Dodaj do ulubionych

Poradźcie antykoncepcja!

27.03.06, 22:19
Prosze poradźcie mi jaka jest najwygodniejsza,najlepsza.Dodam ze tabletki
odpadaja bo mam małe dzieci i obawiam sie że zapomne wziąść.Może znacie jakie
są najlepsze spirale(nazwy).Chcę iść do lekarza ale wolałabym być lekko
obeznana w temacie bo ten lekarz to niewiadomo co może mi zasugerować.
Obserwuj wątek
    • karolcia_111 Re: Poradźcie antykoncepcja! 27.03.06, 22:24
      zastrzyk raz na 3 miesiące
      • matmama Re: Poradźcie antykoncepcja! 27.03.06, 23:16
        kupilam ten zastrzyk, ale po przeczytaniu listy skotkow ubocznych i opini
        dziewczyn z forum, stchorzylam...
        • mamakarola1 Re: Poradźcie antykoncepcja! 28.03.06, 09:55
          Ja też mam już dość tabletek i dlatego zdecydowałam się na spirale - Mirenę.
          Zakładam w przyszłym miesiącu.
        • iwpal Re: Poradźcie antykoncepcja! 28.03.06, 12:54
          Zastrzyki sa ok, inna antykoncepcja też ma full skutków ubocznych; tylko, ze po
          2 latach trzeba przerwać zastrzyki, bo bardzo wzrasta ryzyko osteoporozy sad
          Nie wiem czy po jakimś czasie mozna wrócic czy już nie.
        • karolcia86 Re: Poradźcie antykoncepcja! 28.03.06, 19:41
          Zastrzyk (depoprovera- o ile o ten chodzi) to straszny syf. Miałam go 2 razy,
          rozregulował mi cykl, nabawiłam się torbiela, utyłam (kiedy po tabletkach nigdy
          mi się takie coś nie zdarzyło). Od gina, który mnie wyprowadzał na prostą
          usłyszałam, że na zachodzie jest wycofany, stosuje się go tylko w Afryce i
          Europie Śr.
      • ldzida12 Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 12:40
        Cześć!
        Ja miałam też taki problem. Jeśli chodzi o zastrzyki, to żadna gwarancja, że
        nuie zajdziesz w ciąże. Ja miałam spiralkę. Nie każda sie z tym zgadza żeby to
        założyc, ale jest rewelacyjna.
        Lidia
        • iwpal Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 13:46
          Zastrzyki mają 99,9% pewności, czyli więcej niż cokolwiek innego, nawet spirala
          ma mniejszy pewnik. Warunek jest jeden - musi być podany prawidłowo, to znaczy
          głeboko domięsniowo.
          • driadea Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 14:09
            Serio? Poproszę o źródła tych informacji, bo są dość rozbieżne z tym, co ja
            słyszałam (na niekorzyść mojej metody), a chciałabym się zabezpieczać
            najlepszymi (czyt. najpewniejszymi) środkami.
            Pozdrawiam, Aga
            • iwpal Re: Poradźcie antykoncepcja! 30.03.06, 01:01
              Źródła teraz nie podam, ale było to chyba "dziecko" albo "mamo to ja", bodajże
              z roku 2002 lub 2003, bo na ten czas datuje sie moja przygoda z zastrzykami;
              teraz odstawione ze względu własnie na ryzyko osteoporozy,a szkoda, szkoda sad(
              • driadea Re: Poradźcie antykoncepcja! 30.03.06, 09:53
                Wiesz, w tych gazetkach piszą różne rzeczy, na ten przykład radzą, aby
                pleśniawki u niemowląt pędzlować Aftinem, na pośladki używać Tormentiolu a
                zaropiałe oczy przemywać borasolem - wszystkie te leki (tak, tak, leki, a nie
                kosmetyki) zawierają toksyczne dla małych dzieci związki boranu (od 40 lat
                wiadomo o jego toksyczności a od 2002 roku jest ustawowy zakaz stosowania
                boranów u dzieci) - więc takie źródło to żadne źródło, a nawet gorzej.

Ale wracając do meritum, oto, jak przedstawiają się poszczególne wskaźniki
                Pearla:
                Hormonalna wkładka wewnątrzmaciczna 0,01
                Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe 0,01 - 2,5
                Iniekcje hormonalne 0,3-1,2
                Tabletka antykoncepcyjna jednoskładnikowa 1-4
                Wkładka domaciczna uwalniająca związki miedzi 0,6- 0,8
                Plastry 1,0
                Prezerwatywa 3-14

Pozdrawiam, Aga
                • iwpal Re: Poradźcie antykoncepcja! 30.03.06, 10:13
                  Źródło??
                  Nie kwestionuję, tylko wciąż sie dziwię, że kazdy co innego pisze; mój lekarz
                  też daje iniekcjom max skuteczności.
                  • driadea Re: Poradźcie antykoncepcja! 30.03.06, 12:18
                    Wybacz, proszę o źródło a sama nie podaję wink
                    Zaczerpnęłam informacje po prostu z internetu (google.pl)

Ale tak na tzw. chłopski rozum:
                    zastrzyk hormonalny dziala jak sama nazwa wskazuje hormonalnie (wiadomo na czym
                    polega ta forma antykoncepcji, więc nie bedę się rozpisywać), wkładka
                    hormonalna działa tak samo (hormonalnie - z tą różnicą, że działa bez
                    pośrednictwa krwioobiegu), a ponadto mechanicznie, stąd, jak rozumiem, jej
                    wyższa skuteczność antykoncepcyjna.
                    No ale to już nieistotne, każda kobieta musi znaleźć coś dla siebie i nie dla
                    każdej ta sama metoda będzie dobra, dlatego takie dyskusje w gruncie rzeczy
                    zawsze przeradzają się w te na kształt "o wyższości Wielkiej Nocy nad Bożym
                    Narodzeniem" wink
                    Pozdrawiam, Aga
    • boyena Re: Poradźcie antykoncepcja! 28.03.06, 16:32
      ja jestem teraz w drugiej ciązy ale juz zapytałam moją ginekolożke co mi poleci
      po porodzie. poleciła wkładke Mirenę, wkłada się ja na 5 lat, koszt około 1100
      zł. można ją w każdej chwili wyjąć (wyciagnać za sznureczki), gdybyś zmieniła
      zdanie. na ulotce opisują same superlatywy, ale nie znam nikogo kto ma ją
      założoną. sama sie nad nią zastanawiamsmile
      • ruta8 Re: Poradźcie antykoncepcja! 28.03.06, 16:58
        wrzuc w wyszukiwarke Mirena, znajdziesz duzo wypowiedzi bo ten temat byl juz
        szeroko przedyskutowany. sama mam i polecam, mimo ze przytylam i nie daje rady
        schudnac. poza tym same zalety, szczegolnie ze nie trzeba o niczym pamietac!
        gwoli scislosci - mozna ja wyciagnac za sznureczki ale u lekarza! samemu raczej
        niewskazane.
        • driadea Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 10:19
          Polecam Mirenę (mam od 2,5 roku) i... wyszukiwarkę (najlepiej bezpośrednio na
          f. Zdrowie kobiety)! smile
    • redudek Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 10:48
      Chciałam zapytać czy nie macie żadnych oporów aby stosować spiralę jako środek
      antykoncepcyjny ?
      Przecież mając spiralę,może dojść do zapłodnienia z tym wyjatkiem że
      zapłodnione jajo nie może zagniezdzić się w macicy,i jest poprostu wydalane.
      Dla mnie nie jest to etyczne,a wy co o tym myślicie ?
      Na forum Aborcja pewna osoba,porównała to do coś w rodzaju aborcji,nieświadomej.
      • driadea Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 12:43
        Ja nie mam żadnych oporów.
        Proponuję, aby osoba porównująca spiralę do aborcji zapoznała się z zasadą
        działania Mireny.
        Pozdrawiam, Aga
      • mama_kotula Re: Poradźcie antykoncepcja! 30.03.06, 01:11
        redudek napisała:

> Przecież mając spiralę,może dojść do zapłodnienia z tym wyjatkiem że
        > zapłodnione jajo nie może zagniezdzić się w macicy,i jest poprostu wydalane.
        > Dla mnie nie jest to etyczne,a wy co o tym myślicie ?

Zapłodnionemu jaju to - imho - jeszcze daleko do ciąży.
        Nie mam żadnych oporów etycznych co do stosowania wkładek wewnątrzmacicznych.
    • paulaula Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 11:06
      Ja też polecam wkładkę. Ja mam już trzecią (pierwsza była na 2 lata, drugą
      wyjęłam po 1,5 roku, bo planowałam drugie dziecko, no i teraz mam trzecią od
      1,5 roku). Zawsze miałam zwykłe wkładki miedziane, teraz CooperT. Wszystko jest
      o.k.Potrzebny tylko jest lekarz, który ma duże doświadczenie w zakładaniu
      wkładek.
      • magda505 Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 13:39
        Ile kosztuje ta Coper? i czy ona jest zwykła bez hormonów?
        • paulaula Re: Poradźcie antykoncepcja! 29.03.06, 16:26
          Wkładka CopperT kosztowała 40-50zł, nie pamiętam dokładnie + 300zł za
          założenie. Ja zasadniczo wolę te w kształcie litery T ( CooperT, NovaT), są
          mniejsze niż np.multiload, którą miałam poprzednio.Jak z Mireną, nie wiem, mnie
          lekarz odradziła ją, właśnie ze wzgldu na hormony, które zawiera.
    • edytkus sznureczki? 30.03.06, 03:57
      te sznureczki od Mireny to tak jak w tamponach? tak sobie wisza? czy mezczyzna je czuje? no i jak jest
      z zapachem po jakims czasie (przeciez one musza sie 'naturalnie' brudzic, nie?)

ja ze swojej strony nie polecam plastrow antykoncepcyjnych, ostatnio nawet coraz wiecej mowi sie o ich
      skutkach ubocznych i wiekszym procencie kobiet cierpiacych na zakrzepy w porownaniu do kobiet na
      tabletkach
      • driadea Re: sznureczki? 30.03.06, 09:33
        edytkus napisała:
        > te sznureczki od Mireny to tak jak w tamponach? tak sobie wisza?

Ha ha ha smile
        Nie, sznureczki w Mirenie nie wiszą jak te z tamponów, to są, jak w każdej
        wkladce wewnątrzmacicznej (kształt T - taki też ma Mirena), niteczki (to
        prawidłowa nazwa) te to w rzeczywistości 2 cienkie i krótkie przewody (nitki,
        sznurki - jak zwał tak zwał) przy ujściu szyjki macicy. Można bez problemu je
        przyciąć (robi to ginekolog!).
        • anita.anita80 Re: sznureczki? 30.03.06, 13:57
          ja też mam dwoje dzieci i zdecydowałam się na spiralę tylko muszę ja jeszcze
          założyc
    • blou1 Re: Poradźcie antykoncepcja! 30.03.06, 16:38
      U mnie sprawdza się spirala, pięcioletnia nie pamietam nazwy. Z tych tanich
      50zł. Z tym że trzeba dbać o siebie. W sensie zakładania raz w tygodniu
      tabletki dopochwowo. Ale o tym to już lekarz Ci powie.
    • truskaweczka_0 Re: Poradźcie antykoncepcja! 03.04.06, 16:06
      Mirena jest najlepsza.Raz na 5 lat.Jest droga ok. 600 zł.,ale to wydatek
      jednorazowy.Mam ja i nie ma nic lepszego.Pozdrawiam.
    • mazakmm Re: Poradźcie antykoncepcja! 04.04.06, 09:22
      Mam spiralę Medusę(100 zł + 100 za założenie) i jestem zadowolona. Chciałam
      Mirenę ale moja gina powiedziała że jak pierwsza spirala w życiu to lepiej
      założyć tańszą bo jak źle będę się z nią czuła to wyciągnę, a za mirenę 1000 zł
      wydać i wyciągnąć szkoda kasy!. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka