Dodaj do ulubionych

Czym złagodzić poparzenie u dziecka??

01.05.06, 19:11
Proszę pomóżcie bo już nie wiem co robić. Mój 3-letni synek ściągnął dziś na
siebie z półki już wyłączone ale jeszcze rozgrzane żelazko. Czubek żelazka
uderzył go pod okiem i dotknął skóry. Znacie jakieś sposoby pielęgnacji
takich oparzeń? Chyba będzie miła bliznę do końca życia. Prosze , poradźcie
coś.
Obserwuj wątek
    • shady27 Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 01.05.06, 19:38

bron boze nie uzywaj nic co jest tluste....ja kiedys myslalam ze mozna linomagiem, tylko cud chyba sprawil ze nic mi nie bylo, a moglam jeszcze bardziej sie poparzyc.....jedno co mi przychodzi do glowy to zeby mu schladzac miejsce oparzenia, a pozniej smarowac mascia na blizny (po wygojeniu sie)....ale najlepiej poradz sie lekarza smile
      • sylka22 Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 01.05.06, 19:54
        mój mały kiedyś oterł się o stygnący ale jeszcze ciepły gril - leciutko się
        oparzył
        smarowałam mu maścią TRIDERM (to maśc z antybiotykami) i zaklejałam plasterkiem
        specjalnym na oparzenia - ładnie się zagoiło ale blizna leciutka została..

może też tak spróbuj
        ridem es wssztkch i jedna kosztuje ok 1-,50
    • dusia_mamusia Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 01.05.06, 21:20
      U mnie doskonale sprawdził się dermazin. Mamy w domu kominek i młody kiedyś
      oparł się łapkami o rozgrzaną szybę. Wrzasku było co niemiara, myślałam, że się
      to będzie paprać, ale po smarowaniu dermazinem ładnie się goiło. Naprawdę
      polecam.
      • nalenale Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 03.05.06, 21:43
        Zajrzyj tutaj :forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35623
        Pozdrawiam
    • jabw Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 04.05.06, 23:27
      Również bardzo polecam dermazin, pięknie goi i zapobiega przyklejaniu się
      bandaża- trzeba tylko smarować grubą warstwą (ja smarowałam gazik i
      przykładałam.
      Na receptę, ale warto po nią pójść do lekarza.
      • utalia Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 04.05.06, 23:35
        A w sylwestra moja ciotka zalala sobie cala reke wrzatkiem. Widok byl prawie
        tragiczny, reka byla czerwona jak Polska flaga, doslownie. Pomimo ciaglego
        trzymania w sniegu. Kiedy poszla do apteki to pani zlitowala sie nad nia i dala
        jej masc wydawana wylacznie na recepte ale zdawala sobie sprawe, ze trudno w
        taki dzien o lekarza. Byla to masc z ...czyms tam SREBRA. Podobno w szpitalach
        uzywaja. Sluchajcie rewelacja. Po posmarowaniu jak reka odjal kolor wrocil
        prawie do normyu. Goilo sie pieknie i juz po tygodniu nie bylo sladu. Szkoda,
        ze nie zapisalam nazwy. Ale to srebro moze naprowadzic. Warto miec to w domu
        zwlaszcza przy dzieciach.
        • mruwa9 Argosulfan 05.05.06, 08:45
          to nazwa tego kremu. Uwaga, plami na czarno, plamy nie do usuniecia. Nie
          wiedzialam, ze jest na recepte, wydalwalo mi sie, ze mozna kupic bez recepty.
          Najlepiej przewidywac wypadki i nie stawiac w zasiegu rak dziecka niczego, czym
          mogloby sie oparzyc (zelazko zawsze odkladam na szafe, pilnujac, zeby kable nie
          zwisaly, zadnych goracych naczyn w poblizu, gotowanie na tylnych palnikach,
          przy samej scianie, uchwyty rondli i patelni zawsze obrocone w kierunku sciany,
          nawet z obrusow i serwetek rezygnuje, zeby nie mozna bylo sciagnac na siebie).
          Wiem, ze to oczywiste rzeczy, wiec juz koncze..A jesli juz zdarzy sie wypadek,
          wsadzic oparzone dziecko (reke) pod zimna wode i trzymac tak chociazby godzine-
          dwie. Oparzenie skory to jedno, ale oparzenie postepuje w glab tkanek, czyniac
          spustoszenia, wiec wazne jest zatrzymanie tego procesu. Warto o tym pamietac,
          to jest najwazniejsze w pierwszej pomocy dziecku.
    • lola211 Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 05.05.06, 09:05
      Bardzo dobry w takich przypadkach jest aloes, warto miec w doniczce.W aptekach
      mozna kupic jakies preparaty z tej rosliny, zele, galaretki.
      • roksi23 Re: Czym złagodzić poparzenie u dziecka?? 06.05.06, 13:00
        Bardzo dobry jest żel chłodzący-TERMOCOOL oczywiście smaruje się go
        bezpośrednio po oparzeniu,dermazin tak jak wcześniej napisały dzieczyny stosuje
        juz po tym żelu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka