał zrobił kaszka, biust, fikanie z mama
        i z tata w pieleszach kąpiel i spanie i boje sie ze jak zacne od tego to sie
        Ulce poprzestawia i spać nie będzie chciała
      • mmala6 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:22
        w drugim roku dziecko powinno pic/jesc ok 500-700ml mleka lub przetworow.Troche
        ciezko byloby dac 500ml jogurtu....a kaszka mleczno-owocowa???ja sie robi na
        wodzie ale ma juz w skladzie mleko pelne (nie modyfikowane) i jest jak
        najbardziej posilkiem mlecznym.
        Matek faktycznie potrafi zjesc 700ml, choc zazwyczaj jest to dwa razy butla po
        210-250ml i serek/jogurt 150ml.Czasem domaga sie dodatkowego mleka (w nocy!!),
        wiec wychodzi ponad 700ml.
    • myszka785 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:23
      u nas było to samo!
      wypróbowałam parę rodzajów modyfikowanego i Amel wszystkim pluła!!!
      poza tym - jak już wmusiłam jakąś ilość w kaszce to mi dziecię reagowało
      biegunkami!
      poszłam do lekarza i kazał mi w małych ilościach na łyżeczce lub z kubeczka
      spróbować dawać zwykle krowie (3,5%) i że jeżeli nie będzie niepożądanych
      reakcji typu: biegunka czy uczulenie to mogę dawać krowie... oprócz tego mała
      je sery, serki, jogurty - z wielkim smakiem! mleko krowie też od pierwszego
      razu jej zasmakowało i daję po trochu...
      no i wieczorem cyc ale nie codzień go chce (jestem w 4mc i coś jej to moje
      mleko przestaje smakować)...
      a z tym krowim to niby tak, że w Polsce po ukończeniu 2 roku życia
      najwcześniej, ale tu w UK (Irl Płn) lekarze mówią, że już po roku można
      spróbować... co kraj to obyczaj!
      pozdro!
      • mmala6 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:26
        aha, Bobovita ma teraz kaszki mleczno-owocowe na bazie mleka modyfikowanego,
        moze sie Pierozek nie kapnie, moglabys dawac na zmiane z kaszkami na mleku
        zwyklymsmile
        • el_sylwana Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:32
          kapnęła sie ..kaszka bobowity wylądowała na mojej twarzy, jakiś czas temu
          próbowałam zmienić nestle na te właśnie i poniosłam totalna klęskę
          • mmala6 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:34
            a orobowalas kaszke manna wlasnie Bobovity? jest tak slodka ze nie wierze, ze
            ktos moze jej nie lubic!smile
            • el_sylwana Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:41
              z glutenem musze ostrożnie od kilku dni testujemy zwykły chlebek, Ulka
              trochę „opóźniona” w temacie nowości ze względu na niezwykle delikatny brzuszek
              i intensywne reakcje obronne organizmu
              • mmala6 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:43
                a, no chyba ze tak.Jest wiele smakowych kaszek mlecznych, moze jednak w ktorejs
                zasmakuje?
                • el_sylwana Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 12:52
                  kaszkli mleczno ryzowe nestle wcina nie powiem ze ze smakiem ale je raz dzienie
                  przygotowana z ok 150 ml wody natomiast problem mam z samym mlekiem
                  modyfikowanym do picia tego nie chce tknac i juz
                  • zuza08 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 22.02.06, 14:24
                    Miałam dokładnie to samo. Moja córeczka jest tylko dziesięć dni starsza od
                    Twojej. Ja karmię ją piersią 3 razy w ciągu dnia. Pani doktor przepisała mleko
                    modyfikowane ( to było jakieś trzy miesiące temu). Niestety mała nie chciała
                    tego tknąć. Wyczuwała nawet jak dodawałam jeną miarkę do jej ulubionej zupy.
                    Odwracała główkę i koniec. Jak dawałam porcję bez mleka, jadła. Za to jogurt
                    naturalny, biały serek bardzo lubi. Pani doktor powiedziała, żę skoro lubi
                    nabiał i nic jej po nim nie jest, to żebym dała sobie spokój z mlekiem
                    modyfikowanym. Tak też zrobiłyśmy. Zuzia rano zjada kaszkę Hippa przenną z
                    owocami i jogurtem, wieczorem serek Bieluch lub jogurt naturalny. Tydzień temu
                    sama jadłąm płatki kukurydziane z mlekiem. Oczywiście przyszła spróbować co
                    mama je. Dałam jej małą łyżeczkę mlek. Posmakowała. No i co? Smakowało. Ale na
                    razie zwykłego mleko nie podaję.
                    • enja11 Re: Modyfikowane ...beeeeeeeeeeeeeeeeeee 24.02.06, 11:10
                      Byłam dzisiaj u lekarza. Pani doktor powiedziała, że do ukończenia roczku
                      raczej powinniśmy się starać nie dawać mleka krowiego. Jeżeli po jogurcie i
                      innych przetworach nie występuje reakcja alergiczna (zielone kupy, wysypka) to
                      można juz dawać. Dwa posiłki mleczne w ciągu dnia (w tym pierś) wystarczą.
                      Czyli jeżeli potrzymamy dzieciaki na cycku do roku i będą jadły np. jogurcik,
                      to nie ma sensu zmuszać ich do modyfikowanego. Zapomniałam zapytać tylko ile
                      razy w tygodniu można podawać taki jogurcik. Może któras z was się orientuje?
                      • mmala6 2 -3 razy 24.02.06, 11:17

• enja11 Re: 2 -3 razy 24.02.06, 11:20
                          dziękuję za treściwą odpowiedźwink))))))))0
                          • zuza08 Re: 2 -3 razy 24.02.06, 11:29
                            Podobno 2-3 razy w tygodniu. Moja córeczka je co prawda 2-3 razy w tygodniu
                            jogury naturalny lecz w pozostałe dni, serek naturalny Bieluch. Wychodzi na to,
                            że codziennie dostaje albo jogurt albo serek. Oba bardzo lubi i nic jej nie
                            jest.
                          • mmala6 Re: 2 -3 razy 24.02.06, 11:33
                            alez proszesmile
                            dawalismy tez Bielucha ale jako ze mam problem z dostaniem go (znalazlam tylko w
                            Tesco, a nie beda za glupim serkiem tam jezdzic), to przezucilismy sie na
                            Bakusie,Danio lub jakies twarozki np Campiny itp.Ale to blizej roczku (choc
                            pewnie i tak mozna od 3 r.z. jak Danonki).A jogurty wszelkiej masci.
                            • zuza08 Re: 2 -3 razy 24.02.06, 14:04
                              Kupujemy Bielucha, ponieważ nie mamy z tym problemu. Jogurty na razie tylko
                              naturalne. Wczoraj nawet dałam Małej posmakować owocowy ale nie chciała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka